Οι Διεθνείς Καθοριστικές Εκδηλώσεις Τέχνης του 2020

Οι Διεθνείς Καθοριστικές Εκδηλώσεις Τέχνης του 2020

 

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη-Μπαζιώνη, Οικονομολόγος – Επικοινωνιολόγος

Το έτος 2020 μας σημάδεψε όλους, με πρωτοφανή συμβάντα σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο προσωπικά όσο και σε  όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας και των συνεπειών μιας καταστροφικής πανδημίας. Θα μείνει στην Ιστορία με τα πιο μελανά χρώματα.

Δεν θα μπορούσε να μείνει έξω ο τομέας της Τέχνης και του Πολιτισμού, θα έλεγα δε ότι ήταν από τους τομείς που έπληξε πολύ και καθοριστικά αυτή η πανδημία.

Το άρθρο που ακολουθεί, περιλαμβάνει στιγμές σταθμούς στην Ιστορία της Τέχνης της χρονιάς αυτής. Είναι αποτέλεσμα έρευνας, μετάφρασης καθώς και προσεκτικής επιμέλειας. Είναι αρκετά εκτεταμένο, πολύ ΜΕΓΑΛΟ θα έλεγα, που θα μπορούσε να διαβαστεί ολόκληρο ή τμηματικά, ανάλογα με το χρόνο που ο καθένας διαθέτει. Εκείνο που οπωσδήποτε πρέπει να τονιστεί είναι ότι όλοι οι ασχολούμενοι με την Τέχνη και τον Πολιτισμό, πρέπει να το διαβάσουν όχι μόνο για ενημέρωσή τους αλλά και γιατί αυτή τη χρονιά δημιουργήθηκαν στοιχεία και δεδομένα που θα αλλάξουν τον ρού της Ιστορίας της Τέχνης.

Η δουλειά η οποία απαιτήθηκε για το άρθρο αυτό ήταν πάρα πολύ, επίπονη και επίμονη και με χαρά σας το παρουσιάζουμε. Ένα στοιχείο επίσης στο οποίο θα ήθελα να σταθώ, είναι το κύμα ρατσιστικής και αντιρατσιστικής βίας, το οποίο παρουσιάστηκε με δραματικό τρόπο αυτή τη χρονιά,  που ανάγκασε όμως ιθύνοντες να λάβουν μέτρα δραστικά προς όφελος όλων.

Στο συμβάν που παρουσιάζεται στο άρθρο με τον αριθμό 6, υπάρχει προσθήκη / παραπομπή BLACK μην το προσπεράσετε, πατήστε το, πρόκειται για συλλογή φωτογραφιών μαύρων φωτογράφων, που δημιούργησαν μία κοινότητα και παρουσιάζουν φωτογραφίες μαύρων, με τη δική τους οπτική. Εχει ενδιαφέρον. 

Επίσης στο συμβάν 4 του άρθρου, μην παραλείψετε να δείτε το σχετικό VIDEO με το γκρέμισμα του αγάλματος και βύθισή του στο νερό.

Ακολουθεί το άρθρο.

Οι Διεθνείς Καθοριστικές Εκδηλώσεις Τέχνης του 2020

Ο τελευταίος χρόνος, ήταν κάτι περισσότερο από ταραχώδης, με αμέτρητες κρίσεις που περιβάλλουν την παγκόσμια πανδημία και τις κοινωνικές και πολιτικές ρήξεις να αλλάζουν σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής. Ο κόσμος της τέχνης έχει επηρεαστεί , με την αίσθηση της ροής που μπορεί να φανεί σε Μουσεία, Γκαλερί, διετείς εκθέσεις ( Biennale), ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, πλειστηριασμούς και χώρους όπου ζουν και εργάζονται καλλιτέχνες. Για να ξανασκεφτούμε και αξιολογήσουμε  ένα έτος που μοιάζει να διήρκεσε πολύ περισσότερο από 12 μήνες, η παρακάτω έρευνα παρουσιάζει τα πιο σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα του 2020.

Image

Ψηφιακή Εικόνα των γκαλερί του David Geffen στο LACMA (Los Angeles Caunty Museum of Art)

20. Οι αμφιλεγόμενες νέες γκαλερί της LACMA έρχονται στο επίκεντρο

Η διαμάχη για ένα νέο κτίριο, για το Μουσείο Τέχνης της Κομητείας του Los Angeles, που σχεδιάστηκε από τον βραβευμένο με τον βραβείο Pritzker αρχιτέκτονα Peter Zumthor έχει χωρίσει την κοινότητα της πόλης, με τοπικούς ακτιβιστές και κριτικούς της τέχνης και της αρχιτεκτονικής από τη μία πλευρά και επαγγελματίες του Μουσείου και αστέρες του κινηματογράφου από την άλλη. Μια πρόταση που προέβλεπε το Μουσείο να εκτείνεται σε όλη τη λεωφόρο Wilshire ήταν ένα σημείο διαφωνίας. Ένα άλλο ήταν το μυστήριο των σχεδίων του Zumthor, για τις γκαλερί στο εσωτερικό, το οποίο ήταν σε μεγάλο βαθμό αναλυτικό έως φέτος. Τον Σεπτέμβριο, η LACMA κυκλοφόρησε τελικά τις εσωτερικές απόψεις του πρόσφατα βαφτισμένου κτιρίου Geffen Galleries. Σε αυτές τις γκαλερί, κομμάτια από τις εκμεταλλεύσεις του Μουσείου στα 17 επιμελητικά του τμήματα - από τη μοντέρνα και τη σύγχρονη τέχνη έως τις λατρευτικές εικόνες από διάφορους πολιτισμούς - θα έχουν όλοι την ίδια προβολή, σε μια χειρονομία που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επανεξέταση της ιστορίας της τέχνης και της εμφάνισης του μουσείου - και να προσφέρει ένα μοντέλο για άλλα ιδρύματα στη διαδικασία. Αν και ο σκηνοθέτης της LACMA Michael Govan ανέφερε ότι δεν «θέλει να πει ότι έχουμε σχεδιάσει το τέλειο Μουσείο για τον 21ο αιώνα και ότι όλοι πρέπει να το αντιγράψουν», αυτό θα μπορούσε να ισχύει. 

κείμενο του Maximilíano Durón μετάφραση artportal.gr

Image

19. Η Biennale του São Paulo αναδιατάσσει μόνιμα το πρόγραμμά της.

19. Η Bienal de São Paulo αναδιατάσσει μόνιμα το πρόγραμμά της.

Η πανδημία κοροναϊού, που έκλεισε τον κόσμο στα μέσα Μαρτίου, και οι διετείς εκθέσεις, που ήταν και οι πολλές προγραμματισμένες εκθέσεις ήταν αυτές που αναγκάστηκαν να αλλάξουν σημαντικά τη λειτουργία τους. Συμμετέχοντας σε μια λίστα επηρεαζόμενων επιχειρήσεων που περιελάμβαναν τη Biennale της Βενετίας, τη Biennale Gwangju, τη Biennale του Whitney και πολλέ άλλες. Το Bienal de São Paulo, υπό τη διεύθυνση του Jacopo Crivelli Visconti, είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει μία από τις πιο φιλόδοξες εκδόσεις του φέτος. Όμως τον Ιούλιο, οι διοργανωτές του ανακοίνωσαν, ότι θα αναβάλουν την έκθεση έως τον Σεπτέμβριο του 2021 - και θα αναδιατάξουν μόνιμα το πρόγραμμα για τη δεύτερη παλαιότερη Biannale στον κόσμο, με εκδόσεις που θα κυκλοφορούν τώρα σε περιττά χρόνια αντί για ζυγά. Αυτό που σημαίνει για το διεθνές ημερολόγιο τέχνης και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό, είναι ότι το νέο πρόγραμμα της Bienal είναι απόδειξη του μακροχρόνιου αντίκτυπου της πανδημίας. 

κείμενο του Maximilíano Durón, μετάφραση artportal.gr

Image

Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι χαρακτήρισαν το εύρημα 100 σαρκοφάγων ως τη «μεγαλύτερη ανακάλυψη» του 2020.

18. Οι αρχαιολόγοι αποκαλύπτουν 100 νεοσυσταθείσες σαρκοφάγους

Τον Νοέμβριο, ο Μοστάφα Ουαζιράι, γενικός γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, χαρακτήρισε «τη μεγαλύτερη ανακάλυψη το 2020», οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν πάνω από 100 βαμμένες σαρκοφάγους σε μια νεκρόπολη στη Σαχάρα, νότια του Καΐρου. Οι σαρκοφάγοι, οι οποίοι βρέθηκαν σφραγισμένοι και άθικτοι, ανακαλύφθηκαν με επιτύμβιες μάσκες, κυβικά βάζα και αγάλματα και χρονολογούνται στις Ύστερες και Πτολεμαϊκές Περιόδους της Αιγύπτου (664-30 π.Χ.). Η ανακάλυψη θα χωριστεί μεταξύ τεσσάρων αιγυπτιακών μουσείων, συμπεριλαμβανομένου του Νέου Διοικητικού Μουσείου της Πρωτεύουσας, το οποίο πρόκειται να ανοίξει τις επόμενες εβδομάδες, και τα ευρήματα θα παρουσιαστούν  έναν μήνα νωρίτερα με 59 σαρκοφάγους, με τα περισσότερα να έρθουν αργότερα, σύμφωνα με στον Khaled El-Enany, υπουργό Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου. 

κείμενο του Maximilíano Durón, μετάφραση artportal.gr

Image

17. Το Μουσείο Singer Laren, όπου είχε κλαπεί μια ζωγραφική του Vincent van Gogh

17. Κλέφτες αφαιρούν ένα πίνακα του Van Gogh από ένα ολλανδικό μουσείο που έκλεισε ο Covid-19

Τον Μάρτιο, ένας πίνακας του 1884 από τον Vincent Van Gogh εκλάπη από το Μουσείο Singer Laren στις Κάτω Χώρες, ενώ το ίδρυμα είχε κλείσει προσωρινά ως μέρος ενός γενικού lock down λόγο της πανδημίας. Ο πίνακας, με τίτλο The Parsonage Garden στο Nuenen την άνοιξη, είχε δανειστεί στο Singer Laren από το μουσείο Groninger Stoor en Lande στις Κάτω Χώρες και βίντεο  αργότερα έδειξε ότι οι κλέφτες είχαν χρησιμοποιήσει μια βαριά για να σπάσουν το γυαλί στην πόρτα του μουσείου. Μέχρι τον Νοέμβριο, το έργο τέχνης δεν είχε ακόμη ανακτηθεί. Αν και καμία κλοπή της εποχής του Covid δεν ήταν τόσο υψηλή όσο αυτή του Singer Laren, άλλα μουσεία αντιμετώπισαν βανδαλισμούς που συνέβησαν λόγω της εξασθενημένης ασφάλειας, επειδή τα μουσεία έκλεισαν.

Κείμενο της Claire Selvin : μετάφραση artportal.gr

Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί ότι το artportal.gr είχε αναφερθεί εγκαιρα στο θέμα με λεπτομερές κείμενο https://artportal.gr/texnes/politismos-mousia/vangoghstolen.html 
καθώς και με σχετικό video https://artportal.gr/texnes/politismos-mousia/stolenpaintofvangogh.html

Image

Το Μουσείο Τέχνης της Δυτικής Αφρικής Edo θα αποτίσει φόρο τιμής στις αρχιτεκτονικές παραδόσεις του Μπενίν με τη διάταξή του.

16. Ο David Adjaye ανακοινώνει σχέδια για ένα μουσείο στην πόλη του Μπενίν

Οι έγκαιρες ερωτήσεις που έγιναν σχετικά με τις προοπτικές των Μουσείων στην Αφρική να πάρουν πίσω και να εκθέσουν θησαυρούς που έχουν διατεθεί αποκτούν πρόσθετη σημασία, όταν ο αστέρας αρχιτέκτονας David Adjaye παρουσίασε σχέδια για ένα νέο μουσειακό ίδρυμα στο Benin City της Νιγηρίας.

Αν και εξακολουθεί να βρίσκεται στο στάδιο της πρότασης, το Μουσείο Τέχνης της Δυτικής Αφρικής του Edo θα μπορούσε να γίνει ένα καταλληλότερο σπίτι για τα Μπρούτζινα του Benin και άλλα αντικείμενα που λεηλατήθηκαν ή μετακινήθηκαν σε όλο τον κόσμο με αμφίβολους τρόπους. Όταν τα σχέδια δημοσιοποιήθηκαν το Νοέμβριο, ο Adjaye ανέφερε στους New York Times ότι φαντάζεται το Μουσείο ως το σπίτι για «αναγέννηση του αφρικανικού πολιτισμού» προσθέτοντας «Πρέπει να είναι για την κοινότητα πρώτα και συγχρόνως μια δεύτερη διεθνής ιστοσελίδα».
κείμενο του Andy Battaglia : μετάφραση artportal.gr

Image

Jeff Bezos.

15. Ο Jeff Bezos εμφανίζεται ως κορυφαίος συλλέκτης

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Amazon Jeff Bezos, ο οποίος φέρεται να έχει καθαρή αξία 188 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μπήκε στα κορυφαία κλιμάκια της αγοράς τέχνης όταν, τον Φεβρουάριο, αποκαλύφθηκε ως αγοραστής του Edting Ruscha's Hurting the Word Radio # 2, από τη συλλογή των Joan και Jack Quinn, που είχαν πουλήσει για 52,5 εκατομμύρια δολάρια στο Christie's το Νοέμβριο του 2019. Την ίδια σεζόν, ο Bezos πλήρωσε 18,5 εκατομμύρια $ για το Kerry James Marshall's Vignette 19 (2014) στο Sotheby's, κερδίζοντας το έργο με υπερδιπλασιασμό της υψηλότερης εκτίμησης των 7,5 εκατομμυρίων $. Από τότε που ξέσπασαν τα νέα για τις εξαγορές, η καθαρή αξία του Bezos αυξήθηκε κατά 49% από 126 δισεκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο του 2020. Παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές εάν το νέο του έργο τέχνης είναι μέρος μιας μεγαλύτερης χρηματοοικονομικής στρατηγικής, ο Bezos φαίνεται ότι είναι έτοιμος να εισέλθει σε μια μεγάλη ομάδα δισεκατομμυριούχων που επενδύουν σε έργα blue-chip και διαμορφώνουν την αγορά τέχνης.
κείμενο Angelica Villa : μετάφραση artportal.gr

Image

Ένας χώρος για την αποκατάσταση των αυτόχθονων καλλιτεχνών.

14. Ένας χώρος για την αποκατάσταση των αυτόχθονων καλλιτεχνών.

Η Yale Union, μια καλλιτεχνική οργάνωση στο Portland του Oregon, δεν ήταν το είδος του χώρου που τείνει να συγκεντρώσει τεράστια δημοσιότητα με τον προγραμματισμό του, αλλά τον περασμένο Ιούλιο, έγινε αντικείμενο ευρείας προσοχής όταν μετέφερε την ιδιοκτησία της γης και του κτιρίου της σε το Ίδρυμα Native Arts and Cultures, ένα ντόπιο οργανισμό που εργάζεται για τη σύνδεση και την προώθηση αυτόχθονων καλλιτεχνών και δημιουργικών ομάδων σε εθνικό επίπεδο. Η Yale Union διαλύθηκε επίσημα στη διαδικασία μεταφοράς, δημιουργώντας ένα νέο θεσμικό μοντέλο για την αποκατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η εγκατάσταση 36.000 τετραγωνικών ποδιών βρίσκεται υπό ανακαίνιση για να γίνει ένας φυσικός χώρος συγκέντρωσης για τις εγγενείς τέχνες στη χώρα. 
κείμενο της Tessa Solomon : μετάφραση artportal.gr

Image

Οι απολύσεις στο Tate ξεκίνησαν απεργία διάρκειας εβδομάδων.

13. Οι απολύσεις στην Tate ξεκινούν απεργία διάρκειας εβδομάδων

Αντιμέτωποι με την οικονομική πτώση, πολλά Μουσεία στις ΗΠΑ απέλυσαν πολλούς από τους υπαλλήλους που απασχολούσαν μέχρι το 2020. Αλλά επειδή οι απολύσεις αυτού του είδους είναι λιγότερο συχνές στον πολιτιστικό τομέα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το δίκτυο Μουσείων Tate προκάλεσε οργή, όταν έκρινε 300 θέσεις εργασίας «περιττές» και με αυτό τον τρόπο τον Αύγουστο τους έπαψε. Αμέσως μετά, η ένωση του δικτύου, κατηγόρησε την Tate ότι αποπροσαρμόζει τους εργαζομένους και έκοψε δυσανάλογα τις θέσεις εργασίας που κατέχουν οι Μαύροι και οι μειονοτικοί εθνοτικοί εργαζόμενοι. (Η Maria Balshaw, διευθύντρια της Tate, είπε ότι το δίκτυο των μουσείων θα εκτιμήσει τα δημογραφικά στοιχεία αυτών που έχουν επηρεαστεί.) Ακολούθησε μια απεργία διάρκειας 42 ημερών, στη διαδικασία που προκάλεσε συζήτηση σχετικά με το πόσο διατηρούν αυτοί οι εργαζόμενοι την τέχνη.
κείμενο του Alex Greenberger : μετάφραση artportal.gr

Image

Art Basel Hong Kong

12. Η Art Basel ακυρώνει την έκθεση της στο Χονγκ Κονγκ εν μέσω πανδημίας

Τους πρώτους μήνες του 2020, η Art Basel Hong Kong αντιμετώπισε πίεση από εκθέτες, οι οποίοι προέτρεψαν την έκθεση να διακόψει τη φετινή έκδοση εν μέσω ενός συνεχιζόμενου κινήματος διαμαρτυρίας στην αρχή της πανδημίας του κοροναϊού στην Ασία. Καθώς πλησίαζε η έκθεση, οι κλήσεις έγιναν πιο δυνατές - 24 γκαλερί έγραψαν ανοιχτή επιστολή ζητώντας την ακύρωση στα τέλη Ιανουαρίου. Τον επόμενο μήνα, έγινε η μοιραία απόφαση: Η Art Basel αναγνώρισε ότι ο Covid-19 είχε «αλλάξει ριζικά» την πόλη και η έκθεση ακυρώθηκε απότομα. Οι διοργανωτές της Art Basel δεσμεύτηκαν να αποζημιώσουν τις 271 συμμετέχουσες γκαλερί για το 75% της συμμετοχής τους στο περίπτερο και γρήγορα ξεκίνησαν μια διαδικτυακή επανάληψη για να αντικαταστήσουν τη ζωντανή έκθεση. Η έκθεση του Χονγκ Κονγκ ήταν μεταξύ των πρώτων μεγάλων εκδηλώσεων στον κόσμο της τέχνης που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας, αλλά δεν ήταν η τελευταία - και οι δύο αδελφές εκθέσεις της εκδήλωσης, στην Ελβετία και στο Miami Beach, έπρεπε επίσης να αποσύρουν το ατομικές τους εκδηλώσεις φέτος, όπως και δύο εκδόσεις Frieze, Art Cologne, FIAC και πολλά άλλα. —
κείμενο της Angelica Villa : μετάφραση artportal.gr

Image

Το Ανακτορικό Μουσείο του Πεκίνου

11. Κινεζικά μουσεία κλείνουν εν μέσω lockdowns λόγω Covid, δημιουργώντας ένα προηγούμενο

Πριν η πανδημία του coronavirus αναγκάσει ιδρύματα τέχνης και εκθέσεις σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και άλλες τοποθεσίες να κλείσουν ή να εκδώσουν αναβολές, Μουσεία στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ είχαν ήδη κλείσει τις πόρτες τους στο κοινό. Τον Ιανουάριο, ιδρύματα όπως το National Art Museum of China στο Πεκίνο, το Guangdong Art Museum στην Guangzhou, το Union Art Museum στην Wuhan, το UCCA Center για Contemporary art, και δημόσια μουσεία στο Χονγκ Κονγκ έκλεισαν για να μετριάσουν την εξάπλωση του Covid-19. Αυτά τα πρώτα κλεισίματα σηματοδότησαν μια παρατεταμένη διαταραχή που έγινε αισθητή στην Κίνα –και πολύ πέρα– στους επόμενους μήνες. 
κείμενο Claire Selvin : μετάφραση artportal.gr

Image

Ο ακτιβιστής Mwazulu Diyabanza δικάστηκε, αφού προσπάθησε να αφαιρέσει μία επιτύμβια στήλη από το Musée du Quai-Branly – Jacques Chirac

10. Ακτιβιστές στη Γαλλία αναλαμβάνουν τις συζητήσεις για τον επαναπατρισμό

Καθώς οι Γάλλοι αξιωματούχοι έχουν αργήσει να ακολουθήσουν εκτεταμένες συστάσεις για να ξεκινήσουν τη διαδικασία επαναπατρισμού αφρικανικών πολιτιστικών αντικειμένων, οι ακτιβιστές άρχισαν να καθοδηγούν οι ίδιοι την διαμαρτυρία. Τον Ιούνιο, ο Mwazulu Diyabanza και αρκετοί άλλοι προσπάθησαν να φέρουν έξω από το Musée du Quai Branly – Jacques Chirac του Παρισιού, μία αφρικανική επιτύμβια στήλη  του 19ου αιώνα. Αποκλείστηκαν από την αφαίρεση του αντικειμένου, αλλά η διαμαρτυρία τους - και η απειλή μιας δεκαετούς ποινής φυλάκισης για τον Diyabanza - δημιούργησαν παγκόσμια κάλυψη. (Τελικά επιβλήθηκε μόνο να πληρώσει ένα μικρό πρόστιμο.) Παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο χρονικό πλαίσιο βρίσκεται το κίνημα, θα μπορούσαν να παρατηρηθούν σημάδια προόδου όταν, τον Νοέμβριο, η γαλλική γερουσία ψήφισε νόμο για να επιστρέψει αντικείμενα στο Μπενίν και τη Σενεγάλη εντός του επόμενου χρόνου.
κείμενο του Alex Greenberger : μετάφραση artportal.gr

Image

Μία πινακίδα που παροτρύνει τους παρευρισκόμενους να τηρούν τους όρους υγιεινής επισκεπτόμενοι την έκθεση TEFAF του Μάαστριχτ

9. Το TEFAF Maastrict τερματίζει νωρίς την λειτουγία του μόλις έφτασε ο κοραναϊός

Το δράμα που περιβάλλει κάθε είδους πρόωρου κλεισίματος και λανθασμένες εκκινήσεις αυξήθηκε σημαντικά (τουλάχιστον στο πλαίσιο του κόσμου της τέχνης) όταν η TEFAF απενεργοποίησε το υψηλό προφίλ του που βρίσκοταν ήδη σε εξέλιξη στο Μάαστριχτ, στις Κάτω Χώρες, τον Μάρτιο. Αφού άνοιξε επίσημα το Σάββατο 7 Μαρτίου, οι ειδήσεις που έφτασαν ανάγκασαν το TEFAF  (The European Fine Art Fair) να κλείσει μέσα σε 4 μέρες. Η αιτία ήταν μια θετικό  test Covid-19 από έναν από τους εκθέτες - μετά από αυτό η Nanne Dekking, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της TEFAF, δήλωσε: «Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στις περιοχές γύρω από το Μάαστριχτ και των αυξανόμενων ανησυχιών, δεν αισθανόμαστε πλέον ότι είναι κατάλληλο να συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί. " Η ανακοίνωση προκάλεσε πολλούς συναγερμούς - ειδικά μεταξύ των χιλιάδων παρευρισκομένων που παρευρίσκονταν στο Armory Show στη Νέα Υόρκη, η οποία είχε κλείσει λίγες μέρες πριν.
κείμενο Andy Battaglia : μετάφραση artportal.gr

Image

Christie’s “ONE” auction.

8. Οι δημοπρασίες ζωντανής ροής (Live-streamed)  επανεκκινούν την αγορά τέχνης

Μετά την ακύρωση ζωντανών πωλήσεων, σωρεία απολύσεων και οικονομικής πτώσης στους κορυφαίους πλειστηριασμούς, οι Christie και Sotheby's αναγκάστηκαν να αναδιαμορφώσουν γρήγορα τις παραδοσιακές δημοπρασίες τους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα είδος δημοπρασίας blockbuster: βραδινές πωλήσεις ζωντανής ροής πολλαπλών κατηγοριών που συνδυάζουν προσφορές από πολλές πόλεις, με απομακρυσμένο κοινό στις δεκάδες χιλιάδες που αναζητούν. Οι Sotheby’s ήταν οι πρώτοι που δοκίμασαν την μέθοδο με τις πέντε ώρες βραδινής πώλησης στις 29 Ιουνίου. Με επικεφαλής τον τρίπτυχο Francis Bacon 85 εκατομμυρίων δολαρίων, συγκέντρωσε συλλογικά 363,2 εκατομμύρια δολάρια. Το βράδυ μεταδόθηκε στην πλατφόρμα μέσων Cheddar, μια άλλη εταιρεία στις εκμεταλλεύσεις του ιδιοκτήτη του Sotheby, Patrick Drahi. Ο Christie σε δημοπρασία που έγινε τον Ιούλιο με την ονομασία "ONE" σε στυλ ρελέ, και που πραγματοποιήθηκε στο Χονγκ Κονγκ, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, απέφερε συνολικά 420 εκατομμύρια δολάρια. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, πολλοί εικάστηκαν ότι η κορυφή της αγοράς ενδέχεται να κινδυνεύει, αλλά οι πωλήσεις του καλοκαιριού προσέφεραν στοιχεία ότι οι οίκοι δημοπρασιών θα μπορούσαν να ευδοκιμήσουν ακόμη και στις χειρότερες εποχές. 
κείνενο της Angelica Villa : μετάφραση artportal.gr

Image

Το μουσείο Guggenheim στη Ν.Υ

7. Μία υψηλόβαθμος επιμελητής του Μουσείου Guggenheim και όχι μόνο, αποχωρεί εν μέσω διαμάχης

Στο Μουσείο Guggenheim της Νέας Υόρκης, ήταν το τέλος μιας εποχής: τον Οκτώβριο, η επικεφαλής επιμελήτρια Nancy Spector αναχώρησε μετά από 23 χρόνια στο ίδρυμα. Αυτό συνέβη αφότου το μουσείο ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας τριών μηνών σχετικά με ισχυρισμούς ρατσισμού. Πολλά από αυτά δημιουργήθηκαν από την Chaédria La Bouvier, που ήταν από τους πρώτους επιμελητές των Μαύρων που ηγούνταν σε μια έκθεση στο Guggenheim, ισχυρίστηκε ότι, όταν οργάνωσε μια έκθεση του Jean-Michel Basquiat για το ίδρυμα, «υπέστη δυσμενή μεταχείριση βάσει της φυλής της», αν και η έρευνα του μουσείου δεν έδειξε στοιχεία ρατσισμού. Η Spector, η οποία επικρίθηκε στο Twitter από την La Bouvier, δεν διευκρίνισε τον λόγο της αποχώρησής της. Το Guggenheim μπορεί να ήταν το υψηλότερο σε προφίλ των ΗΠΑ, το οποίο συγκλονίστηκε από διαμάχη το 2020, αλλά δεν ήταν το μόνο. Τον Ιούνιο, η διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Κλίβελαντ 23 ετών, Jill Snyder, παραιτήθηκε δύο εβδομάδες μετά τη δημόσια συγνώμη της προς τον καλλιτέχνη Shaun Leonardo, του οποίου η έκθεση ζωγραφικής με κάρβουνα μαύρων και λατινικών θυμάτων της αστυνομικής βίας είχε ακυρωθεί μετά την ανάδειξη ανησυχιών από τοπικούς ακτιβιστές. (Ο Leonardo, που δεν είχε ενημερωθεί, κατηγόρησε το θεσμικό όργανο λογοκρισίας.) Τον Ιούλιο, το διοικητικό συμβούλιο στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ντιτρόιτ απέλυσε την Elysia Borowy-Reeder, επικεφαλής επιμελήτρια και εκτελεστικό διευθυντή της, αφού οι εργαζόμενοι παραπονέθηκαν για τοξικό περιβάλλον εργασίας . Τον ίδιο μήνα, ο επί μακρόν επιμελητής του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο Gary Garrels παραιτήθηκε αφού έκανε δηλώσεις ότι το προσωπικό του μουσείου θεώρησε διακρίσεις.
κείμενο της Sarah Douglas : μετάφραση artportal.gr

Image

The Whitney Museum N.Y

6. To Whitney Museum, ακυρώνει μια παράσταση αμοιβαίας βοήθειας μετά από μια κατακραυγή κοινωνικών μέσων

Τον Αύγουστο, στο τέλος του καλοκαιριού έγινε με διαμαρτυρία στους δρόμους, διότι το Μουσείο Whitney της Νέας Υόρκης αποκάλυψε σχέδια για τη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφιών, αφισών, εκτυπώσεων και άλλων πωλήσεων για την υποστήριξη φιλανθρωπικών οργανώσεων που σχετίζονται με το Black Lives Matter και σχετικά ζητήματα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ωστόσο, ξέσπασαν διαμάχες όταν οι κριτικοί έθεσαν αμφιβολίες για το αν το μουσείο είχε υποστηρίξει άμεσα κάποιον από τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν όταν απέκτησε το έργο τους. Δείτε στο Black  ( Η προτελευταία φωτογραφία) ,  Ο Texas Isaiah, ένας από τους φωτογράφους που συμμετείχε σε αυτό το έργο, χαρακτήρισε  την παράσταση «αρπακτική». Μέσα σε λιγότερο από μια ημέρα από την οποία ξεκίνησε η διαμάχη, η παράσταση διακόπηκε.
κείμενο Alex Greenberger, μετάφραση και έρευνα για Black (παραπομπή και σε σχετικό site) artportal.gr

Image

Το Μουσείο Sursock ήταν μεταξύ των χώρων τέχνης που επλήγησαν σοβαρά από δύο εκρήξεις στη Βηρυτό.

5. Δύο εκρήξεις αναδιαμορφώνουν την καλλιτεχνική σκηνή της Βηρυτού

Τον Αύγουστο, δύο εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού κατέστρεψαν τμήματα της πρωτεύουσας, αφήνοντας περισσότερους από 200 ανθρώπους νεκρούς και αμέτρητους άλλους τραυματίες. Ο πολιτιστικός τομέας της Βηρυτού, που ήδη απειλήθηκε από την οικονομική κατάρρευση του Λιβάνου και την πανδημία, δέχθηκε μεγάλο πλήγμα. Οι καλλιτέχνες εκτοπίστηκαν από στούντιο και εξέχουσες γκαλερί και μουσεία, όπως το Μουσείο Sursock και η Πινακοθήκη Sfeir-Semler, υπέστησαν σοβαρές δομικές βλάβες. Σε απάντηση, πολιτιστικοί οργανισμοί από όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένης της UNESCO, του μη κερδοσκοπικού έργου τέχνης με έδρα τις Βρυξέλλες, Mophradat και του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων - συγκεντρώθηκαν για να προσφέρουν ανακούφιση από καλλιτέχνες με τη μορφή χρηματοδότησης έκτακτης ανάγκης. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι τεράστιες προσπάθειες ανοικοδόμησης της πόλης.
κείμενο της Tessa Solomon : μετάφραση artportal.gr

Image

Το βάθρο όπου ένα μνημείο για τον έμπορο σκλάβων Edward Colston στήθηκε κάποτε στο Μπρίστολ της Αγγλίας

4. Τα μνημεία ρατσιστικών μορφών κόβονται, αφαιρούνται και επανασυστάνονται

Εν μέσω παγκόσμιων διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βαρβαρότητας και του κατά του Μαύρου ρατσισμού, μνημεία ρατσιστικών ιστορικών προσώπων σε πόλεις από το Charlottesville, της Virginia, μέχρι το Johannesburg της Νότιας Αφρικής, παραμορφώθηκαν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι διαμαρτυρίες απέδωσαν καρπούς - στη Φιλαδέλφεια, για παράδειγμα, αξιωματούχοι έλαβαν υπόψη τις εκκλήσεις και αφαίρεσαν ένα μνημείο ενός δημάρχου που κάποτε είπε στους ψηφοφόρους να «ψηφίσουν λευκούς». Σε άλλες περιπτώσεις, οι διαδηλωτές πήραν τα πράγματα στα χέρια τους και αφαίρεσαν τα ίδια τα μνημεία. Στο Bristol της Αγγλίας, οι διαδηλωτές αφαίρεσαν ένα μνημείο του Edward Colston, έμπορο σκλάβων του 17ου αιώνα, και τελικά το έβαλαν στον κοντινό ποταμό Avon για να διασκεδάζει τους θεατές. Αν και το άγαλμα μεταφέρθηκε αργότερα από τις τοπικές αρχές, τα πλάνα της υδατώδους βύθισής του κοινοποιήθηκαν ευρέως στα κοινωνικά μέσα. Εδώ θα δείτε το Video της μεταφοράς
Κείμενο της Tessa Solomon, μετάφραση, έρευνα και προσθήκη video, artportal.gr

Image

The Baltimore Museum of Art

3. Το Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης σταματά ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο αποχώρησης

Η απόσυρση έργων του Μουσείου - η πώληση αντικειμένων από τη μόνιμη συλλογή - ήταν πάντα ένα ζήτημα καυτού κουμπιού, αλλά αφού οι Σύμβουλοι του Μουσείου Τέχνης (AAMD) χαλαρώνουν τις αυστηρές πρακτικές της την άνοιξη για να μετριάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν από την έκρυξη. Ιδρύματα όπως το Μουσείο Brooklyn και το Μουσείο Τέχνης Everson εκμεταλλεύτηκαν τα χαλαρά πρότυπα για να αποχωριστούν ορισμένα αντικείμενα και ενώ υπήρχε κατακραυγή και στις δύο περιπτώσεις, δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με αυτό που συνέβη με το Μουσείο Τέχνης της Βαλτιμόρης. Η προσπάθεια αυτού του μουσείου να πουλήσει τρεις πίνακες - από τους Andy Warhol, Clyfford Still και Brice Marden - στο Sotheby's έγινε σημείο ανάφλεξης, με πρώην διαχειριστές, διευθυντές μουσείων και κριτικούς να αποκλείσουν την πώληση. Το κύριο σημείο της διαμάχης ήταν ότι τα μεγάλα έργα πουλήθηκαν ως μέρος μιας μακροπρόθεσμης πρωτοβουλίας για την επικέντρωση θεμάτων δικαιοσύνης στη συλλογή του μουσείου και στους μισθούς του προσωπικού, σε αντίθεση με την οικονομική γραμμή που προβλέπονται από τις χαλαρές οδηγίες AAMD. Ακόμη και το AAMD, το οποίο αρχικά είχε συμφωνήσει , έκανε μία στροφή και είπε στο μουσείο να σταματήσει τα σχέδιά του, όπως τα έργα να βγούνε σε πλειστηριασμό. Οι επιμελητές του μουσείου παρέμειναν σθεναρά υπέρ των έργων, ωστόσο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα επέτρεπε στο μουσείο να επιτύχει το όραμά του για μεγαλύτερη δικαιοσύνη σε όλο το μουσείο. Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της πώλησής τους, τα έργα αφαιρέθηκαν από τη δημοπρασία. Η διαμάχη BMA μπορεί να είναι η πρώτη διαμάχη πανδημικής εποχής του είδους της, αλλά τα πρότυπα AAMD είναι χαλαρά για ένα χρόνο περισσότερο, οπότε σίγουρα δεν θα είναι το τελευταίο. 
κείμενο Sarah Douglas, μετάφραση artportal.gr

Image

A Black Lives Matter διαδήλωση μπροστά από το National Gallery του Λονδίνου.

2. Τα μουσεία μπαλώνουν τις δηλώσεις τους για το Black Lives Matter

Μετά τη δολοφονία του George Floyd από την αστυνομία, πολλά Μουσεία πήγαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να μιλήσουν. Το Μουσείο Getty του Los Angeles ήταν από τα πρώτα που κλήθηκαν, με σχολιαστές να προτρέπουν το ίδρυμα για να υποχωρήσουν, υπέρ γενικότερων μηνυμάτων, συγκεκριμένης μνείας του Black Lives Matter καθώς και των Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery, David McAtee και άλλες μορφές των οποίων τα ονόματα έπρεπε να ειπωθούν. Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος της Getty, Jim Cuno, ζήτησε συγγνώμη με την δήλωση: «Σας ακούσαμε». Το San Francisco Museum of Modern Art, το Museum of Modern Art, το British Museum και πολλά άλλα ιδρύματα αντιμετώπισαν παρόμοιες επικρίσεις που υποδηλώνουν ότι τα μουσεία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν επαρκώς τις συστημικές αλλαγές. Όπως έγραψε ο Chris Anagnos, διευθυντής της βιομηχανικής ομάδας, του Association of Art Museum Director, «Ως κοινότητα, δεν νομίζω ότι τα Μουσεία τέχνης έχουν κάνει αρκετά».
κείμενο Alex Greenberger, μετάφραση artportal.gr

Image

Philip Guston, Riding Around, 1969.

1. Μια καθυστερημένη αναδρομή του Philip Guston γίνεται σημείο ανάφλεξης

Λίγα σόου έπαιρναν τόσα πρωτοσέλιδα το 2020 όσο μια προγραμματισμένη αναδρομή του Philip Guston που θα περιλάμβανε μεταξύ πολλών άλλων έργων ζωγραφικής από τη δεκαετία του 1960 και του '70 με καλυμένες φιγούρες που αναφέρονται στο Ku Klux Klan. Τον Σεπτέμβριο, τα τέσσερα μουσεία που διοργάνωσαν την παράσταση - η National Gallery of Art in Washington, D.C, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης, το Μουσείο Καλών Τεχνών στο Χιούστον και η Tate Modern στο Λονδίνο - μετέθεσαν την έκθεση από το 2020 στο 2024 εν μέσω ανησυχιών ότι το κοινό μπορεί να μην καταλάβει τον συντονισμό των "οδυνηρών» εικόνων". Σε απάντηση, μια σειρά από καλλιτέχνες της λίστας A - από τη Nicole Eisenman έως τον Adrian Piper- ενώθηκε με άλλα λαμπρά ονόματα, υπογράφοντας μια ανοιχτή επιστολή που προτρέπει τα Μουσεία να αποκαταστήσουν την παράσταση, ενώ ορισμένοι παρατηρητές επικρότησαν την απόφαση με την αιτιολογία ότι ο κόσμος δεν χρειαζόταν μια άλλη αναδρομική έκθεση του Guston που οργανώνεται αποκλειστικά από λευκούς επιμελητές. Μετά το pushback, η περιοδεία της έκθεσης χρονολογείται ξανά για να ξεκινήσει το 2022, αλλά οι συνέπειες εξακολουθούν να παραμένουν με ερωτηματικά.
κείμενο Alex Greenberger, μετάφραση artportal.gr

Πηγή : artnews.com / και έρευνα στο διαδίκτυο και εισαγωγή άρθρου artportal.gr