Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ

ΤΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΛΙΠΟΣΑΡΚΑ ΓΛΥΠΤΑ ΤΟΥ GIACOMETTI, ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΗΣ.

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη, Mary Konta, Οικονομολόγος – Επικοινωνιολόγος.

Ο Alberto Giacometti (1901-1966), o απίθανος αυτός γλύπτης, Ελβετικής καταγωγής, με την ιδιαίτερη οπτική, με τα ντελικάτα γλυπτά του στην αρχή πολύ κοντά και στη συνέχεια πάρα πολύ ψηλά, πέτυχε απίστευτα υψηλές τιμές των γλυπτών του κατέχοντας την υψηλότατη θέση στα διεθνές Χρηματιστήριο της Τέχνης.

Το ενδιαφέρον του θέματος είναι ότι οι απίστευτες αυτές τιμές επιτεύχθηκαν τον 21ο αιώνα διαμορφώνοντας μία νέα αισθητική του γλυπτού.

1. Ο Alberto Giacometti (1901-1966) ήταν Ελβετικής καταγωγής και ήταν γλύπτης, ζωγράφος, συντάκτης και τυπογράφος. Ξεκινώντας το 1922, έζησε και εργάστηκε κυρίως στο Παρίσι, αλλά επισκέπτονταν τακτικά την πατρίδα του Borgonovo για να δει την οικογένειά του και να εργαστεί πάνω στην τέχνη του.

paolo monti

Ο Giacometti ήταν ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ού αιώνα. Το έργο του επηρεάστηκε ιδιαίτερα από καλλιτεχνικά στυλ όπως ο Κυβισμός και ο Σουρεαλισμός. Φιλοσοφικά ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη κατάσταση, καθώς και υπαρξιακές και φαινομενολογικές συζητήσεις έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο έργο του. Γύρω στο 1935 εγκατέλειψε τις σουρεαλιστικές επιρροές του προκειμένου να ακολουθήσει μια πιο βαθιά ανάλυση των παραστατικών συνθέσεων. Ο Giacometti έγραψε κείμενα για περιοδικά και καταλόγους εκθέσεων και κατέγραψε τις σκέψεις και τις αναμνήσεις του σε σημειωματάρια και ημερολόγια.

Μεταξύ 1938 και 1944 τα γλυπτά του Giacometti είχαν μέγιστο ύψος επτά εκατοστών. Το μικρό τους μέγεθος αντικατοπτρίζει την πραγματική απόσταση μεταξύ της θέσης του καλλιτέχνη και του μοντέλου του. Σε αυτό το πλαίσιο δήλωσε αυτοκριτικά: "Θέλοντας να δημιουργήσω από τη μνήμη αυτό που είχα δει, στον τρόμο μου…., τα γλυπτά έγιναν όλο και πιο μικρά". Μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Giacometti δημιούργησε τα πιο διάσημα γλυπτά του: τα εξαιρετικά ψηλά και λεπτά ειδώλια του. Αυτά τα γλυπτά υπόκεινται στην ατομική του εμπειρία θέασης - ανάμεσα σε έναν φανταστικό αλλά πραγματικό, έναν απτό αλλά απρόσιτο χώρο.


LHomme au doigt Alberto GiacomettiL'Homme au doigt

Το L'Homme au doigt του Alberto Giacometti δημοπρατήθηκε για 141,3 εκατομμύρια δολάρια στο Christie's το Μάιο του 2015, η υψηλότερη τιμή για οποιοδήποτε γλυπτό σε δημοπρασία.(πρόσφατος ιδιοκτήτης:αναφέρεται μόνο "ιδιωτική συλλογή". Προηγούμενος ιδιοκτήτης Sheldon Henry Solow)

2. Το επόμενο έργο του ίδιου καλλιτέχνη είναι το L'Homme qui marche I. (Ο άνθρωπος που περπατάει) είναι το όνομα οποιουδήποτε από τα χάλκινα γλυπτά από χυτοσίδηρο που περιλαμβάνει έξι αριθμημένες εκδόσεις που δημιουργήθηκαν από τον Ελβετό γλύπτη Alberto Giacometti το 1961. Στις 3 Φεβρουαρίου 2010, η δεύτερη έκδοση του καλουπιού του γλυπτού έγινε ένα από τα πιο ακριβά γλυπτικά έργα τέχνης που πωλήθηκαν ποτέ σε δημοπρασία, έναντι 104,3 εκατομμυρίων δολαρίων. Η τιμή του σήμαινε ότι θεωρήθηκε το πιο ακριβό γλυπτό, μέχρι τον Μάιο του 2015, όταν ένα άλλο έργο του Giacometti, L'Homme au doigt, που αναφέρεται παραπάνω το ξεπέρασε.

LHomme Qui Marche II

Το χάλκινο γλυπτό απεικονίζει έναν μοναχικό άνδρα με τα χέρια του στη μέση να κρέμονται στο πλάι του. Το κομμάτι περιγράφεται ως «ταπεινή εικόνα ενός συνηθισμένου άνδρα, και ισχυρό σύμβολο της ανθρωπότητας». Ο Giacometti λέγεται ότι είχε θεωρήσει τη «φυσική ισορροπία του βήματος ως σύμβολο της ανθρώπινης ζωτικής δύναμης». 

Το 1960, η Giacometti κλήθηκε να συμμετάσχει σε ένα δημόσιο έργο από την Chase Manhattan Plaza στη Νέα Υόρκη για να εγκαταστήσει χάλκινα στοιχεία έξω από το κτίριο. Δημιούργησε πολλά γλυπτά, μεταξύ των οποίων και το L'Homme qui marche I. Ο Giacometti αγωνίστηκε με το έργο και τελικά εγκατέλειψε την προμήθεια, όταν δεν έγινε δεκτή η πρότασή του.  Ωστόσο, παρουσίασε το έργο στη Μπιενάλε της Βενετίας ένα χρόνο αργότερα (1961).  Το L'Homme Qui Marche I καταξιώθηκε στο υψηλότερο σημείο της ώριμης περιόδου του Giacometti και αντιπροσωπεύει το αποκορύφωμα του πειραματισμού του με την ανθρώπινη μορφή. Το έργο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έργα του καλλιτέχνη και μία από τις πιο εμβληματικές εικόνες της σύγχρονης τέχνης. (πρόσφατος ιδιοκτήτης: Lily Safra. Προηγούμενος ιδιοκτήτης Commerzbank)

 

 

3. Το τρίτο έργο τού είναι το άρμα, "Chariot"  όπου μια γυναίκα σαν λεπτό νήμα  στέκεται με επισφαλή ισορροπία, σαν να αιωρείται διαρκώς μεταξύ κίνησης και στάσης, προόδου και υποχώρησης. Το έργο θυμίζει Αιγυπτιακό άρμα. Σύμφωνα με τον καλλιτέχνη, το Chariot το εμπνέυστηκε εν μέρει όπως ο ίδιος ανέφερε από τη μνήμη ενός «καροτσιού» που είδε όταν νοσηλεύτηκε για λίγο σε κάποιο νοσοκομείο. Προκάλεσε επίσης την επιθυμία του να τοποθετήσει μια φιγούρα σε ένα άδειο χώρο «για να τη δει καλύτερα και να την τοποθετήσει σε μια μεγάλη απόσταση από το πάτωμα».
chariot

Chariot (Εκτίθεται στο Μουσείο MoMA στη Ν.Υ

Αυτό το έργο του Alberto Giacometti είναι το τρίτο πιο ακριβό γλυπτό που έχει πωληθεί ποτέ σε δημόσια δημοπρασία. Το 2014 το "άρμα" πωλήθηκε  101 εκατομμύρια δολάρια. (πρόσφατος ιδιοκτήτης: Steven Cohen). 

Αυτή είναι η εμμονή με τον Ελβετό γλύπτη, που τα γλυπτά στο μεσοπόλεμο του Παρισιού, των αραιωμένων, και εξαντλημένων συμβόλων των ανθρώπινων μορφών, έπληξαν τις δημοπρασίες, τους συλλέκτες και τα καλύτερα μουσεία του κόσμου από τις αρχές του 21ου  αιώνα. Η υπνηλία, η ηρεμία ενδιέφερε ολόκληρο το δεύτερο μισό του 20ου  αιώνα - και ξαφνικά ο Giacometti βρίσκεται παντού: στις ειδήσεις, στις ταινίες, στα μουσεία. 

 Chariot VIDEO

πηγή : MoMA / arthive.com / Whither the Book / Wikipedia / Sotheby's κ.α : επιμέλεια - μετάφραση : Χρήστος Κονταρούδης.