Το Μουσείου Everson της Νέας Υόρκης, πούλησε 13 εκατ. δολλάρια έργο του Jackson Pollock, για να προσθέσει νέα έργα στη συλλογή του.

Το Μουσείου Everson της Νέας Υόρκης, πούλησε 13 εκατ. δολλάρια έργο του Jackson Pollock, για να προσθέσει νέα έργα στη συλλογή του.

Το Μουσείο Everson πούλησε έργο του Jackson Pollock έναντι 13 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντικαταστήσει την συλλογή του.

Δείτε τι έχει αγοράσει μέχρι τώρα.

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη-Μπαζιώνη, Οικονομολόγος - Επικοινωνιολόγος.

Το κάθε Μουσείο κάνει τις κινήσεις που θεωρεί σαν καλύτερες, για να διατηρήσει, αλλάξει ή τροποποιήσει τη Συλλογή του, ανάλογα με τις αποφάσεις του Συμβουλείου του και συστάσεις των ειδικών. 

Η συγκεκριμμένη πώληση του Πίνακα του Jackson Pollock έναντι του σεβαστού ποσού των 13 εκ. δολαρίων, δεδομένου ότι είχε έντονη αμφισβήτηση από πολλούς ειδικούς, με την κατάλληλη επιχειρηματολογία, αυτόματα παρουσιάζεται σαν θέμα προς συζήτηση.

Επίσης  στο σχετικό άρθρο της Caroline Goldstein, που δημοσιεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου 2021 στην Artnet News, αναφέρεται το γεγονός καθώς και τα νέα έργα που αγοράστηκαν μέχρι σήμερα από την πώληση, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η κίνηση αυτή.

Ακολουθεί το άρθρο, μελετείστε το.

Η αμφιλεγόμενη πώληση χρηματοδότησε την απόκτηση νέων έργων από τους καλλιτέχνες  Sharif Bey, Ellen Blalock και Ellen Lesperance, και άλλων.

Image

Sharif Bey, Protest Shield #2 (2020). Courtesy of the Everson Museum of Art.

Το Μουσείο Τέχνης Everson στις Συρακούσες της Νέας Υόρκης, το οποίο πέρυσι πούλησε αμφιλεγόμενα, ένα βραβευμένο ζωγραφικό στάγμα του Jackson Pollock για να συγκεντρώσει κεφάλαια για να διαφοροποιήσει τις συμμετοχές του, ανακοίνωσε την πρώτη νέα σειρά έργων τέχνης που εισήλθαν στη συλλογή του.

Μεταξύ των έργων περιλαμβάνονται αντικείμενα του κεραμολόγου Sharif Bey, της καλλιτέχνιδας πολυμέσων Ellen Blalock και των ζωγράφων Dawn Williams Boyd και Ellen Lesperance.

«Η συλλογή του μουσείου Everson εξελίσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια και αυτή η νέα ομάδα αγορών - η πρώτη από τις πολλές ακόμη που έρχονται - σηματοδοτεί μια θεσμική δέσμευση για τη δημιουργία μιας συλλογής που όχι μόνο αντικατοπτρίζει την πλούσια ποικιλομορφία της κοινότητάς μας, αλλά ενσωματώνει τις δυνατότητες για την εξερεύνηση νέων και πολλαπλών αφηγήσεων στην πορεία του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος της τέχνης », δήλωσε σε μια δήλωση η Elizabeth Dunbar, διευθύντρια του μουσείου.

«Αυτά τα έργα, συγκεκριμένα, μιλούν άμεσα σε μερικά από τα πιο πιεστικά ζητήματα της εποχής μας, όπως η διαιώνιση ρατσιστικών ιδεολογιών και βίας κατά των έγχρωμων ανθρώπων, ο παγκόσμιος αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής και οι συστημικές ανισότητες που σχετίζονται με τη φυλή και το φύλο, μεταξύ άλλων », πρόσθεσε.

Image

Jackson Pollock, Red Composition (1946)

Η απόφαση να πουλήσει την Κόκκινη Σύνθεση του Pollock (1946) - ένα από τα πρώτα έργα στάγδην του και έναν πίνακα που ήταν μέρος της συλλογής του μουσείου για σχεδόν τρεις δεκαετίες - δεν ήταν χωρίς κριτική.

Σε ένα ενοχλητικό άρθρο, ο κριτικός της τέχνης Christopher Knight χαρακτήρισε την πώληση ως «απαράδεκτη», υποστηρίζοντας ότι το μουσείο «προδίδει την κληρονομιά του» «ιδιωτικοποιώντας» έναν αξιόλογο και ιστορικό πίνακα. Το έργο δωρίστηκε στο μουσείο το 1991 από τους Dorothy και Marshall Reisman. Ενώ προηγουμένως ανήκε στην Peggy Guggenheim.

Αλλά αξιωματούχοι του μουσείου υπερασπίστηκαν την απόφαση. Σε μια δημοσίευση που κυκλοφόρησε πέρυσι από την εφημερίδα τέχνης, η Jessica Arb Danial, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του μουσείου, δήλωσε ότι η πώληση θα «επιτρέψει στο Everson να εντείνει σημαντικά τις στρατηγικές μας προσπάθειες, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου στην ιστορία του έθνους μας "

Πρόσθεσε ότι όσοι προσπαθούν να «ντροπιάσουν» το μουσείο «απηχούν δεκαετίες του status quo ιστορίας της τέχνης της γκαλερί παραγνωρίζοντας την πραγματικότητα που ζούμε σήμερα».

Ο πίνακας του Pollock πουλήθηκε στο Christie's New York τον Οκτώβριο για 13 εκατομμύρια δολάρια, έναντι εκτιμήσεων από 12 έως 18 εκατομμύρια δολάρια.

Δείτε εικόνες των πρόσφατων εξαγορών παρακάτω.

Image

Ellen Lesperance, Black Gloves, Gods’ Eyes (2020)

Image

Ellen Blalock, Bang Bang, You Dead! (from the series “Not Crazy”), (2018)

Image

Dawn Williams Boyd, Waiting for Medgar, Jackson, MS, 1963 (2004).

Image

Courtney Leonard, Breach #2 (2016)

Image

Ellen Blalock, Mary (from the series “The Family Album: The Quilt Series”) (2000).

Image

Susan Frackelton, Five-Handled Vase with Garlands (1901).

πηγή : Artnet News