ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ COVID-19

ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ COVID-19

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη, Οικονομολόγος - Επικοινωνιολόγος

Επιτέλους τα Μουσεία άρχισαν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο σε διεθνές επίπεδο, με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από το να απολαμβάνει ο επισκέπτης δια ζώσης τα έργα Τέχνης που εκτίθενται.

Στο μεγάλο διάστημα καραντίνας σε όλο τον κόσμο, υπήρχαν στη διάθεση του φιλότεχνου κοινού διαδικτυακές περιηγήσεις Μουσείων, και μάλιστα με πολλή καλύτερη εικόνα των εκθεμάτων. Ομως αυτό που "συλλαμβάνει" το μάτι του επισκέπτη που παρατηρεί δια ζώσης ένα Εργο, κανένας φακός δεν μπορεί να το συλλάβει και είναι φυσικό, γιατί ο κάθε επισκέπτης βλέπει και παρατηρεί διαφορετικά στοιχεία του Εργου ανάλογα με τα βιώματα και τον ψυχισμό του, στοιχεία που λείπουν παντελώς από ένα μηχάνημα - ένα φακό.

Να λοιπόν η ευκαιρία επίσκεψης Μουσείων ανά τον κόσμο. Στο άρθρο που ακολουθεί αναφέρονται τα Μουσεία που έχουν ανοίξει ανά τον κόσμο και τα μέσα προφύλαξης των επισκεπτών και των εργαζομένων.

 

 

ΑΝΟΙΓΜΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ : ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΕΛΕΓΧΟ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ , ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ.

Οι επισκέπτες φορούσαν μάσκες προσώπου για να επισκεφθούν το Μουσείο της Πρωτεύουσας που άνοιξε πρόσφατα στο Πεκίνο. 

Επιτέλους, μετά από κλεισίματα που εκτείνονται εδώ και μήνες, πολλά μουσεία σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να ανοίγουν ξανά. Ορισμένα ιδρύματα στην Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ελβετία, την Ιαπωνία και τη Γερμανία είναι ήδη ανοιχτά, και σύντομα, αναμένεται να συμμετάσχουν και επιλεγμένα ιδρύματα στην Ιταλία, την Αυστρία, τη Γαλλία και τη Δανία. (Κανένα σημαντικό μουσείο στις Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας, παρόλο που ορισμένα κράτη αρχίζουν να χαλαρώνουν τους κοινωνικούς περιορισμούς.)

Λόγω του κλεισίματος, πολλά ιδρύματα ανέφεραν ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σημαντικές οικονομικές απώλειες, οι οποίες στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ως αποτέλεσμα περικοπές στον προϋπολογισμό και απολύσεις, εκπτώσεις και περικοπές αμοιβών. Αλλά σε χώρες όπου τα μουσεία έχουν ανοίξει ξανά, οι σκηνές τέχνης είναι αισιόδοξες - ακόμα κι αν η επιχείρηση έχει αλλάξει δραματικά. Σε πολλά μουσεία που έχουν ανοίξει ξανά, έχουν θεσπιστεί μέτρα κοινωνικής απόστασης. Οι επισκέπτες καλούνται συχνά να κάνουν κράτηση εισιτηρίων στο διαδίκτυο και ο αριθμός των ατόμων που επιτρέπονται εντός των γκαλερί ανά πάσα στιγμή είναι πολύ περιορισμένος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μουσεία απαιτούν υποχρεωτικούς ελέγχους θερμοκρασίας για τους επισκέπτες, και στην Κίνα, ορισμένα ιδρύματα ελέγχουν τους κωδικούς QR που παρακολουθούν την υγεία των ανθρώπων.

Image

ΚΙΝΑ

Στα μέσα Μαρτίου, τα μουσεία της Σαγκάης ήταν από τα πρώτα ιδρύματα τέχνης στον κόσμο που άνοιξαν ξανά μετά από προσωρινό κλείσιμο που ξεκίνησε τον Ιανουάριο. Στο Μουσείο της Σαγκάης, οι επισκέπτες ελέγχουν τη θερμοκρασία του σώματος πριν από την είσοδο.

Image

Οι επισκέπτες του Power Station of Art στη Σαγκάη, που επίσης άνοιξαν ξανά στα μέσα Μαρτίου, υποχρεώθηκαν να φορούν μάσκες προσώπου στις γκαλερί.

Image

Το Μουσείο Palace στο Πεκίνο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς χώρους της Κίνας, που συνήθως τον επισκέπτονται 19 εκατομμύρια άνθρωποι που συρρέουν εκεί κάθε χρόνο. Επί του παρόντος, ωστόσο, μόνο 5.000 επισκέπτες την ημέρα μπορούν να εισέλθουν στο μουσείο, όπου οι εργαζόμενοι βοηθούν να διασφαλιστεί ότι οι επισκέπτες διατηρούν πρακτικές κοινωνικής απόστασης.

Image

Το Μουσείο Palace ανάγκασε επίσης τους επισκέπτες να κάνουν ουρά σε μια περιοχή προ-ελέγχου πριν από την είσοδο. Εκεί, ένας προσωπικός κωδικός QR που αποφασίζει εάν κάποιος κινδυνεύει ή όχι, ελέγχεται από αξιωματούχους του μουσείου. Το σύστημα κώδικα QR υπήρξε αμφιλεγόμενο επειδή η κυβέρνηση μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα του.

Image

Στο Εθνικό Μουσείο της Κορέας στη Σεούλ, έχοντας κατά νου την κοινωνική απόσταση, οι εργαζόμενοι έθεσαν δείκτες για να καθορίσουν πού πρέπει να στέκονται οι επισκέπτες στον χώρο αναμονής της εισόδου. Το μουσείο, το οποίο άνοιξε εκ νέου στις 6 Μαΐου, επιτρέπει επί του παρόντος μόνο 300 άτομα κάθε φορά στον κύριο εκθεσιακό χώρο του, και οι εγγραφές μπορούν να πραγματοποιηθούν ηλεκτρονικά μέσω συστήματος κρατήσεων.

Image

Σημάνσεις στα Κορεατικά και Αγγλικά σε όλο το μουσείο υπενθυμίζουν στους επισκέπτες του Εθνικού Μουσείου της Κορέας μέτρα κοινωνικής απόστασης.

Image

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Το προσωπικό στο Μουσείο Deutsches, ένα ίδρυμα επιστήμης και τεχνολογίας στο Μόναχο, το οποίο θα ανοίξει ξανά στις 11 Μαΐου, έθεσε προτεινόμενα μέρη για προβολή προβολών.

Image

ΕΛΒΕΤΙΑ

Σε άλλα μέρη της Ευρώπης, ορισμένα μουσεία σχεδιάζουν να ανοίξουν ξανά την επόμενη εβδομάδα. Το Musée Cantonal des Beaux-Arts στη Λωζάνη έχει ορίσει την ημερομηνία έναρξής του στις 12 Μαΐου. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, τα έργα τέχνης εξακολουθούν να είναι επενδυμένα με χαρτί για την προστασία ορισμένων έργων.

Image

Την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στο Kunstmuseum Lucerne στην Ελβετία άρχισαν να προετοιμάζουν έργα τέχνης για να ανοίξει ξανά το κοινό στις 12 Μαΐου.

Image

Ωστόσο, για πολλά μουσεία, δεν υπάρχει ακόμη άνοιγμα. Το Museo Nacional del Prado στη Μαδρίτη, το οποίο φιλοξενεί μια από τις καλύτερες συλλογές ευρωπαϊκής τέχνης στον κόσμο, παραμένει κλειστό. Οι θησαυροί του είναι ακόμα σε προβολή, χωρίς να τους βλέπουν οι επισκέπτες.

πηγή : artnews.com