Οι μαγικές αποχρώσεις του Monet: Πώς ο ιμπρεσιονιστής έγινε παγκόσμιο αστέρι

Οι μαγικές αποχρώσεις του Monet: Πώς ο ιμπρεσιονιστής έγινε παγκόσμιο αστέρι

 

Γράφει : η Claire Selvin 13/11/2020 : artnews.com,  Μαίρη Κονταρούδη-Μπαζιώνη επιμέλεια - μετάφραση  artportal.gr

Καθοδηγούμενος από έντονο ενδιαφέρον για τον φυσικό κόσμο, ο Claude Monet δημιούργησε έργα που αντικατόπτριζαν τις μαγικές αποχρώσεις και τις λεπτές αποχρώσεις που παρατήρησε σε απέραντα τοπία, ήσυχες λίμνες κρίνων και άλλες περιοχές. Η τέχνη του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ιμπρεσιονιστικού κινήματος τον 19ο αιώνα, και παρόλο που χλευάστηκε από κριτικούς από νωρίς, συνεχίζει να συναρπάζει το κοινό σε όλο τον κόσμο σήμερα. Οι πίνακες του βρίσκονται στις συλλογές μεγάλων διεθνών μουσείων, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη (MoMA), το Ινστιτούτο Τέχνης του Σικάγο, η Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο και πολλά άλλα. Για να σηματοδοτήσει τα γενέθλια του παραγωγικού ζωγράφου στις 14 Νοεμβρίου, ο ιστότοπος ARTnews εξέτασε την πρωτοποριακή του καριέρα.

Ως νεαρός άνδρας, ο Monet έμαθε για τη ζωγραφική δημιουργώντας στη ύπαιθρο από τον καλλιτέχνη Eugène Boudin.

Γεννήθηκε το 1840 στην πόλη της Χάβρης στην περιοχή της Νορμανδίας της Γαλλίας, μια τοποθεσία που θα αποτελούσε αντικείμενο πολλών έργων ζωγραφικής του, ο Monet μετακόμισε στο Παρίσι το 1859 και εγγράφηκε στο Académie Suisse το 1860. Γύρω σε αυτήν την εποχή, το γαλλικό τοπίο Ο ζωγράφος Eugène Boudin δίδαξε τον Monet για τις τεχνικές en plein-air που θα γίνονταν βασική πρακτική του καλλιτέχνη. Ο Monet σπούδασε επίσης με τον Ολλανδό ζωγράφο τοπίου Johan Jongkind κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και σε ηλικία 22 ετών, ο Monet εντάχθηκε στο στούντιο του ακαδημαϊκού ζωγράφου Charles Gleyre στο Παρίσι, ο οποίος ήταν κυρίως γνωστός για τις παραστατικές μυθολογικές του σκηνές γεμάτες με πλούσιες λεπτομέρειες. Ο Gleyre θα συνέχιζε επίσης να εκπαιδεύει μερικούς από τους σύγχρονους του Monet, όπως ο Pierre-Auguste Renoir, ο Alfred Sisley και άλλοι.

On the Bank of the Seine, Bennecourt, 1868, oil on canvas.

Μερικά από τα πρώτα έργα του Monet ήταν της Camille-Léonie Doncieux.

Ο Monet ζωγράφισε την ερωμένη του Camille-Léonie Doncieux σε μια σειρά από τους πρώτους πίνακες του, συμπεριλαμβανομένης της Camille (Η γυναίκα με το πράσινο φόρεμα), ένας εικονιστικός πίνακας του 1866 που απεικονίζει μια γυναίκα στην όχθη του Seine, Bennecourt (1868), η οποία παρατηρεί μια ειδυλλιακή τοποθεσία στο ποτάμι και υπαινίσσεται την ανάπτυξη του ιμπρεσιονιστικού σήματος του Monet. Αν και δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί πλήρως στον τελευταίο πίνακα, το στυλ υπογραφής του Monet, θα αποτελούσε τελικά μια ριζική απόρριψη του κυρίαρχου τρόπου τότε, του ρεαλισμού. Ο Monet και η Doncieux παντρεύτηκαν το 1870 μετά τη γέννηση του πρώτου γιου τους, του Jean. Την ίδια χρονιά, το ζευγάρι εγκατέλειψε το χάος του Γαλλο-Πρωσικού πολέμου για το Λονδίνο, όπου ο Monet συναντήθηκε με τον έμπορο Paul Durand-Ruel. Ο Durand-Ruel θα συνδεόταν στενά με τους ιμπρεσιονιστές ως υποστηρικτής του πρωτοποριακού τους στυλ. Επίσης στο Λονδίνο, ο Monet θα επηρεαζόταν από τα τοπία των John Constable και J. M. W. Turner.

Impression, Sunrise, 1872, oil on canvas.

Τα έργα του Monet απορρίφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από μεγάλα ιδρύματα στις αρχές της δεκαετίας του 1870.

Ενώ ο Monet ζούσε ακόμα στο Λονδίνο, το έργο του αποκλείστηκε από μια έκθεση του 1871 στη Βασιλική Ακαδημία,  αργότερα εκείνο το έτος θα επέστρεφε στη Γαλλία για να ζήσει στο παριζιάνικο προάστιο του Argenteuil. Τα επόμενα χρόνια, ο καλλιτέχνης ξεκίνησε πολλά μεγάλα έργα. Ολοκλήρωσε τη φημισμένη ζωγραφική του Impression, Sunrise το 1872, και αυτό το έργο θα έκανε το ντεμπούτο του δύο χρόνια αργότερα στην πρώτη έκθεση ιμπρεσιονιστών που διοργάνωσε η Société Anonyme des Artistes στη Boulevard des Capucines στο Παρίσι. Το συγκρότημα πήρε το όνομά του από τον καλλιτέχνη και τον κριτικό Louis Leroy, ο οποίος, όταν είδε την έκθεση, επινόησε τον όρο «ιμπρεσιονιστές» ως εκφραστικός. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, ο Monet αντιμετώπισε σοβαρές οικονομικές δυσκολίες και προσπάθησε να δημιουργήσει εμπορική επιτυχία ως καλλιτέχνης.

Low Tide at Varengeville, 1882, oil on canvas.

Στη δεκαετία του 1880, ο Monet αρχίζει να εκθέτει τα έργα του ευρύτερα.

Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας, ο Monet είχε εκθέσεις στο Paris Salon και Galerie Durand-Ruel στο Παρίσι, καθώς και μια αναδρομική παρουσίαση 145 έργων στην Galerie Georges Petit. Το έντονο ενδιαφέρον του για τον φυσικό κόσμο παρέμεινε καθοριστικό μέρος της πρακτικής του, με πίνακες από θαλασσινά τοπία και παράκτια πετρώματα ήταν ανάμεσα στα αγαπημένα του θέματα κατά τη διάρκεια αυτών των ετών. Το Low Tide at Varengeville (1882), για παράδειγμα, απεικονίζει ένα ελώδες κομμάτι γης κάτω από έναν επιβλητικό παραθαλάσσιο βράχο. Μετά το θάνατο της πρώτης συζύγου του, Camille-Léonie Doncieux, το 1879, ο Monet παντρεύτηκε μια γυναίκα με την ονομασία Alice Hoschedé, χήρα ενός από τους προστάτες του καλλιτέχνη το έτος 1892.

The Japanese Footbridge and the Water Lily Pool, Giverny, 1899, oil on canvas.

Ο Monet εγκαθίσταται στο Giverny, όπου θα δημιουργήσει μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές σειρές της ζωγραφικής του.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1890, ο Monet αγόρασε ακίνητο και γη στο χωριό Giverny της Νορμανδίας. Οι κήποι του καλλιτέχνη και η λιμνούλα με νούφαρα θα χρησιμεύσουν ως πλούσια έμπνευση για τους πιο γνωστούς πίνακες του. σήμερα, είναι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί. Δημιούργησε εκατοντάδες πίνακες νούφαρου στα τελευταία 30 χρόνια της ζωής του, εξερευνώντας τα ονειρεμένα αποτελέσματα των αντανακλάσεων των λουλουδιών στο νερό τόσο σε μικρούς όσο και σε μεγάλους καμβάδες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890 ο Monet δημιούργησε επίσης τη φημισμένη σειρά του καθεδρικού ναού της Ρουέν, η οποία χρησίμευσε ως μελέτη της γοτθικής πρόσοψης της δομής κατά τη διάρκεια διαφορετικών εποχών και ωρών της ημέρας και θημωνιών χόρτου, η οποία παρουσιάστηκε στο Galerie Durand-Ruel και έλαβε ευρέως επαίνους το ντεμπούτο του.

The Houses of Parliament, sunset, 1903, oil on canvas.

Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε επίσης από τις συναντήσεις του στο εξωτερικό κατά το τελευταίο μέρος της καριέρας του.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1880 έως τις αρχές του 20ου αιώνα, ο Monet έκανε ταξίδια σε ζωγραφικές σειρές με επίκεντρο τα μεσογειακά τοπία στην Ιταλία και ορόσημα στο Λονδίνο, συμπεριλαμβανομένων  του Κοινοβουλίου της πόλης και της γέφυρας Charing Cross. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ωστόσο, ήταν αφιερωμένα στους μνημειώδεις, πανοραμικούς πίνακες με νούφαρα. Μια έκθεση αυτών των έργων σε γκαλερί κατά παραγγελία άνοιξε στο Paris Orangerie λίγους μήνες μετά το θάνατο του Monet σε ηλικία 86 ετών το 1926. Παρά τα πρώτα χρόνια της δυσκολίας, ο καλλιτέχνης πέθανε έχοντας γίνει αρκετά πλούσιος και διάσημος ως αποτέλεσμα του ανορθόδοξου στυλ του.

Meules, 1890, oil on canvas.

Η κληρονομιά του Monet είναι μεγάλη στα χρονικά της ιστορίας της τέχνης.

Έχοντας κόντρα στο κατεστημένο της Γαλλικής Ακαδημίας , έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία ενός εντελώς νέου καλλιτεχνικού κινήματος, ο Monet παραμένει ένας από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του κόσμου. Επισκέπτες από όλο τον κόσμο συρρέουν κάθε χρόνο σε Παρισινά ιδρύματα όπως το Musée d'Orsay και το Musée Marmottan Monet για να ρίξουν τα μάτια τους στα έργα του. Τα τελευταία χρόνια η αγορά του καλλιτέχνη εξερράγη επίσης. Το 2019, ο οίκος Sotheby δημιούργησε ένα νέο ρεκόρ δημοπρασίας για τον Monet με την πώληση ενός έργου ζωγραφικής θημωνιάς άχυρου, Meules (1890), για 110,7 εκατομμύρια δολάρια. Η ζήτηση για θεσμικές παραστάσεις του έργου του Monet συνεχίζεται επίσης σχεδόν 100 χρόνια μετά το θάνατο του καλλιτέχνη. Η δουλειά του αποτέλεσε αντικείμενο μιας έκθεσης προς τιμή του, το 2019 στο Μουσείο Τέχνης του Ντένβερ και η Impression Sunrise, η οποία βρίσκεται στη συλλογή του Μουσείου Marmottan Monet, ταξίδεψε στη Σαγκάη για παρουσίαση το 2020.

πηγή : artnews.com