Πότε και από ποιον ολοκληρώθηκε ο "Salvator Mundi" του Leonardo da Vinci ?.

Πότε και από ποιον ολοκληρώθηκε ο "Salvator Mundi" του Leonardo da Vinci ?.

Η αμφισβήτηση των νέων ευρημάτων για τον Salvator Mundi του Leonardo

Η εξέταση της εικόνας και η ανεξάρτητη ανάλυση του Λούβρου υποδηλώνουν ότι το χέρι που κρατά την σφαίρα  και το χέρι της ευλογίας δεν ήταν μέρος της αρχικής ιδέας του καλλιτέχνη

Αρθρο της ALISON COLE,  theartnewspaper.com

 

 

Image

Δύο εξετάσεις του Salvator Mundi του Leonardo δείχνουν ότι αρχικά σχεδιάστηκε ως κεφάλι και ώμους, με τα χέρια να έχουν προστεθεί αργότερα.

Ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο του Salvator Mundi, η αρχέτυπη εικόνα του Χριστού ως Σωτήρα του Κόσμου; Είναι το δεξί χέρι του Χριστού αναστημένο με ευλογία; Το αριστερό χέρι που ζυγίζει μια σφαίρα συμπληρώνει τον τύπο, ο οποίος ήταν της μόδας στη βορειοανατολική Ιταλία από περίπου το 1500;

Τώρα, δύο πολύ διαφορετικά είδη εξέτασης της αινιγματικής εικόνας του Leonardo η οποία πουλήθηκε για 450 εκατομμύρια δολάρια στη Christie's New York το 2017 και τώρα ανήκει στο υπουργείο πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας, υποδηλώνουν ότι αυτό το έργο «Salvator Mundi» είχε αρχικά σχεδιαστεί ως κεφάλι και τους ώμους, και με τα χέρια  να προστίθενται αργότερα.

Μία ανάλυση πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς του Λούβρου, όταν το Υπουργείο Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας επέτρεψε λεπτομερή επιστημονική ανάλυση της εικόνας του το 2018. Η άλλη διεξήχθη από έναν επιστήμονα υπολογιστών και έναν ιστορικό τέχνης και μόλις έγινε δεκτό για δημοσίευση στο περιοδικό Leonardo του MIT Press. Τα ευρήματα που δημιουργούνται από υπολογιστή προχωρούν περαιτέρω στα συμπεράσματά τους, κατατάσσοντας το χέρι που κρατά την σφαίρα και το χέρι ευλογίας ως έντονα «όχι του Leonardo».

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης του Λούβρου δεν έχουν ελεγχθεί δημοσίως, αποτελούν όμως αντικείμενο ενός βιβλίου που δημιουργήθηκε στο τέλος του 2019, του οποίου η δημοσίευση ακυρώθηκε όταν απορρίφθηκε ο δανεισμός του Έργου στην έκθεση Leonardo του Λούβρου. (Το Μουσείο απαγορεύεται να σχολιάζει ιδιωτικούς πίνακες που δεν έχουν καταχωρηθεί.)
Η εφημερίδα τέχνης αποκάλυψε την ύπαρξη αδέσποτων αντιγράφων του βιβλίου πέρυσι και τώρα έχει δει ένα ακόμη αντίγραφο, επιτρέποντάς μας να αναφέρουμε τις τροποποιήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της  εξέλιξης της εικόνας. Το κλειδί για τα συμπεράσματα του βιβλίου είναι ένας πρόλογος του προέδρου του Λούβρου Jean-Luc Martinez, στον οποίο υποστηρίζει πλήρως την απόδοση στον Leonardo.

Image

Η ανάλυση του Jacques Franck (ιστορικού τέχνης και ειδικού στα έργα του Leonardo) συνοδεύεται από αυτόν τον χρωματικό χάρτη «πιθανότητα», δείχνοντας ποιες περιοχές του Salvator Mundi πιθανότατα ζωγράφισε ο Λεονάρντο: το κόκκινο είναι πολύ πιθανό, ο χρυσός με μέτρια πιθανότητα, το πράσινο μέτρια απίθανο και το μπλε (το χέρι ευλογίας πάνω) απίθανο

Πριν από την εξέταση του Λούβρου, ο ιστότοπος της Dianne Modestini - της συντηρήτριας που εργάστηκε στον Salvator Mundi πριν από την πώληση του Christie - ήταν η έγκυρη πηγή επιστημονικών πληροφοριών. Σε μια ενότητα που ονομάζεται «Το Τάγμα της Ζωγραφικής», προτείνει ότι το κεφάλι και το χέρι ευλογίας ανήκουν στο ίδιο εξελικτικό στάδιο της εικόνας. Αναφέρει ότι το «μαύρο πλύσιμο» πίσω από το πάνω μέρος του χεριού, υποθέτοντας ότι ήταν αρχικά σε χαμηλότερη θέση.

Ωστόσο, οι ειδικοί της επιμελήτριας και της αποκατάστασης του Λούβρου - Vincent Delieuvin, Myriam Eveno και Elisabeth Ravaud - φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με την άποψη της Modestini. Δηλώνουν ότι, επειδή το πάνω μέρος του χεριού ευλογίας είναι ζωγραφισμένο ακριβώς πάνω από το μαύρο φόντο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη εικόνα, αυτό " αποδεικνύει ότι ο Λεονάρντο δεν το είχε προβλέψει στην αρχή της εικονογραφικής εκτέλεσης ". Αυτή η σκοτεινότερη περιοχή πίσω από το χέρι επισημάνθηκε στην εκτίμηση της φωτογραφίας από τον Sotheby τον Ιανουάριο του 2015, η οποία επίσης επισημάνθηκε στο βιβλίο του Μπεν Λιούις το 2019 "The Last Leonardo" και αναγνωρίστηκε οτι «αξίζει περαιτέρω έρευνα» στο Heritage Science Journal τον Απρίλιο του 2020.

Η ανάλυση του Λούβρου το 2018 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εικόνα εξελίχθηκε αργά και ότι ο Λεονάρντο μπορεί να έχει προσθέσει το αριστερό χέρι και το χέρι της ευλογίας μετά από ένα χρονικό διάστημα. Η σύγκριση με τη Μόνα Λίζα και οι θεωρίες γύρω από τις τέσσερις φάσεις εκτέλεσης αυτής της ζωγραφικής βοηθούν στην υποστήριξη αυτής της άποψης. Οι ειδικοί του Λούβρου, λοιπόν, ρωτούν «εάν δεν υπήρχε ένα αρχικό πιο ιερατικό έργο, ή ίσως δεν εμφανίστηκε χέρι [ευλογία]». Πιστεύουν, ωστόσο, ότι αυτή η «ουσιαστική» τροποποίηση πραγματοποιήθηκε αρκετά νωρίς στη διαδικασία ώστε ο Leonardo να εφαρμόσει στη συνέχεια άλλα στρώματα στο μαύρο φόντο γύρω από αυτό.

Image

Το Salvator Mundi που βρέθηκε σε διαμέρισμα της Νάπολης (περίπου 1508-13) αποδίδεται σε έναν μαθητή του Leonardo, πιθανότατα στον Salaì

Το βιβλίο του Λούβρου θέτει επίσης ερωτήματα σχετικά με το αριστερό χέρι που κρατά τη σφαίρα. Απορρίπτει τον ισχυρισμό ότι η σφαίρα είναι φτιαγμένη από κρύσταλλο βράχου, η οποία - για μερικούς - αποτελεί βασικό στοιχείο στην απόδοση του Leonardo. Για την ομάδα του Λούβρου, οι μικρές κυκλικές μορφές στην κάτω βάση της σφαίρας αντιπροσωπεύουν πειστικά τις φυσαλίδες αέρα που φυλακίζονται σε γυαλί. Παρατηρούν επίσης ότι ο πλανήτης έχει διπλό περίγραμμα και ότι τα δάχτυλα του χεριού ήταν αρχικά σε υψηλότερη θέση (όπως σημείωσε ο Modestini).

Συναρπαστικά, ένας υπέροχος πρόσφατα αναπαλαιομένος Salvator Mundi που χρονολογείται από περίπου το 1508 έως το 1513, στο San Domenico Maggiore της Νάπολης - το οποίο η Modestini πιστεύει ότι μπορούσε να είναι ο μαθητής Salai του Leonardo - δείχνει το χείλος της σφαίρας στην υψηλότερη θέση, υποδηλώνοντας ότι προηγήθηκε χρονολογικά στο τέλος του σταδίου αναθεώρησης της Σαουδαραβικής έκδοσης. (Η φωτογραφία της Νάπολης αναφέρθηκε πρόσφατα κλεμμένη και στη συνέχεια ανακτήθηκε.)
Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπήρχε μια αρχική παρτίδα έργων Salvator Mundi, που δημιουργήθηκαν ως δημιουργική προσπάθεια στο στούντιο, μια θεωρία που προτάθηκε για πρώτη φορά από τον συντηρητή και τον επιμελητή Antonio Forcellino στον κατάλογο στην έκθεσή του Leonardo a Roma: Influenza e Eredita, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Villa Farnesina της Ρώμης.

Image

Η ανάλυση του Jacques Franck υποδηλώνει ότι το χείλος της σφαίρας δεν είναι «Λεονάρντο»

Εν τω μεταξύ, αγνοώντας την ανάλυση του Λούβρου, ο επιστήμονας υπολογιστών Steven Frank και ο γενικός ιστορικός τέχνης Andrea Frank, που χρησιμοποιούν συσσωματικά νευρικά δίκτυα για να ρίξουν φως σε πλαστογραφίες και αμφιλεγόμενες αποδόσεις, αποφάσισαν να δημοσιεύσουν τις απόψεις τους για τον Salvator Mundi του Leonardo. Εντυπωσιάστηκαν δε, από τα ευρήματά τους, τα οποία σύντομα θα δημοσιευτούν στο περιοδικό Leonardo (MIT Press).

Το σύστημά τους, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για έργα τέχνης, διαιρεί τις εικόνες σε τμήματα με πλακάκια που είναι αρκετά μικρά για επεξεργασία από το σύστημα και έχουν αποδειχθεί 97% ακριβή στις δικές τους συγκριτικές δοκιμές, σχεδιασμένες να αποκλείουν ψευδώς θετικά και αρνητικά.
Η ανάλυσή τους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κεφάλι και το άνω τμήμα της φιγούρας ήταν πολύ πιθανό να ζωγραφίστηκαν από τον ίδιο τον Leonardo, αλλά ότι το ευλογικό χέρι και το αριστερό  χέρι, πιθανότατα να μην είχαν εκτελεστεί καθόλου από τον Leonardo.

πηγλη : theartnewspaper.com