Ψηφιακή Τέχνη – Ψηφιακή Δημοπρασία – Ψηφιακό Χρήμα. Μια νέα εποχή αρχίζει

Ψηφιακή Τέχνη – Ψηφιακή Δημοπρασία – Ψηφιακό Χρήμα. Μια νέα εποχή αρχίζει

Ψηφιακή Τέχνη – Ψηφιακή Δημοπρασία – Ψηφιακό Χρήμα. Μια νέα εποχή αρχίζει

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη / Μπαζιώνη, Οικονομολόγος – Επικοινωνιολόγος

Το να πωληθεί ένα έργο 69,3 εκατομμύρια δολάρια, και μάλιστα εν ζωή καλλιτέχνη, είναι όχι μόνο εξαιρετικά εντυπωσιακό αλλά και σπάνιο από μόνο του, αλλά συνοδεύεται και από άλλα εντυπωσιακά στοιχεία όπως τεχνική έργου, νόμισμα πώλησης, ηλικιακές κατανομές και άλλα που θα διαβάσετε στη συνέχεια. Η δημοπρασία τοι Οίκου Δημοπρασιών Christie'sθα γράψει Ιστορία για αυτή τη συγκεκριμένη δημοπρασία, η οποία ξεσήκωσε το διεθνές ενδιαφέρον εκατομμυρίων επισκεπτών / συμμετεχόντων.  

Ο αιώνας που διανύουμε, είχε πολλά μα πάρα πολλά καινοτόμα στοιχεία, θετικά / αρνητικά / τρομακτικά / εντυπωσιακά και πολλά άλλα, η τέχνη συνεπώς δεν θα μπορούσε να μείνει έξω από όλα αυτά, διεκδικεί λοιπόν πολλές καινοτομίες και αυτή από την πλευρά της.

Και εξηγώ αναλυτικά τι εννοώ στο άρθρο που ακολουθεί, το οποίο είχε σαν έναυσμα αντίστοιχο άρθρο της artniews, ακολούθησε όμως εκτεταμένη έρευνα για να παρουσιάσει όλα τα νέα στοιχεία, νέες λέξεις, ηλικιακά ενδιαφέροντα κ.α.

Το έργο του Beeple Beeple,  (Mike Winkelmann), με τίτλο Everydays — The First 5.000 Days που πωλήθηκε στην εξωφρενική αυτή τιμή, είναι ψηφιακό, πωλήθηκε με NFT (non-fungible token)

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ.

Επίσης όμως εντυπωσιακό είναι και το ηλικιακό ποσοστό συμμετοχής στη δημοπρασία, που παρουσιάζεται στο διάγραμμα του άρθρου, το 58% των συμμετεχόντων ήταν της ηλικιακής κλάσης των  Millenials, (generation 1981-96) δηλαδή 24 – 40 ετών.  Είναι προφανές και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι και στην τέχνη οι άνθρωποι ακολουθούν αυτά που αντιπροσωπεύουν την εποχή τους.
Πιστεύω ότι όλα αυτά τα στοιχεία είναι χρήσιμα για τους καλλιτέχνες δημιουργούς, και λάβετε τα  υπόψη σας ιδιαίτεροι οι νεότερης ηλικίας.

Ακολουθεί το άρθρο.

NFT είναι μία συντομογραφία που θα εμφανιστεί πολλές φορές στο κείμενο. Αλλά τι σημαίνει NFT ?

Non-Fungible Token. Στα οικονομικά, είναι ένα  εύκαμπτο διακριτικό στοιχείο είναι κάτι με μονάδες που μπορούν να ανταλλάσσονται εύκολα - όπως τα χρήματα, με άλλα λόγια κρυπτονόμισμα. 

Image

Everydays—The First 5,000 Days.

Ένα έργο τέχνης NFT από τον Beeple πουλήθηκε στο  απίστευτο ποσό των 69 εκατομμυρίων δολαρίων από τον οίκο δημοπρασιών Christie's - Καθιστώντας τον, τον τρίτο πιο ακριβό καλλιτέχνη σε ζωή που έργο του πουλήθηκε σε δημοπρασία.

Η εκδήλωση σηματοδοτεί την πρώτη πώληση NFT του οίκου δημοπρασιών.

Ένα πείραμα σε μία αχαρτογράφητη χρηματική περιοχή στο Christie's μόλις πριν από λίγες εβδομάδες έχει οδηγήσει σε μια σχεδόν αδιανόητη επιτυχία, καθώς η πρώτη δημοπρασία ενός έργου τέχνης NFT (non-fungible token) αυξήθηκε στην τελική τιμή των 69,3 εκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβανομένων των αμοιβών.

Ο καλλιτέχνης, με το όνομα Beeple,  (Mike Winkelmann) είναι τώρα ο τρίτος πιο ακριβός ζωντανός καλλιτέχνης από την άποψη των τιμών δημοπρασίας, μετά τους David Hockney και Jeff Koons.

Η προσφορά έναρξης, στις 25 Φεβρουαρίου, ήταν μόλις 100 $. Αυτό αυξήθηκε γρήγορα σε πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια, έφτασε κάποια στιγμή να ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια δολάρια, και άρχισε να αυξάνεται στα 10 εκατομμύρια και  μετά στα 15 εκατομμύρια δολάρια στα τελευταία δύο λεπτά της πώλησης.

Ο δικηγόρος Thomas Danziger δήλωσε  «Οι πελάτες μου άνω των 40 πιστεύουν ότι πρόκειται είτε για τουλίπες είτε για τα νέα ρούχα του αυτοκράτορα», «Αλλά οι νεότεροι πελάτες πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο da Vinci ή ακόμα μεγαλύτερο. Οι άνθρωποι συλλέγουν την τέχνη της εποχής τους.»

Ο ιστότοπος του Christie είδε 22 εκατομμύρια επισκέπτες να συντονίζονται στα τελευταία λεπτά της πώλησης. Η πλειοψηφία (58 τοις εκατό) των πλειοδοτών ήταν Millenials, (generation 1981-96) σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών, ενώ οι Gen X (generation 1965-80) αποτελούσε το 33 τοις εκατό. Υπήρχαν σχετικά λίγοι υποψήφιοι Gen Z (6%) (generation 1997-2012) και Boomers (3%) (generation 1946-64). Σχεδόν όλοι - 91 τοις εκατό - ήταν νέοι αγοραστές του Christie's.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται το ηλικιακό ποσοστό συμμετοχής στη δημοπρασία. 

Image

justinsun

Η μάχη για την απόκτηση του έργου όπως ανέφερε το  Bloomberg ήταν ότι ο 31χρονος Κινέζος επιχειρηματίας τεχνολογίας Justin Sun, ο ιδρυτής του μπλοκ TRON (TRX) και του δικτύου κοινής χρήσης αρχείων BitTorrent, ήταν ο αγοραστής του Everyday: The First 5000 Days (2021), το πρώτο NFT που πωλήθηκε σε δημοπρασία. Αλλά ο Sun έγραψε στο Twitter ότι η προσφορά του ύψους 60 εκατομμυρίων δολαρίων είχε απορριφθεί την τελευταία στιγμή, όταν ένας άλλος ανέβασε την τιμή κατά  250.000 $. Το εικονικό σφυρί κατακύρωσε την δημοπρασία για 60,25 εκατομμύρια δολάρια (69,3 εκατομμύρια δολάρια με αμοιβές).

Ποιοι όμως είναι οι αγοραστές του έργου ;

Το στούντιο παραγωγής NFT με έδρα τη Σιγκαπούρη και το ταμείο κρυπτογράφησης Metapurse, (The Metapurse is a crypto-exclusive fund that specializes in identifying early-stage projects across blockchain infrastructure, finance, art, unique collectibles, and virtual estate) το οποίο χρηματοδοτείται από τον με ψευδώνυμο ιδρυτή του Metakovan και λειτουργεί με κάποιον που ονομάζεται Twobadour, αγόρασε το έργο του Beeple, με τίτλο Everydays — The First 5.000 Days. (Οι συλλέκτες δεν μοιράζονται τα πραγματικά ονόματά τους.)

Στο VIDEO που ακολουθεί, εκτός απο την δημοσιότητα που πήρε αυτή η δημοπρασία, παρατηρούμε και λεπτομέριες του έργου,

πηγή και έρευνα  : artnews και διαδίκτυο.