Τυχαία ανακάλυψη αρχαίου αναθήματος στην Ολυμπία.

Τυχαία ανακάλυψη αρχαίου αναθήματος στην Ολυμπία.

Τυχαία ανακάλυψη αρχαίου αναθήματος στην Ολυμπία.

Οι καταιγίδες στην Ελλάδα βοήθησαν τους αρχαιολόγους να ανακαλύψουν ένα χάλκινο ανάθημα 3.000 ετών ενός ταύρου που μπορεί να ήταν προσφορά στον Δία

Το  Yπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε την αξιοσημείωτη ανακάλυψη αποκαλώντας την «τυχαία» ανακάλυψη.

 

Image

Το χάλκινο ειδώλιο ενός ταύρου που ανακαλύφθηκε στην Ολυμπία, Ελλάδα. Ευγενική παραχώρηση του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, πνευματικά δικαιώματα: ΥΠΠΟΑ.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις στη μικρή πόλη της Ολυμπίας στην Ελλάδα, απέδωσαν μια απίστευτη ανακάλυψη: ένα πλήρως άθικτο χάλκινο ειδώλιο 3.000 ετών.

Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε το αξιοσημείωτο εύρημα στις 19 Μαρτίου, χαρακτηρίζοντάς το «τυχαία» ανακάλυψη που συνέβη ενώ οι αρχαιολόγοι ερευνούσαν τον χώρο, όπου πραγματοποιήθηκαν οι αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Το μικρό γλυπτό, μήκους περίπου πέντε εκατοστών , βρέθηκε από τη Ζαχαρούλα Λεβεντούρη, αρχαιολόγο που είδε «ένα από τα κέρατα του να προεξέχει από το έδαφος». Το αντικείμενο μεταφέρθηκε αργότερα σε εργαστήριο, όπου οι συντηρητές το μελέτησαν πιο διεξοδικά.

Image

Το μπρούτζινο ανάθημα σε πλήρη εικόνα πνευματικά δικαιώματα: ΥΠΠΟΑ.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι το χάλκινο γλυπτό χρονολογείται στη Γεωμετρική περίοδο της ελληνικής τέχνης, από το 1050-700 π.Χ. περίπου, και θα ήταν προσφορά στον Δία μαζί με χιλιάδες άλλες αναθηματικές προσφορές στο ιερό. Το γλυπτό αποκαλύφθηκε κοντά στον περίβολο της Αλτεως κοντά στον ιερό ναό του Δία.

Ταύροι και άλογα ήταν σημαντικά ζώα στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς «απέκτησαν έναν ιδιαίτερο ρόλο στη λατρεία των θεών της αρχαιότητας», σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο.

Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, ο Δίας ήταν ερωτευμένος με μια γυναίκα που ονομαζόταν Ευρώπη, έτσι, μεταμορφώθηκε σε ταύρο και την πήρε στο νησί της Κρήτης, όπου γέννησε τους γιους του.

Άλλα σύμβολα που σχετίζονται με το Δία περιλαμβάνουν βελανιδιές, κεραυνούς και αετούς.

 

Πηγή : Artnews