Ένα ψηφιακό μωσαϊκό 69 εκατομμυρίων $. Πόσοι το έχουν εξετάσει με λεπτομέρεια?

Ένα ψηφιακό μωσαϊκό 69 εκατομμυρίων $. Πόσοι το έχουν εξετάσει με λεπτομέρεια?

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη Μπαζιώνη, Οικονομολόγος / Επικοινωνιολόγος.

Το άρθρο που ακολουθεί, αποτελεί συνέχεια προηγούμενου άρθρου μας, σχετικά με την  εντυπωσιακή πώληση του έργου του Beeple Beeple,  (Mike Winkelmann), με τίτλο Everydays — The First 5.000 Daysέναντι της τιμής των 69,3 εκατ. $. 
Με τα επίσης εντυπωσιακά στοιχεία : Ψηφιακό Έργο  – Ψηφιακή - Δημοπρασία (Christie's– Ψηφιακό Χρήμα.

Για ολοκληρωμένη εικόνα ακολουθεί το link της δημοσίευσης.     https://artportal.gr/xrimatistirio-texnis/kosmos/digitalartfor69million20032021.html

Ο παρών  σχολιασμός αποτελεί συνέχεια του σχολιασμού του προηγούμενου άρθρου, που αποτελούσε άλλωστε και τη βασική ιδέα της δημιουργίας αυτής.

Με μία πρώτη ματιά λοιπόν  του έργου, το όλο «πακέτο» δημιουργεί έκπληξη, ποικίλα σχόλια έως πικρόχολακριτική στο πόδι και πολλά άλλα.

Η λεπτομέρεια όμως κάνει τη διαφορά την πολύ μεγάλη διαφορά θα έλεγα. Κάνοντας λοιπό  zoom  στο πολύ μεγάλο αυτό έργο, και παρατηρώντας πολύ προσεκτικά  ένα ένα έργο που περιλαμβάνεται σε αυτό, και αντιπροσωπεύει τις 5000 μέρες που αναφέρονται και στον τίτλο του, τότε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΖΕΤΑΙ και μάλιστα πολύ ΘΕΤΙΚΑ.

Το έργο αυτό έχει σε αριστουργηματική λεπτομέρεια εικόνες επικαιρότητας και όχι μόνο, δοσμένες με ιδιαίτερη ματιά, με αρκετό χιούμορ και παρουσίαση μοναδική, που πραγματικά σε καθηλώνει. 

Το έργο είχε πολύ δουλειά, και πολύ περίσκεψη για να ολοκληρωθεί.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο δείτε τις εικόνες καθώς και το κείμενο που ακολουθεί και θα καταλάβετε απόλυτα.

Ένα ψηφιακό μωσαϊκό 69 εκατομμυρίων $. Πόσοι το έχουν εξετάσει με λεπτομέρεια?  

Ο Ben Davis από την  news.artnet  κοίταξε και τις 5.000 εικόνες στο Magnum Opus των 69 εκατομμυρίων δολαρίων του Beeple. Αυτό που βρήκε δεν είναι τόσο όμορφο.

Το «Everyday: The First 5.000 Days» είναι το τρίτο ακριβότερο έργο ενός ζωντανού καλλιτέχνη. Στην πραγματικότητα όμως δεν το έχουν εξετάσει πολλοί άνθρωποι.

"Δεν χρειαζόμασταν μια προεπισκόπηση." Είπε λοιπόν ο Twobadour, ένας από τους παίκτες πίσω από την αγορά του ψηφιακού έργου από τον καλλιτέχνη Beeple (γνωστός και ως ψηφιακός καλλιτέχνης με έδρα το Τσάρλεστον, o Mike Winkelmann) την προηγούμενη εβδομάδα της Christie, όταν ρωτήθηκε αν είχε πραγματικά κοιτάξει το έργο πριν η εταιρεία του πληρώσει 69  εκατομμύρια για αυτό.

Παρά την τιμή της δημοπρασίας που σφίγγει το  στομάχι, ο Twobadour ισχυρίστηκε ότι η επένδυση προοριζόταν για να εκτιμηθεί σε αξία στο μέλλον: «Αυτό θα είναι ένα κομμάτι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων κάποια μέρα» είπε.

Το έργο είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο τετράγωνο αρχείο εικόνας (21.069 επί 21.069 pixel). Πρόκειται για ένα ψηφιακό μωσαϊκό που αποτελείται από εικόνες που κυκλοφόρησε ο Beeple στον Ιστό, μία εικόνα κάθε ημέρα, από την 1η Μαΐου 2007. Αυτή η σειρά "Everydays" είναι λίγο πολύ το ψηφιακό ισοδύναμο ενός sketchbook.

Image

Beeple, Everydays – The First 5000 Days NFT, 21,069 pixels x 21,069 pixels (316,939,910 bytes). Image courtesy of the artist and Christie’s

Μπορείτε να κάνετε ζουμ λίγο στο ψηφιδωτό  της εικόνας Everydays στον ιστότοπο του Christie - αλλά όχι τόσο πολύ. Για να δείτε πραγματικά τα έργα και να αποκτήσετε μια αίσθηση του οράματος του Beeple, πρέπει να μεταβείτε στον ιστότοπό του. Πήγα και έκανα κλικ και στα 13 χρόνια εργασίας. Τα πέρασα όλα και χρειάστηκα περίπου μια μέρα.

Σε αντίστροφη χρονολογική σειρά, το πιο πρόσφατο, πιο γνωστό και πιο επιτυχημένο Beeple είναι ο ψηφιακός σατιριστής, που ισοδυναμεί με γελοιογραφικά κινούμενα σχέδια που σχολιάζουν την αρχική τεχνολογική δυστοπία και πολιτικά οργή. Η προεπισκόπηση του οίκου Christie μεμονωμένων εικόνων από το έργο προέρχεται από αυτήν την εποχή.

Ο Beeple λειτουργεί μόνο με συνέπεια σε αυτόν τον τρόπο τα τελευταία χρόνια και είναι προϊόν του κλίματος οργής των κοινωνικών μέσων που καθορίζει τα χρόνια του Trump.

Image

Screenshot of Beeple’s Trump Dominating Covid from October 6, 2020. Courtesy of the artist.

Στην εικόνα παρακάτω ο Beeple  ονειρεύεται μια εικόνα του Λίνκολν να χτυπάει ένα γυμνό Baby Trump.

Image

Beeple dreaming up an image of Lincoln spanking a nude Baby Trump.

Πολύ μετά την ήττα της από τον Τραμπ το 2016, η Χίλαρι Κλίντον παραμένει ανεξήγητα κυρίαρχη παρουσία στην πρόσφατη σάτιρα του, Beeple όπως με αυτήν την εικόνα του Αυγούστου 2019 ενός ρομπότ-Κλίντον που τροφοδοτεί τον Τραμπ μέσω ενός σωλήνα από τον καβάλο της.

Image

a mech-suited robo-Clinton feeding Trump via a tube from her crotch

Ή αυτό από τον Οκτώβριο του 2019. Ως πολιτική σάτιρα, δεν είναι ακριβώς το Daumier. Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ακόμη και το South Park.

Image

Beeple’s Happy Halloween post from October 31, 2020

Στο πνεύμα, του  “Everydays” αντικατοπτρίζεται κυρίως τη φρικιαστική, με βιτρόλι  εποχή του Trump των καλωδιακών ειδήσεων ή των σχολίων στο Facebook, χωρίς καμία συγκεκριμένη σταθερή άποψη. Λοιπόν, εκτός από πολλούς, πολλούς  χονδροειδής  Trump, υπάρχει επίσης αυτή η εικόνα του κεφαλιού του Μπάιντεν στο σώμα μιας γυναίκας στριπτιζέζ που βγαίνει από ένα κέικ.

Image

Beeple’s Happy Birthday Mr. Smitters from June 20, 2020

Ή αυτό (ένα πολύ άσχημο) Bernie Sanders ως τεράστιος μητρικός χοίρος σε ένα εργαστήριο που αρμέγει.

Image

Beeple’s Uncle Bernie’s Trillion Dollar Superteat from November 17, 2018

Όταν ο Beeple προσπαθεί να είναι πιο σοβαρός, όπως και με αυτό το αφιέρωμα στο Black Lives Matter από το περασμένο καλοκαίρι, η ψηφιακή γοτθική ατμόσφαιρα που δίνει μια αίσθηση αναρρόφησης από τα ναρκωτικά στα άλλα έργα του,  κάνει τα αποτελέσματα να βγαίνουν ως καταπληκτικά.

Image

Beeple’s Endless Memorials from June 3, 2020

Αλλά όλα αυτά είναι μόνο η πιο πρόσφατη δόση του Everydays. Ογδόντα τοις εκατό των εικόνων που έχουν εγγραφεί στο έργο του Christie προηγούνται της εμφάνισης αυτού του πρόσφατου στυλ.

Πριν από τον πολιτικό σατιρικό Beeple, υπάρχει ο επιστημονικός εικονογράφος Beeple. Υπάρχουν πολλά ονειρικά τοπία DeviantArt-esque με μεγάλες ρομποτικές κατασκευές ή μικρές μορφές που βλέπουν πύλες φωτός ή λατρευτικές σφαίρες. Αυτή η περίοδος διαρκεί από το 2015 έως το 2018.

Πριν από τον sci-fi εικονογράφο Beeple, υπάρχει ο ψηφιακός επιθετικός Beeple. Αυτή η μακρά περίοδος αφηρημένων, ημι-αφηρημένων ή αδέξια αποτυπωμένων εικόνων, όπου ο Beeple χρησιμοποιεί απλώς τις καθημερινές ασκήσεις του για να δοκιμάσει εργαλεία, διαρκεί από το 2011 έως το 2014. Έχουν λαχταριστά χρώματα και είναι φρενίτιδα με υφές και μοτίβα, με ονόματα όπως Συνθετικό Bubblegum Tittyfux.

Image

Beeple’s if I was one of them fancy-dancy elite art homos I’d call this ‘light study v1 from November 10, 2008

Μερικές φορές, υπάρχει μια υπόδειξη της πλευράς των σημερινών γεγονότων προς την οποία θα εξελιχθεί, όπως και με τη μακέτα μιας πρόσκλησης στο Royal Wedding of Kate και του William το 2011, με το σχόλιο «Το πιο παραμύθι μέρος της γαμήλιας νύχτας Θα είναι όταν ο P. Willy Την πηδά σαν ένα κοινό μουλάρι. "

Image

Beeple’s $77 Million Later… post from April 11, 2011

Και μετά φτάνουμε στην πρώτη περίοδο, από το 2007 έως το 2011, όταν ο Winkelmann ήταν στα τέλη της δεκαετίας των 20 και στις αρχές της δεκαετίας των '30 - πριν καν γίνει καλλιτέχνης με βάση τα pixel, όταν έπαιζε απλά με κινούμενα σχέδια και τα ανέβαζε στον ιστό. (Αυτή η περίοδος εργασίας συγκεντρώνεται στην επάνω αριστερή γωνία του ψηφιακού μωσαϊκού που πωλείται από την Christie's.)

Είναι ελαφρώς ενδιαφέρον να δούμε ποιες ήταν οι πρώτες καλλιτεχνικές επιρροές του τουλάχιστον.

Image

Beeple’s untitled “Everyday” from June 4, 2007

Υπάρχει επίσης αυτή η εικόνα της Χίλαρι που παρουσιάστηκε στον κόσμο κατά τη διάρκεια της καταδικασμένης πρωτιάς της κατά του Μπαράκ Ομπάμα το 2008

Image

beeple's senator clinton makes a last ditch effort to reach black voters June 4, 2007

Πολλές ανησυχίες του Beeple σε αυτήν την περίοδο ήταν οι ανησυχίες του πολιτισμού hipster irony-bro στα τέλη της δεκαετίας του 2000: κινούμενα σχέδια, πορνό και η διασταύρωση μεταξύ κινούμενων σχεδίων και πορνό. Έτσι, το "Everydays" έχει πολλές εικόνες σαν αυτές.

Image

Beeple’s robot girl discovers 20th century black dildos (and then it’s on like Donkey Kong), April 18, 2008.

Image

Beeple’s Pussy from September 8, 2007

Image

Beeple’s always a crowd pleaser October 24, 2007

Image

Beeple’s Bust One on Yer Belly from December 5, 2007

Image

Beeple’s Mmm, Delicioso! from February 28, 2008

Image

Beeple’s The Dalai Lama should give some girl the peace symbol and then like totally finger fuck her from April 10, 2008

Image

Detail of Everydays: The First 5,000 Days showing the location of Beeple’s The Dalai Lama should give some girl the peace symbol and then like totally finger fuck her.

Image

Beeple’s Black Dude from February 13, 2008

Detail of Everydays: The First 5,000 Days showing the location of Beeple’s Black Dude

Image
Image

Screenshot of Beeple’s it’s fun to draw black people from November 19, 2007

Image

Detail of Everydays: The First 5,000 Days showing the location of Beeple’s it’s fun to draw black people.

Image

Screenshot of Beeple’s a fat nerdy chinese kid and his imaginary friends from August 23, 2007

Όταν ο Twobadour, του οποίου η εταιρεία αγόρασε το Beeple, μίλησε με τη συνάδελφό μου Eileen Kinsella, είπε περήφανα ότι το σχέδιο ήταν να δημιουργηθεί «ένα τεράστιο μνημείο για αυτό το συγκεκριμένο έργο τέχνης που υπάρχει μόνο στον εικονικό κόσμο». Σε αυτόν τον διαδικτυακό καθεδρικό ναό, οι διαδικτυακοί surfers από όλο τον κόσμο θα μπορούν να «βιώσουν το μεγαλείο αυτής της εργασίας».