Εισβολή στο Καπιτώλειο, Εικαστική ματιά της Celeste Dupuy-Spencer

Εισβολή στο Καπιτώλειο, Εικαστική ματιά της Celeste Dupuy-Spencer

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη / Μπαζιώνη, Οικονομολόγος – Επικοινωνιολόγος

Όλος ο πλανήτης συγκλονίστηκε από τα πολύ σοβαρά γεγονότα στο Καπιτώλιο  των Ηνωμένων Πολιτειών, με κατάληξη  όσο το δυνατόν λιγότερων απώλειων και χωρίς πραξικοπηματικά αποτελέσματα που πολλοί είχαν φοβηθεί ότι θα συμβούν. Βλέπαμε εικόνες που κανείς ποτέ δεν θα  μπορούσε να φανταστεί. 

Η καλλιτέχνης Celeste Dupuy-Spencerγνωστή και για τις εικαστικές της παρουσιάσεις σε σοβαρά γεγονότα της επικαιρότητας  που την έχουν κάνει άλλωστε πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό, παρουσιάζει με τη δική της οπτική το θέμα αυτό. 

Στο άρθρο που ακολουθεί θα δείτε και άλλα έργα της, που παρουσιάζουν με εξαιρετικό τρόπο επίσης την επικαιρότητα.

Πιστεύω ότι η τέχνη είναι, και θα πρέπει να είναι «χορηγός» της επικαιρότητας, είναι κάτι που ανά τους αιώνες έκαναν και κάνουν οι καλλιτέχνες και έτσι θυμίζουν στις επόμενες γενεές αυτά με τρόπο παραστατικό και πολλές φορές ανατριχιαστικό π.χ. Guernica (Picasso) τα σπουδαία γεγονότα σταθμούς που αναπαριστούν..

Έτσι λοιπόν  η Celeste Dupuy-Spencer δημιούργησε σε χρόνο ρεκόρ ένα εξαιρετικά μεγάλου μεγέθους έργο, με θέμα την εισβολή στο Καπιτώλιο, μόλις σε δύο μήνες από το συμβάν. 

Εκτίθεται στην γκαλερί του Nino Mier στο Λος Άντζελες.

Αξίζει όχι μόνο να δείτε τη δουλειά της αλλά να μελετήσετε και την όλη φιλοσοφία γύρω από αυτό.

Ακολουθεί το άρθρο.

«Υπάρχουν τέρατα από όλες τις πλευρές»: Η Celeste Dupuy-Spencer για το γιατί η επική ζωγραφική της για το Capitol Riot δεν είναι μια απλή ιστορία ηθικής

Εάν βρίσκεστε στην Αριστερά, δεν θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα.

Image

Celeste Dupuy-Spencer, Don’t You See That I Am Burning (2020). Courtesy of Nino Mier Gallery and the artist.

Αν ελπίζετε να προσπεράσετε την μνήμη της θανατηφόρας ταραχής στις 6 Ιανουαρίου στο κτίριο του Καπιτώλιο των ΗΠΑ, η γκαλερί του Nino Mier στο Λος Άντζελες δεν είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς.

Εάν θέλετε να απολαύσετε την ορθότητα της αντίθεσής σας στη δεξιά πτέρυγα, επίσης όχι τόσο πολύ.

Στη γκαλερί, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με το Don't You See That I Burning (2020), έναν πίνακα επτά ποδιών της Celeste Dupuy-Spencer που απεικονίζει τη θανατηφόρα εξέγερση, όταν χιλιάδες εισέβαλαν στην Ουάσινγκτον σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν την εκλογή του Joe Biden.

Η εικόνα δείχνει δεξιούς πολιτοφυλακές και συμμορίες όπως οι Oath Keepers και τα Proud Boys, ακολουθούν τη φαντασία συνωμοσίας QAnon, τους Ευαγγελικούς και τους καθημερινούς Αμερικανούς που πηγαίνουν προς το λευκό κτίριο.

Πολλές σημαίες πετούν πάνω από τη διαδήλωση, φέρνοντας συνθήματα όπως «Στρατιώτες στο Στρατό του Θεού», «Ο Ιησούς είναι Βασιλιάς» και «Νόμος και Τάξη του Τραμπ».

Image

Celeste Dupuy-Spencer, Don’t You See That I Am Burning (2020). Courtesy of Nino Mier Gallery and the artist.

Η Dupuy-Spencer είναι ικανή να παρουσιάζει τα πιεστικά ζητήματα της επικαιρότητας. Το 2017, ζωγράφισε ένα ανατρεπόμενο ομόσπονδο μνημείο στο Durham της Βόρειας Καρολίνας. Την ίδια χρονιά, απεικονίζει ένα επιταχυνόμενο αυτοκίνητο αστυνομικού που με δαιμονικές φιγούρες, παρουσιάζοντας με αυτό τον τρόπο την αστυνομική βία. (Οι αξιωματικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν σχεδόν 1.000 άτομα εκείνο το έτος, σύμφωνα με την Washington Post.).

Το 2017, εμφανίστηκε στη Μπιενάλε του Whitney στη Νέα Υόρκη και την ονόμασε «standout». Είχε ένα σόλο εκείνο το έτος στο Marlborough Contemporary της Νέας Υόρκης και συμμετείχε στο "Made in L.A." του Μουσείου Hammer το 2018; η επιμελήτρια του μουσείου Anne Ellegood είπε ότι θα γίνει «μία σπουδαία ζωγράφος της γενιάς της».

Η διαδήλωση στο Καπιτώλιο, με ομοσπονδιακές σημαίες, την παρέσυρε αμέσως. Ένας πίνακας τόσο φιλόδοξος θα χρειαζόταν συνήθως ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί, αλλά αυτός ήταν ήδη σε έτοιμος σε λιγότερο από οκτώ εβδομάδες μετά την εκδήλωση.

Image

Celeste Dupuy-Spencer, Don’t You See That I Am Burning (2020, detail). Courtesy of Nino Mier Gallery and the artist.

Ο τίτλος του έργου τέχνης αναφέρεται σε ένα απόσπασμα στην ερμηνεία των ονείρων του Sigmund Freud. Ένα νεαρό αγόρι πέθανε και ήταν ξαπλωμένο στο κρεβάτι του, περιτριγυρισμένο από κεριά. Ο πατέρας του, κοιμισμένος στο διπλανό δωμάτιο, ονειρεύεται ότι έρχεται ο γιος του, λέγοντας: «Πατέρα, δεν βλέπεις ότι καίγομαι;» Ξυπνά για να ανακαλύψει ότι ένα από τα κεριά έχει πέσει στο χέρι του γιου του.

«Σκέφτηκα το όνειρο ως κριτική του αμερικανικού ονείρου», είπε η Dupuy-Spencer σε τηλεφωνική συνέντευξη. Στη θεωρία των ονείρων του Φρόιντ, είπε, «οι διαταραχές που συμβαίνουν έξω από τον ύπνο ενσωματώνονται στο όνειρο. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, το όνειρο ξυπνάει τον ονειροπόλο. Αυτή η ιδέα του αμερικανικού ονείρου είναι μια παραίσθηση που όλοι έχουμε μαζί, συμπεριλαμβανομένης ιδιαίτερα της Αριστεράς. Οι ταραχές είναι ένα από τα πράγματα που η ονειρική ψυχή μας προσθέτει στο όνειρο που θα προσπαθήσει να μας ξυπνήσει. "

Όταν οι πολιτικές μετανάστευσης του Τραμπ έκλεισαν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, οι αριστεροί ανέφεραν εύκολα το ποίημα της Emma Lazarus, The New Colossus  με τη διάσημη φράση «δώστε μου τις κουρασμένες, τις φτωχές σας, / τις συσσωρευμένες μάζες που θέλουν να αναπνέουν ελεύθερα».

Αλλά «αυτή ήταν προπαγάνδα, που δημιουργήθηκε σε μια εποχή που οι ΗΠΑ διώκουν και απελαύνουν ρεκόρ αριθμών ανθρώπων από χώρες που έχουν υποστεί πόλεμο», λέει η καλλιτέχνης.

Image

Celeste Dupuy-Spencer, Don’t You See That I Am Burning (2020, detail). Courtesy of Nino Mier Gallery and the artist.

Αν εμπλακείτε για την προπαγάνδα, λέει, είναι απλώς πιθανό να πιστεύετε ότι «δεν χρειάζεται να αγωνιστούμε για δικαιοσύνη αν αυτό κάνει η χώρα από μόνη της».

Για να μείνει στο όνειρο, η φαντασία, είναι απαραίτητο να παραμείνει, ότι είστε στο πλευρό του καλού ενάντια στο κακό, λέει, και γνωρίζει ότι αυτός ο πίνακας θα μπορούσε εύκολα να θεωρηθεί από τους προοδευτικούς ως ένα κατηγορητήριο προς τα δεξιά. Αλλά κοιτάξτε πιο κοντά. Ο πίνακας δείχνει επίσης βομβαρδιστικά αεροσκάφη, που αναφέρονται στον βομβαρδισμό εγκαταστάσεων του Μπάιντεν στη Συρία που υποτίθεται ότι χρησιμοποιούνταν από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.

«Έχω συνειδητοποιήσει το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που βλέπουν αυτόν τον πίνακα θα το δουν ως θέαμα της τερατώδους δεξιάς πτέρυγας που απειλεί το θεϊκό Καπιτώλιο μας, και αυτή ήταν μια άμεση επίθεση στην ώθηση να το κοιτάξουμε έτσι, "είπε.

Η συμμετοχή του Μπάιντεν στον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Μέση Ανατολή, με αναπόφευκτα ατυχήματα, δεν μας το επιτρέπει τόσο εύκολα.

«Υπάρχουν τέρατα», λέει, «από όλες τις πλευρές».

Πηγή : artniews.com