Η Melania Trump ανακοίνωσε την απόκτηση και εγκατάσταση γλυπτού του Isamu Noguchi στον Λευκό Οίκο.

Η Melania Trump ανακοίνωσε την απόκτηση και εγκατάσταση γλυπτού του Isamu Noguchi στον Λευκό Οίκο.

 Γράφει η  Μαίρη Κονταρούδη-Μπαζιώνη, Οικονομολόγος - Επικοινωνιολόγος.

Το άρθρο που ακολουθεί είναι αποτέλεσμα  σχετικής δημοσίευσης της έγκριτης εφημερίδας New York Times καθώς και εκτεταμένης έρευνας πρόσθετων στοιχείων από το δυαδίκτιο.

Ο Isamu Noguchi, Ιαπωνοαμερικανός καλλιτέχνης,   γεννήθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 1904 στο Λος Αντζελες και πέθανε σε ηλικία 84 ετών στις 30 Δεκεμβρίου του 1988 στη Νέα Υόρκη. Σπούδασε στο Columbia University Γλυπτική, Αρχιτεκτονική τοπίου, σχεδιασμό επίπλου και design. 

isamunoguchistamp

Τιμήθηκε το 1982 με το βραβείο  Edward MacDowel Medal  για την εξαιρετική και ισόβια συνεισφορά του στην τέχνη, το 1987  το National Medal of Arts, και  το 1988 το Order of Sacred Treasure από την Ιαπωνικά κυβέρνηση. Τέλος το 2004 εκδόθηκε από την Αμερικανική Ταχυδρομική Υπηρεσία γραμματόσημο των 37 cent προς τιμήν του

Θεωρήθηκε  ένας από τους πλέον σπουδαίους γλύπτες του 20ου αιώνα. Δεν ήταν όμως μόνο γλύπτης, αλλά μέσα από την καλλιτεχνική του διαδρομή και πειραματισμό, δημιούργησε επίσης κήπους, έπιπλα και φωτιστικά διαχρονικά που ακόμα και σήμερα θεωρούνται σύγχρονα και μοντέρνα, κεραμικά, αρχιτεκτονική και εγκαταστάσεις καλλιτεχνικές. Με τα έργα του δημιούργησε νέα standards επανένταξης της τέχνης.

Το 1985, ο Noguchi άνοιξε το  The Isamu Noguchi Garden Museum (γνωστό ως  The Noguchi Museum, στο Long Island City, New York, του οποίου ο σχεδιασμός και η εγκατάσταση έγινε από τον ίδιο τον καλλιτέχνη., Σήμερα έχει μετονομαστεί σε  The Isamu Noguchi Foundation and Garden Museum.

Επίσης εξέφρασε την επιθυμία του το στούντιο του στο Mure στην Ιαπωνία, να διατηρηθεί για να εμπνεύσει καλλιτέχνες και μελετητές. Μία ευχή και επιθυμία που εκπληρώθηκε με το άνοιγμα του Isamu Noguchi Garden Museum Japan το 1999.

Το 1926, παρουσίασε μία έκθεση στη Νέα Υόρκη με τη δουλειά του Constantin Brancusi, κάτι που άλλαξε την καλλιτεχνική του κατεύθυνση. Με υποτροφία του John Simon Guggenheim Fellowship, πήγε στο Παρίσι το 1927 και δούλεψε στο εργαστήριο του Brancusi. Εμπνεύστηκε από τον μεγαλύτερό του καλλιτέχνη από την  οπτική του και φιλοσοφική θεώρηση. 

Ταξιδεύοντας πολύ ανά τον κόσμο, και υλοποιώντας διάφορα έργα, επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη δεν ήταν πολύ γνωστός έως το 1940, όπου και τελείωσε ένα πολύ μεγάλο γλυπτό που συμβόλιζε την ελευθερία του τύπου, που του είχε ανατεθεί από το Associated Press και τοποθετήθηκε στο Associated Press Building στο Rockefeller Center, New York City, και η καριέρα του απογειώθηκε.

Αφήνω να ανφέρω τελευταίο, το γεγονός ότι ο Isamu Noguchi ήταν και πολιτικός ακτιβιστής για τους λόγους που περιγράφονται στο άρθρο που ακολουθεί.

Θα μπορούσαν να γραφτούν πολλά ακόμα για τον σπουδαίο αυτό καλλιτέχνη όμως δεν είναι αυτό ο σκοπός του άρθρου. Οσα γράφτηκαν είναι απλώς για να δείξουν το βεληνεκές του καλλιτέχνη για όσους δεν τον γνωρίζουν.

Ακολουθεί μεταφρασμένο το άρθρο της εφημερίδας New York Times.

Η εγκατάσταση του Isamu Noguchi με το έργο του 1962, "Floor Frame", θα είναι το πρώτο κομμάτι ενός Ασιάτη-Αμερικανικού καλλιτέχνη στη συλλογή του Λευκού Οίκου.

Η Melania Trump την Παρασκευή ανακοίνωσε ότι θα εγκατασταθεί ένα έργο του γλύπτη Isamu Noguchi στον Λευκό Οίκο Rose Garden, ένα δώρο για την εθνική συλλογή που θα ήταν το πρώτο έργο ενός Ασιάτη-Αμερικανικού καλλιτέχνη που θα συμπεριληφθεί σε αυτήν.
Το γλυπτό, το "Floor Frame" του Noguchi του 1962, επισημαίνει "τις όμορφες συνεισφορές των Ασιατών-Αμερικανών καλλιτεχνών στο τοπίο της χώρας μας", δήλωσε η κα Trump.
Ο Noguchi, ένας από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Αμερικανούς καλλιτέχνες, έγινε πολιτικός ακτιβιστής μετά την επίθεση της Ιαπωνίας στο Περλ Χάρμπορ, προσπαθώντας να καταπολεμήσει τον ρατσισμό και να ευαισθητοποιήσει τον πατριωτισμό των Ιαπωνών-Αμερικανών καθώς και να ξοδεψει οικειοθελώς χρόνο σε ένα κέντρο μετεγκατάστασης της Αριζόνα.

Ο Brett Littman, διευθυντής του Ιδρύματος Isamu Noguchi και του Garden Museum στο Long Island City, στο Queens, χαρακτήρισε την τοποθέτηση του γλυπτού στο Rose Garden του Λευκού Οίκου ως ορόσημο.

isamu naguchi portrait

«Δυστυχώς, έρχεται σε μια περίπλοκη στιγμή», είπε, επικαλούμενος τις εκλογές. "Αλλά το κλειδί για εμάς είναι ότι αυτό θα εμφανίζεται διαρκώς στον Λευκό Οίκο. Οι διοικήσεις έρχονται και φεύγουν, αλλά το έργο τέχνης παραμένει. Αισθανόμαστε περήφανοι και πιστεύουμε ότι ο Noguchi θα αισθανόταν επίσης περήφανος."
Ο Noguchi, ο οποίος γεννήθηκε στο Los Angeles και πέθανε το 1988, είδε την μαύρη πατίνα στο χάλκινο κομμάτι, το οποίο χύθηκε σε δύο μέρη, ως σημείο επαφής ενός δέντρου και του εδάφους. Αντικατοπτρίζει τις ιδιότητες τόσο ενός σιωπηρού ριζικού συστήματος όσο και του θόλου ενός δέντρου, ανέφερε το γραφείο της κυρίας Trump σε δήλωση.
Ο Πρόεδρος Τραμπ, σε αντίθεση με τους προκατόχους του, κατά καιρούς αρνήθηκε να καταδικάσει απερίφραστα τον εγκλεισμό των Ιαπώνων Αμερικανών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στα οποία πέρασε ο Noguchi. Ερωτηθείς το 2015, πριν εκλεγεί, αν θα είχε υποστηρίξει την πρακτική του εγκλεισμού των Ιάπωνων-Αμερικανών, απάντησε: "Σίγουρα μισώ την ιδέα. Αλλά θα έπρεπε να είμουν εκεί, εκείνη τη στιγμή για να σας δώσω μια σωστή απάντηση. "

Η εποχή του Noguchi στο κέντρο μετεγκατάστασης της Αριζόνα διερευνήθηκε από το Μουσείο Noguchi σε μια έκθεση, «Self-Interned, 1942» το 2017. Τα γλυπτά του Noguchi, μερικά που έγιναν κατά τη διάρκεια της κράτησής του, συνοδεύονταν από επιστολές και έγγραφα που ρίχνουν φως στις αποτυχημένες προσπάθειές του για εξανθρωπισμό των καταυλισμών. Ο κριτικός των New York Times, Jason Farago, χαρακτήρισε την έκθεση τόσο «διαφωτιστική» όσο και «επίκαιρα σχετική».
Ο Noguchi είχε απαλλαγεί από την εντολή που επέτρεψε στο στρατό να συγκεντρώσει Ιάπωνες-Αμερικανούς στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την πολιτεία της Ουάσιγκτον, καθώς ζούσε στη Νέα Υόρκη.
Όμως είχε στοχεύσει κατά τη διάρκεια του χρόνου του εκεί στην Αριζόνα,  να επανασχεδιάσει το Κέντρο Μετεγκατάστασης Poston War κοντά στα σύνορα Αριζόνα-Καλιφόρνια, το μεγαλύτερο από τα στρατόπεδα. Αντί για ένα μέρος που ορίζεται από τα συρματοπλέγματα, οραματίστηκε ένα σχολείο, ένα κέντρο κοινότητας, έναν βοτανικό κήπο και ακόμη και ένα μικροσκοπικό γήπεδο γκολφ σε ένα σχεδιάγραμμα, αν και το μεγάλο του σχέδιο δεν έγινε ποτέ. Αυτό το έργο τέθηκε για δημοπρασία στο Sotheby's τον Μάρτιο και αγοράστηκε από τον Λευκό Οίκο, τον Ιστορικό Σύλλογο, έναν ιδιωτικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δώρισε το γλυπτό στον Λευκό Οίκο.
«Αν και ισχυρό από μόνο του, το Floor Frame είναι ταπεινό σε κλίμακα και συμπληρώνει την εξουσία του Oval Office», δήλωσε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση.

Λίγα λόγια για τον Isamu Noguchi

Ο Isamu Noguchi (野 口 勇,  17 Νοεμβρίου 1904 - 30 Δεκεμβρίου 1988) ήταν Iαπωνέζος Αμερικανός καλλιτέχνης και αρχιτέκτονας τοπίου του οποίου η καλλιτεχνική καριέρα εκτείνεται έξι δεκαετίες, από τη δεκαετία του 1920 και μετά. Γνωστός για τη γλυπτική και τα δημόσια έργα τέχνης του, ο Noguchi σχεδίασε επίσης σκηνικά σκηνής για διάφορες παραγωγές της Martha Graham, καθώς και αρκετά φωτιστικά και κομμάτια επίπλων μαζικής παραγωγής, μερικά από τα οποία εξακολουθούν να κατασκευάζονται και πωλούνται ακόμα και σήμερα.
noguchi coffe table

Coffe table του Isamu Naguci που σχεδιάτηκε και κατασκευάστηκε το 1944

Ακολουθούν και άλλες φωτογραφίες με έργα του Nagushi " Γλυπτά, φωτιστικά σώματα, έπιπλα, και διαμορφώσεις ελεύθερων χώρων"  

 

Image
Image
Image

πηγή: New York Times / διαδίκτυο