Νατάσα Γκοβεδάρου : "Η Τέχνη πρέπει να υπηρετεί τον Άνθρωπό και ο Άνθρωπος την Τέχνη".

Νατάσα Γκοβεδάρου : "Η Τέχνη πρέπει να υπηρετεί τον Άνθρωπό και ο Άνθρωπος την Τέχνη".

Συνέντευξη με τη Νατάσα Γκοβεδάρου της Govedarou ART Gallery

Γράφει  η Μαίρη Κονταρούδη Μπαζιώνη, Οικονομολόγος / Επικοινωνιολόγος 

H Govedarou ART Gallery είναι μία Γκαλερί με πολύ έντονη δράση και αξιόλογες επιλογές η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.
H ιδιοκτήτρια κα Νατάσα Γκοβεδάρου είναι Καλλιτέχνης, Επιχειρηματίας Γκαλερίστα, και Επιμελήτρια των εκθέσεών της. Ο χώρος έχει επίσης προσφορά κοινωνικών δράσεων, και έχει πλέον εντάξει στο πρόγραμμα των περισσότερων εκθέσεων που γίνονται στο χώρο τη συμμετοχή σχολείων! Παράλληλα έχει δράσεις στα πλαίσια «Φροντίζω το περιβάλλον – Οικολογική συνείδηση».
Πρόκειται για μία πολύπλευρη και πολυσχιδή προσωπικότητα, που προκαλεί να θέλεις να μάθεις περισσότερα για την γραμμή που έχει χαράξει στη ζωή της μέχρι
τώρα καθώς και για ότι προγραμματίζει να κάνει στη συνέχεια.
Μία Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης λοιπόν είναι ότι καλύτερο για να μάθουμε περισσότερα για την ενδιαφέρουσα αυτή προσωπικότητα, την κυρία Νατάσα Γκοβεδάρου.

Παρατήρησα ότι για τις δραστηριότητες σας, έχετε κάνει αντίστοιχες σπουδές, δηλαδή Τέχνη για το καλλιτεχνικό μέρος και Business για το επιχειρηματικό. Είναι κάτι που δεν το συναντάμε συχνά, το θαυμάζω και το κάνω προσωπικά, και επιπρόσθετα είναι σπουδές εκ διαμέτρου αντίθετες. Θα ήθελα λοιπόν τις σκέψεις σας, για τις αποφάσεις που πήρατε και υλοποιήσατε.
Τελείωσα διοίκηση επιχειρήσεων το 1999 και στη συνέχεια εργάστηκα για κάποια χρόνια στον ιδιωτικό τομέα στο διοικητικό τμήμα κυρίως μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών. Κάποια στιγμή όμως στην πορεία κατάλαβα ότι η εργασία πίσω από το γραφείο δεν ταίριαζε στην ιδιοσυγκρασία μου και με έπνιγε η σκέψη ότι θα συνέχιζα αυτό το κομμάτι της ζωής μου το εργασιακό χωρίς να υπάρχει το δημιουργικό. 
Είμαι ένας άνθρωπος που του αρέσει η δημιουργία, η τέχνη, η καλαισθησία. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω το μεγάλο βήμα και τον Σεπτέμβριο του 2014 αποφοίτησα από τη Russian Academy of Art in Florence, Italy ζωγραφική και σχέδιο. Συγχρόνως τον Οκτώβριο του 2014, αμέσως μετά δηλαδή, άνοιξα τη Govedarou Art Gallery της οποίας τον χώρο άρχισα ήδη να ετοιμάζω μήνες πιο πριν και ενώ τελείωνα τη διπλωματική μου. Οι σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων μαζί με την εμπειρία που απέκτησα στη πορεία με βοήθησαν στην οργάνωση της δικής μου επιχείρησης για να υπηρετήσω την Τέχνη.
Παρακολουθώ καιρό τώρα τις δράσεις σας καθώς και τις πολύ ενδιαφέρουσες θεματικά και καλλιτεχνικά εκθέσεις που παρουσιάζετε στο χώρο σας. Θα ήθελα να μας πείτε την πηγή έμπνευσης σας. Άλλωστε είναι κάτι που, πολύ σωστά ζητάτε και από τους καλλιτέχνες που συνεργάζονται μαζί σας να κάνουν.

Η πηγή έμπνευσης βγαίνει μέσα από τη ψυχή μου και τα θέματα που επιλέγω είναι θέματα που εξιτάρουν τη φαντασία μου και με προκαλούν να πάρω το πινέλο και να δημιουργήσω τη δική μου εκδοχή. Για αυτό και σε όλες τις εκθέσεις τις θεματικές που διοργανώνω συμμετέχω και εγώ με δικά μου έργα. Η αλήθεια είναι ότι θέματα που συνδέονται με το περιβάλλον, τη φύση, το απόκοσμο, το μυστικιστικό και τον συμβολισμό είναι θέματα που με εξιτάρουν και θέλω να τα μοιραστώ με άλλους εικαστικούς που θα συμμετάσχουν στη γκαλερί μου. Πρέπει να τονίσω επίσης και το ανθρωποκεντρικό κομμάτι κάποιων ομαδικών εκθέσεων που διοργανώνω. Προσπαθώ να βάλω τη Τέχνη και με διαφορετικό τρόπο να υπηρετήσει τον άνθρωπο. Οι ομαδικές εκθέσεις ArtExpo:”Opportunity4all” διοργανώνονται εδώ και χρόνια από τη γκαλερί τη περίοδο των Χριστουγέννων και  έχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Έγινε με το Άσυλο του Παιδιού, το Παιδικό χωριό στο Φίλυρο, το Χαμόγελο του Παιδιού και το 2023 θα γίνει με το κέντρο αποκατάστασης κοινωνικής στήριξης και δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία “Ο Σωτήρ”. Επίσης να μην ξεχνάμε και τη δημοπρασία που κάναμε από δωρεές έργων εικαστικών για το Παιδικό χωριό στο Φίλυρο. Θα έρθουν και άλλες δράσεις…

Πάντα πλέον στις εκθέσεις που εγώ επιμελούμαι ζητάω από τους εικαστικούς να γράψουν και ένα κείμενο έμπνευσης και επεξήγησης για το έργο που συμμετέχουν έτσι ώστε ο θεατής να καταλάβει τη λογική του δημιουργού πριν αφήσει τη δική του φαντασία να ερμηνεύσει το έργο.

Οι δράσεις σας στο κομμάτι της Παιδείας αλλά και το Οικολογικό, είναι όχι μόνο πολύ ενδιαφέρουσες αλλά και με έντονο το στοιχείο Προσφοράς. Πως ξεκίνησε το ενδιαφέρον σας σε αυτό τον Τομέα.

Είμαι και εγώ μάνα και τώρα που λίγο μεγάλωσαν τα παιδιά μου κατάλαβα την έλλειψη και την ανάγκη που υπάρχει για να επικοινωνήσει το παιδί με τη Τέχνη. Από όσο γνωρίζω ίσως είμαι και η μοναδική γκαλερί που έχει κάνει ένα τέτοιο βήμα που λείπει από την ελληνική κοινωνία. Πάρα πολύ λίγοι είναι δυστυχώς οι γονείς που θα πάνε το παιδί τους να δει σε μια γκαλερί κάποια έκθεση και τα σχολεία απλά δεν έκαναν μέχρι πρότινος ένα τέτοιο βήμα χωρίς τη δική μας παρότρυνση. Αποφάσισα να προσεγγίσω και να φέρω εγώ τα παιδιά μέσω των σχολείων κοντά στη τέχνη και να προσπαθήσω να τους δώσω το έναυσμα για μια μικρή σπίθα έμπνευσης που δεν ξέρει κανείς που θα οδηγήσει.
Το οικολογικό κομμάτι που όποτε μπορώ θίγω μέσω των εκθέσεων είναι ένα άλλο κομμάτι που πονάει και απαιτεί τη συνεχή μας εγρήγορση και προσπάθεια για “θεραπεία”. Πρέπει να ξυπνάμε συνειδήσεις όποτε και όπως μπορούμε γιατί είναι
ένα φαινόμενο ειδικά αυτό της κλιματικής αλλαγής και της καταστροφής της φύσης από τη ανθρώπινη παρέμβαση που μας απασχολεί και θα μας απασχολεί για πάρα πολύ καιρό ακόμα. Ήταν ιδιαίτερη τιμή μου η συνδιοργάνωση με το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και ο χαιρετισμός ο ίδιος που μας απεύθυνε για την ομαδική έκθεση μας «Κλιματική Αλλαγή: Άνθρωπος και Φυσικές Καταστροφές» ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών καθηγητής κύριος Χρήστος Ζερεφός. Η πρωτοβουλία της έκθεσης να αγκαλιάσει την Τέχνη με την Επιστήμη σε ένα τόσο επίκαιρο και σοβαρό ζήτημα μας βρήκε συνοδοιπόρους στο όλο εγχείρημα και ευελπιστούμε σε περισσότερα στο μέλλον.
Θεωρώ με το “δείγμα” της δουλειάς σας που έχετε παρουσιάσει μέχρι σήμερα, το ενδιαφέρον για τα μελλοντικά σας σχέδια, παρουσιάζεται από μόνο του σαν ερώτημα. 
Πολλά τα project και οι επικείμενες εκθέσεις, ατομικές ή ομαδικές. Οι συνεργασίες μας και με επιμελητές εκθέσεων που έχουν την ανάλογη παιδεία, εμπειρία και γνώση για να το στηρίξουν το κομμάτι αυτό των διοργανώσεων εκθέσεων είναι πολύ σημαντικές για τη γκαλερί και ελπίζουμε το αποτέλεσμα να αρέσει και να ικανοποιεί τις ανάγκες του κοινού. Σύντομα θα μάθετε τα νέα μας…

Το τελευταίο και επίσης εντυπωσιακό είναι ότι είστε “Honorary Director in Greece for Narrative Movements, India”. Αυτή η δράση πως προήλθε, και τι κάνετε και τι προγραμματίζετε να κάνετε για αυτό. Εγώ προσωπικά περιμένω με πραγματικό ενδιαφέρον να ακούσω.
Ο καταξιωμένος Ινδός ζωγράφος Bibekananda Santra, του οποίου η ατομική έκθεση
έγινε στη γκαλερί μου υπό την αιγίδα του Προξενείου της Ινδίας το 2015 με θέμα “Όταν η Ινδία συναντά την Ελλάδα”, με έφερε σε επαφή με το Narrative Movements στην Ινδία. Ακόμα δεν ξέρω τι προγραμματίζει το Narrative Movement γιατί και λόγω της κατάστασης παγκοσμίως τα πράγματα έχουν επιβραδυνθεί. Μένει να το δούμε.

Οτιδήποτε επιπλέον θα θέλατε να προσθέσετε, θα ήταν πολύ εποικοδομητικό για το “πορτρέτο” τόσο το δικό σας όσο και του εξαιρετικού επαγγελματικού σας χώρου.

Η Τέχνη πρέπει να υπηρετεί τον Άνθρωπό και ο Άνθρωπος την Τέχνη. Η Govedarou Art Gallery είναι το μέσο που εξυπηρετεί αυτό τον σκοπό και κύριο μέλημά μας είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε το “δοχείο” που κάνει ραγματικότητα αυτή την αλληλένδετη ανάγκη που δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

Ήταν χαρά και τιμή μου η κουβέντα μας και ότι μοιραστήκατε μαζί μας. Καλή συνέχεια σε ότι κάνετε.

 

Image
Image
Image
Image
Image
Image

DIPLOMA