18 Νοεμβρίου 2020 , μια σημαντική ανακάλυψη στην ιστορία της τέχνης με το σφυρί του Matthieu Fournier

18 Νοεμβρίου 2020 , μια σημαντική ανακάλυψη στην ιστορία της τέχνης με το σφυρί του Matthieu Fournier

 Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη-Μπαζιώνη, Οικονομολόγος – Επικοινωνιολόγος.

Ένα εξαιρετικό και πολύ «φρέσκο» νέο μας ήλθε από την πόλη του φωτός και της τέχνης το Παρίσι. Στις 18/11/2020 ο Οίκος Δημοπρασιών Artcurial με το σφυρί να κρατά ο πολύ έμπειρος Matthieu Fournier, σε διαδικτυακή Δημοπρασία πούλησε το έργο «Penitent Magdalene» του Salai, του στενότερου συνεργάτη του Leonardo da Vinci έναντι του ποσού1.745.000 €.
Στο άρθρο που ακολουθεί θα διαβάσετε όλη την ιστορία του Salai όπως τον αποκαλούσε ο da Vinci, και με αυτό το όνομα έγινε βεβαίως γνωστός ως καλλιτέχνης, με το πραγματικό του όνομα να είναι Gian Giacomo Caprotti.

Αυτό το καινούργιο συμβάν επιβεβαιώνει ό,τι αναφέρθηκε σε προηγούμενο σχετικό, με δημοπρασίες και υψηλές τιμές έργων, άρθρο ότι Η ΤΕΧΝΗ ΖΕΙ και κρατά δυνατά τα ηνία, παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που ζούμε αυτή τη χρονιά.

Κουράγιο, λοιπόν, όλα σε λίγο θα φτιάξουν πάλι και θα βρούμε τα παλιά πατήματά μας. Η Τέχνη είναι και θα είναι πάντα παρούσα. Ακολουθούν λεπτομέρεις.

ΠΑΡΙΣΙ - Την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020, το Old Master και το Τμήμα Τέχνης του 19ου αιώνα στο Artcurial (οίκος δημοπρασιών) προκάλεσε αναταραχή όταν πούλησε έναν εξαιρετικό πίνακα, το Penitent Magdalene του Salai, του στενότερου συνεργάτη του Leonardo da Vinci. Αποκαλύφθηκε από ιστορικούς τέχνης, αυτή η ελαιογραφία ότι είναι μια σημαντική ανακάλυψη, γιατί είναι ένα από τα λίγα έργα που αναγνωρίζονται ως από το χέρι του, και το στυλ του αντανακλά μια στενή σύνδεση με την τεχνική του μεγάλου , Leonardo da Vinci.

Με τον Matthieu Fournier να κρατά τη δημοπρασία πίσω από κλειστές πόρτες, λόγο της πανδημίας, το αριστούργημα πυροδότησε μια έντονη μάχη μεταξύ των προσφερόντων μέσω τηλεφώνου και τελικά άλλαξε χέρια για 1.745.000 € / 2.076. 550 $ συμπεριλαμβανομένου του premium, δημιουργώντας μια νέα δημοπρασία παγκόσμιου ρεκόρ  για ένα έργο του καλλιτέχνη.

Image

Salai "Penitent Magdalene"

Συνοπτική περιγραφή για τον Salai, προνομιούχο μαθητή του Leonardo da Vinci

Ο Gian Giacomo Caprotti, ο οποίος ήταν γνωστός ως Salai, μπήκε στο εργαστήριο του Leonardo da Vinci στην ηλικία των δέκα ετών, στις 22 Ιουλίου 1490, την Ημέρα της Μαρίας Μαγδαληνής («il dì della Maddalena»).

Η ακριβής ημερομηνία καταγράφηκε από τον ίδιο τον Λεονάρντο, στο περιθώριο του Χειρόγραφου Γ, διατηρημένο στο Ινστιτούτο της Γαλλίας. Ο Salai παρέμεινε κοντά στον αφέντη του για περισσότερα από 25 χρόνια, και τον συνόδευσε σε όλα τα ταξίδια του. «Κλέφτης, ψεύτης, πεισματάρης» («Ladro, bugiardo, ostinato»), του δόθηκε το όνομά του Salai, που σημαίνει λίγο διάβολος, από τον Leonardo, για πολλές ανόητες πράξεις που διέπραττε, αλλά πάντοτε τον συγχωρούσε ο αφέντης του με μία πατρική υπομονή.

Ένα αγόρι εργαστηρίου, μοντέλο, διαχειριστής χρημάτων, πράκτορας, εραστής, ο Salai πέρασε τη ζωή του κοντά στον Leonardo, εκτελώντας ποικίλα καθήκοντα χωρίς να παραιτηθεί ποτέ του ρόλου του ως μαθητευόμενος και τελικά καλλιτέχνης. Διορίστηκε δάσκαλος από το 1515. Κατά τη διάρκεια των πολλών ετών που πέρασε με τον Leonardo, ο Salai έμαθε να αφομοιώνει την λαμπρή τεχνική του δασκάλου του. Έγινε το πιο σημαντικό και δημοφιλές μοντέλο του Leonardo, στα αριστουργήματά του.  Ο Salai δημιούργησε επίσης τα δικά του έργα τέχνης που αντικατοπτρίζουν αυτό που έμαθε από τον δάσκαλό του και ερμήνευσε με κάποια αυτονομία το έργο The Penitent Magdalene, που πουλήθηκε από την Artcurial (οίκος δημοπρασιών) στις 18 Νοεμβρίου, και μαρτυρεί την προνομιακή σχέση του Salai με τον master της Ιταλικής Αναγέννησης. Το στυλ του Leonardo είναι ξεκάθαρα αναγνωρίσιμο στο έργο του Salai ειδικά στην απεικόνιση των χεριών και του προσώπου της Μαρίας της Μαγδαληνής του.

Ακολουθούν μερικά απο τα έργα του Salai, και ένα του Leonardo.

Image

Salai "la-testa-di-cristo"

Image

Salai "cristo giovanetto"

Image

Προσωπογραφία του Salai από τον Leonardo da Vinci

πηγή :Artcurial /και  διαδύκτιο.