ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΕΝΟΤΗΤΑ 2

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΕΝΟΤΗΤΑ 2

 

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη, Mary Konta, Οικονομολόγος - Επικοινωνιολόγος.

Η ψηφιακή περιήγηση σε ένα χώρο έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του επισκέπτη. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά τη φυσική παρουσία στο χώρο, δίνει όμως την ευκαιρία σε κάποιον που τον έχει επισκεφτεί να δει λεπτομέρειες που δεν είχε παρατηρήσει και σε κάποιον που δεν τον έχει επισκεφτεί να τον γνωρίσει.

Μετά από μία εκτεταμένη έρευνα ξεκινά η παρουσίαση της Ψηφιακής Περιήγησης των Μεγαλύτερων Μουσείων του Κόσμου, σε ενότητες. Η παρούσα περιήγηση είναι η συνέχεια της ενότητας 1 η ενότητα 2

Ξεκινάμε την περιήγηση με το περίφημο National Portrait Gallery του Λονδίνου, είναι η πρώτη γκαλερί πορτρέτου στον κόσμο, άνοιξε το 1856.

Στη συνέχεια παρουσιάζεται το περίφημο British MuseumΒρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο, εκεί βρίσκονται και τα Ελγίνεια Μάρμαρα από τον Παρθενώνα, που είναι στο επίκεντρο έντονων διαμαχών και απαιτήσεων για την επιστροφή τους.

Συνεχίζουμε με το περίφημο Museo Del Prado, της Μαδρίτης, το οποίο παρουσιάζεται στα video 1,2,3,4,5 με ένα πανόραμα καλλιτεχνών.

Ολα τα video συνοδεύονται από κατατοπιστικά κείμενα. Καλή περιήγηση.

ΕΝΟΤΗΤΑ 2
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 1

NATIONAL PORTRAIT GALLERY LONDON

National Portrait Gallery

Η Εθνική Πινακοθήκη Πορτραίτου (NPG) είναι ένα μουσείο τέχνης στο Λονδίνο που στεγάζει μια συλλογή από ιστορικά πορτρέτα σημαντικών και διάσημων Βρετανών. Ήταν η πρώτη γκαλερί πορτρέτου στον κόσμο όταν άνοιξε το 1856. Η γκαλερί μεταφέρθηκε το 1896 στην σημερινή της τοποθεσία στο Place St Martin's Place, έξω από την πλατεία Trafalgar, και γειτνιάζει με την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.
Η γκαλερί φιλοξενεί ιστορικά πορτρέτα, σημαντικών και διάσημων Βρετανών, που επιλέγονται με βάση τη σημασία του μοντέλου, και όχι του καλλιτέχνη. Η συλλογή περιλαμβάνει φωτογραφίες και καρικατούρες καθώς και πίνακες, σχέδια και γλυπτά.

Shakespeare

Μία από τις πιο γνωστές εικόνες του είναι το πορτρέτο του William Shakespeare. Για το διάσημο αυτό πορτρέτο του William Shakespeare υπάρχει κάποια αβεβαιότητα για το αν ο πίνακας είναι πραγματικά ο θεατρικός συγγραφέας.

 

Εκτός από τις μόνιμες γκαλερί ιστορικών πορτραίτων, η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει μια ταχέως μεταβαλλόμενη συλλογή σύγχρονων έργων, εκθέσεις έργων τέχνης πορτρέτου από μεμονωμένους καλλιτέχνες και φιλοξενεί τον ετήσιο διαγωνισμό βραβείου πορτρέτου BP. για όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό επισκευθείτε την κατηγορία "Διάφορα" και μετά την υποκατηγορία " Open Calls"

VIDEO   πηγή (wikipedia - youtube)

 ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

 

Το Βρετανικό Μουσείο είναι μουσείο της ανθρώπινης ιστορίας και πολιτισμού στο Λονδίνο. Οι συλλογές του, οι οποίες αριθμούν περισσότερα από επτά εκατομμύρια αντικείμενα, είναι από τις μεγαλύτερες και πιο περιεκτικές στον κόσμο και προέρχονται από όλες τις ηπείρους, απεικονίζοντας και καταγράφοντας την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού από την απαρχή του έως και σήμερα.

Κάποια αντικείμενα της συλλογής του μουσείου, με κυριότερα τα Ελγίνεια Μάρμαρα από τον Παρθενώνα, βρίσκονται στο επίκεντρο έντονων διαμαχών και απαιτήσεων για την επιστροφή τους στις χώρες προέλευσής τους.

ΕΛΓΙΝ 1

Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα (ορθότερα: Γλυπτά του Παρθενώνα), γνωστά και ως Ελγίνεια Μάρμαρα, είναι συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών. Αφαιρέθηκαν από τον Τόμας Μπρους, 7ο κόμη του Έλγινπρέσβη στην Οθωμανική Αυτοκρατορία από το 1799 μέχρι το 1803, και μεταφέρθηκαν στην Βρετανία το 1806. Εκμεταλλευόμενος την Οθωμανική ηγεμονία στην Ελληνική επικράτεια, κατάφερε και απέκτησε φιρμάνι από τον Οθωμανό Σουλτάνο για την αποκαθήλωσή τους από τον Παρθενώνα με σκοπό τη μέτρηση και την αποτύπωσή τους σε σχέδια, και στη συνέχεια προχώρησε στην αφαίρεση και φυγάδευσή τους. Η ύπαρξη φιρμανιού και, αν υπήρχε, το ακριβές πνεύμα της άδειας, αμφισβητείται. Το 2019 Τούρκοι ερευνητές υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε τέτοιο φιρμάνι. Τα γλυπτά αυτά αποθηκεύτηκαν στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου το 1816. Το 1936 τοποθετήθηκαν στην έκθεση Duveen που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό.

ΜΕΡΚΟΥΡΗ

Από το 1983, με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να φέρει τα γλυπτά πίσω στην Αθήνα. Η προσπάθεια των ελληνικών αρχών για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο τόπο καταγωγής και δημιουργίας τους υποστηρίζεται ενεργά από διεθνή, ομότιτλη επιτροπή. Η αναγκαιότητα της επιστροφής τους στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από την επίσημη θέση της εκπροσώπου της ΟΥΝΕΣΚΟ, με βάση την αρχή της διατήρησης της ακεραιότητας των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας. 

Ενδιαφέρον έχει να διαβάσετε τις κριτικές θεατών της προβολής VIDEO που ακολουθεί 

VIDEO  πηγή (wikipedia - youtube)

 ΕΝΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 200 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΤΟΥ MUSEO DEL PRADO - 1

1prado

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΌΤΗΤΑ

VIRTUAL 13

  VIDEO πηγή (wikipedia - youtube)

 ΕΝΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 200 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΤΟΥ MUSEO DEL PRADO - 2

1024px The Garden of Earthly Delights by Bosch High Resolution

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΌΤΗΤΑ

Jan Baptist Borrekens 2

  VIDEO πηγή (wikipedia - youtube)

 ΕΝΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 200 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΤΟΥ MUSEO DEL PRADO - 3

3prado

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΌΤΗΤΑ

loudovico

  VIDEO πηγή (wikipedia - youtube)

 ΕΝΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 200 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΤΟΥ MUSEO DEL PRADO - 4

 Holy Trinity El Greco

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΌΤΗΤΑ

el greco text

  VIDEO πηγή (wikipedia - youtube)

 ΕΝΑ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ 200 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

ΤΟΥ MUSEO DEL PRADO - 5

 1280px Goya Maja naga2

ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΝΌΤΗΤΑ

 1. Luca Giordano
 2. Antonio Gisbert Perez
 3. Antonio Gomar y Gomar
 4. Diego Gonzalez de la Vega
 5. Bartolome Gonzalez y Serrano
 6. Antonio Gonzalez y Velazquez
 7. Zacarias Gonzalez y Velazquez
 8. Jan Gossaert
 9. Jacob Peter Gowy
 10. Francisco de Goya y Lucientes
 11. Antiveduto Gramatica
 12. Graner y Arrufi Luis
 13. Guercino (Giovani Francesco Barbieri)
 14. Francisco Gutierrez
 15. Jose Gutierez de la Vega
 16. Cornelis Corneliszoon Van Haarlem
 17. Carlos de Haes

  VIDEO πηγή (wikipedia - youtube)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ 3

ΠΡΟΣΕΧΩΣ