Το VIDEO που δείχνει την κλοπή πίνακα του Van Gogh.

Το VIDEO που δείχνει την κλοπή πίνακα του Van Gogh.

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη - Μπαζιώνη, Οικονομολόγος - Επικοινωνιολόγος.

Στις 31/3/2020 είχαμε δημοσιεύσει την είδηση  ότι με την ευκαιρία του COVID-19, και του γενικού Lock Down στην Ολλανδία, είχε κλαπεί από το μουσείο Singer Laren πίνακας του Van Gogh. Στο τέλος του άρθρου αυτού παρακολουθείστε VIDEO της κλοπής που πραγματικά έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, και διαφορετικές "αναγνώσεις" και ερωτήματα.

Γιά να θυμηθείτε τη δημοσίευση, η οποία έγινε σε λίγες ώρες από το συμβάν δηλαδή είμασταν οι πρώτοι που το γνωστοποιήσαμε στην Ελλάδα,  ακολουθείστε την διεύθυνση :

https://artportal.gr/texnes/politismos-mousia/vangoghstolen.html

Σε όλο αυτό το διάστημα η αστυνομία έκανε έρευνες για την επισήμανση του δράστη ή των δραστών, χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Βέβαια υπάρχουν πλάνα από τις κάμερες ασφαλείας του μουσείου, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία είναι πλούσια σε υλικό, αλλά για διάφορους λόγους που είναι ευνόητοι, δεν δημοσιοποιούνται παρά μόνο αυτά που είναι απαραίτητα για την πληροφόρηση του κοινού. Στο τέλος του άρθρου θα δείτε το video της κλοπής, από κάποιες επιλεγμένες κάμερες.
Το άρθρο σύμφωνα με την Guardian και όσα δήλωσε η αστυνομία είναι :

Μία ολλανδική εκπομπή μετάδοσης ειδήσεων για εγκληματικές ενέργειες, έχει μεταδώσει βίντεο ασφαλείας που αποκαλύπτει πώς ένας κλέφτης τέχνης άνοιξε το δρόμο του μέσα από ενισχυμένες γυάλινες πόρτες σε ένα μουσείο με βαριοπούλα, έτρεξε μέσα στο κτίριο και επέστρεψε τρέχοντας με μια πολύτιμη ζωγραφική του Vincent van Gogh κάτω από το δεξί του χέρι.

Ο κλέφτης, ο οποίος έφτασε με μοτοσικλέτα, έκλεψε το The Parsonage Garden του Van Gogh στο Nuenen ζωγραφισμένο την άνοιξη του 1884 από το Μουσείο Singer Laren τις πρώτες ώρες της 30ης Μαρτίου 2020

Κανείς δεν έχει συλληφθεί ακόμη για την κλοπή της ζωγραφικής, η οποία δανείστηκε από άλλο ολλανδικό μουσείο, το Μουσείο Groninger της πόλης Groninger, στο μουσείο Singer Laren.

Η αστυνομία απέκρυψε άλλα πλάνα από το μουσείο στο Laren, μια πόλη ανατολικά του Άμστερνταμ, για να προστατεύσει την έρευνά τους. Επίσης, δεν παρουσίασαν το βίντεο έξω από το μουσείο με τον κλέφτη, σε δράση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Singer Laren, Evert van Os, τόνισε ότι τα βίντεο δεν έδειξαν όλη τη διάρρηξη. «Ο διαρρήκτης έσπασε μια σειρά από πόρτες και πολλά επίπεδα ασφαλείας που είχαν εγκριθεί από ειδικούς ασφαλείας». «Επομένως, το υλικό που κυκλοφόρησε δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την ποιότητα της ασφάλειας στο Singer Laren

Η αστυνομία δήλωσε την Τετάρτη ότι 56 απόψεις τους παραδόθηκαν από το κοινό ως αποτέλεσμα της παράστασης που είδαν στο video. Είπαν επίσης ότι δεν ήταν σαφές εάν ο κλέφτης ενήργησε μόνος του. Η αστυνομία αναζητά επίσης πληροφορίες για ένα λευκό βαν γύριζε έξω από το μουσείο.

Ο κλέφτης, ο οποίος έφτασε με μοτοσικλέτα, έκλεψε το The Parsonage Garden του Van Gogh στο Nuenen που δημιουργήθηκε την άνοιξη του 1884 τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ης Μαρτίου.

Η ζωγραφική του Van Gogh είναι λάδι σε χαρτί 25cm έως 57cm και δείχνει ένα άτομο να στέκεται σε έναν κήπο που περιβάλλεται από δέντρα με έναν πύργο εκκλησίας στο βάθος.

VIDEO OF STOLEN PAINT