Δείτε τα σχέδια του David Adjaye για ένα νέο μουσείο τέχνης της Δυτικής Αφρικής στην πόλη του Μπενίν

Δείτε τα σχέδια του David Adjaye για ένα νέο μουσείο τέχνης της Δυτικής Αφρικής στην πόλη του Μπενίν

Γράφει ο Alex Greenberger στον ιστότοπο : artnews.com Ερευνα, Επιμέλεια, Μετάφραση Μαίρη Κονταρούδη-Μπαζιώνη : artportal.gr

adjaye15112020

Ο David Adjaye ανέβηκε γρήγορα σε έναν από τους πλέον περιζήτητους αρχιτέκτονες μουσείων, με νέα έργα, όπως ένα νέο σπίτι για το Μουσείο Στούντιο της Νέας Υόρκης στο Χάρλεμ και ένα ανανεωμένο Μουσείο Τέχνης του Πανεπιστημίου του Πρίνστον στο Νιου Τζέρσεϋ. Προσθέστε σε αυτά τα έργα ένα άλλο, του οποίου τα σχέδια αποκαλύφθηκαν την Παρασκευή 13/11/2020 : το Μουσείο Edo Art της Δυτικής Αφρικής, το οποίο πρόκειται να ανοίξει στην πόλη του Μπενίν το 2025.

Το μουσείο (EMOWAA, εν συντομία) προορίζεται να στεγάσει τέχνες της Δυτικής Αφρικής και  αντικείμενα τέχνης κάθε είδους, και θα έχει την πιο ολοκληρωμένη έκθεση του Μπενίν Μπρονζέ μέχρι σήμερα. Δίπλα στο παλάτι του Oba, τον παραδοσιακό κυβερνήτη του Μπενίν, το ίδρυμα θα εμφανίσει ιστορικά και σύγχρονα αντικείμενα. Πρωταρχικός στόχος του είναι η προβολή αντικειμένων που επαναπατρίζονται στο Μπενίν από ευρωπαϊκά ιδρύματα τέχνης αυτήν τη στιγμή.

Η εκτέλεση των σχεδίων Adjaye για το μουσείο πρόκειται να ξεκινήσει το 2021 και διεξάγεται σε συνεργασία με επαγγελματίες στη Νιγηρία. Η πρώτη φάση κατασκευής θα είναι ένα αρχαιολογική έρευνα που θα ανασκάψει τα περίχωρα για στοιχεία από προηγούμενες κατασκευές.

Οι προσπάθειες για την επιστροφή της λεηλατημένης πολιτιστικής κληρονομιάς στο Μπενίν έχουν λάβει ιδιαίτερη προσοχή. Στη Γαλλία, μια έκθεση συνέστησε στο έθνος να ξεκινήσει τη διαδικασία επιστροφής αφρικανικών αντικειμένων που βρίσκονται επί του παρόντος σε συλλογές εθνικών μουσείων, αν και είχε σημειωθεί μικρή πρόοδος μέχρι αυτόν τον μήνα, όταν η γερουσία της χώρας ψήφισε να επιστρέψει αντικείμενα στο Μπενίν και τη Σενεγάλη μέσα στον επόμενο χρόνο . Και το Βρετανικό Μουσείο αποτέλεσε αντικείμενο εξέτασης διότι έχει στη διάθεσή του 900 αντικείμενα από το Μπενίν. Το Βρετανικό Μουσείο αναφέρεται ως εταίρος στο έργο ανασκαφής EMOWAA, μαζί με την Εθνική Επιτροπή Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας.

Παρακάτω, ρίξτε μια ματιά στις αποδόσεις του σχεδιασμού του Adjaye για το EMOWAA.

Image

Το Μουσείο Τέχνης της Δυτικής Αφρικής του Έντο θα αποτίσει φόρο τιμής στις αρχιτεκτονικές παραδόσεις του Μπενίν με τη διάταξη του

Image

Μια γκαλερί κεραμικών θα παρουσιάζει αντικείμενα που δημιουργήθηκαν στη Δυτική Αφρική.

Image

Μια ματιά στην ανακατασκευασμένη έκδοση του Royal Spire Pavilion.

Image

Ένας εκπαιδευτικός χώρος στο EMOWAA. Τοπικά πανεπιστήμια και τεχνικά ιδρύματα θα συνεργαστούν με το μουσείο για να ηγηθούν πρωτοβουλιών εκεί.

Image

Αρχιτεκτονικά στοιχεία από την ιστορική πόλη του Μπενίν θα εμφανίζονται στο EMOWAA

Image

Παράλληλα με τις ιστορικές αναφορές στο EMOWAA θα παρουσιάζονται και έργα που προβάλλουν τη σημερινή Δυτική Αφρικανική τέχνη.