Πως βιώνει την Καραντίνα ένας Καλλιτέχνης / Ποιητής και όχι μόνο.

Πως βιώνει την Καραντίνα ένας Καλλιτέχνης / Ποιητής και όχι μόνο.

Πως βιώνει την Καραντίνα ένας Καλλιτέχνης / Ποιητής και όχι μόνο.

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη Mary Konta Oικονομολόγος Eπικοινωνιολόγος

 

Ένας Έλληνας άγνωστος στους πολλούς Έλληνες, γνωστός σε όλο τον κόσμο.

Ιωάννης Καραλιάς  Αρχιτέκτων / Εικαστικός / Ποιητής.

Πριν αρχίσω τις ερωτήσεις θα ήθελα να «συστήσω» τον εκπληκτικό αυτό Άνθρωπο / Επιστήμονα / Επαγγελματία / Καλλιτέχνη / Ποιητή.

Πράγματι πρόκειται για πολυσχιδή προσωπικότητα.

Σπούδασε Ψυχολογία, Αρχιτεκτονική, Σχεδιασμό και Ιστορία της Τέχνης στα Πανεπιστήμια του Graz της Αυστρίας και του Chicago, Ιλλινόϊς της Αμερικής.

Συνοπτικά αναφέρω, μιας και θα ήθελα πολλές σελίδες για να περιγράψω τις δραστηριότητες αυτού του εκπληκτικού ατόμου θα αναφέρω μόνο τις παρούσες. Είναι συνιδρυτής δύο μεγάλων Οργανισμών, του The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design με έδρα το Σικάγο, και του European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies με έδρα το Δουβλίνο και την Αθήνα. Παρά τη μεγάλη του πορεία στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό, η Ζωγραφική και η Ποίηση είναι δύο τέχνες που έχουν κερδίσει περισσότερο την ψυχή του.

1.Η εποχή που ζούμε σήμερα, είναι μοναδική, ακατανόητη σαν να έχει βγει από έργο επιστημονικής φαντασίας. Είναι πολύ ενδιαφέρον να μας πείτε πως εσείς βιώνετε όλο αυτό.

Ζούμε σήμερα κάτι δύσκολο που θα αφήσει σημάδια φόβου στο βάθος της ψυχής μας, μοναξιάς, αντοχής, αδικίας αλλά λαμβάνω και πολλά θετικά μηνύματα, όπως ο μη σεβασμός του περιβάλλοντος και τον αισχρό τρόπο που το μεταχειριστήκαμε, τον αδικοχαμένο χρόνο που  σπαταλήσαμε μακριά από δικούς μας ανθρώπους και την άπληστη συμπεριφορά μας σε υλικά αγαθά.
Αφού όλα αυτά έχουν ειπωθεί, η δική μου ελπίδα να συμβούν πολλά θετικά μετά το πέρασμα του χρονικού διαστήματος της καραντίνας του ιού, δεν  αγγίζει υψηλά ποσοστά, διότι η ιστορία αποδεικνύει ότι ο άνθρωπος εύκολα γυρνά στα εκάστοτε δεδομένα.

2.Παρατηρώντας το βιογραφικό σας, έχετε φτιάξει ένα «πακέτο» εκπαίδευσης το οποίο, αν και στην αρχή φαίνεται περίεργος συνδυασμός, στο σύνολό του δίνει μία ιδιαίτερη οπτική και θεώρηση των πραγμάτων. Θα ήθελα αυτή την οπτική καθώς και πως κάνατε το συνδυασμό αυτό στις σπουδές σας και εννοώ περισσότερο την Ψυχολογία σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Στη ζωή μου ζήτησα πολλά από τον εαυτό μου. Με το ότι έχω ασχοληθεί δεν έχει γίνει υστερόβουλα, για οικονομικούς λόγους ή λόγους καριέρας. Θέλησα να γεμίσω τον εσωτερικό μου κόσμο με γνώσεις και να τον πλάσω έτσι ώστε να τον κατανοήσω σχεδόν απόλυτα, και περισσότερα να τον αγαπήσω. Όλα τα όλα ακολούθησαν και πλάστηκαν με ειλικρίνεια.

3.Έχω διαβάσει ποιήματα σας, έχω θαυμάσει τη ζωγραφική σας, και έχω θαυμάσει τον άνθρωπο Ιωάννη Καραλιά, μια και έχω την τύχη να σας γνωρίζω, και μάλιστα περισσότερο σε φιλικό επίπεδο. Θα ήθελα λίγο να μου αναλύσετε την πηγή των εμπνεύσεών σας.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΛΕΥΣΗ ποιητική συλλογή

ποίημα "7 knives"

Στη δουλειά μου ως καλλιτέχνης ένιωθα πάντα την επιθυμία να είμαι ο εαυτός μου, ονειροπόλος, θετικός, αρνητικός, ερωτικός, πεσιμιστής πολλές φορές αλλά στο τέλος η γεύση μέσα από την σύνδεση της δουλειάς και το χρώμα να είναι ελπιδοφόρα. 
Σκοπός μου ήταν να βρω το δικό μου τρόπο και χώρο τεχνικά. Προσπάθησα τις γνώσεις στον καμβά και στον γραπτό λόγο να τις εμπλουτίσω με όλες τις ιστορικές εμπειρίες που η μάθηση μου έδωσε και έπλασα τον δικό μου τρόπο έκφρασης. Το τέλος στο όλο θέμα είναι να μπορείς να πιάσεις το θεατή από το χέρι και να τον ταξιδέψεις.

4.Σχετικά με την εικαστική σας διαδρομή, οι εξαιρετικοί πίνακες που κατά καιρούς έχω απολαύσει σε ομαδικές αλλά και ατομικές εκθέσεις σας με παραπέμπουν σε ορίζοντες εξπρεσιονισμού αλλά και figurative expressionism όπως του Edvard Munch, αλλά με ένα απόλυτα δικό σας τρόπο έκφρασης, επηρεασμένο βέβαια και από την ποιητική φύση σας, όπως μπορώ να αντιληφθώ και ανάλογα με τις δικές μου γνώσεις. Θα ήθελα επομένως να με διορθώσετε αν κάνω λάθος ή να μου αναλύσετε περισσότερο το εικαστικό σας λεξιλόγιο και όραμα.

Μια και αναφέρεστε  στον Edvard Munch η θλίψη και οι πινελιές του προσφέρουν σε μένα τον πόνο να ελευθερώσω το πινέλο, και το αίσθημα να πάω σε άλλους μη συμβατικούς τρόπους έκφρασης.

Πάρα ταύτα αν και λάτρης όλων των τρόπων τέχνης νομίζω ότι κάθε καλλιτέχνης έχει το καθήκον να εμπλουτίζει αυτό το χώρο με ένα δικό του αυτούσιο τρόπο έκφρασης. Πράγμα δύσκολο διότι η μίμηση είναι ένας κακός δαίμονας .Η ειλικρίνεια ενός καλλιτέχνη όμως είναι ο μόνος τρόπος σωτηρίας.

 

Landscape Galena

Looking in front of the future

The boy on the chair

5.Τα τελευταία χρόνια έχετε μεταφέρει την τελετή των Διεθνών Αρχιτεκτονικών Βραβείων που δίνονται από το The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design στην Αθήνα. Έχουν βραβευτεί μεγάλα ονόματα του χώρου. Είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα αυτό και προς τιμήν σας βεβαίως που τα μεταφέρατε. Πείτε μας λίγα λόγια για την διαδικασία μέχρι να φτάσετε στα Βραβεία.

4

Στα Διεθνή Bραβεία Aρχιτεκτονικής συμμετάσχει κάθε χρόνο ένα πολλαπλό ποσοστό της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής έκφρασης. Τα βραβεία, κατόπιν επιλογής από την κριτική επιτροπή, δίνονται όταν τα έργα υπερέχουν σε σχέδιο, στην πρωτοπορία,  την οικολογική σκέψη και στην τεχνική ιδιομορφία. Πραγματοποιούνται στην Ελλάδα ως τη χώρα που έχει καθορίσει το υψηλότερο επίπεδο στην Αρχιτεκτονική στο παρελθόν. Κάτω από την σκιά της Ακρόπολης κάθε χρόνο η απονομή τιμά όχι μόνο τους δημιουργούς αλλά και τη χώρα μας.

6.The Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design δίνει και τα Αμερικάνικα Βραβεία στην Αμερική, και μάλιστα έχουν βραβευτεί πολύ μεγάλά ονόματα. Λίγα λόγια για αυτό.

Από το 1994 και κάθε χρόνο, το Chicago Athenaeum, με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies διοργανώνουν τα Βραβεία Αμερικανικής Αρχιτεκτονικής για να τιμήσουν τα καλύτερα και σημαντικά σχεδιασμένα ή και κατασκευασμένα κτίρια στις Ηνωμένες Πολιτείες από τους σημαντικότερους Αμερικανούς αρχιτέκτονες, αρχιτέκτονες τοπίου και πολεοδόμους που δραστηριοποιούνται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Τα Βραβεία Αμερικανικής Αρχιτεκτονικής δίνουν μια σημαντική εικόνα της σημερινής αισθητικής κατεύθυνσης της σημερινής εμπορικής, εταιρικής, θεσμικής και οικιστικής εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες στην αγορά ακινήτων, τραπεζών και επιχειρήσεων, καθώς και στον Τύπο αλλά και το ευρύ κοινό . Τα Βραβεία είναι αφιερωμένα στην αναγνώριση της αριστείας στην αρχιτεκτονική και στον αστικό πλούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Για το λόγο αυτό έχουν βραβευτεί σπουδαίοι αρχιτέκτονες όπως ο James von Klemperer, οι Form4 Architecture, οι Arquitectonica: Laurinda Spear and Bernardo Fort Brescia, και πολλοί άλλοι σπουδαίοι Αμερικανοί αρχιτέκτονες.

7.Στην Αθήνα Μητροπόλεως 74 Πλάκα, έχετε έναν υπέροχο Εκθεσιακό χώρο και την δεύτερη έδρα του European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies. Θα ήθελα να μου αναφέρετε τις δράσεις στο Κέντρο και τα μελλοντικά πλάνα σας. 

Για την φετινή χρονιά είχαμε προγραμματίσει να παρουσιάσουμε εκθέσεις για το design και εκθέσεις αρχιτεκτονικής. Με τις πρόσφατες εξελίξεις λόγω του κορονοϊού το πρόγραμμα των εκθέσεων μας έχει διαμορφωθεί ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού και τις εκθέσεις που οφείλουμε να παρουσιάσουμε ως Μουσείο. Θα ξεκινήσουμε με την έκθεση των 40 καλύτερων νέων ευρωπαίων αρχιτεκτόνων το Europe 40under40 τον Ιούνιο και στη συνέχεια τον Σεπτέμβριο με τα Διεθνή Αρχιτεκτονικά Βραβεία 2020.Επίσης θα παρουσιάσουμε στον χώρο μας και κάποιους Αμερικάνους καλλιτέχνες μέχρι το τέλος του χρόνου.

8.Τελειώνοντας θα ήθελα να ρωτήσω  για  τα  μελλοντικά σας σχέδια.

Στο μέλλον, θα ήθελα να παραμείνω τόσο ενεργητικός  στη τέχνη, τη δουλειά μου, και στη γραφή μου, όπως στο παρελθόν και να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στο να επισκεφτώ πολιτισμούς που δεν έχω δει και να εμπλουτίσω από τα ταξίδια αυτά περισσότερο τον εσωτερικό μου κόσμο.

Θέλω θερμά να σας ευχαριστήσω για την τιμή και τη χαρά μου που μου δώσατε «εξομολογούμενος» σε μένα  και εύχομαι ότι καλύτερο στην επαγγελματική και προσωπικά σας πορεία.