René Magritte : Τι σημαίνουν τα ονειρικά έργα ζωγραφικής του; Πέντε επιμελητές προσφέρουν τις αναλύσεις τους

René Magritte : Τι σημαίνουν τα ονειρικά έργα ζωγραφικής του; Πέντε επιμελητές προσφέρουν τις αναλύσεις τους

Τι σημαίνουν τα ονειρικά έργα ζωγραφικής  René Magritte; Πέντε επιμελητές προσφέρουν τις αναλύσεις τους

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη, Οικονομολόγος – Επικοινωνιολόγος.

Ο René Magritte ( ολόκληρο το όνομά του René François Ghislain Magritte )  1898 – 1967,   Βέλγος σουρεαλιστής ζωγράφος,  ήταν ένας καλλιτέχνης που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις γύρω από τα έργα του καθώς και τις ερμηνείες που έχουν δοθεί κατά καιρούς γι’ αυτά.  

Οι ερμηνείες που έχουν δοθεί για τα έργα του είναι διαφορετικές, πολλές φορές εκ διαμέτρου αντίθετες, και αυτό είναι απόλυτα λογικό, γιατί είναι δεδομένο το ότι ο παρατηρητής το κάθε έργο το «εισπράττει» και ερμηνεύει με τον δικό τρόπο και οπτική. 

Η τεχνική του της δημιουργίας απρόσωπων προσώπων (κενών) σε πολλά έργα του ήταν πρωτοπόρα, εντυπωσιακή και συζητήθηκε πολύ.
Όπως αναφέρεται στην Wikipedia, εικάζεται, ότι τα κενά πρόσωπα, προέκυψαν από τραγικό συμβάν της παιδικής του ηλικίας (13 ετών), όταν βρέθηκε η μητέρα του πνιγμένη δίπλα στο ποτάμι και το πρόσωπό της ήταν καλυμμένο από το φόρεμά της λόγω του νερού. Ο ίδιος ήταν παρών.
Μία εικόνα που σημάδεψε την ζωή του.

Δημιουργήθηκαν δύο Μουσεία στη γενέτειρά του για να φιλοξενήσουν τα έργα του, Το Magritte Museum, άνοιξε για το κοινό στις 30 Μαίου του 2009 στις Βρυξέλλες, σε ένα πενταόροφο νεοκλασικό στην Place Royale και ένα  δεύτερο Μουσείο, στην 135 Rue Esseghem στις Βρυξέλλες επίσης, όπου ήταν το πατρικό του σπίτι.          

Σπουδαίοι καλλιτέχνες  που εμπνεύστηκαν από τη δουλειά του είναι  οι : 

John Baldessari, Ed Ruscha, Andy Warhol, Jasper Johns, Jan Verdoodt, Martin Kippenberger, Duane Michals, Storm Thorgerson, and Luis Rey.

Εξαιτίας όλων των προαναφερθέντων, έγινε έρευνα, και αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν το άρθρο που ακολουθεί της Artnews το οποίο και απλώς μεταφράστηκε. 

Στο άρθρο αυτο της Artnews που ακολουθεί, ερμηνεύουν τη δουλειά του πέντε πολλοί γνωστοί επιμελητές τέχνης.

Οι αλλόκοτες και τρελές σκηνές που ζωγράφισε ο Βέλγος σουρεαλιστής René Magritte έχουν εκπλήξει τους ιστορικούς τέχνης για σχεδόν έναν αιώνα. Τα έργα του Magritte συχνά επιτυγχάνουν μια ασυνήθιστη ισορροπία μυστικότητας και ηρεμίας, τρόμου και ιδιοτροπίας, με μήλα, καπέλα μπόουλινγκ, σκοτεινά ή σπασμένα πρόσωπα και θολά σύννεφα μεταξύ των πιο συχνών θεμάτων του. Για να ρίξει φως στα πολλά μυστήρια του έργου του καλλιτέχνη, το ARTnews ζήτησε από πέντε επιμελητές να εξηγήσουν ένα έργο του Magritte. Οι απαντήσεις τους ακολουθούν παρακάτω.

Image

The Glass Key (La clef de verre), 1959, oil on canvas.

Natalie Dupêcher
Assistant curator of modern art, the Menil Collection, Houston

Οι πίνακες του Magritte δίνουν την αίσθηση ότι είναι σωστοί για αυτήν την επισφαλή στιγμή. Αυτές τις μέρες, βρίσκω βαθύτερο νόημα στα πράσινα μήλα του και στα βαμβακερά σύννεφα του, στους πίνακες του και στις αδύνατες εικόνες του. Ένα αγαπημένο είναι το The Glass Key, το οποίο ο ίδιος ο Magritte θεωρούσε εξαιρετικό έργο. Σε μια επιστολή προς έναν φίλο τον Φεβρουάριο του 1959, περιέλαβε ένα γρήγορο σκίτσο της σύνθεσης και έγραψε: «Έχω σκεφτεί και ζωγραφίσει μια« υπέροχη »εικόνα!» Ο κρυσταλλικός ογκόλιθος στο κέντρο του πίνακα αποδίδεται στο έντονο, ιδιαίτερα λεπτομερές στυλ του καλλιτέχνη. Παρ 'όλα αυτά, ο Magritte ήταν ξεκάθαρος για το πώς πρέπει να διαβαστεί: «Δεν πρόκειται για αιωρούμενο ή είδος «ακίνητης »χιονοστιβάδας», έγραψε αργότερα σε έναν  άλλος φίλο. «Η πρόθεσή μου ήταν να ζωγραφίσω την εικόνα μιας πέτρας και η έμπνευση μου έδειξε ότι θα έπρεπε να βρίσκεται πάνω σε ένα βουνό». Είναι μια εικόνα της κυριολεκτικής ακρίβειας.. Σε αυτόν τον πίνακα όπως και σε πολλούς άλλους, ο Magritte κάνει το οικείο ξαφνικά άγνωστο. Η δουλειά του ξεκινάει ανάμεσα στην πραγματικότητα και την ψευδαίσθηση, ανακαλύπτοντας κάτι βαθύτατα ακατάλληλο στην καθημερινότητα.

 

Image

Les valeurs personnelles (Personal Values), 1952, oil on canvas.

Gary Garrels
Senior curator of painting and sculpture, San Francisco Museum of Modern Art

Οι Προσωπικές Αξίες είναι ένας μοναδικός και εμβληματικός πίνακας μέσα στο σώμα της δουλειάς του Magritte, χωρίς να συγχέεται ποτέ με κανέναν από τους άλλους πίνακες του. Απεικονίζει ένα εσωτερικό υπνοδωμάτιο, τον τόπο των ονείρων, σαγηνευτικό αλλά απολύτως αποπροσανατολιστικό. Εκτός από την άμεση γραφική του εμφάνιση, αυτό που είναι αδύνατο να δούμε από μια αναπαραγωγή είναι ότι είναι από τα πιο εξαιρετικά ζωγραφισμένα έργα του Magritte, με εκπληκτικά λεπτομερείς πινελιές. Είναι από τους πιο όμορφους πίνακες του. Σύγχρονοι καλλιτέχνες από τον Vija Celmins έως τον Robert Gober έχουν επηρεαστεί από τις εικόνες, οι οποίες καταγράφονται στο μυαλό κάποιου χωρίς καν να έχουν πλήρη επίγνωση της παρουσίας τους. Είναι μια ζωγραφική για τη σημερινή μας στιγμή, όταν ο κόσμος μας έχει ανάποδα γυρίσει, όπου κοιτάζουμε από το εσωτερικό μας με λίγη αίσθηση για το τι μπορεί να είναι μια νέα πραγματικότητα.

Image

Time Transfixed, 1938, oil on canvas.

Caitlin Haskell

Curator of international modern art, Art Institute of Chicago

Ο πίνακας που με σταματά σχεδόν κάθε φορά που περπατώ μέσα από τις γκαλερί σουρεαλισμού του Art Institute είναι το Time Transfixed. Ο Magritte έκανε αυτό το έργο το 1938, τη χρονιά που έγραψε τη διάλεξή του «Life Line», στην οποία περιγράφει το «ποιητικό μυστικό» της αντιπαραβολής δύο εικονογραφικών στοιχείων που μαζί θα υποδηλώνουν ένα τρίτο πράγμα χωρίς εικόνα. Σε αυτήν την περίπτωση έχετε δύο αντικείμενα - το τρένο και το τζάκι - που μοιάζουν  σχεδόν με κάθε τρόπο να είναι ασυμβίβαστα σε κλίμακα. Το ένα είναι οικιακό, το άλλο βιομηχανικό. το ένα προτείνει κίνηση, το άλλο στάση. αλλά μοιράζονται μια συγγένεια με τον καπνό. Και κατά κάποιον τρόπο ο Magritte διαισθητοποιεί ότι εμείς, οι θεατές του, θα συνδέσουμε τη διογκούμενη εξάτμιση από την ατμομηχανή με τα λοφία καπνού που ταξιδεύουν σε μια καμινάδα. Η παρουσία του καθρέφτη πάνω από το μανδύα είναι επίσης βασική γιατί μας ξεκινά να σκεφτόμαστε πού βρισκόμαστε σε σχέση με αυτήν τη σκηνή. Γίνεται σε ένα δωμάτιο στο οποίο θα μπορούσαμε να περπατήσουμε, ή μοιάζει περισσότερο με τον χώρο ενός ονείρου; Βρίσκω τον εαυτό μου να κοιτάζει από έξω και αρχίζω να λαμβάνω υπόψη αυτά τα γνωστά αντικείμενα, τα οποία αποδίδονται τόσο τέλεια και καθαρά, με τρόπο που αρχίζει να διαβρώνει τη βεβαιότητα και αμφισβητεί την αίσθηση του ελέγχου.

Image

L’Annonciation (The Annunciation), 1930, oil on canvas.

Darren Pih

Curator of exhibitions and displays, Tate Liverpool

Ο Ευαγγελισμός (1930) είναι ένας από τους σημαντικότερους πίνακες του Magritte στη συλλογή Tate. Κατασκευάστηκε μετά την παραμονή του στο Παρίσι από το 1927 έως το 1930 όταν ήταν στενά συνδεδεμένος με τους Γάλλους σουρεαλιστές. Συμπεριλήφθηκε στη «Διεθνή Έκθεση Σουρεαλιστών» του 1936 στο Λονδίνο, η οποία προκάλεσε μια αίσθηση στην επίδρασή της σε μια μάλλον άθλια αγγλική σκηνή τέχνης. Όπως πολλοί σουρεαλιστές, στα μέσα της δεκαετίας του 1920 ο Magritte έκανε κολάζ που παρείχαν έναν τρόπο συνδυασμού διαφορετικών εικόνων για να αποκαλύψουν φανταστικές νέες πραγματικότητες. Συνειδητοποίησε ότι οι ζωγραφισμένες του συνθέσεις θα μπορούσαν επίσης να συνενωθούν από διαφορετικά οπτικά στοιχεία. Στην πραγματικότητα, ο Max Ernst κάποτε περιέγραψε τον Magritte ως ζωγράφο «του οποίου οι εικόνες είναι κολάζ ζωγραφισμένα εξ ολοκλήρου με το χέρι». Ο Ευαγγελισμός παρουσιάζει έναν απίθανο συνδυασμό αντικειμένων. Στοιχεία περιλαμβάνονται δύο μεγάλα «μπουλκέτα», τα οποία είναι το όνομα του Magritte για τα φανταστικά αντικείμενα που μοιάζουν με ξύλινα κιγκλιδώματα ή σκάκι, παράλληλα με ένα διακοσμητικό μοτίβο κοπής και τη γκρι μεταλλική κουρτίνα κρεμασμένη με καμπάνα. Μου αρέσει η γραφική ασυμφωνία του και πώς αυτά τα φανταστικά αντικείμενα φαίνεται να κάθονται άνετα μέσα σε ένα υποτιθέμενο φυσικό βράχο.

Image

Le Faux Miroir (The False Mirror), 1929, oil on canvas.

Anne Umland

Senior curator of painting and sculpture, Museum of Modern Art, New York

Ο Magritte πιθανότατα ζωγράφισε αυτό το υπερμεγέθες, γεμάτο ουρανό μάτι εν αναμονή της πρώτης ατομικής έκθεσης στο Παρίσι, που είχε προγραμματιστεί για τις αρχές Μαρτίου του 1930. Αν και η έκθεση ακυρώθηκε τελικά, ο πίνακας πήρε τον τίτλο Le Faux Miroir (The False Mirror) από τον φίλο και συνεργάτη του Magritte, τον βελγικής καταγωγής σουρεαλιστή ποιητή και συγγραφέα Paul Nougé. Εδώ είναι η παράξενη ικανότητα του  Magritte να δυσφημίζει το οικείο  σε πλήρη οθόνη. Ένα μοναδικό, τεράστιο μάτι, γεμίζει τον καμβά, πλαισιώνοντας μια σειρά από διογκωμένα άσπρα σύννεφα που παρασύρονται σε μια ατμοσφαιρική έκταση μπλε ουρανού σε σκόνη. Είναι στρωμένο στο κέντρο από έναν επίπεδο, μαύρο κύκλο - τον μαθητή του ματιού - ο οποίος καταγράφει ένα αποκορύφωμα ή άλλο παραπλανητικό ίχνος κυρτότητας. Η παράλογη αντιπαράθεση απλών, αναγνωρίσιμων πραγμάτων - ουρανός, σύννεφα, μάτι - είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής δημιουργίας εικόνας του Magritte. Αμέσως ευανάγνωστο και ανεξήγητο, ο πίνακας του αλλάζει βαθιά την αντίληψή μας για το ποιητικό δυναμικό του συνηθισμένου. επιμένει ότι αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν είναι απλώς μια εικόνα της πραγματικότητας, αλλά ένας ψεύτικος καθρέφτης που αντανακλά έναν κόσμο αμέσως άμεσα αναγνωρίσιμο και αξέχαστα παράξενο.

πηγή : artnews.com