Τι σημαίνει η εκπροσώπηση από γκαλερί για την καριέρα ενός καλλιτέχνη

Τι σημαίνει η εκπροσώπηση από γκαλερί για την καριέρα ενός καλλιτέχνη
Image

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη – Μπαζιώνη, Οικονομολόγος / Επικοινωνιολόγος.

Ο καλλιτέχνης ασφαλώς είναι γεννημένος και αρέσκεται, όπως άλλωστε είναι φυσικό, στο να εμπνέεται και να δημιουργεί. 
Όμως το αποτέλεσμα της δημιουργίας του, συνήθως  δυσκολεύεται έως απόλυτα δεν μπορεί,  να το διαχειριστεί ως προς την προβολή και την διακίνησή του. Έχει ανάγκη από τον ειδικό που να τον συμβουλεύει, να γνωρίζει την «αγορά», να έχει αξιόλογο συλλεκτικό κύκλο και φυσικά να τον εμπιστεύεται, ούτως ώστε να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ δημιουργού και συλλέκτη / επενδυτή.

Ο ειδικός μπορεί να είναι είτε φυσικό πρόσωπο, ατζέντης στην καθομιλουμένη, που συνδέεται με διάφορες γκαλερί και με επενδυτές ή Γκαλερί που έχει το δικό της επενδυτικό κοινό που εμπιστεύεται απόλυτα την κρίση της και τις επιλογές της, και την ακολουθεί.

Όλες οι κατευθύνσεις έχουν τα υπέρ και τα κατά, και βεβαίως και μέσα στην κάθε επιλογή υπάρχουν διαβαθμίσεις, εξαιρέσεις, ποικίλες διαχειρίσεις, διαφορετικά τελικά αποτελέσματα και πολλές άλλες παράμετροι. 

Ο κάθε καλλιτέχνης ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά, τα βάζει στη ζυγαριά  τα θέλω του και τους στόχους του, και καταλήγει στο καλύτερο για τον ίδιο. 

Οι προβληματισμοί πολλοί τα διλλήματα πολλά η επιλογή δύσκολη.

Το άρθρο που ακολουθεί, επελέγη με γνώμονα όλα τα παραπάνω αναφερόμενα, που απασχολούν ΟΛΟΥΣ τους καλλιτέχνες, και για το λόγο αυτό  παρουσιάζει και μεγάλο ενδιαφέρον.
Το επιλέξαμε λοιπόν και το επεξεργαστήκαμε  για να το παρουσιάσουμε και στην Ελλάδα. 
Μελετήστε το, έχει και συγκεκριμένα παραδείγματα από διεθνείς τάσεις και απόψεις, και ίσως σας βοηθήσει στα μελλοντικά σας σχέδια.

Ακολουθεί το άρθρο.

Τι σημαίνει η εκπροσώπηση γκαλερί για την καριέρα ενός καλλιτέχνη

Πριν από λίγο καιρό, ήταν δυνατή η αγορά ενός πρωτότυπου πίνακα από τον καλλιτέχνη Mauro C. Martinez με έδρα το Τέξας, για λιγότερο από 500 $. «Ζωγράφιζε μικρές μελέτες και τις πουλούσε από 50 έως 100 $ από το στούντιο του», δήλωσε ο συνιδρυτής της Γκαλερί Unit London, Joe Kennedy. Η γκαλερί του Ηνωμένου Βασιλείου υπέγραψε ένα συμφωνητικό εκπροσώπισης με τον Martinez το 2020, μετά την επισήμανση των αστείων αναδυόμενων ζωγραφιών του στο Instagram. 

Σήμερα, οι πίνακες ζωγραφικής του Martinez κυμαίνονται από 10.000 έως 25.000 $, και βρίσκονται σε διάσημες ιδιωτικές και θεσμικές συλλογές και έχουν μια σημαντική λίστα αναμονής. Ο καλλιτέχνης συμμετέχει επί του παρόντος στην παρουσίαση του Unit London για το διαδικτυακό show του "Newly Representated" του Artsy, το οποίο περιλαμβάνει καλλιτέχνες που έχουν αποκτήσει πρόσφατα αντιπροσώπευση με γκαλερί από τις 26 Απριλίου έως τις 3 Μαΐου. Ενώ η άνοδος του Martinez στην αγορά είναι εκπληκτική, και αυτό δεν είναι απαραίτητα ο κανόνας όταν πρόκειται για καλλιτέχνες που εκπροσωπούνται πρόσφατα, δημιουργεί όμως ένα συναρπαστικό (αν κάπως ακραίο) παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν ένας καλλιτέχνης εκπροσωπείται από  γκαλερί.

Image

3. Mauro C. Martinez Photo Synthesis, 2019 Unit London

εκπροσώπηση νωρίς, είναι το κλειδί που σταθεροποιεί στην αγορά ένα καλλιτέχνη" δήλωσε ο Taymour Grahne του Taymour Grahne Projects. "Από το ξεκίνημα, η γκαλερί είναι εκεί για να προστατεύσει έναν καλλιτέχνη από κερδοσκόπους, διασφαλίζοντας ότι τα έργα δεν θα καταλήξουν σε λάθος χέρια. "Η γκαλερί με έδρα το Λονδίνο, πρόσθεσε πρόσφατα τους : Nadia Ayari, Mikey YatesHilary Doyle και  Matthew Fisher στον αξιόλογο κατάλογό της.

Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό για τους καλλιτέχνες να παραιτηθούν από την αντιπροσώπευση και να πουλήσουν ανεξάρτητα, ως τρόπο εξάλειψης της ανάγκης να μοιραστούν τα έσοδα από τις πωλήσεις, κάτι τέτοιο μπορεί δυνητικά να εμποδίσει την αύξηση των πωλήσεων ενός καλλιτέχνη μακροπρόθεσμα και ακόμη και να θέσει σε κίνδυνο την αγορά τους. Οι γκαλερί μπορούν επίσης να προσδιορίσουν ποιοι αγοραστές είναι επιρρεπείς σε ανατροπές αξίας έργων, κάτι που οι ίδιοι οι καλλιτέχνες δεν είναι συνήθως σε θέση να γνωρίζουν.

Image

Εκτός από την προστασία και την ανάπτυξη της αγοράς, η εκπροσώπηση σηματοδοτεί επίσης δημόσια, ότι μια γκαλερί έχει ελέγξει έναν καλλιτέχνη και ότι επενδύει ενεργά στο έργο του. «Όταν δεσμευόμαστε να εκπροσωπούμε έναν νέο καλλιτέχνη, ενεργούμε με σκοπό να ξεκινήσουμε μια μακροχρόνια, διαρκή και γόνιμη συνεργασία για πολλά ακόμη χρόνια», δήλωσε ο Βέλγος γκαλερίστας Xavier Hufkens. «Ο ρόλος μιας γκαλερί μπορεί να ξεπεράσει τα ορατά. Οι γκαλερί υποστηρίζουν τους καλλιτέχνες τους με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε, από συναισθηματική υποστήριξη έως υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη. "

Αυτό το επίπεδο εμπλοκής μεταξύ μιας γκαλερί και κάθε καλλιτέχνη μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τη συμφωνία τους. Ένας παράγοντας που καθορίζει την έκταση αυτής της σχέσης είναι αν η γκαλερί έχει αποκλειστική εκπροσώπηση ενός καλλιτέχνη ή όχι. «Όταν επιλέγουμε να εκπροσωπήσουμε έναν καλλιτέχνη, είναι σχεδόν πάντα για αποκλειστική, παγκόσμια εκπροσώπηση», δήλωσε ο Willem Molesworth, διευθυντής της γκαλερί de Sarthe, η οποία θα παρουσιάσει έργα του καλλιτέχνη Zhong Wei με έδρα το Πεκίνο στην εκπομπή «Newly Representated» του Artsy's. . «Μας αρέσει πολύ να δουλεύουμε με άλλες γκαλερί και να ενθαρρύνουμε τους καλλιτέχνες μας να το κάνουν, αλλά πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούμε για να λαμβάνουμε ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το πώς να κατασκευάσουμε πραγματικά υγιείς, ισχυρές και σταθερές αγορές».

Image

6. Zhong Wei Doll, 2020 de Sarthe Gallery

Προκειμένου να δοκιμαστεί η εργασιακή σχέση μεταξύ του καλλιτέχνη και της γκαλερί, χώροι όπως το de Sarthe συνήθως επιλέγουν μια καθορισμένη πολυετή δοκιμαστική περίοδο κατά την πρώτη εγγραφή σε έναν νέο καλλιτέχνη. "Αρχικά, οι συμφωνίες εκπροσώπησής μας είναι γενικά για ένα σταθερό χρονικό διάστημα - δηλαδή, αρκετά χρόνια - αλλά μετά από επιτυχή εκπροσώπηση κατά την αρχική περίοδο, αυτές οι συμφωνίες τυπικά μεταφέρονται σε ακόμη πιο μακροπρόθεσμη εκπροσώπηση", δήλωσε ο Molesworth.

Παρόλο που αυτή η αποκλειστικότητα μπορεί να συνεπάγεται μια αποφασιστική σφραγίδα έγκρισης, μπορεί επίσης να περιορίσει την έκθεση ενός καλλιτέχνη στον συγκεκριμένο κατάλογο συλλεκτών της γκαλερί. «Οι καλλιτέχνες μπορούν να μείνουν με τα χέρια δεμένα, να μην μπορούν να εξερευνήσουν ή να αλληλεπιδράσουν σοβαρά με άλλες επιχειρηματικές ευκαιρίες για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα», σημείωσε ο Molesworth. Αυτή η συμφωνία ενέχει επίσης υψηλό κίνδυνο για γκαλερί, οι οποίες δεσμεύονται πολύ σοβαρά για τον καλλιτέχνη.

Image

Επιπλέον, η αποκλειστική εκπροσώπηση θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει τους καλλιτέχνες από άλλες ευκαιρίες. «Το πρακτορείο καλλιτεχνών είναι σημαντικό όταν εργάζεστε σε συνεργασία με άλλες γκαλερί και ιδρύματα», δήλωσε η Leila Greiche, ιδρυτής της γκαλερί L'INCONNUE της Νέας Υόρκης.

«Στην ιδανική περίπτωση, ένας καλλιτέχνης θα πρέπει να εκπροσωπείται από δύο έως τέσσερις γκαλερί, καθώς κάθε γκαλερί προσφέρει ένα διαφορετικό πλαίσιο, όταν πρόκειται για τον κατάλογο ονομάτων του καλλιτέχνη », δήλωσε η Grahne. Η προβολή σε διάφορες πόλεις μαζί με διαφορετικές ομάδες καλλιτεχνών βοηθά επίσης στην καλλιέργεια της έκθεσης και βοηθά στη δημιουργία ενός ευρέος κοινού που μπορεί να διατηρήσει την αγορά τους μακροπρόθεσμα.

Image

Συνολικά, η εκπροσώπιση από γκαλερί, είναι συχνά το κλειδί για να φέρει τους αναδυόμενους καλλιτέχνες στο επόμενο επίπεδο. «Η αξία της εκπροσώπισης της γκαλερί είναι εκτεταμένη», δήλωσε ο Kennedy. "Περιλαμβάνει την προώθηση, την εισαγωγή τέχνης σε διάφορους συλλέκτες, την κατάλληλη εναρμόνιση του έργου με διαφορετικό κοινό, την απόκτηση χώρου στο στούντιο, την παροχή συμβουλών, τη χρηματοδότηση έργων που οι καλλιτέχνες δεν μπορούν απαραίτητα να κάνουν ανεξάρτητα και τη δημιουργία φήμης στο διαδίκτυο."

Για τους καλλιτέχνες, η συνεργασία με μια γκαλερί μπορεί να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη για να συνεχίσει να εργάζεται. Και για τους συλλέκτες, γνωρίζοντας ότι μια αξιόπιστη γκαλερί υποστηρίζει έναν καλλιτέχνη είναι μια τεράστια ψήφος εμπιστοσύνης και συχνά ένα οριστικό σήμα της αγοράς.

 

πηγή : Karen Chernick της Artsy.net