ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΥΔΗΣ : Θα ήθελα να μπορώ να ζωγραφίζω συνεχώς έχοντας ακόμη πολλά να κάνω.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΥΔΗΣ : Θα ήθελα να  μπορώ να ζωγραφίζω συνεχώς έχοντας ακόμη πολλά να κάνω.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΡΟΥΔΗΣ

Ένας καλλιτέχνης με ιδιαίτερα και σπάνια χαρακτηριστικά, εντυπωσιακό επαγγελματικό προφίλ, και βιογραφικό πραγματικά αξιοζήλευτο με εμπειρίες και δράσεις σε διεθνές και διηπειρωτικό θα έλεγα επίπεδο.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε σχέδιο, γραφίστικες τέχνες και διακόσμηση εσωτερικών-εξωτερικών χώρων. Την περίοδο 1978-1983 πραγματοποίησε σπουδές ζωγραφικής με καθηγήτρια τη ζωγράφο Eva Batslacova, στη Σχολή Καλών Τεχνών της Πράγας, Τσεχοσλοβακία. Παράλληλα στο Τμήμα Σκηνογραφίας της ίδιας σχολής παρακολούθησε μαθήματα σκηνογραφίας και ενδυματολογίας θεάτρου. Κατά την παραμονή του στο Μόναχο Δ. Γερμανίας και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη κοντά στο ζωγράφο A. Zarcosian, γνώρισε και μελέτησε τις νέες τάσεις της ζωγραφικής που επηρέασαν και τη δική του πορεία.

Η γνωριμία του το 1984 με τον διεθνούς φήμης γκαλερίστα Αλέξανδρο Ιόλα με την παρότρυνση του οποίου άρχισε την αναζήτηση στους δρόμους των χρωμάτων και της αφαιρετικής απεικόνισης. Εικόνες βιωματικές, παραστάσεις, συναισθήματα βαθιά ριζωμένα μέσα του άρχισαν να ασφυκτιούν ψάχνοντας τρόπους έκφρασης. Η κλασσική εικονική πραγματικότητα δεν υφίσταται σαν μορφή σαν σχήμα.

Αυτή την περίοδο συμμετέχει στην εικαστική έκθεση με τίτλο: “MINI SOLOS στη Govedarou Art Gallery στη Θεσσαλονίκη η διάρκεια της οποίας είναι 2/3-24/3/2023.

Αν και έχουν γραφτεί και ειπωθεί πάρα πολλά για τον εξαιρετικό αυτό καλλιτέχνη θεωρώ ότι μία κουβέντα μας ενδεχομένως να φωτίσει και κάποια σημεία τα οποία ενδεχομένως δεν είναι γνωστά αλλά έχουν ενδιαφέρον.

Heinz Ohff Καθηγητής Ιστορίας της τέχνης Μονάχου, A. Zarcosian Ζωγράφος Ν. Υόρκη,  Jean Francois Ακαδημαϊκός Παρίσι, Μαυρογένη Σταυρούλα Ιστορικός τέχνης, Έφη Σκυλίτση MA Arts Criticism, Μαρία Α. Αγγελή Θεωρητικός - επιμελήτρια τέχνης.

Κύριε Ζαχαρούδη διαβάζοντας το βιογραφικό σας, και βλέποντας τη δουλειά σας, το πρώτο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι πως από τη γραφιστική και τη διακόσμηση τις αρχικές σπουδές σας, επίσης καλλιτεχνικού χαρακτήρα, στραφήκατε στη ζωγραφική.

Επηρεάστηκα  και συγκλονίστηκα από δύο γιγάντια ονόματα της τέχνης τον Rembrandt και τον Van Gogh. Έτσι με κέρδισε πλέον η ζωγραφική.

 Με τη Σκηνογραφία και την Ενδυματολογία έχετε καθόλου ασχοληθεί ? θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζουμε γιατί ενδεχομένως να συνέβαλε και στη ζωγραφική σας με κάποιον τρόπο.

 Με την σκηνογραφία και την ενδυματολογία ασχολήθηκα εντελώς ερασιτεχνικά, διότι δεν υπήρχαν δουλειές με αμοιβή εκείνη την εποχή.

Στο Μόναχο και τη Νέα Υόρκη εκτός της ζωγραφικής ασχοληθήκατε και με κάτι άλλο ?

 Όχι, δεν με ενδιέφερε κάτι άλλο εκτός από την ζωγραφική.

 Η γνωριμία σας με τον διεθνούς φήμης γκαλερίστα και μεγάλο συλλέκτη Αλέξανδρο Ιόλα, ασφαλώς σας «σημάδεψε» κατά κάποιον τρόπο, μπορείτε να μας πείτε περισσότερα ?

 Ήταν τύχη μα και ατυχία που μόλις τον γνώρισα αρρώστησε και πέθανε γιατί οπωσδήποτε θα με βοηθούσε καλλιτεχνικά.

Παρατήρησα ότι έχουν γραφτεί για τη δουλειά σας εγκωμιαστικά σχόλια και παρατηρήσεις από σημαντικούς συντελεστές του χώρου της τέχνης. Ποια παρατήρηση / κριτική σας εκφράζει περισσότερο ?

 Από την Έφη Σκυλίτση

«Καθώς η εξέλιξη αναπόφευκτα οδηγεί στην αφαίρεση ο Ζαχαρούδης αρχίζει να αφαιρεί από το πρόσωπο και την φιγούρα κρατώντας δραματικά περιγράμματα τοποθετημένα σε ευφάνταστο φόντο»

 Τελειώνοντας, θα ήθελα να ρωτήσω για τα μελλοντικά σχέδιά σας, τις σκέψεις σας και το προσωπικό moto που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες σας.

Θα ήθελα να  μπορώ και να ζωγραφίζω συνεχώς έχοντας ακόμη πολλά να κάνω.

Ευχαριστώ θερμά για το χρόνο σας, με χαροποίησε πολύ η συνομιλία μας και εύχομαι τα καλύτερα για τη συνέχεια.

Image

ΣΤΕΛΙΟΣ ΖΑΧΑΟΥΔΗΣ

Image

ΧΩΡΙΣ ΤΙΤΛΟ