ΤΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΕΧΝΗΣ

ΤΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΕΝΟΣ ΕΡΓΟΥ ΤΕΧΝΗΣ

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη Οικονομολόγος Επικοινωνιολόγος.

Το άρθρο που ακολουθεί, ενδιαφέρει καλλιτέχνες παλαιούς και νέους καθώς επίσης και τους συλλέκτες.

Παρακαλώ πολύ μην χαμογελάσετε ή σαρκάσετε με τη λέξη «συλλέκτης», μπορεί η περίοδος που ζούμε σήμερα να μην είναι και η καλύτερη για επενδύσεις σε έργα τέχνης σε διεθνές επίπεδο, όμως αυτή είναι και η ιδιαιτερότητα της Οικονομίας.

Η Οικονομία από τη φύση της έχει μεγάλη ρευστότητα και επηρεάζεται εξαιρετικά από πολλούς παράγοντες, για το λόγο αυτό και κάνει κύκλους επηρεάζοντας όλες τις κατηγορίες της και ιδιαίτερα το Χρηματιστήριο Τέχνης που είναι ακόμα πιο ευαίσθητο από τους υπόλοιπους τομείς της Οικονομίας.

Ομως, ακριβώς λόγω της κυκλικότητας της, όχι μόνο επανέρχεται αλλά κατά τη διάρκεια του κάτω κύκλου δημιουργεί για κάποιους επενδυτικές ευκαιρίες, σε όλους τους τομείς της. Και συνεχίζει....

Η Ana Bambic Kostov, η συντάκτρια του άρθρου που ακολουθεί, έχει μεγάλη εμπειρία στην κοστολόγηση και το Χρηματιστήριο έργων τέχνης, και κάποια στοιχεία από αυτά που αναφέρει, μπορεί να σας φανούν χρήσιμα τόσο στην πράξη όσο και για εγκυκλοπαιδική γνώση. 

Η αξία της τέχνης - τι καθορίζει την αξία ενός έργου τέχνης;

Αρθρο της Ana Bambic Kostov

Σχετικά με την Ana Bambic

Συνιδρυτής της AIDE | Γραφείο μάρκετινγκ  που ειδικεύεται στην ενίσχυση της διαδικτυακής εμπειρίας για γκαλερί, καλλιτέχνες, σχεδιαστές και πολιτιστικά ιδρύματα.

Ένας έμπειρος επαγγελματίας τέχνης  με σταθερό διεθνές υπόβαθρο στα διαδικτυακά μέσα μαζικής ενημέρωσης, το μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις.


Το ζήτημα της αξίας και πώς να βρεις την αξία του έργου τέχνης είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ένας συλλέκτης τέχνης, ειδικά σήμερα καθώς η αγορά με μεγάλη διακύμανση επηρεάζει τον τρόπο που εκτιμούμε την τέχνη. Η γενική σύσταση όποτε εκτιμάται το εύρος τιμών είναι να συμβουλευτείτε έναν εμπειρογνώμονα - ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που ένας συλλέκτης μπορεί να κάνει μόνος του για να πλησιάσει το να γνωρίζει το κατά προσέγγιση ποσό κόστους ενός συγκεκριμένου έργου. Πριν φτάσουμε σε αυτό, υπάρχει μια σωστή προειδοποίηση - η αξιολόγηση της τέχνης είναι μια περίπλοκη διαδικασία που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από πολλές μεταβλητές και τάσεις της αγοράς.

Όπως με οποιαδήποτε άλλη αγορά, το είδος της τέχνης είναι πολύ ρευστό - συγκρίσιμες πωλήσεις με ημερομηνίες άνω των πέντε ετών, μπορεί να έχουν ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στην τρέχουσα αξία ενός έργου τέχνης. Μπορεί να είναι δύσκολο για έναν άπειρο συλλέκτη να καταλάβει γιατί ένα προσωπικά αγαπημένο κομμάτι αποτιμάται σχετικά χαμηλό, αλλά η εκτίμηση δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη με συναισθήματα. Η αγοραία αξία είναι ένα πράγμα, ενώ η προσωπική και ακόμη και πολιτιστική σημασία ενός έργου τέχνης δεν επηρεάζει πάντα την τιμή αγοράς του.

Για όλους τους συλλέκτες αλλά και τους ενθουσιώδεις του είδους, οι αριθμοί της αγοράς έρχονται πρώτοι και είναι συχνά το μόνο που έχει σημασία, οπότε κάθε επερχόμενος συλλέκτης πρέπει να γνωρίζει τα βασικά βήματα για τον προσδιορισμό της αγοραίας αξίας σε οποιοδήποτε έργο τέχνης, εάν σκοπεύει να είναι επιτυχημένος στο νέο του χόμπι .


ArtAppraisal 1Εκτίμηση πίνακα

Υπηρεσίες ελέγχου ταυτότητας

Πρώτα απ' όλα, το κομμάτι πρέπει να επικυρωθεί επίσημα. Η διαδικασία ελέγχου ταυτότητας ποικίλλει ανάλογα με την περίοδο κατά την οποία δημιουργήθηκε το εν λόγω κομμάτι. Η σύγχρονη τέχνη είναι ίσως ο ευκολότερος έλεγχος ταυτότητας, ειδικά εάν ο καλλιτέχνης είναι ζωντανός και εργάζεται καθώς μπορούν εύκολα να επιβεβαιώσουν ότι ήταν αυτός που δημιούργησε το έργο τέχνης.

Ωστόσο, εάν το έργο δεν κατασκευάστηκε πρόσφατα, η τεκμηρίωση του έργου πρέπει να επαληθευτεί και τα φυσικά χαρακτηριστικά του ίδιου του έργου πρέπει να αναλυθούν. Οι πιο απαιτητικές περιπτώσεις ελέγχου ταυτότητας περιλαμβάνουν εργαστήριο, όπως το Ινστιτούτο Εμπειρογνωμόνων Καλών Τεχνών από την Ελβετία. Πολλές περιπτώσεις δεν φτάνουν στο εργαστήριο ως σωστή τεκμηρίωση και μερικά βλέμματα μέσα από ένα μεγεθυντικό φακό πρέπει να κάνουν το τέχνασμα.

Λοιπόν, γιατί το βήμα ελέγχου ταυτότητας είναι τόσο σημαντικό; Λάβετε υπόψη ότι τα πλαστά δεν είναι τόσο ασυνήθιστα, όπως συνέβη με τον Wolfgang Beltracchi και την απίστευτη ιστορία του.

ΜΗΝ αγοράσετε ένα κομμάτι που δεν πέρασε από την επίσημη διαδικασία ελέγχου ταυτότητας και, επιπλέον, να γνωρίζετε ότι πολλοί δεν θα σας θεωρήσουν σοβαρούς συλλέκτες εάν δεν επιμείνετε στον έλεγχο ταυτότητας προτού εκτιμήσετε το έργο τέχνης. Αφού τεθεί σε ισχύ το πιστοποιητικό γνησιότητας, μπορεί να ξεκινήσει η πραγματική διαδικασία αποτίμησης.

James Marshall

Έργα του Kerry James Marshall που εκτίθενται στο Met Breuer

Το όνομα του καλλιτέχνη και η αξία της τέχνης

Τα μεγάλα ονόματα ισοδυναμούν με μεγάλους αριθμούς, έτσι ήταν πάντα. Τα έργα που γίνονται από τους Jackson Pollock ή Frida Kahlo θα έχουν πάντα ελίτ τιμές.

Από την άλλη πλευρά, ένας αναδυόμενος καλλιτέχνης δεν μπορεί να εκτιμηθεί εξαιρετικά υψηλός, αν και τα νέα ανερχόμενα αστέρια είναι γνωστό ότι αντιτίθενται σε αυτήν την έννοια κάθε τόσο. Καλά παραδείγματα είναι ο Oscar Murillo και ο David Ostrowski, καλλιτέχνες των οποίων οι τιμές έχουν αυξηθεί σχετικά γρήγορα τα τελευταία χρόνια, από πολύ προσιτές έως σχεδόν αποκλειστικές.

Για πολλούς συλλέκτες, ο κύριος στόχος είναι να εντοπιστούν επιτυχώς τα έργα εκείνων των καλλιτεχνών των οποίων η αξία τελικά θα αυξηθεί εκθετικά, αλλά αυτή είναι μια στρατηγική στην οποία ένας συλλέκτης πρέπει να είναι έτοιμος να χάσει πολλά, για να πάρει μόνο ένα δικαίωμα. Συνολικά, το να θυμάστε το όνομα του καλλιτέχνη, δεν καθορίζει την ακριβή αξία ενός κομματιού, αλλά σας παρέχει μια συγκεκριμένη ένδειξη του εύρους τιμών.

Examining an art Sotehbys

Εξετάζοντας μια συλλογή έργων τέχνης

 Η κατάσταση του έργου τέχνης

Αυτό φαίνεται συχνά να παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα σκληρό χάπι για κατάποση για λιγότερο έμπειρους συλλέκτες, οπότε θα το εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα - το να έχεις ένα κομμάτι Hirst δεν σημαίνει ότι το έργο τέχνης μπορεί να τιμολογηθεί όπως το έργο του Damien Hirst. Η συνθήκη είναι το πρώτο πράγμα που εκτιμάται όταν εκτιμάτε το έργο τέχνης και παίζει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της τελικής τιμής του έργου.

Δείτε τα διαθέσιμα έργα του Damien Hirst στο Marketplace μας! (Widewalls online art gallery)

Σημαντικοί παράγοντες είναι τυχόν αλλαγές στην κατάσταση ενός έργου τέχνης. Δηλαδή, πιθανές αποκαταστάσεις, ή οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στη φυσική ακεραιότητα ενός κομματιού ή στην οπτική του ποιότητα. Εάν υπάρχει κάποιος από αυτούς τους παράγοντες, η αξία του έργου τέχνης επιδεινώνεται με τρομακτικό ρυθμό. Περιττό να πούμε ότι η παρθένα κατάσταση είναι ιδιαίτερα επιθυμητή.

Επομένως, ο χρυσός κανόνας είναι ότι ποτέ, σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να προσπαθείτε να κάνετε άμεσες αλλαγές στο κομμάτι. Απλώς αφήστε το ως έχει και μην διακινδυνεύσετε να διακυβεύσετε την αξία του.

Terahertz Spectroscopy

Terahertz Spectroscopy

Προέλευση και κατάσταση ενός έργου τέχνης

Παρόλο που μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα τη συνολική αξία, είναι πάντα ενδιαφέρον να έχουμε μια καλή ιστορία πίσω από το κομμάτι που προσπαθείτε να αξιολογήσετε. Συχνά, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα χρήματα γνωρίζοντας ότι το κομμάτι ανήκε σε ένα συγκεκριμένο σημαντικό άτομο ή αν το έργο τέχνης ήταν μέρος κάποιου συναρπαστικού γεγονότος.

Περιττό να πούμε ότι η προέλευση είναι πιο σημαντική όσον αφορά τον έλεγχο ταυτότητας και τη νομιμότητα, αλλά μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ενισχυτή τιμών εάν οι περιστάσεις είναι σωστές.

Επιπλέον, εάν οι παλαιότερες τιμές ενός έργου τέχνης, μπορούν να παρακολουθούνται μέσω προέλευσης, το κόστος αυτό μπορεί να σχετίζεται με την τρέχουσα αγορά και να ορίζει πρόσθετους δείκτες στο εύρος τιμών.

painting at the Detroit Institute of Arts

Ενα ζευγάρι βλέποντας ένα έργο στο Μουσείο του Detroit.

 Το θέμα του έργου τέχνης

Αν και μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο στην αρχή, το θέμα που παρουσιάζει το έργο είναι ένα σημαντικό στοιχείο στην εκτίμηση της τέχνης. Ανάλογα με το θέμα που απεικονίζεται, είναι συχνά δυνατό, να προσδιοριστεί κατά προσέγγιση μια αγορά, μειώνοντας επομένως το πιθανό εύρος τιμών ενός κομματιού. Ένας συλλέκτης μπορεί να έλθει σε χαρακτική τοπίου του 19ου αιώνα, ενώ ένας άλλος βρίσκει αξία στην έγχρωμη φωτογραφία στα τέλη του 20ου αιώνα.

Δεν είναι κάθε κομμάτι ενδιαφέρον για όλους ανεξάρτητα από τον καλλιτέχνη και τη συνολική κατάσταση του κομματιού. Θα πρέπει επίσης να ειπωθεί ότι τα αντικείμενα και τα σπάνια αντικείμενα είναι πάντα πιο επιθυμητά από τα συνηθισμένα πράγματα, επομένως η σπανιότητα είναι επίσης ουσιαστικός παράγοντας στη διαδικασία καθορισμού τιμών. Λογικά, η τιμή έχει συχνά σχέση με την τεχνική με την οποία δημιουργήθηκε το έργο.

The Scream being sold

Η πώληση του έργου "Η κραυγή" του Edward Munch στν οίκο Sotheby's

 

Η αγορά τέχνης υπαγορεύει την αξία και την τιμή

Όσον αφορά τη σύγχρονη τέχνη, η ζήτηση της αγοράς μπορεί να είναι η πιο κρίσιμη πτυχή της εκτίμησης της τέχνης. Εάν η αγορά τρελαίνεται για έναν καλλιτέχνη, οι τιμές του θα πάρουν ένα άλμα, αλλά οι σταθερές τείνουν να κυμαίνονται λιγότερο. Όταν πρόκειται για τη δυτική αγορά, πολλοί παίκτες ισχύος επηρεάζουν την αγορά, από τους πιο διάσημους εμπόρους έως τους ίδιους τους σούπερ σταρ.

Οι νέοι συλλέκτες που ενδιαφέρονται να εκτιμήσουν την τέχνη πρέπει να παρακολουθούν τις τιμές σε κορυφαίους χώρους δημοπρασιών και σε εκθέσεις τέχνης, παρακολουθώντας παρόμοιες τάσεις. Αυτό θα τους επιτρέψει να κρατήσουν το δάχτυλό τους στον παλμό της αγοράς και ως εκ τούτου να κάνουν καλύτερη επιλογή.

Λάβετε υπόψη ότι η αγορά της τέχνης είναι δυναμική και αυθαίρετη, αλλά εξακολουθεί να ρυθμίζεται από περισσότερο ή λιγότερο μετρήσιμους καθοριστικούς παράγοντες - η εξαγωγή αυτών των σημαντικών κομματιών και η μετατροπή τους σε χρήσιμες πληροφορίες για την αξία του έργου τέχνης είναι ένα χαρακτηριστικό ενός έμπειρου συλλέκτη και ενός ειδικού εκτιμητή.

Art Valuation Image via chelsea auction

Εκτίμηση ενός πίνακα

 

Σκεφτείτε έναν εκτιμητή που γνωρίζει την αγορά (και τις τιμές του)

Τέλος, η έρευνα των τιμών και η παρακολούθηση των δημοπρασιών και των εκθέσεων τέχνης είναι σίγουρα χρήσιμη όταν θέλετε να εκτιμήσετε τα έργα τέχνης, αλλά για όλους τους συλλέκτες, η εύρεση ενός αξιόπιστου εκτιμητή θα πρέπει να είναι μια συγκεκριμένη ανάγκη. Να θυμάστε ότι η αυτοαξιολόγηση  μπορεί να είναι διασκεδαστική, αλλά μπορεί επίσης να σας οδηγήσει σε κρίσιμες καταστάσεις, καθώς μπορεί να δώσει δραστικά διαφορετικά αποτελέσματα  από ένα εξειδικευμένο άτομο.

Η εύρεση ενός καλού εκτιμητή μπορεί να φαίνεται σαν κάτι που πιέζει τους νέους συλλέκτες, αλλά απέχει πολύ από ένα δύσκολο κατόρθωμα - οι πιο σεβαστοί εμπειρογνώμονες που εκτιμούν την τέχνη ανήκουν ήδη σε διάφορες ενώσεις αγοράς τέχνης, οπότε είναι αρκετά εύκολο να επικοινωνήσουν. Εάν δεν αποτελούν μέρος ενός καθιερωμένου οργανισμού, θα ήταν καλύτερο να το παραλείψετε και να κοιτάξετε αλλού - το ίδιο ισχύει και για τους μη συνδεδεμένους εμπόρους τέχνης, καθώς φέρνουν τακτικά πολλούς κινδύνους παρά τις χαμηλότερες τιμές.

Ο σωστός εκτιμητής θα ξέρει ακριβώς πού και πώς να εμπορεύεται το κομμάτι, και η αμοιβή του σίγουρα θα αποπληρωθεί. Απλώς λάβετε υπόψη ότι διάφοροι τύποι τέχνης, περίοδοι ή καλλιτέχνες έχουν διαφορετικούς ειδικούς, οπότε η μετάβαση στον κατάλληλο είναι σημαντική.

πηγή : widewalls.ch