Ο David Adjaye αποκαλύπτει κομψά σχέδια για το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Princeton

Ο David Adjaye αποκαλύπτει κομψά σχέδια για το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Princeton

Ο David Adjaye αποκαλύπτει κομψά σχέδια για το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Princeton : «Μια πανεπιστημιούπολη μέσα σε μια πανεπιστημιούπολη»

Γράφει :

ο Alex Greenberger του ιστότοπου: artnews.com, Ερευνα, Επιμέλεια,  Μετάφραση Μαίρη Κονταρούδη-Μπαζιώνη : artportal.gr

adjaye15112020

Ο David Adjaye ανέβηκε γρήγορα σε έναν από τους πιο περιζήτητους αρχιτέκτονες μουσείων, με το σχέδιό του για το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού Αφροαμερικάνων στην Ουάσιγκτον, D.C. και το Μουσείο Στούντιο στο μελλοντικό σπίτι του Χάρλεμ. Μεταξύ των πιο πρόσφατων έργων του είναι ένα νέο κτίριο για το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Πρίνστον στο Νιου Τζέρσεϋ, το οποίο έχει διπλάσιο μέγεθος μέσω του σχεδιασμού του Adjaye.

Οι αποδόσεις για το σχεδιασμό, οι οποίες παρουσιάστηκαν στις 11/11/2020, φιλοδοξούν για ένα καθεστώς μίας «πανεπιστημιούπολης μέσα σε μια πανεπιστημιούπολη», σύμφωνα με τον Adjaye, ο οποίος πρόσθεσε ότι το μουσείο θα προσφέρει «έναν χώρο γνήσιας έρευνας και   διαφορετικών πρακτικών, καθώς επίσης και μια σύνθεση γνώσης και διαπολιτισμικών συνδέσεων ενώ θα συνυπάρχουν σε μια  μοναδική εμπειρία που περιλαμβάνει πολλές ιδέες και λαούς. " Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2021, με ημερομηνία ολοκλήρωσης το 2024.

Το τριώροφο μουσείο θα περιλαμβάνει επτά συνδεδεμένα περίπτερα που περιλαμβάνουν μεγαλύτερο ορατό αποθηκευτικό χώρο και σημεία όπου έργα τέχνης μπορούν να τοποθετηθούν σε δάπεδα και τοίχους. Η πρόθεσή του είναι να δημιουργήσει ένα εφέ που είναι "όλα σε μέτωπα και χωρίς πλάτη", σύμφωνα με μια ανακοίνωση.

studio museum harlem renderings

Η εταιρεία Adjaye, Adjaye Associates, εργάζεται τώρα σε ένα νέο κτίριο για το Μουσείο Στούντιο στο Χάρλεμ, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο προσεκτικών αρχιτεκτονικών έργων που αναλαμβάνει ένα ίδρυμα, οπουδήποτε σήμερα. Το νέο Μουσείο Στούντιο θα στεγάζεται στη λεωφόρο West 125th Street της Νέας Υόρκης και θα προκαλέσει τη μορφή καθεδρικού ναού. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του μουσείου, η κατασκευή αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2021.

Ακολουθεί μια ματιά στις αποδόσεις του σχεδίου Adjaye για το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου Princeton.

Image

Εξωτερική άποψη του σχεδιασμού του David Adjaye για το Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου Princeton.

Image

Το Grand Hall του Μουσείου Τέχνης του Πανεπιστημίου του Princeton θα είναι ευάερο και γεμάτο φως.

Image

Η Μεγάλη Αίθουσα του Μουσείου Τέχνης του Πανεπιστημίου του Princeton θα χρησιμοποιήσει επίσης γυαλί σε πολλά μέρη του μουσείου για να δημιουργήσει διάφορες οπτικές γωνίες.

Image

Ο φωτεινός χώρος του λόμπι περιλαμβάνει ένα "Grand Stair" που οδηγεί προς τα πάνω.

Image

Αρκετά από τα περίπτερα θα έχουν οροφές ύψους 5,5 μέτρων που επιτρέπουν το φως της ημέρας.

Image

Το νέο μουσείο θα περιλαμβάνει παράθυρα " τύπου φακού" που προσφέρουν θέα στην πανεπιστημιούπολη.