Το Μεγαλύτερο Μουσείο του κόσμου, The Grand Egyptian Museum (GEM), είναι έτοιμο κατά «99%» και πολύ σύντομα ανοίγει τις πύλες του.

Το Μεγαλύτερο Μουσείο του κόσμου, The Grand Egyptian Museum (GEM), είναι  έτοιμο κατά «99%» και πολύ σύντομα ανοίγει τις πύλες του.

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη Μπαζιώνη, Οικονομολόγος / Επικοινωνιολόγος

Το μεγαλύτερο Μουσείο του κόσμου, #The Grand Egyptian Museum (GEM) στη #Giza, στο #Cairo,  είναι σχεδόν έτοιμο κατά 99%, με πλήρη ολοκλήρωση μετά το πέρας εργασιών της «θεατρικής» γκαλερί Τουταγχαμών
Ενδεχομένως να ανοίξει τον Νοέμβριο, που συμπίπτει με την εκατονταετηρίδα από την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών στις 4 Νοεμβρίου 1922. 

Με έκταση σχεδόν 500.000 τ.μ. και με αναμενόμενο κόστος άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, το #GEM θα είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν και μόνο πολιτισμό. 
Κατόπιν όλων αυτών, και μόνο για να δει κάποιος αυτό το σπουδαίο και μοναδικό Μουσείο στον κόσμο όχι μόνο λόγω του μεγέθους του αλλά και του γεγονότος ότι παρουσιάζει αποκλειστικά ένα είδος Τέχνης την Αιγυπτιακή, αξίζει να επισκεφτεί τη χώρα.

Η πηγή για τη δημιουργία, όπως αναφέρεται στο τέλος του άρθρου, είναι το theartnewspaper.com  
Η συνέχεια όμως που αφορά λεπτομέρειες του τάφου και το περίφημο «κοσμικό στιλέτο» που κατασκευάστηκε από το μέταλλο ενός μετεωρίτη και «συνόδευε» τον βασιλιά στον τάφο του, είναι αποτέλεσμα έρευνας της artportal.gr

Ακολουθούν τα δύο μέρη του άρθρου.

Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο στο Κάιρο είναι  έτοιμο κατά «99%» καθώς οι σχεδιαστές υπόσχονται το πέρας της «θεατρικής» γκαλερί Τουταγχαμών

Αξιωματούχοι της αιγυπτιακής κυβέρνησης αναφέρουν ότι το πολυαναμενόμενο μουσείο αρχαιοτήτων κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας πιθανότατα να ανοίξει το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Image

The Grand Egyptian Museum complex in Giza, Cairo

Είκοσι χρόνια από τότε που ο εκλιπών Αιγύπτιος Πρόεδρος Hosni Mubarak έθεσε τον θεμέλιο λίθο του, το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) πλησιάζει στην ολοκλήρωσή του. Ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου στις 7 Φεβρουαρίου έδωσε περίεργα ακριβή ποσοστά για να δείξει την πρόοδο. Ενώ το 100% των δομικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένου του τεράστιου αίθριου και της μεγάλης σκάλας, έχει πλέον ολοκληρωθεί, τα εσωτερικά εξαρτήματα περιγράφηκαν ως ολοκληρωμένα κατά 99,8%, οι εξωτερικοί χώροι κατά 98%, το τμήμα αφιερωμένο στα τεχνουργήματα του βασιλιά Τουταγχαμών «πάνω από 99%» και οι κύριοι εκθεσιακοί χώροι 96%. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 56.000 από τα 100.000 εκτιμώμενα αντικείμενα έχουν μεταφερθεί στον χώρο κοντά στις Πυραμίδες της Γκίζας.

Με έκταση σχεδόν 500.000 τ.μ. και με αναμενόμενο κόστος άνω του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, το GEM θα είναι το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν και μόνο πολιτισμό. Οι εκθέσεις θα παρουσιάζουν αντικείμενα χρονολογικά από την προϊστορία έως την ελληνορωμαϊκή περίοδο και θα συγκεντρώνουν επίσης ολόκληρη τη συλλογή των θησαυρών του Τουταγχαμών —περισσότερα από 5.300 τεχνουργήματα— για πρώτη φορά από τότε που ανακαλύφθηκε ο τάφος του πριν από έναν αιώνα από τον Βρετανό αρχαιολόγο Howard Carter. στην Κοιλάδα των Βασιλέων κοντά στο Λούξορ.

Image

Το τεράστιο αίθριο, και το μεγάλο κλιμακοστάσιο, έχουν ολοκληρωθεί, με την τοποθέτηση του αγάλματος του Ραμσή ΙΙ

Η γκαλερί Τουταγχαμών περιγράφεται ως το «κόσμημα στο στέμμα» του μουσείου στον ιστότοπο της Acciona, ενός ισπανικού ομίλου υποδομών του οποίου η θυγατρική Acciona Cultural Engineering εργάζεται στον εκθεσιακό σχεδιασμό της γκαλερί και άλλων χώρων στο GEM Σύμφωνα με τον διευθυντή του έργου Nicolás Gutiérrez Martínez, οι οθόνες αφιερωμένες στον βασιλιά αγόρι είναι ένα από τα πιο απαιτητικά στοιχεία του σχεδιασμού. «Φανταστείτε να δουλεύετε γύρω από μια συλλογή για έναν φαραώ που όλοι γνωρίζουν. Υπάρχει πολύ μυστήριο και ιστορία. Πώς το παρουσιάζεις αυτό;» λέει στην The Art Newspaper.

Η απάντηση ήταν ελαφριά: Ο Martínez περιγράφει την τελική παρουσίαση ως «θεατρική» με δραματικό φωτισμό που θα κάνει την οροφή να μοιάζει με ουρανό γεμάτο αστέρια. Τα κάτω φώτα θα φωτίσουν βασικά αντικείμενα στις οθόνες. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα που αποτυπώνει την αίσθηση του θανάτου που αναδύεται σε μια νέα αρχή, σύμφωνα με τις αρχαίες αιγυπτιακές πεποιθήσεις για τη μετά θάνατον ζωή. “Είναι πολύ ωραίο!” καταλήγει ο Martínez.

Image

Οι εξωτερικοί χώροι είναι κατά 98% έτοιμοι σύμφωνα με πληροφορία από του Υπουργείο Τουρισμού της Αιγύπτου.

Οι εικασίες για την ημερομηνία έναρξης αφθονούν, αλλά φαίνεται πιθανό ότι το μουσείο θα ανοίξει τον Νοέμβριο, που συμπίπτει με την εκατονταετηρίδα από την ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών στις 4 Νοεμβρίου 1922. «Εάν οι συνθήκες που σχετίζονται με τον κορονοϊό είναι σταθερές, τότε τα εγκαίνια του μουσείου θα να είναι στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Khaled el-Anany στο ABC News τον Ιανουάριο. «Θα είμαστε έτοιμοι μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους… αλλά θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι καλεσμένοι μας μπορούν να φτάσουν σε μεγάλους αριθμούς. Στόχος μας είναι να προσκαλέσουμε προέδρους και βασιλιάδες από όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

 πηγή : theartnewspaper

Image

Ο Howard Carter ανοίγοντας τον τάφο του Tutankhamun.

Από τα πολλά αξιόλογα ευρήματα του τάφου, του  Τουταγχαμών είναι και ένα αρχαίο στιλέτο από το διάστημα, που αποκάλυψαν οι αρχαιολόγοι.

Το στιλέτο, θαμμένο δίπλα στον Τουταγχαμών κατασκευάστηκε από το μέταλλο ενός μετεωρίτη. Ιταλοί και Αιγύπτιοι ερευνητές πιστεύουν ότι το κοσμικό στιλέτο τοποθετήθηκε δίπλα στο μουμιοποιημένο σώμα του 18χρονου βασιλιά Tut, πιθανώς με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει για να προστατευτεί στη μετά θάνατον ζωή.

Ο Τουταγχαμών βασίλεψε κατά την περίοδο της αιγυπτιακής ιστορίας γνωστή ως Νέο Βασίλειο ή μερικές φορές Περίοδος της Νέας Αυτοκρατορίας. Από την ανακάλυψή του αναφέρεται στην καθομιλουμένη ως King Tut. Ο θρυλικός βασιλιάς αγόρι είναι ίσως ο πιο διάσημος από όλους τους Αιγύπτιους μονάρχες λόγω του μυστηριώδους πρόωρου θανάτου του.

Image

το κοσμικό στιλέτο