Ο Αρμαγεδδών στην Τέχνη

Ο Αρμαγεδδών στην Τέχνη

Ο Αρμαγεδδών στην Τέχνη, το περίφημο Brooklyn Museum, εκποιεί εκθέματά του.

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη - Μπαζιώνη, Οικονομολόγος - Επικοινωνιολόγος

Οι δύσκολοι καιροί που ζούμε έχουν επηρεάσει οικονομικά την Τέχνη και τους καλλιτέχνες, σε απίστευτο βαθμό. Είναι αφάνταστα λυπηρό να αναγκάζονται χώροι τέχνης και ειδικά Μουσεία, να διαθέτουν εκθέματά τους προς πώληση για να εξοικονομήσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.

Με έκπληξη διάβασα στους χώρους που αναφέρονται στη συνέχεια, αλλά και σε πολλούς άλλους, ότι το περίφημο Μουσείο του Brooklyn, το οποίο είχα την τύχη να επισκεφτώ πρόσφατα, και στο οποίο πρώτα απόλα θαύμασα στην εξωτερική όψη του γραμμένα τα ονόματα αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, αναγκάζεται να εκποιήσει εκθέματά του λόγω οικονομικής κρίσης.
Η λύπη μου απερίγραπτη, όμως οι ανάγκες δυστυχώς σκληρές και μη επιδεχόμενες αναβολής. Ο οίκος  Christies θα δημοπρατίσει στις 15 Οκτωβρίου 12 έργα του Μουσείου.

Οπως αναφέρεται στους χώρους από τους οποίους συλλέξαμε τα στοιχεία : Brooklyn Museum, New York Times, berkshirefinearts/, Everson Museum-Syracouse, συνοψίζονται τα ακόλουθα :

Δυστυχώς λόγο της πανδημίας του κοροναϊού COVID-19 βιώνουμε στην πρόσφατη Ιστορία της Τέχνης μία πρωτοφανή εκποίηση κλασικών και μοντέρνων έργων τέχνης από μουσεία ώστε να εξασφαλίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
«Αυτό είναι κάτι που είναι δύσκολο για εμάς», δήλωσε η Anne Pasternak, διευθύντρια του μουσείου του Brooklyn της Νέας Υόρκης "Αλλά είναι το καλύτερο πράγμα για το ίδρυμα και τη μακροζωία και τη φροντίδα των συλλογών."

Η πώληση έργου από ένα μουσείο - γνωστό ως αποχώρηση - για να πληρώσει για λειτουργικά έξοδα ήταν από καιρό ταμπού. Ο Σύλλογος Διευθυντών των Μουσείων Τέχνης έχει υπαγορεύσει ότι τα έσοδα από τέτοιες πωλήσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την απόκτηση περισσότερων έργων.
Το μουσείο λοιπόν του Brooklyn ανακοίνωσε πρόσφατα την πώληση 12 έργων τέχνης τα οποία θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Christies στις 15 Οκτωβρίου. Στο κατάλογο των έργων προς πώληση είναι έργα των Gustave Courbet, Camille Corot, Hendrik Willem Mesdag, Charles-François Daubigny Philip Wilson Steer, Jehan Georges Vibert. κ.α.

ακολουθεί λίστα με 6 έργα απο τα 12 προς πώληση και ενδεικτικές τιμές τους απο τον οίκο Christies 

Jean-Baptiste-Camille Corot (French, 1796-1875) 200.000 - 300.000 $

Donato de’ Bardi, of Saint Jerome, on panel

Lucas Cranach the Elder’s “Lucretia” (1530) 1,8 million $

Jehan Georges Vibert "Spanish Bullfighter With Flowers" 30.000 $

Philip Wilson Steer "Under the trees" 60.000 - 80.000 $

Charles-François Daubigny " Un Verger" 120.000 - 180.000 $

Αλλά και το Everson Museum of Art στην πόλη Syracuse της πολιτείας Indiana εκποιεί έργο Red Composition του Jackson Pollock