ΓΙΑΤΙ Ο PABLO PICASSO ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΙΑΣΗΜΟΣ (απόψεις)

ΓΙΑΤΙ Ο PABLO PICASSO ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΙΑΣΗΜΟΣ (απόψεις)

PABLO PICASSO (ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΙΑΣΗΜΟΣ) απόψεις

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη, Mary Konta, Οικονομολόγος – Επικοινωνιολόγος.

PABLO PICASSO, ένας μεγάλος καλλιτέχνης, αμφιλεγόμενος και αμφισβητούμενος από πολλούς, με αξιοζήλευτες και δυσθεώρητες τιμές των έργων του.

Πολλοί έχουν αμφισβητήσει τα έργα του, ότι δεν είναι καν έργα τέχνης, πολλοί τα έχουν επαινέσει, θαυμάσει και επενδύσει στα έργα του, και άλλοι απλώς δεν γνωρίζουν σε βάθος την καλλιτεχνική του διαδρομή.

Το άρθρο που ακολουθεί έχει προκύψει από μία πολλή μεγάλη έρευνα σε διεθνή αρθρογραφία με προσεκτική επιλογή σημείων και οφείλεται αποκλειστικά σε έρευνα, μελέτη και μετάφραση στον Αρχιτέκτονα – Πολεοδόμο – Εικαστικό Χρήστο Κονταρούδη.

Το άρθρο είναι πάρα πολύ ΜΕΓΑΛΟ, αυτό προέκυψε από την προσπάθεια πιο ολοκληρωμένης έρευνας, ώστε να αποκτήσετε πλήρη εικόνα του θέματος.

Το μέγεθός του δεν αποδυναμώνει το ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος, είναι ολοκληρωμένη δουλειά και δείχνει το λόγο για τον οποίο αυτός ο σπουδαίος καλλιτέχνης έμεινε διάσημος διαχρονικά.. Οι γνώμες των απόλυτα ειδικών και μή, στο κείμενο που ακολουθεί τεκμηριώνει τα λεγόμενά μου.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και η εξήγηση για όλα, περιλαμβάνεται στην τελευταία παράγραφο.

Συστήνω να μην το δείτε βιαστικά ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΟΛΟ μέχρι το τέλος όταν έχετε τον απαραίτητο χρόνο.

Καλή απόλαυση.

1. Ερώτημα :Why is Pablo Picasso considered a great artist, and why are his paintings admired so much?

Michelle Gaugy, Art gallery owner, author, art consultant                 

gaugy

                                     

 

 

Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση για μένα. Όταν ήμουν 18 ετών, δηλαδή πριν από περισσότερο από 50 χρόνια, ήμουν σε ένα αεροπλάνο καθισμένη δίπλα σε έναν πολύ σεβάσμιο άντρα που διάβαζε ένα βιβλίο τέχνης με εικονογραφήσεις. Κοίταξα, στο βιβλίο και είδα ότι παρατηρούσε έναν Πικάσο και είπα, με όλη μου την 18χρονη αφέλεια, "Ω, αυτός είναι ο Πικάσο, έτσι δεν είναι; Δεν νομίζω ότι είναι πολύ καλός. Εσείς τι λέτε;" Πολύ ευγενικά δεν είπε τίποτα για να με υποτιμήσει, το μόνο που είπε, ήταν ότι η  «τέχνη είναι θέμα γνώμης» και συνεχίσαμε τα ξεχωριστά ταξίδια μας.

Σήμερα, αφού είμαι έμπορος τέχνης για πάνω από 30 χρόνια, κυρίως της σύγχρονης τέχνης   - και μου είναι πολύ αγαπητός και σέβομαι το έργο του Picasso   (αν και δεν αγαπάω κάθε κομμάτι του ) - Χρησιμοποιώ συχνά αυτή την ιστορία για να δείξω πώς μπορεί να αλλάξει η οπτική γεύση . Ακόμα και για τον ίδιο τον Picasso.

Όταν ο Picasso άρχισε να ζωγραφίζει, δημιούργησε εξαιρετικά ρεαλιστικά έργα.

Υπάρχουν πολλά, πολλά παραδείγματα. Εδώ είναι ένα πολύ μεγάλο έργο, Science and Charity, το οποίο είναι πολύ κλασικό και όμορφα ζωγραφισμένο.

Science and Charity Pablo Picasso (1897)

Το Science and Charity είναι μια ελαιογραφία του Pablo Picasso ζωγραφισμένο στη Βαρκελώνη το 1897 και τώρα αποτελεί μέρος της μόνιμης συλλογής του Μουσείου Picasso της Βαρκελώνης.  Αυτό είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά έργα των πρώτων χρόνων μαθήτευσης του καλλιτέχνη και το ζωγράφιζε όταν ήταν μόλις 15 ετών. Ο πίνακας δείχνει έναν ασθενή  στο κρεβάτι, ενώ στα αριστερά ένας γιατρός παίρνει παλμό. Δεξιά, μια νοσοκόμα μοναχή κατά την συνήθεια της εποχής, απλώνει ένα φλιτζάνι στον ασθενή, ενώ κρατάει ένα μικρό παιδί με το άλλο χέρι.

Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη ένας καλλιτέχνης - οποιοσδήποτε καλλιτέχνης - να αναπτύξει ένα δικό του ξεχωριστό στυλ που να είναι κατάλληλο και να αντανακλά τnν χρονική περίοδο κατά την οποία δημιουργεί. Έτσι ο Picasso προχώρησε από τον κλασικό ρεαλισμό πειραματιζόμενος με πολλά άλλα στυλ. Υπήρχε μια Γαλάζια Περίοδος (την οποία λατρεύουν ακόμα οι άνθρωποι σήμερα). Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, εξακολουθούσε να εργάζεται ουσιαστικά, ρεαλιστικά, αν και τα θέματα και τα υπόβαθρά του είχαν γίνει κάπως πιο στυλιζαρισμένα, όπως μπορείτε να δείτε, από την Τραγωδία, ένα παράδειγμα της περιόδου.

Μπλέ περίοδος "Τραγωδία" Pablo Picasso

Στη συνέχεια, πήγε σε άλλες άλλες μορφολογικές αναζητήσεις, μερικές από αυτές ρεαλιστικές, στυλιζαρίζοντας όλο και περισσότερο το έργο του και ενσωματώνοντας τα ενδιαφέροντα της εποχής - επιρροές από διάφορους νησιωτικούς, ιθαγενείς και αφρικανικούς πολιτισμούς. Τα σχήματα έγιναν πιο στρογγυλεμένα. Και στη συνέχεια, πολύ λιγότερο στρογγυλεμένα, καθώς μπήκε με ενθουσιασμό στον Κυβισμό, σπάζοντας την πραγματικότητα σε δραματικά γωνιακά σχήματα, προσπαθώντας να βρει και να απεικονίσει τις βασικές της δομές.

Και τότε, το 1914, ο Pablo Picasso παρακολούθησε μια παράσταση αφρικανικών μασκών στο Παρίσι. ΤΟΤΕ γύρισε ένας σημαντικός καλλιτεχνικός διακόπτης για αυτόν, και είχε ως αποτέλεσμα τον πίνακα Demoiselles d'Avignon

 

Demouaselles D'Avignon Pablo Picasso (1914)

Ακολουθούν 2 VIDEO με τον Pablo Picasso να ζωγραφίζει

VIDEO 1                VIDEO 2

 

 

 

Maged M. Youssef, Software Engineer

Νομίζω ότι μία από τις πιο εκπληκτικές δεξιότητες που τον έκανε ξεχωριστό είναι ότι θα μπορούσε να χωρίσει ένα θέμα στα βασικά του στοιχεία, αφαιρώντας ότι δεν ήταν απαραίτητο, και εστιάζοντας σε αυτό που είχε σημασία, με πολύ αποτελεσματικό τρόπο.

Αν και ήταν σε θέση να κάνει ρεαλιστικούς πίνακες, επέλεξε τον τρόπο αφαίρεσης, τον οποίο νομίζω ότι τον έκανε με ιδιοφυή τρόπο.

Ένα παράδειγμα είναι αυτή η σειρά εικόνων ταύρου. Δείχνει πώς πήγε από πολύ ρεαλιστική σε πολύ αφηρημένη ζωγραφική. Θα μπορούσατε εύκολα να πείτε ότι η πιο αφηρημένη εικόνα είναι σαφώς ένας ταύρος, αλλά απέκλεισε τις λεπτομέρειες που δεν είχαν σημασία και εστίαζε μόνο σε αυτό που είχε σημασία.

Αυτός είναι ο Picasso, αυτή είναι η Αφαίρεση.main qimg 3569a9b66abc4694f31d9215d913b1fa c

 

 

Stephen Carpenter, Visual Artist at Artists and Creative Professions

Stephen Carpenter

 

 

 

Το κλειδί για την ερώτησή σας είναι «μοιάζει». Δεν πρόκειται για τον Picaso ή τον τρόπο που δημιούργησε τις εικόνες του, αλλά για αυτό που ίσως περιμένατε να δείτε ως πίνακα.

Δεν είμαι σίγουρος ότι αυτό που ακολουθεί θα έχει νόημα, αλλά αισθάνομαι ότι πρέπει να προσπαθήσω. Κάτι πολύ ισχυρό συνέβη με την Αναγέννηση. Ήταν ένα σύστημα για την απόδοση της ψευδαίσθησης του τρισδιάστατου χώρου σε μια επίπεδη επιφάνεια. Η επιφάνεια που κρατά το χρώμα έγινε ένα είδος «παραθύρου» μέσω του οποίου παρουσιάζεται μια σκηνή που σχεδόν ταιριάζει με αυτό που βλέπουμε γύρω μας. Ήταν μια οπτική ψευδαίσθηση και ενώ ήταν μερικές φορές δραματικές οι σκηνές, παρέκκλιναν από τον πραγματικό κόσμο. Οι καλλιτέχνες συνέθεσαν τότε τέτοιες σκηνές και συνεχίζουν να το κάνουν και σήμερα.

Εφαρμόστηκε ο όρος «πραγματικό». Και εδώ είναι το σημείο σύγχυσης για πολλούς. Τα σημάδια και οι πινελιές στα χέρια ενός καλλιτέχνη μπορούν να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να αντιπροσωπεύουν την οπτική αίσθηση του «δέντρου». Είναι ζωγραφικό έργο εάν ένα δέντρο είναι όχι ένα δέντρο. Για τον Picasso και άλλους πριν από αυτόν, η πραγματικότητα ενός αντικειμένου είναι τρισδιάστατη. Έχει πίσω πλευρά και είναι πλήρης. Το πρόβλημα είναι πώς να αντιπροσωπεύσουμε αυτήν την πληρότητα σε μια δισδιάστατη επιφάνεια. Ο Picasso και ο Braque είδαν το δρόμο μέσα από αυτό δημιουργώντας διάφορες απόψεις και αλληλένδετες μαζί. Η ιδέα μιας επιφάνειας ως παράθυρο, έγινε περισσότερο μια αρένα όπως σε ένα τσίρκο με διάφορα πράγματα να συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Picasso vs Braque

Σχετικά με το σχέδιο σαν παιδί. Έχω μακρά εμπειρία με παιδιά και τέχνη. Αυτό που κάνουν τα παιδιά είναι πολύ αυτό που έκανε ο Picasso - αντιμετωπίζοντας την επιφάνεια ως μέρος για να βάζουμε τα πράγματα χωρίς μεγάλη φροντίδα για την Ευκλείδεια προοπτική. Τα σχέδια είναι φρέσκα και πολύ εκφραστικά. Ως καλλιτέχνης, ξέρω πάρα πολλά για να καταγράψω αυτήν τη φρεσκάδα τις περισσότερες φορές. Και- τα - μη παιδιά κάνουν τις εικόνες τους από το πού βρίσκονται και τι τα οδηγεί, και ο Picasso ή οποιοσδήποτε άλλος καλλιτέχνης δημιουργεί τις εικόνες του από το πού βρίσκεται και τι τον οδηγεί.

Ο Picasso θεωρείται σπουδαίος λόγω του τρόπου με τον οποίο προχώρησε στη σκέψη της ζωγραφικής προς τα εμπρός σε μια εποχή που τα ίδια θέματα σχετικότητας συνέβαιναν στην επιστήμη, τα μαθηματικά, τη μουσική, τη φιλοσοφία, τη θρησκεία και όπως θα αποδείχθηκε και από την κυβέρνηση του 1920.

 

Ellen B Cutler, former Adjunct Professor, Art History at Maryland Institute College of Art 

Ellen b Culter

 

 

 

Λοιπόν, ο Picasso είναι διάσημος γιατί για μια μακρά καριέρα βοήθησε να εφεύρει την έννοια του μοντερνισμού (καθώς επίσης και να δείξει την ενότητα του με τις παραδόσεις των Παλαιών Δασκάλων). Δεν είναι όλα τα έργα του (γλυπτά, κεραμικά ή γραφικά έργα) αριστουργήματα. Αλλά σίγουρα μερικά είναι, συμπεριλαμβανομένου του «Desmoiselles d’avignon» (1907) που βρίσκεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη. (MOMA)

mademouaslles davignon

 

Αλλά τι είναι ένα «αριστούργημα»; Για μένα είναι ένα έργο που είναι το αποκορύφωμα των ιδεών και των προσπαθειών του παρελθόντος, αλλά κάτι επίσης πρωτοποριακό. Μερικές φορές (όχι πάντα) εκφράζει την τελειότητα. Συνήθως υπάρχει μια ποιότητα καθαρής εφευρετικότητας γι 'αυτό, σαν ο καλλιτέχνης να προχωρήσει περισσότερο, να μετακινηθεί σε μια μη διαχωρισμένη περιοχή.

Σε αυτή τη μακρά καριέρα (ο Picasso πέθανε το 1973 σε ηλικία 92 ετών) ο Picasso ανακάλυψε  νέες μορφές, εξερεύνησε τις αισθητικές δυνατότητες εφήμερων μη-τέχνης υλικών, έδειξε βιρτουόζικο σχέδιο, ήταν σοκαρισμένος στη βία, τη σεξουαλικότητά αλλά και την αγάπη του και ασχολήθηκε σε μια συνομιλία με τους αρχαίους, τους Old Masters και καλλιτέχνες της εποχής του, όπως οι σουρεαλιστές, αδιάκοπα. Είχε πολλές διακριτές και διαφορετικές περιόδους, από τις περιόδους του Μπλε και του Ροζ με τη γεύση του Συμβολιστή, μέσα από διαφορετικές φάσεις του Κυβισμού, έπειτα από ένα είδος νεοκλασικού ρεαλισμού, μια στιγμή σουρεαλιστικής έγχυσης, και διάφορες στιγμές περιέργειας, και πειραματισμού. Όλες αυτές οι περίοδοι, έχουν τα αριστουργήματά τους.

Ο Picasso είναι διάσημος για το ότι είναι πρόσωπο αμφισβητήσιμου χαρακτήρα και δέχεται μεγάλη κριτική σε αυτές τις μέρες #MeToo (The Me Too (or #MeToo) movement, with variations of related local or international names, is a movement against sexual harassment and sexual assault of women. The phrase "Me Too" was initially used in this context on social media in 2006, on Myspace, by sexual harassment survivor and activist Tarana Burke.)

Υπάρχουν αρκετοί αξιόπιστοι κριτικοί, και από τη δεκαετία του 1930, οι οποίοι δήλωσαν ότι το σημαντικό έργο του έγινε  πριν από το 1920, ή το 1930 το αργότερο.

Όταν δεν μας αρέσει ή δεν απολαμβάνουμε ή καταλαβαίνουμε ένα είδος ή μια εργασία ή έναν συγκεκριμένο καλλιτέχνη, όλοι ρωτάμε, "Τι είναι αυτό το τόσο υπέροχο?." Όταν συναντώ ένα άτομο παθιασμένο και ενημερωμένο για έναν καλλιτέχνη ή τέχνη που προσωπικά δεν μου αρέσει, απλά προσπαθώ να εκτιμήσω την τέχνη για αυτό που είναι, για ποιο λόγο έκανε ο/η καλλιτέχνης αυτό που έκανε και γιατί το έκανε. 

5. Ερώτημα : Why are Pablo Picasso's paintings admired so much?

Robert Alexander Boyle, Alex worked with American & European art for museums and television networks

alexander boyle

 

 

 

Καλή ερώτηση, και για τον αρχάριο, το έργο του Picasso φαίνεται συγκεχυμένο. Ο τρόπος για να κατανοήσουμε την θεώρησή του, είναι να επιστρέψουμε χρονολογικά στις πρώτες μέρες του στο Παρίσι, στις αρχές του αιώνα. Εκείνη την εποχή, τα έργα του με μπλε (1902), και στη συνέχεια ροζ (1905), θεωρήθηκαν θαυμάσια παραδείγματα του μετα-ιμπρεσιονικού είδους. Χρειάστηκε τη συνεργασία του το 1908 με τον Georges Braque που έγινε οπαδός του κυβισμού και που τον ώθησε στο νέο μέτωπο. Η σχεδίαση και το χρώμα του ήταν υπέροχα, οπότε μόνο κάποιος τόσο εξειδικευμένος μπορούσε να ωθήσει τον Κυβισμό που ήταν ένα στυλ βασισμένο στην κίνηση, σε πλαίσια από κινηματογραφικές ταινίες, που τελικά θόλωσαν στην αφαίρεση. Η εξέχουσα θέση του ως κυβιστής ζωγράφος εδραιώθηκε από την ένταξή του στην παράσταση Armory του 1913 στη Νέα Υόρκη. Η Ευρώπη είχε σπουδαίους ζωγράφους, αλλά η Αμερικανική αγορά ήταν αυτή, που έκανε έναν καλλιτέχνη τόσο διάσημο.

Armory Show custom 1913Armory Show του 1913 στη Νέα Υόρκη
Στις 17 Φεβρουαρίου 1913, η Διεθνής Έκθεση Μοντέρνας Τέχνης άνοιξε στο 69ο Συνταγματικό Οπλοστάσιο στη Λεωφόρο Λεξινγκτον στη Νέα Υόρκη. Το Armory Show, όπως έγινε γνωστό, είχε μια βαθιά επίδραση στην αμερικανική τέχνη.

Ο Picasso ζωγράφιζε ασταμάτητα από το 1900 έως το 1973 και παρήγαγε περίπου 39.000 πίνακες. Δεν φαίνονται όλα τα έργα του καλά, , ή ακόμη και εμπορικά. Τα καλύτερα έργα του θα γίνουν από το 1902 και μετά, μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μερικοί εμπειρογνώμονες του καλλιτέχνη αναφέρουν ότι ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος είναι ο πρώτος καρπός του, η θνησιμότητα και το τέλος του καλύτερου έργου του. (Guernica).
Δεδομένου ότι ένα έργο του της δεκαετίας του 1950 πουλήθηκε πρόσφατα για πάνω από 150 εκατομμύρια δολάρια, αρκεί ένα έργο να είναι μεγάλο και πολύχρωμο, και οι αγοραστές θα εμφανιστούν για ένα έργο που φέρει την υπογραφή του.

guernica by pablo picasso.jpgLarge

 Guernica (ɡeɾˈnika στα Ισπανικά)

6.  Ερώτημα :Why is Picasso considered a painting genius?
Jeevan Mohapatra Water color , Acrylic on canvas and pencil sketch

Jeevan Mohapatra

 

 

 

Επειδή οι περισσότεροι πίνακες του Picasso μπορούν να έχουν πολλές ερμηνείες από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον πίνακα παρακάτω.
Picasso παντρεύτηκε όταν γνώρισε τη Marie-Walter που είναι το αντικείμενο της ζωγραφικής)

Girl before a Mirror Pablo Picasso

Girl Before a Mirror

Ερμηνεία:

Πώς βλέπει ο Pablo Picasso την αγαπημένη του μορφή, κατανοεί, και αποδίδει, όπου η ομορφιά της είναι το θέμα. Η κίτρινη πλευρά του προσώπου της αντιπροσωπεύει χαρούμενους καιρούς με τον Πικάσο. Τα φωτεινά χρώματα αντιπροσωπεύουν τους χρόνους μαζί. Αυτή η πλευρά του προσώπου της δείχνει τη νιότη της χωρίς μακιγιάζ. Αυτή η γυναίκα είναι βαμμένη με χρώματα που αυξάνουν την ομορφιά της.

Ο προβληματισμός αντιπροσωπεύει την άλλη ερμηνεία του πώς βλέπει τον εαυτό της. Τα χρώματα που χρησιμοποιούνται εδώ είναι σκούρα και την κάνουν πολύ μεγάλη. Αντί για ευτυχία, το νόημα εδώ είναι περισσότερο το μίσος και η δυστυχία, ο φόβος και σαν η γήρανση να την δείχνει ενδεικτική του φόβου της να χάσει τα νιάτα της. 

 Richard Keeler

 

 

Θα απαντήσω με αυτόν τον τρόπο, χωρίς εκπαίδευση στην τέχνη ή στην ιστορία της τέχνης, έμαθα να εκτιμώ την ιδιοφυΐα του Picasso
Στην αρχή πήρα την πολύ πρώιμη δουλειά του. Προφανώς, ακόμη και στο ανεκπαίδευτο μάτι μου, ήταν ένας ταλαντούχος ζωγράφος αυτού που νόμιζα ότι ήταν «καλή τέχνη».
Τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα καθώς το έργο του Picasso έγινε πιο αφηρημένο. Όπως έγραψα νωρίτερα, απλώς δεν μπορούσα να καταλάβω τίποτα μετά τις περιόδους ροζ και μπλε.
Μόλις όμως βρήκα το γραμμικό του σχέδιο ζώων ανάβει μια λάμπα. Κατά κάποιο τρόπο εκτίμησα την οικονομία με την οποία δημιούργησε αυτές τις εικόνες. Άρχισα να κοιτάζω τα μεμονωμένα μέρη κάθε ζώου (πόδια, μάτια, ουρά κ.λπ.) και σκέφτηκα τι θα μπορούσε να έχει ο καλλιτέχνης να προσθέσει στην εικόνα για να καταστήσει σαφές τι βλέπει ο θεατής.

main qimg a1cb73ac7cb7cdc9b206461167db76aa 1

Τότε, έκανα ένα πνευματικό άλμα. Φαντάστηκα τι θα έκανε ο καλλιτέχνης για να κάνει αυτά τα μέρη του σώματος σε τρισδιάστατες εικόνες από οποιαδήποτε προοπτική που ήθελε να ζωγραφίσει. Τι γίνεται αν είχε πάρει αυτά τα μέρη από όλες τις διαφορετικές οπτικές γωνίες και τα έβαζε σε έναν πίνακα; Τότε κατάλαβα τον κυβισμό του Picasso
Μετά από αυτήν την επιφάνεια, μπόρεσα να κοιτάξω το υπόλοιπο έργο του και με λίγη φαντασία μπόρεσα να εκτιμήσω τι προσπαθούσε να πει ο καλλιτέχνης. Πολλές από τις άλλες απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση κάνουν καλύτερη δουλειά για να το εξηγήσουν. Αυτά απ 'όσο θα μπορούσα να γράψω για αυτόν τον καλλιτέχνη.

Αλλά αυτά τα σχέδια άνοιξαν τα μάτια μου.

Mehmet Oney, Product designer 15+ years

Mehmet Oney

 

 

 

Έχω ήδη διαβάσει εξαιρετικές απαντήσεις. Αλλά θα ήθελα να μοιραστώ τα δύο σεντ μου. 
Η κατανόηση του μεγαλείου του ως καλλιτέχνης είναι πολύ πιο εύκολη, από το να καταλάβεις τα γιατί και τα πώς στις δημιουργίες του.
Από φιλοσοφική άποψη, ήταν σπουδαίος καλλιτέχνης, γιατί δεν σταμάτησε ποτέ να ψάχνει για το νέο και αυτό που δεν είχε ξαναγίνει. Ετρέφετο επίσης από τις συνθήκες και τα συναισθήματα που είχε στη ζωή του, αυτά άφησε να τον εμπνεύσουν και να τον προωθήσουν. Ήταν στοχαστής, δεν πίστευε σε κανόνες και ποτέ δεν φοβόταν να τους καταστρέψει. Και το κυρίαρχο κίνητρό του, ήταν να δημιουργήσει ένα νέο έργο τέχνης, το οποίο να έχει ένα μεγάλο δεσμό λόγου / αποτελέσματος. Γι’ αυτό ήταν απλώς ένας σπουδαίος καλλιτέχνης.

Αλλά αν προσπαθήσουμε να παρατηρήσουμε και να κατανοήσουμε με μία περίπλοκη κριτική ματιά τα κομμάτια του, αυτό δεν θα ήταν ποτέ εύκολο. Είμαι 40χρονος βιομηχανικός σχεδιαστής, αποφοίτησα από ακαδημία τέχνης και ακόμα δεν μπόρεσα να καταλάβω όλες τις πτυχές του.

Για μένα, ένα έργο τέχνης πρέπει να με γοητεύσει. Όταν το κοιτάζω, από αισθητική ή οπτική πλευρά, θα πρέπει να με ενθουσιάσει. Ίσως, αυτό μπορεί να είναι ένα δικό μου κριτήριο, και  εμφανίστηκε ως επαγγελματικό βίωμα ενός βιομηχανικού σχεδιαστή. Όλα τα έργα του Πικάσο, με έκαναν να θαυμάσω αυτό που είχε κάνει οπτικά; Όχι δυστυχώς. Και είναι, επειδή δεν μπορούσα ακόμα να τα καταλάβω. Δεν είμαι ακόμα σε αυτό το επίπεδο.

Θα μπορούσα να γράψω, υπέροχους ορισμούς και ανάλυση για τα πολλά του έργα του που δεν μου αρέσουν πολύ, απλώς για να μιμηθώ ένα πολύ σοφότερο και γνωστότερο άτομο, αντί να εκφράσω τα πραγματικά μου συναισθήματα. Και αυτό θα ήταν λάθος, γιατί κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει, σε οποιοδήποτε πεδίο, τέχνη, επιστήμη ή φιλοσοφία, χωρίς να τα καταλάβει όλα.

Για μένα, είναι πολύ πέρα από τις ικανότητες και το ταλέντο μου, η δημιουργία εικόνων που θα ερωτευτούν όλοι, από τον ρεαλισμό έως τον ιμπρεσιονισμό ή τον σουρεαλισμό, όπως τους ονομάζετε. Εννοώ ότι σταμάτησε να εργάζεται σε τόσο γνωστά και μοντέρνα κινήματα στα 20 του, τα οποία οι περισσότεροι άλλοι καλλιτέχνες θυσίασαν ολόκληρη τη ζωή τους.  Ήταν ένας τύπος που  σε πολύ νεαρά ηλικία  προχώρησε σε ένα άλλο επίπεδο που οι θνητοί σαν κι εμάς δεν μπορούσαν να καταλάβουν εύκολα.

Ήταν ένα άτομο δίλημμα, ήταν ένα μυστήριο, ή ίσως ήταν ένα αστείο. :) Αλλά σίγουρα, μας έκανε όλους να κολλήσουμε με αυτό που είχε κάνει, και να μας κάνει όλους να αναρωτηθούμε ακόμη περισσότερο για τη ζωή, την τέχνη και όλα.

Ότι κι αν ήταν, ήταν σίγουρα κάτι διαφορετικό.

9.  Ερώτημα :What is the greatness of Picasso painting?

Juan Pablo Forero, Artist for 10 consecutive years, but artist for 30 years. Read LOTS about art.

Juan pablo Forero

 

 

 

Ο Picasso ήταν ένας καλλιτέχνης που άλλαξε την τέχνη, που άνοιξε νέους τρόπους για να δει τον κόσμο που κανείς δεν έκανε πριν (καλά, υπήρχαν και άλλοι, αλλά το έκανε με λαμπρό τρόπο). Ας ξεκινήσουμε βλέποντας αυτό το έργο που μου αρέσει:

mademouaslles davignon

Οι κυρίες της Αβινιόν "Les Demoiselles D'Avignon"

Αυτός ο πίνακας υπέφερε από ακραίους κριτικούς όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά. Ο Picasso το άφησε για δύο χρόνια έως ότου τον ξαναδεί, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να αντιδρούν διαφορετικά σε αυτόν. Εμπνεύστηκε από διαφορετικούς πολιτισμούς όπως μπορείτε να δείτε, Αιγυπτιακό (αριστερή εικόνα), Αφρικανικό (δεξιά εικόνα), Ελληνικό, Ιβηρικό κ.λπ. και έδειξε έναν νέο τρόπο να δείξει το ανθρώπινο σώμα που δεν είχε ξαναπαρουσιαστεί. Ήταν σαν μια αποδόμηση, θα μπορούσατε να πείτε. Ήταν καινοτόμος, ένα άτομο που μπορούσε να δει συνδυασμούς όπου άλλοι δεν είδαν τίποτα. Αυτός ο πίνακας ήταν ένας από τους προδρόμους του κυβισμού και ήταν μια απάντηση σε μια πρόσφατη έκθεση που άλλαξε τον κόσμο της τέχνης που έκανε ο Cezanne (πολλοί άνθρωποι λένε δικαιολογημένα ότι ο Cezanne ήταν αυτός που έδειξε τον δρόμο στον κυβισμό, τον τρόπο που αυτός έδειξε τη φύση και τη χρήση του χρώματος και των μορφών με μοναδικό τρόπο, και μεταμόρφωσε αυτό που είδε με νέο τρόπο). Μερικοί κριτικοί λένε όπως εδώ:

Khan Academy (εδώ μπορείτε να δείτε βίντεο, άρθρα για πολλούς καλλιτέχνες και έχει διαφορετικά μαθήματα για την τέχνη και άλλα θέματα · είναι ένα καταπληκτικό μέρος).

 Ότι ο Picasso ήταν σαν "ηλεκτρική σκούπα δημιουργικότητας ", αυτό που είδε θα μπορούσε να το δει πολύ καλύτερα από τούς άλλους καλλιτέχνες (οι καλλιτέχνες εξαιτίας αυτού σταμάτησαν να τον προσκαλούν να δει τα έργα τους).

Είχε έναν τρόπο να μεταμορφωθεί που θαυμάζω βαθιά. Όταν ήταν διάσημος για το να κάνει κυβισμό, επέστρεψε για να κάνει ξανά εικαστική τέχνη, αυτό για μένα είναι απίστευτο. Γι 'αυτό είναι ο καλύτερος, άλλαζε και με κάθε αλλαγή που έκανε, δημιούργησε μεγάλα κομμάτια που άλλαζαν τον κόσμο, σχεδόν κάθε έργο ήταν μια νέα δήλωση δημιουργικότητας. Ήταν ιδιοφυΐα χωρίς αμφιβολία. Οι μεγαλοφυείς συνήθως βλέπουν πράγματα που δεν μπορούν να δουν οι άλλοι, και το έκανε αυτό, είδε πράγματα και δημιούργησε πράγματα όπως κανείς άλλος δεν μπορούσε.

Ένα σημαντικό γεγονός στη δουλειά του Picasso όπως μπορούμε να δούμε εδώ, ήταν η χρήση του χώρου. Σε αυτήν τη ζωγραφική, την Αβινιόν, καταστρέφει τον συνηθισμένο πίσω χώρο μπροστά, είναι σαν να μην υπάρχει βαθιά μέσα του. Στον κυβισμό, αυτό που βλέπουμε σχετίζεται με το χρόνο και το χώρο (ο Αϊνστάιν είπε ότι δεν είχε καμία σχέση με τη θεωρία της σχετικότητας, όπως το νόμιζα, έτσι και άλλοι σκέφτηκαν το ίδιο, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

Χρόνος και χώρος γιατί ο κυβισμός έχει να κάνει με την ιδέα της εμφάνισης μιας φιγούρας από διαφορετικές οπτικές γωνίες αλλά σε έναν χώρο, γι 'αυτό φαίνεται να σχετίζεται με τη σχετικότητα, γιατί δείχνει ότι το έργο σχετίζεται με το ποιος και από πού το παρακολουθεί. Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό γεγονός για το έργο του Picasso, ότι ο θεατής ήταν αυτός που δημιούργησε το έργο, δεν ήταν όπως πριν που η ιδέα του έργου δημιουργήθηκε εκ των προτέρων από τον καλλιτέχνη, τώρα το έργο, ο καλλιτέχνης και τον θεατής ήταν διασυνδεδεμένοι, ήταν σαν ένα. Φυσικά, ο καλλιτέχνης είχε κάποια νοήματα που έβαλε στο έργο, αλλά το εμπόδιο μεταξύ καλλιτέχνη και θεατή έσπασε από ανθρώπους όπως ο Picasso.

Ο Picasso ήταν πάντα ένας από τους αγαπημένους μου καλλιτέχνες με τους Γκόγια και Βαν Γκονγκ, τους λατρεύω (καλά, και ο Λεονάρντο ντα Βίντσι είναι εκεί, πρέπει να το πω). Όπως είπα και πριν, το μεγαλείο του δεν ήταν τόσο η δημιουργία νέου περιεχομένου, αλλά η χρήση άλλων ιδεών με ριζοσπαστικό τρόπο, χρησιμοποίησε αυτό που είδε και το μεταμόρφωσε με τον δικό του τρόπο, γι 'αυτό είπε " οι καλοί καλλιτέχνες αντιγράφουν , οι σπουδαίοι καλλιτέχνες κλέβουν ". Και ήξερε πάντα πότε πρέπει να αλλάξει, πότε να δοκιμάσει κάτι νέο. Ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που έσπασαν την επιπεδότητα του καμβά (Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η επιπεδότητα ήταν ένα σημαντικό θέμα στην ιστορία της τέχνης). Με τα κολάζ του και το papier collé, ειδικά με τα τελευταία, αμφισβήτησε αυτήν την επιπεδότητα επειδή οι φόρμες όπου μερικές φορές κάτω και έπειτα επάνω από τις άλλες, καλύπτουν και καλύπτονται (πρέπει να δώσουμε πίστωση για αυτήν την εφεύρεση στον Braque,) αλλά όπως γνωρίζετε , Ο Picasso πήρε τα έργα άλλων και είχε καλύτερα αποτελέσματα. Μπορείτε να δείτε ένα βίντεο σχετικά με αυτό εδώ:

Έχω πολλά περισσότερα να πω για τον Picasso, αλλά ως εδώ, πιστεύω ότι σας έδωσα κάποια επιχειρήματα για το γιατί πιστεύω ότι ο Picasso είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες όλων των εποχών, οπότε ελπίζω να απολαύσατε αυτήν τη μικρή προσφορά.


10

Τελειώνοντας αυτή την δημοσίευση θεωρώ ότι ο πίνακας που ακολουθεί δικαιολογεί το μεγαλείο και την πορεία του Pablo Picasso σε δύο εικόνες που ο ίδιος έχει δημοσιεύσει.

PICASO

 

 

πηγή : Quora κ.α : μετάφραση : Χρήστος Κονταρούδης