Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο : Ακτιβιστές για το κλίμα επιτίθενται στο «Rokeby Venus» του Velázquez

Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο : Ακτιβιστές για το κλίμα επιτίθενται στο «Rokeby Venus» του Velázquez

Ακτιβιστές για το κλίμα επιτίθενται στο «Rokeby Venus» του Velázquez στην Εθνική Πινακοθήκη στο Λονδίνο

 

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη Μπαζιώνη, Οικονομολόγος Επικοινωνιολόγος

Για το άρθρο που ακολουθεί, το ερέθισμα δόθηκε από αντίστοιχο άρθρο της Artnews, και στη συνένέχεια έγινε ανάλογη έρευνα στο δυαδίκτιο, και  "συρραφή" όλων των πληροφορίων.
Δυστυχώς διαμαρτυρίες για διάφορα θέματα που απασχολούν την κοινωνία, έχουν γίνει και γίνονται κατά καιρούς, μέσω βανδαλισμού έργων τέχνης. 
Παρά το γεγονός ότι η Τέχνη, πέραν των πρωτότυπων και ιδιαίτερων θεμάτων που παρουσιάζονται ανάλογα με τη διάθεση και το στυλ του καλλιτέχνη, παρουσιάζει και ιστορικού, κοινωνικού, εποχικού (θεμάτων εποχής)  περιεχομένου, δεν νοείται σε καμμία περίπτωση να υφίσταται βανδαλισμούς για διαμαρτυρία. Υπάρχουν άλλοι πολλοί τρόποι να διαμαρτυρηθεί κάποιος για τα τεκεταινόμενα, και μάλιστα ίσως και πιο αποτελεσματικοί.  Επιπρόσθετα το συγκεκριμμένο έργο που υπέστη βανδαλισμό, δεν είχε και καμμία σχέση με το θέμα διαμαρτυρίας.

Ακολουθεί το άρθρο με όλες τις λεπτομέρειες.

Δύο ακτιβιστές του Just Stop Oil στόχευσαν το έργο ως διαμαρτυρία ενάντια στις νέες άδειες φυσικού αερίου και πετρελαίου του Ηνωμένου Βασιλείου, λίγο περισσότερο από έναν αιώνα αφότου η σουφραζέτα Mary Richardson επιτέθηκε στον ίδιο πίνακα το 1914

Η τουαλέτα της Αφροδίτης, γνωστή και ως «The Rokeby Venus», του Diego Velázquez, δέχτηκε επίθεση στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου. Ο πίνακας, που δημιουργήθηκε μεταξύ 1647 και 1651, είναι ένα από τα πιο διάσημα αριστουργήματα της συλλογής της γκαλερί και παρουσιάστηκε στο ίδρυμα από το Εθνικό Ταμείο Συλλογών Τέχνης (τώρα Ταμείο Τέχνης) το 1906, αφού η φιλανθρωπική οργάνωση διέθεσε ένα ταμείο υψηλής δημοσιότητας- διοργάνωση εκστρατείας για την απόκτηση του πίνακα και την αποτροπή της πώλησης του στο εξωτερικό.

activistsinnationalgallery15112023

Το έργο, που απεικονίζει τη Ρωμαϊκή θεά Αφροδίτη ξαπλωμένη με την πλάτη της στραμμένη προς τον θεατή, έγινε στόχος δύο μελών της ομάδας ακτιβιστών για το κλίμα Just Stop Oil. Η επιφάνεια του πίνακα, επιβεβαίωσε η γκαλερί, υπέστη ελάχιστες ζημιές. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το πότε ο πίνακας θα είναι ξανά ορατός στο κοινό.

Η ομάδα μοιράστηκε πλάνα από την επίθεση στον λογαριασμό τους στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, και λέει ότι προσπαθούν να διαμαρτυρηθούν για τη χορήγηση νέων αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πίνακας επίσης δέχτηκε την περίφημη επίθεση της σουφραζέτας Mary Richardson στις 10 Μαρτίου 1914, αφήνοντας επτά βαθιές ρωγμές στον καμβά και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε πλήρως.

Ένας εκπρόσωπος της Εθνικής Πινακοθήκης δήλωσε. «Λίγο πριν τις 11 π.μ. σήμερα το πρωί [6 Νοεμβρίου 2023] δύο άτομα μπήκαν στην αίθουσα 30 της Εθνικής Πινακοθήκης.

«Το ζευγάρι φάνηκε να χτυπά την Τουαλέτα της Αφροδίτης («The Rokeby Venus») (1647-1651) του Velázquez με κάτι που φαινόταν να είναι σφυριά διάσωσης έκτακτης ανάγκης».

Πρόσθεσαν: «Το δωμάτιο καθαρίστηκε από επισκέπτες και κλήθηκε η αστυνομία. Στο σημείο βρίσκονται πλέον αστυνομικοί. Δύο άτομα έχουν συλληφθεί.

«Ο πίνακας αφαιρείται τώρα από την έκθεση, ώστε να μπορεί να εξεταστεί από συντηρητές.

VIDEO πατήστε την εικόνα

Image

Η ομάδα του Μουσείου δήλωσε  ότι, οι δύο ακτιβιστές επέλεξαν να στοχεύσουν την ελαιογραφία του 17ου αιώνα του Βελάσκεθ, ένα από τα πιο διάσημα αριστουργήματα του Ισπανού καλλιτέχνη, επειδή είχε προηγουμένως περικοπεί ως μέρος του κινήματος των σουφραζετών που ζητούσε τα δικαιώματα των γυναικών το 1914.

Το κίνημα Just Stop Oil είπε ότι οι διαδηλωτές σφυροκόπησαν το γυάλινο πάνελ και στη συνέχεια είπαν στους ανθρώπους στον εκθεσιακό χώρο : «Οι γυναίκες δεν πήραν την ψήφο ψηφίζοντας. Είναι καιρός για πράξεις, όχι για λόγια».

Ο πίνακας στοχοποιήθηκε το 1914 από τη σουφραζέτα Mary Richardson για να διαμαρτυρηθεί για τη φυλάκιση της ακτιβίστριας για τα δικαιώματα των γυναικών Emmeline Pankhurst. Ο πίνακας  υπέστη αρκετές καταστροφές εκείνη την εποχή, αλλά στη συνέχεια επισκευάστηκε.

Οι κριτικοί τέχνης θεωρούν ότι ένα βασικό θέμα του The Rokeby Venus - όπως αυτό του αριστουργήματός του Las Meninas (1656, Prado) είναι η αντανάκλαση. Η Αφροδίτη αντανακλά την ομορφιά της, η οποία αντανακλάται στον καθρέφτη. Επιπλέον,  η Αφροδίτη είναι σε θέση να δει μια αντανάκλαση του προσώπου του θεατή στον καθρέφτη της.

Το κίνημα stop oil , αλλά και γενικότερα κινήματα για τηνν κλιματική αλλαγή έχουν κατα καιρούς προξενίσει ζημίες και σε άλλα έργα τέχνης όπως παρουσιάζεται σε διάφορα μουσεία. 

Ακολουθούν φωτογραφίες

Image

Μέλη της ομάδας διαμαρτυρίας Just Stop Oil πέταξαν πρόσφατα σούπα στα «Ηλιοτρόπια» του Βαν Γκογκ στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Image

Ακτιβιστές με σπρέι Just Stop Oil ζωγράφισαν τον τοίχο κάτω από το αντίγραφο του «Μυστικού Δείπνου» ενός μαθητή του Λεονάρντο και φωτογραφήθηκαν στην βάση του.

Image

Διαδηλωτές για το κλίμα της τελευταίας γενιάς , πέταξαν πουρέ πατάτας στον πίνακα του Claude Monet "Les Meules".

Image

Επίθεση ακτιβιστή για το κλίμα σε μουσείο της Αυστρίας σε πίνακα του Gustav Klimt με τίτλο ‘Death and Life’