Η ΝΕΑ ΒΑΒΕΛ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ;

Η ΝΕΑ ΒΑΒΕΛ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑ ;

 

Γράφει ο Χρήστος Κονταρούδης, Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος - Εικαστικός.

Από εκεί και πέρα ο Μαραθώνιος ψηλών κτιρίων που πλέον πήραν την ονομασία  «ουρανοξύστες», εκτείνονται όλο και πιο ψηλά. Κάποτε, οι εκκλησίες και τα Δημόσια κτίρια ήταν η εμβληματική αρχιτεκτονική της εποχής, ενώ τώρα, ο εμπορικός ουρανοξύστης καθορίζει τον αστικό μας ιστό. Με τους ουρανοξύστες να χτίζονται σε όλο τον κόσμο. Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε το ψηλότερο κτίριο σήμερα στον κόσμο που είναι υπό κατασκευή με την βεβαιότητα ότι δεν είναι το τέλος αυτό. Σίγουρα ο ανθρώπινος ανταγωνισμός θα προχωρήσει παραπέρα, όσο τα υλικά εξελίσσονται, και η ματαιοδοξία αλλά και η φαντασία δεν έχουν  όρια.

Σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο χτίζονται ψηλότερα κτίρια - ειδικά καθώς η τιμή της γης ανεβαίνει και η έκταση που χτίζεται γίνεται μικρότερη. (βέβαια όχι πάντα όπως για παράδειγμα στα Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία, που υπάρχει άπλετος χώρος για ανάπτυξη). Οι ΗΠΑ έχουν μόνο δύο πόλεις που τις εκπροσωπούν στη λίστα των ουρανοξυστών - το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη. Η Κίνα και το Ντουμπάι διαθέτουν, τα 3 «ψηλότερα κτίρια στον κόσμο».

Ποιο όμως θα είναι το ψηλότερο κτίριο το 2020;

Σε μια προσπάθεια να προωθήσει την ανάπτυξη και τον τουρισμό στην πιο φιλελεύθερη πόλη της Σαουδικής Αραβίας, την Τζέντα, ένας μεγαλοπρεπής ουρανοξύστης βρίσκεται τώρα στο στάδιο κατασκευής για να γίνει το ψηλότερο κτίριο στον πλανήτη. Γνωστό ως Πύργος της Τζέντα - Jeddah Tower Ο δημιουργός και χορηγός του έργου είναι ο πρίγκιπας Alwaleed bin Talal, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Μέση Ανατολή και μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας.

Ο  αρχιτέκτονας του πρώτου ουρανοξύστη ύψους 1 χιλιομέτρου στον κόσμο δεν είναι άλλος από τον Adrian Smith, από το γραφείο Adrian Smith + Gordon Gill Architecture. Ο Adrian Smith  ήταν επίσης ο σχεδιαστής του σημερινού ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο, του Burj Khalifa (ο Πύργος του Χαλίφα)  στο Ντουμπάι, και είναι, γενικά, γνωστός για τους ψηλούς πύργους του στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

Η ιδέα αυτού του αρχιτεκτονικού θαύματος στην Τζέντα δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, καθώς ορισμένοι Σαουδάραβες εξετάζουν την πιθανότητα να έχει αρνητική οικονομική επίδραση στο βασίλειο. Με προϋπολογισμό που πλησιάζει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, η ημερομηνία έναρξής του προωθήθηκε έως το 2020 λόγω δύσκολων οικονομικών συνθηκών στη χώρα.

 

Ακολουθούν μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά με τον Πύργο της Jeddah:

1.Το αεροδυναμικό τριγωνικό σχήμα και το κεκλιμένο εξωτερικό μέρος του Jeddah Kingdom Tower βοηθούν στη μείωση της πίεσης του ανέμου. Το σχέδιο σε σχήμα τριών πετάλων είναι εμπνευσμένο από τα φύλλα των φυτών της ερήμου.

1JEDAH2. Ο πύργος πολλαπλών χρήσεων θα φιλοξενήσει το Four Seasons Hotel εκτός από εξυπηρετούμενα διαμερίσματα και χώρους γραφείων, με διαδρομές μεταφοράς γύρω από αυτό.
3. Ο Πύργος της Jeddah θα έχει το ψηλότερο κατάστρωμα παρατηρητηρίου και κρεμαστό μπαλκόνι, περίπου 652 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

2 3JEDAH

4. Ο κομψός ουρανοξύστης θα είναι ο πυρήνας του έργου Jeddah Economic City και θα περιβάλλεται από σπίτια, σχολεία, πανεπιστήμια, εμπορικά κέντρα και νοσοκομεία.

4JEDAH5. Μια απόδοση δεν θα είναι ρεαλιστικά ικανή να περιβάλει ολόκληρο το κολοσσιαίο οικοδόμημα. Μόνο τα υψόμετρα και η πανοραμική θέα μπορούν να κάνουν τη δουλειά
6. Εάν κάθεστε τώρα σε ένα μικρό δωμάτιο με πλάτος 3 Μέτρα, ρίξτε μια ματιά γύρω σας, αυτή είναι η διάμετρος ενός πασάλου θεμελίωσης. κάθε πάσαλος έχει μήκος 110 μέτρα. Το σκυρόδεμα σε ορισμένα μέρη του πυρήνα έχει πάχος λίγων μέτρων.

5 6JEDAH

7. Το Kingdom Tower Jeddah θα διαθέτει 59 ανελκυστήρες. Ωστόσο, λόγω του ακραίου ύψους του πύργου, που είναι πάνω από ένα χιλιόμετρο, οι ανελκυστήρες πρέπει να κινούνται με ταχύτητα χαμηλότερη από τους συνηθισμένους ανελκυστήρες για να αποφευχθεί η ναυτία λόγω της αλλαγής της πίεσης του αέρα.

7JEDAH

8. Με την καταπληκτική θερμοκρασία στην Τζέντα που μπορεί να φτάσει τους 50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, το εξωτερικό σύστημα τοίχου του πύργου Τζέντα περιλαμβάνει γυαλί χαμηλής αγωγιμότητας για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τον κλιματισμό.

8JEDAH

9. Υπέροχη θέα στην πόλη και τη θάλασσα μπορεί να δει από τις εξωτερικές βεράντες. Το τριών όψεων κτίριο έχει υπέροχες βεράντες καθώς και σκιασμένες τσέπες σε καθεμία από τις τρεις πλευρές.

9JEDAH

10. Μια κατασκευή τέτοιου ύψους απαιτεί τεράστια ποσότητα χάλυβα για κατασκευή που μπορεί να φτάσει έως και 80.000 τόνους.

πηγή : arch2o / wikipedia /smithgill.com/work_jeddah_tower / επιμέλεια - μετάφραση : Χρήστος Κονταρούδης