ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

ΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

Το Μετρό της Στοκχόλμης, μία γιγαντιαία γκαλερί τέχνης

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη, Mary Konta,  Οικονομολόγος - Επικοινωνιολόγος

Συνήθως, οι σταθμοί του μετρό δεν είναι από τα ωραιότερα και καθαρότερα μέρη του κόσμου. Παλαιές κατασκευές, πολλές φορές με ελλιπή συντήρηση ακόμα και σε πόλεις που δεν θα το περίμενε κανείς, παρατημένα αντικείμενα από take away,  δυσάρεστοι θόρυβοι και μυρωδιές, και πλήθη βιαστικών ανθρώπων.  Αυτά είναι που συμβαίνουν και οι περισσότεροι άνθρωποι βεβαίως έτσι συνδέουν, με αυτές τις εικόνες την πραγματικότητα στους  σταθμούς του μετρό. Ευτυχώς, όμως υπάρχουν και σταθμοί, που όχι μόνο δεν βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, αλλά στην άκρως αντίθετη, με πινελιές μουσειακές, εκπληκτικά έργα τέχνης όλων των μορφών και κοσμούν τις πόλεις στις οποίες βρίσκονται. Στο άρθρο αυτό θα παρουσιάσουμε 20 φωτογραφίες από ορισμένους σταθμούς του μετρό της Στοκχόλμης.  

Ξεκινώντας από τη Στοκχόλμη, θα συνεχίσουμε σε επόμενα άρθρα και με άλλες πόλεις που έχουν σταθμούς κοσμήματα και κάνουν τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς εξαιρετικά ευχάριστη εμπειρία. Θα ακολουθήσουν λοιπόν, Μόσχα,  Βουδαπέστη, Νάπολη, Μόναχο, Σαγκάη και  Λισαβόνα.

Το μετρό της Στοκχόλμης, χρονολογείται από το 1950, και αναφέρεται συχνά ως "η μεγαλύτερη γκαλερί τέχνης του κόσμου". Στην πραγματικότητα, η μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών σταθμών του μετρό είναι διακοσμημένη με εντυπωσιακά γλυπτά, βραχώδεις σχηματισμούς, ψηφιδωτά, πίνακες ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, χαρακτικά και ανάγλυφα από πάνω από 150 διαφορετικούς καλλιτέχνες. Κατά συνέπεια, πολλοί από τους 900.000 επιβάτες που χρησιμοποιούν το μετρό της Στοκχόλμης κάθε μέρα, να αισθάνονται ότι επισκέπτονται μια γιγαντιαία γκαλερί τέχνης αντί απλά και βαρετά να ταξιδεύουν από τη μια στάση στην άλλη, απολαμβάνοντας μία αίσθηση μοναδική που αλλάζει την ψυχολογία τους.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image