MoMA Museum ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

MoMA Museum ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη-Μπαζιώνη,  Οικονομολόγος – Επικοινωνιολόγος.

Η ArtPortal και η Μαίρη Κονταρούδη Mary Konta, είναι στο ΜοΜΑ σαν μέλος και πριν ακόμα ανοίξει η έκθεση στο ευρύ κοινό.

Το περίφημο Μουσείο της Νέας Υόρκης MoMA The Museum of Modern Art μετά από αρκετό καιρό, ανοίγει και πάλι τις πύλες του για το κοινό στις 21 Οκτωβρίου 2019 με εντελώς νέα μορφή, στυλ και παρουσίαση. Το Νέο ΜοΜΑ, The New ΜοΜΑ όπως αυτοαποκαλείται στις σελίδες του, στις διαφημίσεις του και τις επιγραφές έξω από το κτίριο.

ΜΟΝΟ για τα μέλη του το Μουσείο άνοιξε τις πύλες του τιμητικά από τις 13 Οκτωβρίου 2019, και μιά και έχω την τιμή να είμαι μέλος του, αφού πάντα όταν επισκέπτομαι τη Νέα Υόρκη, και αυτό γίνεται αρκετά συχνά, είναι το πρώτο μέρος που πηγαίνω, είχα την μεγάλη χαρά να το επισκεφτώ πριν από το κοινό χθες ημέρα Σάββατο 19 Οκτωβρίου.
Πέραν του ενθουσιασμού του να βλέπεις και να απολαμβάνεις κάτι που δεν έχει ακόμα εκτεθεί στο κοινό, είναι υπέροχο και πολύ χρήσιμο γιατί δεν υπάρχει πολύς συνωστισμός και μπορείς να παρατηρήσεις, να θαυμάσεις και να φωτογραφίσεις πολύ πιο εύκολα.
Την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου που θα είναι η επίσημη πρώτη μέρα κανονικής λειτουργίας του η κοσμοσυρροή θα είναι μεγάλη, θα δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Ήμουν τυχερή λοιπόν που το απόλαυσα με σχετική ησυχία γιατί τα μέλη του όπως καταλαβαίνεται είναι εξαιρετικά πολλά.

Μπαίνοντας λοιπόν μέσα, η πρώτη εντύπωση είναι ότι πραγματικά είναι τελείως διαφορετικό το ΝΕΟ ΜοΜΑ, NEW MοMA όπως αυτοαποκαλείται.

Image

Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι έκλεισε τόσο καιρό το Μουσείο όχι μόνο για να ανακαινιστεί, αλλά και να προσαρτήσει τη Νέα Πτέρυγα η οποία είναι αρκετά μεγάλη, οπότε και το συνολικό μέγεθος του Μουσείου είναι πλέον πολύ μεγαλύτερο από αυτό που ξέραμε.

Όπως ο Διευθυντής του Μουσείου Glenn D. Lowry αναφέρει, «η πραγματική αξία της επέκτασης δεν είναι ο περισσότερος χώρος, αλλά το γεγονός ότι ο νέος χώρος μας επιτρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το πως βιώνεις την τέχνη σε ένα Μουσείο».

"The real value of this expansion is not more space, but space
that allows us to rethink the experience of art in the Museum"

Glenn D. Lowry, The David Rockefeller Director

Περισσότερο από μία φυσική επέκταση, το νέο ΜοΜΑ επαναπροσδιορίζει το τρόπο που θα μοιραστεί την τέχνη με το κοινό. Έχει ανατοποθετηθεί όλη η συλλογή με άλλο σκεπτικό και θεώρηση, και βεβαίως έχουν προστεθεί πολλές νέες συλλογές. Παράλληλα έχει αφιερώματα σε εξαιρετικά έργα Αρχιτεκτονικής.
Η νέα πτέρυγα δεν είναι φυσικά ορατή και χωρισμένη από τον υπόλοιπο χώρο είναι απόλυτη συνέχεια, απλώς γνωρίζεις χωροθετικά από ποιες Galleries και μετά ξεκινά ο χώρος που προστέθηκε με την επέκταση.

Μία γρήγορη διαδρομή ανά τους ορόφους:

Στον ΠΡΩΤΟ το πιο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο «Κήπος των Γλυπτών, Sculpture Garden» και επίσης 2 συλλογές ζωγραφικών Πινάκων και γλυπτών. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των γλυπτών είναι ότι συνεχώς μετακινούνται και κινούνται βοηθούμενα από δύο άτομα που με λαβές τα ακουμπούν.

Sculpture Garden

Image

Sculpture Garden (συνεχώς μετακινούνται)

Image

Sculpture Garden

Image

Στον ΔΕΥΤΕΡΟ όροφο «Συλλογή από το 1970-Σήμερα, Collection 1970s-Present» με Jean-Michel Basquiat, Catherine Opie ……………
Στον ΤΡΙΤΟ όροφο διάφορες νεότερες συλλογές.
Στον ΤΕΤΑΡΤΟ “Συλλογή 1940-1970, Collection 1940s-1970s” με Wilfredo Lam, Andy Warhol, Yayoi Kusama ………
Στον ΠΕΜΠΤΟ «Συλλογή 1880-1940, Collection 1880s-1940s» με Constantine Brancusi, Vincent van Gogh, Berenice Abbot, Frida Kahlo, Pablo Picasso,Rene Magritte,Joan Miro …………

Image

Wilfredo Lam

Image

Andy Warhol

Image

Frida Kahlo

Image

Francis Bakon

Image

Gordon Matta-Clark

Image

Rene Magritte

Image

Joan Miro

Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στο πως ένοιωσα βλέποντας αυτές τις υπέροχες και μοναδικές συλλογές γιατί όλοι μας έχουμε πάει σε πολλά Μουσεία και έχουμε δει υπέροχα έργα τέχνης.

Έχω πάρα μα πάρα πολλές φωτογραφίες, όλες δεν μου επιτρέπει το σύστημα να ανεβάσω, κάποια δείγματα θα δείτε, ανακατεμένα και όχι κατά συλλογή και όροφο, μία επιλογή δική μου θα έλεγα αυθαίρετη και όταν επιστρέψω στην Ελλάδα, ίσως σταδιακά ανεβάζω και άλλες.
Παρά τον περιορισμένο χρόνο μου δεν θα μπορούσα να μην επισκεφτώ και θαυμάσω το Νέο ΜοΜΑ.
Ακολουθούν οι φωτογραφίες λοιπόν. Για την κακή ποιότητα των φωτογραφιών απολογούμαι, αλλά τραβήχτηκαν από κινητό και σκοπός τους είναι η ενημέρωση και όχι η ποιότητα, που βεβαίως είναι σοβαρό στοιχείο.