Επίσκεψη στο BROOKLYN MUSEUM, το Δεύτερο Μεγαλύτερο Μουσείο της Νέας Υόρκης. NEW YORK, USA

Επίσκεψη στο BROOKLYN MUSEUM, το Δεύτερο Μεγαλύτερο Μουσείο της Νέας Υόρκης. NEW YORK, USA

BROOKLYN MUSEUM


Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη Μπαζιώνη, Οικονομολόγος / Επικοινωνιολόγος

Πριν αρχίσω να διηγούμαι τις εντυπώσεις μου από την επίσκεψή μου στο υπέροχο αυτό Μουσείο, θα ήθελα να αναφέρω κάποια πληροφοριακά στοιχεία τα οποία ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν.
Οι «ρίζες» του Μουσείου ξεκινούν το 1823 σαν βιβλιοθήκη με ιδρυτή τον Augustus Graham, το 1841 η Βιβλιοθήκη μεταφέρεται και ενώνεται με το Brooklyn Lyceum και δύο χρόνια αργότερα ενώνεται με το Brooklyn Institute και παρουσιάζει εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και διαλέξεις διαφόρων θεμάτων καθώς και πολλές άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες. Το 1890 με τη Διεύθυνση του Franklin Hooper, αναδιοργανώνεται σε Ινστιτούτο Τεχνών και Επιστημών και ξεκινά η μετατροπή του στη σημερινή του μορφή ως Brooklyn Museum, σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο. Αρχιτέκτονας Daniel Chester French, Αρχιτεκτονικό στυλ Beaux-Arts.
Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Μουσείο της Νέας Υόρκης, εκτείνεται σε 560.000 τετραγωνικά πόδια (52.000 m2), και το σημαντικότερο για μας τους Έλληνες στην υπέροχη Πρόσοψή του αναγράφονται τα ονόματα Ελλήνων Φιλοσόφων, με λατινική γραφή. Παρουσιάζει 1,5 εκατομμύρια εκθέματα. Βρίσκεται στο Ανατολικό Μπρούκλιν εύκολα προσβάσιμο με πολλά μέσα κυκλοφορίας.

Παρουσιάζει Αιγυπτιακά έργα πολύ παλιά, πλέον 3.000 ετών, Ευρωπαϊκά, Αφρικανικά, Ωκεανικά και Ιαπωνικά. Η Αμερικανική τέχνη παρουσιάζεται εκτεταμένα από την περίοδο Colonial και μετά.
Επίσης παρουσιάζονται έργα Mark Rothko, Edward Hopper, Norman Rockwell, Winslow Homer, Edgar Degas, Georgia O’Keeffe, και Max Weber. Το Μουσείο παρουσιάζει επίσης το Steinberg Family Sculpture Garden, χώρος στον οποίο παρουσιάζονται διασωθέντα αρχιτεκτονικά στοιχεία και έργα από όλη τη Νέα Υόρκη.

Πήγα στο Μουσείο το Δεκέμβριο του 2022, και επισκέφτηκα κάποιες πτέρυγές των μόνιμων εκθεμάτων δηλαδή της μόνιμης Συλλογής του, έδωσα μεγάλη έμφαση στους Αμερικανούς καλλιτέχνες οι οποίοι ενδεχομένως δεν είναι πολύ γνωστοί στην Ευρώπη, και θεώρησα ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον.  Οι φωτογραφίες βεβαίως δεν μπορούν να παρουσιάσουν το μέγεθος των εκθεμάτων αυτού του τεράστιου Μουσείου, τα οποία με μία επίσκεψη δεν μπορεί κανείς να δει παρά ένα μικρό μέρος του. Είναι απλά ένα δείγμα για να αντιληφθείτε το τι παρουσιάζει αυτό το περίφημο Μουσείο.
‘Όπως περιγράφεται στο ενημερωτικό έντυπο που παραδίδεται στην είσοδο, σκοπός του Μουσείου είναι να παράσχει ανοικτό και φιλόξενο χώρο, στον οποίο ο επισκέπτης θα συναντήσει τέχνης δημιουργήματα από όλο τον κόσμο. Οι μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις είναι εξαιρετικά μεγάλου εύρους αντικειμένων τέχνης, συγκεκριμένοι δε χώροι του Μουσείου διατίθενται επίσης για εκδηλώσεις, Gala, παρουσιάσεις, διαλέξεις, κ.λ.π.

Παρενθετικά αναφέρω ότι είναι  αρχή μου όταν πηγαίνω για πρώτη φορά σε ένα Μουσείο, να δίνω προτεραιότητα στη μόνιμη Συλλογή του, και σε άλλες επισκέψεις μου να επισκέπτομαι τις περιοδικές. Αυτό κάνω στο ΜΟΜΑ (Museum of Modern Art) της Νέας Υόρκης το οποίο επισκέπτομαι κάθε φορά που πηγαίνω Νέα Υόρκη, είμαι άλλωστε και μέλος του, έχω γράψει αρκετά άρθρα για το αγαπημένο μου αυτό Μουσείο, γιαυτο και σε σχετικό άρθρο που θα ακολουθήσει θα αναφέρω αποκλειστικά στοιχεία των περιοδικών του εκθέσεων.
Συνεχίζοντας, Το Μουσείο έχει 5 ορόφους όπου κατά θέμα παρουσιάζονται τα εκθέματα.
Οι εκθεσιακές ενότητες που επισκέφτηκα είναι : Luce Center for American Art, Arts of the Americas Galleries, European Art Galleries, The Dinner Party by Judy Chicago, και Arts of Asia Galleries.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν θα σας δώσουν μία ιδέα για το περίφημο Brooklyn Museum.

Image

Είσοδος / Υποδοχή

Image

Είσοδος / Υποδοχή

Image

Είσοδος / Υποδοχή

Image

Edward Hicks, American 1780-1849

Image

William Keith, American born Skotland 1838-1911

Image

Joshua Johnson, American 1763-1824

Image

John Singleton Copley, American 1738-1815

Image

Harry C. Edwards, American 1868-1922

Image

Charles Willson Peale, American. Born Colonial British America 1741-1827

Image

David Gilmour Blythe, American 1815-1865

Image

Άποψη αίθουσας

Image

Rembrandt Peale, American 1778-1860

Image

Jane E. Bartlett, American 1872-1923

Image

Frederic Sackrider Remington, American 1861-1909

Image

Hiram S. Powers, American 1805-1873 (The Greek Slave, 1866)

Image

Baleen Whale Mask, Kwakwaka'wakw People

Image

Kurt Seligmann, Basel Switzerland, 1900-1962

Image

Gustave Caillebotte, French, 1848-1894

Image

Vassily Kandinsky, Moscow, 1866-1944

Image

Paul Cezanne, French, 1839-1906

Image

Claude Monet, French, 1840-1926

Image

Άποψη αίθουσας εκδηλώσεων