Ράνια Καπελιάρη - Έκθεση Αφιέρωμα στο Ν. Καββαδία

Ράνια Καπελιάρη - Έκθεση Αφιέρωμα στο Ν. Καββαδία

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την Εικαστικό, και όχι μόνο, κα Ράνια Καπελιάρη Rania Kapeliari, για την περίφημη Έκθεση που οργανώνει στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Piraeus Municipal Gallery)με θέμα το Έργο του ΝΙΚΟΥ ΚΑΒΒΑΔΙΑ.

Της Μαίρης Κονταρούδη Mary Konta. (Οικονομολόγος - Επικοινωνιολόγος)

Η κα Καπελιάρη είναι γνωστή ευρέως στον καλλιτεχνικό / εικαστικό κόσμο για το Έργο της σαν δημιουργός εικαστικών έργων, επιμελήτρια και οργανώτρια εκθέσεων, διδασκαλία εικαστικής δημιουργίας, συγγραφικής δραστηριότητας και όχι μόνο. Είναι εντυπωσιακά πολυπράγμων. Σπούδασε στο Παρίσι, στο École National Supérieure des Beaux-Arts de Paris.
Είναι τιμή και χαρά μου να μιλήσω μαζί της, με αφορμή την επικείμενη Έκθεση, αλλά και για γενικότερα θέματα της καλλιτεχνικής της πορείας και των πολλών δραστηριοτήτων της.

ΜΚ.  Κυρία Καπελιάρη, θα ήθελα να μιλήσουμε για την καταπληκτική έκθεση που οργανώνετε για να τιμήσετε το Έργο του σπουδαίου ποιητή μας Νίκου Καββαδία.
Με πιο ερέθισμα συλλάβατε και υλοποιείτε αυτή την ιδέα ?

ΡΚ. Κατ´ αρχήν σας ευχαριστώ για την δυνατότητα που μου δίνετε να μιλήσω λίγο παραπάνω για την προσπάθειά μας και την δράση μας στον Πειραιά, επ’ ευκαιρία της έκθεσης ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΒΒΑΔΙΑ.
Αυτή η έκθεση οργανώθηκε σαν συνέχεια των δράσεων που πραγματοποίησε η ομάδα μας ,το CITY READS, μετά την ανακήρυξη της Αθήνας, σαν παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου για το 2018. Ξεκινήσαμε στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και στήσαμε εκθέσεις εικαστικών που δημιουργούν με αφορμή το βιβλίο σε πολλά σημεία της πόλης, όπως το Εθνικό Τυπογραφείο, το Γαλλικό Ινστιτούτο, η Οικία Κατακουζηνού, τον Εθνικό Κήπο, το Τραίνο στο Ρουφ, και αλλού, συνολικά σε 42 σημεία.
Στις εκθέσεις αυτές προσπαθήσαμε να φέρουμε το εικαστικό έργο σε ένα διάλογο με το κείμενο, και αυτό συνέβη και στον Πειραιά, στην αναφορά που κάναμε στον Καββαδία.

ΜΚ.  Από ότι γνωρίζουμε έχετε κάνει μία ομάδα σπουδαίων εικαστικών, που εμπνεύστηκε από το Εργο του ποιητή μας, πείτε μας λίγα λόγια για όλο το θέμα και την οργάνωσή του.

ΡΚ. Στην περίπτωση αυτή, ο Δήμος Πειραιά ήταν αυτός που μας ζήτησε να παρουσιάσουμε ανάλογες δράσεις, όπως εργαστήρια για παιδιά με την ιστορία της γραφής και άλλα. Ένα σπουδαίο δείγμα του πνευματικού κόσμου της πόλης αυτής, της λογοτεχνικής παρέας που έζησε εδώ και ανακατεύτηκε στους πνευματικούς κύκλους της πόλης ήταν ο Καββαδίας, ο ποιητής της θάλασσας.
Αποδείχτηκε πως συγκινεί και παρασύρει στην νοσταλγία των ταξιδιών ακόμα αυτός ο ποιητής, η ζωή του, η τραχιά δουλειά του ναυτικού, ο ανθρωπισμός του πίσω από την σκληρή ματιά για όλους τους φτωχοδιάβολους του κόσμου υπήρξε καταλύτης για την δημιουργία εικαστικών έργων, σαν να περίμεναν από καιρό να δημιουργηθούν και να εκτεθούν, φυσικά ο ιδανικός τόπος συνύπαρξης στίχων και εικόνας με αφορμή την θάλασσα είναι ο Πειραιάς.
ΜΚ.  Ο χώρος που επιλέξατε είναι καταρχάς υπέροχος και εντυπωσιακός, πείτε μας και τι άλλο σας έκανε να τον επιλέξετε.

ΡΚ. Ο Πειραιάς έχει πολλά πολιτιστικά τοπόσημα, ένα σπουδαίο Αρχαιολογικό Μουσείο, δικό του Πανεπιστήμιο, πολλές γκαλερί, μια θαυμάσια Δημοτική βιβλιοθήκη αλλά και άλλες ιδιωτικές. Έχει επίσης ιδιωτικές συλλογές που στεγάζονται σε εφοπλιστικά κτήρια.
Η Δημοτική Πινακοθήκη, όπου θα γίνει αυτή η εκδήλωση, στεγάζεται σε ένα υπέροχο κτίριο του Τσίλλερ, το οποίο φιλοξενεί και μια σπουδαία συλλογή κλασσικών θαλασσογράφων και το Μουσείο Σκηνογραφίας.
Φιλοξενεί και την δικιά μας έκθεση, σύγχρονη και πολυπρόσωπη ,που δημιουργήθηκε ακριβώς για να εκτεθεί σε αυτόν τον τόπο.

ΜΚ.  Πόσοι είναι οι εικαστικοί που συμμετέχουν, και με τι κριτήριο τους επιλέξατε. Θα ήταν χρήσιμο να μας αναφέρετε και τα ονόματά τους.

ΡΚ. Η ιδέα μου να εμπνευσθούν οι εικαστικοί από τους στίχους του Καββαδία έπιασε αμέσως τόπο.
Οι εικαστικοί που παίρνουν μέρος είναι δοκιμασμένοι, έχουν περγαμηνές , και πολλοί με διεθνή εμπειρία και διακρίσεις. Δεν μιλάμε για ερασιτεχνικές συμμετοχές, δεν μιλήσαμε για έργα από δεύτερο χέρι. Δημιουργήθηκαν όλα τους τελευταίους μήνες για την συγκεκριμένη έκθεση. Αυτό είναι σημαντικό, δίνει παλμό και επικαιροποίηση στην δημιουργία τους. Προσπάθησα να υπάρχει ποικιλία στο ύφος των συμμετοχών.
Από κλασσικά, ναΐφ, ρεαλιστικά έργα μέχρι μοντέρνα, φωτογραφία και γλυπτική.
Συγκεκριμένα οι συμμετέχοντες είναι:

Μ. Αποστόλου Maria Apostolou-Nicolopoulou//Κ. Αστρά Katerina Astras//Ε. Αναστασίου// Ε. Βαρουξάκη Eleni Sameli Varouxakis//Μ. Γκινοσάτη Madalena Ginosati//Μ. Γενιτσαρίου//Ν. Γιαννακοπούλου – Πατέλη//Μ. Διακοδημητρίου Maria Diakodimitriou Nikos Leontopoulos//Τ. Δρογώση Tania Drogossi //Π. Θωμοπούλου πολυτιμη θωμοπουλου//Δ. Καβαρατζή Despina Kavaratzi//Ρ. Καλύβα Rosie Kalyva//Β. Κανελλοπούλου //Μ. Κατσούλου Maria Katsoulou//Μ. Κελαϊδάκη Maria Kelaidaki//Γ. Κοκκίνη Georgia Kokkini//Χ. Κονταρούδης Christos Kontaroudis//Δ. Κουβάτσου Δέσποινα Κουβάτσου - Ζωγράφος//Ε. Κωβαίου//Ν. Λεοντόπουλος Maria Diakodimitriou Nikos Leontopoulos//Κ. Λιαδή Calliope Liadi//Σ. Λουμάκης Stefanos Loumakis//Ν. Μάλαμα Nina Malama//M. Μαρουλίδου Maria Maroulidou//M. Μανωλοπούλου Marikita Manolopoulou//Θ. Μαστραντώνη//Μ. Μπογιατζή//Τ. Μεϊντάνης//Ν. Μιχαηλίδου Niki Michailidoui//Ε. Νικολάκη Eleni Mantzari Nikolaki//Α. Οικονόμου Aikaterini Oikonomou//Η. Παπαδάτου Ira Papadatou//Σ. Παππάς Spyros Pappas//Α. Παπαλεξανδρή Aspa Papalexandri//Ε. Πετροπούλου Irene Petropoulou//Ν. Ράπτη Nadia Rapti//Σ. Ρωμανός Spyros Romanos//Κ. Σωρούλα Katerina Soroula//Μ. Σεραφετινίδου Μαρα Σεραφετινιδου//Β. Σίμου//Δ. Ταράση Dora Tarasi//Ε. Τσαγκάρη Emmanuella Tsangari//Ε. Τσαγλή

Image

Το ημερολόγιο ενός ναυτικού

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Ο στόχος μου με αυτές τις εκθέσεις είναι διπλός. Από την μια, να δημιουργηθεί μια έντονη δόνηση έμπνευσης για τον καλλιτέχνη, υλικό που θα τον γεμίσει πληροφορίες,
ανάγκη έκφρασης αλλά και μια ομαδικότητα στην δημιουργική δράση σε αντίθεση με την έντονη εγωπάθεια της εποχής μας.
Ο δεύτερος στόχος είναι το κοινό που με ταπεινότητα και απλότητα προσεγγίζουμε έτσι ώστε, να εκπαιδευτεί, όσο μπορεί, να αποκτήσει μια τριβή με την τέχνη, να επικοινωνήσει με τους δημιουργούς απλά. Επίσης αφορά και τα παιδιά που περιλαμβάνονται στις ομάδες που στοχεύουμε.
Θα ήθελα εδώ να προσθέσω ότι σε δεύτερο επίπεδο , μια φωτογραφική έκθεση λαμβάνει χώρα στους χώρους της Πινακοθήκης, , από μια συνεργάτιδα της ομάδας, με τίτλο Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ. και έχει δημιουργηθεί ακριβώς για την εκδήλωση αυτή και αναφέρεται σε διάφορες γωνιές του παλιού αλλά και του σύγχρονου Πειραιά τις οποίες δεν παρατηρεί το μάτι του περαστικού ενώ είναι γεμάτες μηνύματα και συμβολισμούς ομορφιάς!
Δημιουργός είναι η Δώρα Ταράση.

Περιμένουμε με χαρά την επίσκεψή σας.

ΜΚ.  Πότε είναι τα εγκαίνια και ποια η διάρκεια της Έκθεσης.

ΡΚ. Η έκθεση ξεκινά την Δευτέρα 28/1,στις 19.30 και κρατά μέχρι την Κυριακή 3/2/19.
Είναι ανοικτή πρωί και απόγευμα. Στα εγκαίνια θα ακούσουμε την πιανίστα Τίτα Παλυβού να παίζει στο πιάνο μουσική που ενέπνευσαν οι στίχοι του ποιητή, και θα παρακολουθήσουμε κάποιες λεπτομέρειες από την ζωή του από τον λογοτέχνη, και δημοσιογράφο Μιχάλη Γελασάκη που παρουσίασε πολύ πρόσφατα το βιβλίο του πάνω στην ζωή του Καββαδία (Ο αρμενιστής ποιητής. Εκδόσεις Άγρα)

ΜΚ. Θα ήθελα εδώ να προσθέσω ότι η κα Καπελλιάρη είναι ένα άτομο ιδιαίτερα χαμηλών τόνων, και σε σχετικό ερώτημά μου, να μου πει λίγα πράγματα για τον εαυτό της, δεν απάντησε και το σέβομαι απολύτως. Θα προσπαθήσω όμως πάλι, γιατί πιστεύω ότι μέσα από τη μακρά και επιτυχημένη πορεία της στο χώρο, θα έχει να μας πει πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα.

Κυρία Καπελλιάρη, ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την κουβέντα μας και ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε πάλι, ώστε να μου δοθεί η ευκαιρία μέσα από ένα αφιέρωμα να κάνω το επαγγελματικό και ίσως και το προσωπικό σας πορτραίτο.