Metropolitan Museum, New York

Metropolitan Museum, New York

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη,Mary Konta, Οικονομολόγος – Επικοινωνιολόγος.

Βρισκόμενη καταχείμωνο και με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στη Νέα Υόρκη, κάτι που κάνει πολύ δύσκολη την μετακίνηση στο δρόμο, αποφάσισα να κάνω βόλτα με εσωτερικές μετακινήσεις. Μία από αυτές είναι το περίφημο METROPOLITANMUSEUMOFART το "THEMET" όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι ένας χώρος από τους πρώτους must που πρέπει να επισκέπτεται κάποιος όταν πηγαίνει για πρώτη φορά στην Νέα Υόρκη.
Ομολογώ ότι είχα πάρα πολλά χρόνια να το επισκεφτώ, πλέον των είκοσι, γιατί πρόκειται για τεράστιο Μουσείο με πάρα πολλές μόνιμες εξαιρετικές συλλογές, και περιοδικές επίσης, αλλά θέλει πάρα μα πάρα πολύ χρόνο για να πάρεις απλά μία ιδέα των εκθεμάτων του, έτσι μετά την πρώτη φορά που το επισκέφτηκα (1998) και αφιέρωσα πολύ χρόνο, αλλά για τέτοιους χώρους, πάντα όχι επαρκή, πήγα σήμερα με συγκεκριμένο στόχο να επισκεφτώ την μία αίθουσα ισογείου την ModernandContemporaryArt.
Τα εκθέματα είναι εκπληκτικά SalvadorDalí, PabloPicassoMaxWeberHenriRousseauAmedeoModiglianiJoanMiró, GeorgeBraqueHenriMatisseEdwardHopperMaxErnst, και και και …………

Pablo Picasso "Standing by the sea"

Max Weber "Athletic Contest"

Edward Hopper "Table for Ladies"

Amedeo Modigliani "Reclining Nude"

Εδώ φιλοξενείται και ο περίφημος και πολυσυζητημένος Πίνακας του SalvadorDalí Υπερκύβος «Crucifixion (CorpusHypercubus, έργο του 1954. Καθηλώνεσαι κοιτάζοντάς τον αλλά και όσο τον κοιτάζεις τόσο και περισσότερα νοήματα εισπράττεις. Για να μην παρεξηγηθώ που αναφέρομαι διεξοδικά στο συγκεκριμένο έργο, ενώ στο Μουσείο εκτίθενται πάρα πολλοί θησαυροί, είναι απλά ότι είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μου έργα με υπερβατικά μηνύματα.

Salvador Dalí "Crucifixion (Corpus Hypercubus)"

Το Μουσείο, θα ήθελα να προσθέσω, βρίσκεται σε μία από τις ωραιότερες και αριστοκρατικότερες γειτονιές στη Νέα Υόρκη, στην 5η Λεωφόρο, συνορεύει με το τεράστιο Central Park, και πολύ κοντά του επίσης βρίσκεται το περίφημο Μουσείο μοντέρνας τέχνης Solomon Guggenheim, πολύ γνωστό για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του, έργο του περίφημου Αμερικανού αρχιτέκτονα, Frank Lloyd Wright.
Το επόμενο άρθρο μου θα είναι για αυτό το Μουσείο το οποίο επισκέφτηκα πάλι μετά από πολλά χρόνια επίσης.
Τώρα και πριν ακολουθήσουν κάποιες ενδεικτικές φωτογραφίες έργων, θα σας αναφέρω κάποια τελείως περιληπτικά στοιχεία για το Met, για όσους δεν τα γνωρίζουν.

To Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη, γνωστό ως "the Met" είναι το μεγαλύτερο Μουσείο των Ηνωμένων Πολιτειών, με σχεδόν 7.0 εκατομμύρια επισκέπτες το 2018, και το τρίτο σε αριθμό επισκεπτών Μουσείο Τέχνης στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1870 με σκοπό να γνωρίσει την Τέχνη και την εκμάθησή της στον Αμερικανικό λαό. Το κτίριο της 5ης Λεωφόρου άνοιξε τις πύλες του στις 20 Φεβρουαρίου του 1872.
Οι μόνιμες συλλογές του περιλαμβάνουν περισσότερο από δύο εκατομμύρια έργα, μοιρασμένα σε 17 τμήματα. Το κυρίως κτίριο βρίσκεται στην περίφημη 5η Λεωφόρο, στο ανατολικό άκρο του Central Park στο Upper East Side του Manhattan, και συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα Μουσεία Τέχνης στον κόσμο.
Η Μόνιμη συλλογή του περιλαμβάνει έργα τέχνης από την κλασσική περίοδο (βασικά ελληνορωμαϊκή), την αρχαία Αίγυπτο, ζωγραφική και γλυπτική από τα κυριότερα έργα της Ευρώπης, και μεγάλη συλλογή από Αμερικανική και τη Μοντέρνα Τέχνη. Διατηρεί επίσης πολλά έργα από Αφρικανική, Ασιατική, Ωκεανίας, Βυζαντινή και Ισλαμική Τέχνη. Παράλληλα περιλαμβάνει συλλογές από μουσικά όργανα, κοστούμια και αξεσουάρ, και επίσης παλαιά όπλα και πανοπλίες από όλο τον κόσμο.
Σε αρκετούς εσωτερικούς χώρους στις γκαλερί του, εγκαθίστανται συλλογές που κυμαίνονται από τη Ρώμη του 1ου αιώνα μέχρι το μοντέρνο αμερικανικό ντιζάιν,
Εκτός από το κυρίως κτίριο που προαναφέρθηκε, έχει και άλλες δύο εγκαταστάσεις, δηλαδή αποτελείται συνολικά από τρία κτίρια. Η δεύτερη εγκατάσταση του Μουσείου και κατά πολύ μικρότερη είναι το The Cloisters, που περιλαμβάνει συλλογές Τέχνης, Αρχιτεκτονικής και Λαϊκής Τέχνης από τη μεσαιωνική Ευρώπη. Η Τρίτη εγκατάστασή του, που άνοιξε στις 18 Μαρτίου 2018, είναι το Met Breuer Museum που περιλαμβάνει συλλογές μοντέρνας Τέχνης
Ακολουθούν κάποιες φωτογραφίες έργων, ενδεικτικά για να πάρετε απλά μία ιδέα..