Δήμος Κηφισιάς : «ΟΡΑΜΑ HELLAS: 1821 – 2040» Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ. Παρουσίαση / Ανάλυση βιβλίου.

Δήμος Κηφισιάς : «ΟΡΑΜΑ HELLAS: 1821 – 2040» Εκδόσεις ΠΑΠΑΖΗΣΗ. Παρουσίαση / Ανάλυση  βιβλίου.

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη Μπαζιώνη Οικονομόλογος / Επικοινωνίας

Πριν αναφερθώ στα σημαντικά σημεία της παρουσίασης, θα ήθελα να επισημάνω κάποια στοιχεία που με εντυπωσίασαν στην παρουσίαση αυτή, δεδομένου ότι έχω παρακολουθήσει / συμετάσχει σε αρκετές, θεωρώ ότι αν όχι η καλύτερη, ήταν μία από τις καλύτερες και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες από όσες έχω παρακολουθήσει. 

Το θέμα μοναδικού και γενικού ενδιαφέροντος, προσήλκυσε μεγάλο κοινό, με αποτέλεσμα η μεγάλη αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου, να γεμίσει ασφυκτικά. Το πάνελ των ομιλητών ήταν ότι ακριβώς χρειαζόταν για το θέμα του βιβλίου, και πραγματικά παρά το γεγονός ότι η παρουσίαση κράτησε πολύ πέραν του συνήθους, το κοινό παρακολούθησε μέχρι τέλους με αμείωτο ενδιαφέρον. Ειπώθηκαν πράγματα, που ενδεχομένως πολλοί από μας δεν γνώριζαν στην λεπτομέρεια που αναφέρθηκαν, και ούτως ή άλλως το θέμα ήταν τόσο πολύ σημαντικό, που και να τα γνώριζαν πολύ ευχαρίστως το άκουσαν πάλι.
Οπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το βιογραφικό του συγγραφέα, οι σπουδές του στα καλύτερα Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Αγγλίας,έχουν οικονομικό προσανατολισμό καθώς και η εντυπωσιακή επαγγελματική του πορεία έχει την ίδια κατεύθυνση. (Χρηματιστής, Οικονομικός Σύμβουλος).

Απορίας άξιο λοιπόν είναι πως ένας άνθρωπος «του χρήματος» που σημαίνει πραγματιστής,να έχει τόσο εντυπωσιακά «ρομαντικές» ή σε κάποια σημεία και ουτοπιστικές απόψεις, αλλά βαθιά ανθρώπινες, με όραμα συγκινητικό. Με όλη τη συγγραφική του πορεία ο συγγραφέας, έχει αποδείξει τη βαθειά αγάπη του για τον Ελληνισμό, την πολιτιστική μας κληρονομιά, την Ιστορία μας και τον προσωπικό αγώνα του για ότι μας αφορά σαν χώρα.

Το μεγάλο όραμά του, ευχή όλων μας να γίνει πραγματικότητα.

Στο σημείο αυτό, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω και το βιβλίο του, «Goodbye Greece, Hello Hellas» με το οποίο έγινε γνωστός από τη διεθνή εκστρατεία του για τον αυτοπροσδιορισμό και την  αποκατάσταση της νεοελληνικής ταυτότητας διά της συμβολικής επίσημης καθιέρωσης των εθνικών ονομάτων Hellenic-Hellas αντί των λατινογενών Greek-Greece. Καρπός των ευγενών προσπαθειών του για τη συνέχεια του Ελληνισμού ήταν, μεταξύ άλλων, η αφιέρωση editorials στους New York Times, International Herald Tribune και Economist, η αλλαγή της εθνικής ονομασίας μας σε Hellenic Republic, τα νέα διαβατήρια Hellas, η σημαία Hellas στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και μετέπειτα στις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις. Μένει για τελικό rebranding το 2040 επισήμως ο ΟΗΕ! Συνέχεια του μοναρχικού τίτλου των προηγούμενων αιώνων, Rois de Hellenes αντί Grèce, και των γραμματοσήμων μας Hellas. 

Θα ήθελα να τελειώσω, με την ευχή για το βιβλίο να είναι καλοτάξιδο, αξίζει να διαβαστεί από όλους τους Έλληνες, να δώσω συγχαρητήρια στον Συγγραφέα καθώς και τον Εκδοτικό Οίκο ΠΑΠΑΖΗΖΗ, και να ευχαριστήσω τον Συγγραφέα για την τιμή που έκανε στο σύζυγό μου Χρήστο Κονταρούδη, να κοσμήσει το εξώφυλλο του βιβλίου του με Έργο του.

Ακολουθεί συνοπτικη περιγραφή της εξαιρετικής παρουσίασης του βιβλίου.

Παρουσία του δημάρχου Κηφισιάς Γιώργου Θωμάκου, στελεχών της αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και πολλών ποιοτικών επισκεπτών, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Πολιτιστικού «Δήμαρχος Βασ. Γκατσόπουλος» του Δημαρχείου Κηφισιάς, η παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Χρίστου Αλεξόπουλου «ΟΡΑΜΑ HELLAS: 1821 – 2040» Εκδόσεις Παπαζήση.

Πρόκειται για ένα «επίκαιρο ιστορικο-πολιτικό δοκίμιο για τη γέννηση και εξέλιξη της Ελλάδας με μια τολμηρή Μεγάλη Ιδέα και εναλλακτική “ρεαλιστική ουτοπία” για το μέλλον του Ελληνισμού», όπως το έχει περιγράψει ο ίδιος ο συγγραφέας, μιλώντας στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ.

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος έκανε λόγο για έναν οραματιστή συγγραφέα και ενεργό πολίτη που τιμά την πόλη. Κατόπιν την εκδήλωση χαιρέτησε ο αρχιτέκτονας – πολεοδόμος, εικαστικός Χρήστος Κονταρούδης, που το έργο του κόσμησε το εξώφυλλο. Πρόκειται για το έργο “Η Ελλάδα Σήμερα”«La Grèce aujourd'hui» που δημιουργήθηκε όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και εκτέθηκε και διακρίθηκε στο Παρίσι Grand Palais το 2014 στην έκθεση  "Art en Capital". Σημειώνεται ότι την αίθουσα κοσμούσαν και άλλα έργα του, εμπνευσμένα από το βιβλίο / πόνημα και εκτεθέντα σε ελληνικά και ξένα μουσεία.

Πιό συγκεκριμμένα και σχετικά με τα  έργα που παρουσιάστηκαν :
To έργο εξωφύλλου
 "Η Ελλάδα Σήμερα" δημιουργήθηκε στην αρχή της οικονομικής κρίσης. Ο Περικλής δημιουργός της Δημοκρατίας κρατά στο χέρι του το Σύνταγμα της Ελλάδας επιδεικνύοντάς το στους απρόσωπους πολιτικούς, που κρύβονται πίσω απο τον μαρμαρωμένο Πλάτωνα και ο νέος επιστήμονας που φεύγει για άλλη χώρα να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ενώ στο σκηνικό παρίστανται και αυτοί που επλήγησαν απο την κρίση. 

Ο πίνακας η Δόξα vs Απληστία έργο επίσης του ιδίου,  εκτέθηκε στο Παρίσι στην ART EN CAPITAL στο Σαλόνι των Γάλλων καλλιτεχνών το 2017 και το εμπνεύστηκε μετά απο μία συζήτηση με τον κ. Αλεξόπουλο Οικονομολόγο και Χρηματιστή, για τα Ελληνικά Ιδεώδη και την καταστροφή που επιφέρει η αλόγιστη οικονομική ανάπτυξη στον πλανήτη και στις ανθρώπινες αξίες.

Οι ομιλίες άρχισαν με την εισήγηση του επίτιμου καθηγητή Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Plymouth U.K. Γεωργίου Μούρτου, ο οποίος υπογράμμισε την τεράστια γεωπολιτική αξία της Ελλάδας μέσω της ελληνικής γλώσσας και του κλασικού πολιτισμού. Στη συνέχεια ο εκδότης της ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Χρήστος Ζαγκλής αναφέρθηκε στην αγαστή συνεργασία εφημερίδας και συγγραφέα, τις κοινές αξίες και αρχές, αλλά και την ίδια αγωνία του για τον ελληνισμό.

Ακολούθως στο βήμα ανέβηκε ο κ. Γεώργιος Π. Χρούσος ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας που εστίασε στο ευ ζην του Ελληνικού Πολιτισμού και την ανάγκη Εξελληνισμού του Δυτικού Καπιταλισμού.

Τέλος, τον λόγο πήρε ο Χρίστος Αλεξόπουλος για να περιγράψει συνοπτικά το τρίπτυχο των τριών μεγάλων ιδεών -γεωπολιτική, πολιτισμική, συμβολική- του οράματος του Hellas εν όψει της 100ης επετείου του «ΟΧΙ» το 2040.
1) Τετραπλασιασμό της ελληνικής επικράτειας και ένωσης της Ελλάδος με την Κύπρο δια της αξιοποιήσεως όλων των προβλεπόμενων δικαιωμάτων μας από το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο σε θαλάσσιες ζώνες. Μια Ελλάδα των δυο κρατών και τεσσάρων θαλασσών βάσει του χάρτη της Σεβίλλης και με προσφυγή στο δικαστήριο της ΕΕ του Λουξεμβούργου για επικύρωση.
2) Ουδετερότητα – ανεξαρτησία. Την ανακήρυξη της Ελλάδας σε ιερό τόπο, Ελβετία της παιδείας, κέντρο ειρήνης και πολιτισμού, για τη διαμεσολάβηση και συναδέλφωση των λαών. Δελφοί της οικουμένης με την έγκριση του ΟΗΕ και την εγγύηση όλων των μεγάλων δυνάμεων για την αποφυγή μιας πυρηνικής η κλιματικής καταστροφής.
3) Επίσημη μετονομασία της Ελλάδας στον ΟΗΕ από GREECE σε HELLAS, χώρα του φωτός, γέφυρα μεταξύ δύσης και ανατολής.

Οι ακροατές έγιναν κοινωνοί της ρεαλιστικής ουτοπίας του συγγραφέα, προβληματίστηκαν ευχάριστα και αναμείχθηκαν με τους ομιλητές στην μικρή δεξίωση που ακολουθήσε.

Εν αναμονή της θετικής αντιδράσεως της κυβερνήσεως και της πολιτείας για την υπέρβαση της καταστροφικής φοβίας του casus belli του κακού γείτονα…

Image

To panel το ακροατήριο και η προβολή του εξωφύλλου του βιβλίου

Image

Χαιρετισμός του Δημάρχου Κηφισιάς κ. Γιώργου Θωμάκου

Image

Ο κ. Χρήστος Κονταρούδης Αρχιτέκτων - Πολεοδόμος - Εικαστικός απευθύνει χαιρετισμό.

Image

Ο πίνακας η Ελλάδα Σήμερα έργο του Χρήστου Κονταρούδη που εκτέθηκε στο Παρίσι στην ART EN CAPITAL στο Σαλόνι των ανεξάρτητων καλλιτεχνών το 2014

Image

Ο πίνακας η Δόξα vs Απληστία έργο του Χρήστου Κονταρούδη, που εκτέθηκε στο Παρίσι στην ART EN CAPITAL στο Σαλόνι των Γάλλων καλλιτεχνών το 2017

Image

Γιώργος Μούρτος Επίτιμος Καθηγητής Στρατηγικής και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Plymouth U.K

Image

Χρήστος Ζαγκλής Εκδότης εφημερίδας " Αμαρυσία "

Image

Γιώργος Π. Χρούσος Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας.

Image

Χρίστος Αλεξόπουλος Συγγραφέας του βιβλίου Όραμα HELLAS.

Image

Απο Αριστερά προς δεξιά κ. Γ. Μούρτος - κ. Μ. Κονταρούδη - κ. Τ. Σγουροπούλου - Χ. Αλεξόπουλος και Χ. Κονταρούδης