ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΒΡΑΧΟ

ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΤΥΛΙΓΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΒΡΑΧΟ

 

Γράφει ο  Χρήστος Κονταρούδης Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος-Εικαστικός.

ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΡΑΧΟ

Σε αυτή την ανάρτηση παρουσιάζεται μία αρχιτεκτονική επέμβαση σε ένα φυσικό τοπίο, το οποίο κατά την δική μας άποψη είναι αποτρεπτικό, και ανατρεπτικό, για κατοικία σε ένα τόσο τραχύ περιβάλλον. Παρόλα αυτά υπάρχουν άνθρωποι που επιδιώκουν την κατακόρυφη αύξηση της αδρεναλίνης τους, ακόμα και για χώρους που παραδοσιακά προορίζονται για ησυχαστήρια. Αξίζει να το δείτε, τόσο από έξω όσο και από μέσα, και να εκφράσετε την άποψή σας για τα θετικά ή αρνητικά συναισθήματα που σας προκαλεί, ένας τέτοιος χώρος, καθώς και την γενικότερη άποψή σας σε κατασκευές που έρχονται σε αντίθεση με το φυσικό περιβάλλον, δηλαδή με κατασκευές που είναι γροθιά στο μαχαίρι. Προσωπικά πιστεύουμε ότι κάποιες φορές είναι επιθυμητό και άλλες όχι.


Ακολουθώντας το «σπίτι μέσα σε έναν βράχο» ή «ροκ σπίτι 3», ο αρχιτέκτονας Amey Kandalgaonkar μοιράζεται την τελευταία του φαντασία, που φέρνει μια τεχνητή κατασκευή σε άμεση αντίθεση με το φυσικό τοπίο. Αυτή η τελευταία ιδέα, με τίτλο «σπίτι στην έρημο», στοχεύει να αναδείξει τη δυαδικότητα του τοπίου. Καθώς η αρχιτεκτονική παρέμβαση τυλίγεται γύρω από έναν φυσικό σχηματισμό βράχου, ο Kandalgaonkar εστιάζει την προσοχή τόσο στη μονιμότητα όσο και στην ευθραυστότητα του φυσικού σχηματισμού.

house in desert 1

Το στυλ της σχεδίασης του Kandalgaonkar είναι εμπνευσμένο από έργα του αρχιτέκτονα Lebbeus Woods και του concept sparth art (ζωγραφική επιστημονικής φαντασίας). Η ίδια η αρχιτεκτονική παρέμβαση αντικατοπτρίζει το θέμα της δυαδικότητας, καθώς το κάθετο στέλεχος του σπιτιού λειτουργεί ως αντίθετο προς τον κάθετο σχηματισμό βράχου, ενώ και τα δύο έχουν το ίδιο ύψος, αλλά το ένα είναι ένας τραχύς, φυσικός σχηματισμός βράχου που έχει σκαλιστεί πάνω από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια από τη διάβρωση του ανέμου και άλλος είναι ένα λείο, χειροποίητο, εξωγήινο σκυρόδεμα που προσγειώθηκε σε ένα ακραίο τοπίο.

house in desert 2

 Ο ελικοειδής βραχίονας γύρω από τον σχηματισμό βράχου εκτείνεται για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων οντοτήτων και αυτό το τμήμα γέφυρας μεταφέρει επίσης χώρους κατοικίας του σπιτιού. Το τμήμα κάμψης του βραχίονα είναι τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύει το ευάλωτο τμήμα του βράχου που εκτίθεται στη διάβρωση του ανέμου και μεταφέρει τις κύριες σκάλες εισόδου στο σπίτι.

house in desert 4

 Τα ανοίγματα διατηρούνται στο ελάχιστο σε μορφή οριζόντιων σχισμών - λόγω αμμοθύελλας και επισημαίνουν περαιτέρω τη μονολιθική φύση του αντικειμένου και την αντίθεση με το περιβάλλον. Η ανοιχτή βεράντα του τελευταίου ορόφου λειτουργεί ως χώρος συγκέντρωσης κατά τις λιγότερο σκληρές βραδινές ώρες και για να κοιτάς τα αστέρια τη νύχτα. Το σπίτι, ακόμη και όταν εμφανίζεται αντίθετο και εκτός συγκεκριμένου τόπου σε περιβάλλον ερήμου, προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει το αποτύπωμά του και βοηθά στην προστασία του άμεσου περιβάλλοντος. 

house in desert swimmingpool

άποψη της πισίνας και της οροφής

 house in desert 3

Εσωτερική φωτογραφία από την σκάλα που περιελίσσεται του βράχου

house in desert 6

Μεταμορφικό τοπίο

house in desert 7

Αιολική διάβρωση που απειλεί το σχηματισμό πετρωμάτων

 house in desert 8

Αεροδυναμική μορφή του σπιτιού που λειτουργεί ως ασπίδα αέρα για την προστασία του  βράχου

 house in desert 10

Κατάρρευση πετρωμάτων λόγω ανεξέλεγκτης διάβρωσης του ανέμου

 

πηγή : designboom