Μπιενάλε Βενετίας συμμετοχή Ουκρανίας : Οι διοργανωτές του περιπτέρου λένε ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να διοργανώσουν την εκδήλωση και καλούν για αλληλεγγύη.

Μπιενάλε Βενετίας συμμετοχή Ουκρανίας : Οι διοργανωτές του περιπτέρου λένε ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να διοργανώσουν την εκδήλωση και καλούν για αλληλεγγύη.

Οι διοργανωτές του περιπτέρου της Μπιενάλε της Βενετίας της Ουκρανίας λένε ότι μπορεί να μην είναι σε θέση να διοργανώσουν την εκδήλωση και καλούν για αλληλεγγύη 

(#Ukraine's Pavilion #Venice Bienalle) 

«Αν συνεχίσουμε να είμαστε παθητικοί παρατηρητές της κατάστασης, θα χάσουμε τα πάντα».

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη Μπαζιώνη, Οικονομολόγος / Επικοινωνιολόγος

Με τα όσα ανατριχιαστικά και εξαιρετικά δυσάρεστα που σήμερα συμβαίνουν στην Ουκρανία, με το λαό της να ζει με τον τρόμο του πολέμου, με τρομακτικές συνέπειες όχι μόνο για την Ουκρανία και την Ευρώπη αλλά και για ολόκληρο τον Πλανήτη μας,  το άρθρο αυτό ίσως φαίνεται περιττό ή παράταιρο.
Βρισκόμαστε στον 21ο αιώνα που όλοι θεωρούσαμε και δουλεύαμε για αυτό, ότι τουλάχιστον στο λεγόμενο Δυτικό Κόσμο, τέτοια σενάρια δεν θα υπήρχαν. Αλλά απο ότι φαίνεται  κάναμε λάθος.

Ίσως βέβαια ο αναγνώστης να σκεφτεί ότι η Biennale της Βενετίας μας μάρανε κατά τη γνωστή και συνηθισμένη ρήση «εδώ καράβια χάνονται βαρκούλες αρμενίζουν», και τολμώ να πω ότι, απο μία οπτική γωνία, σωστά σκέφτεται.  

Όμως αφενός ο χώρος αυτός δεν έχει αντικείμενο  άλλο από την Τέχνη και με αυτή την οπτική παρουσιάζεται το άρθρο και αφετέρου είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα για τον καλλιτεχνικό χώρο και τους καλλιτέχνες.

Για το λόγο αυτό παρουσιάζεται το άρθρο, χωρίς σε καμία περίπτωση να σημαίνει ότι μας αφήνουν έστω και στο ελάχιστο αδιάφορους τα θλιβερά για όλους συμβαίνοντα, καθώς και οι τραγικές προεκτάσεις τους, στους πολίτες, στην οικονομία, στη γεωγραφία, στην ιστορία τον πολιτισμό και πολλούς άλλους τομείς.

Ακολουθεί το άρθρο, το οποίο παρουσιάστηκε στο artnet, και μετά από επεξεργασία και μετάφραση, παρουσιάζεται εδώ.

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι επιμελητές του ουκρανικού περιπτέρου στην επερχόμενη Μπιενάλε της Βενετίας ανέστειλαν προσωρινά τις προετοιμασίες για την έκθεση, η οποία επρόκειτο να παρουσιάσει έργο του Ουκρανού καλλιτέχνη #Pavlo Makov.

«Δεν διατρέχουμε άμεσο κίνδυνο, αλλά η κατάσταση είναι κρίσιμη και αλλάζει κάθε λεπτό. Προς το παρόν, δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το έργο του περιπτέρου λόγω του κινδύνου για τη ζωή μας», έγραψαν ο Makov και οι επιμελητές #Lizaveta German, #Maira Lanko και #Borys Filonenko σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο Instagram.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ακόμη ότι το έργο μας θα ολοκληρωθεί, αλλά μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σώσουμε μοναδικά έργα τέχνης που παράγονται από τον Pavlo Makov και τη μεγάλη ομάδα μας ειδικά για την επερχόμενη μπιενάλε τους τελευταίους πέντε μήνες και να εκπροσωπήσουμε την Ουκρανία στη διεθνή σκηνή της σύγχρονης τέχνης με τον τρόπο που της αξίζει να εκπροσωπείται», συνεχίζει η δήλωση.

Το έργο σχεδιάστηκε για να αναδημιουργήσει το Συντριβάνι της Εξάντλησης, (#Fountain of Exhaustion) μια γλυπτική εγκατάσταση του 1995 από τον καλλιτέχνη που παρουσιάζει νερό να χύνεται μέσα από σειρές από μπρούτζινες χοάνες κρεμασμένες στον τοίχο. Το κομμάτι επρόκειτο να αποσταλεί στην Ιταλία μόλις δύο εβδομάδες από τώρα — αλλά αυτό ήταν πριν από την εισβολή. Οι πτήσεις από την Ουκρανία έχουν πλέον ακυρωθεί.

Pavlo Makov art venice25022022

A 3D rendering of Pavlo Makov’s Fountain of Exhaustion

Ο Makov, ο οποίος ζει στο Χάρκοβο, μίλησε με το Artnet News σήμερα το πρωί ενώ βρισκόταν σε καταφύγιο με την οικογένειά του καθώς έπεφταν βόμβες στην πόλη. Και οι τρεις επιμελητές ζουν στο Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, όπου άρχισαν οι αεροπορικές επιδρομές πριν τα ξημερώματα. Πρόσθετα μέλη της ομάδας για το περίπτερο της χώρας ζουν στο Lviv, στη δυτική Ουκρανία.

Η ρωσική εισβολή ακολουθεί τον μήνα κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών της Ανατολικής Ευρώπης. Η Ρωσία ανέλαβε τελευταία στρατιωτική δράση στην Ουκρανία μετά την επανάσταση του 2014 που ανέτρεψε τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς προσαρτώντας την περιοχή της Κριμαίας.

Στη Μπιενάλε της Βενετίας το 2015, μια ομάδα ακτιβιστών με την επωνυμία On Vacation επέκρινε τη ρωσική στρατιωτική παρουσία στην Ουκρανία μοιράζοντας καμουφλαρισμένα στρατιωτικά μπουφάν και κληρώνοντας ένα ταξίδι στην Ουκρανία, κοροϊδεύοντας τα σχόλια ηγετών των αυτονομιστών ότι Ρώσοι στρατιώτες με στολές, ήταν τουρίστες.

Πολλοί στον κόσμο της τέχνης της Ουκρανίας ελπίζουν ότι η παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα θα μιλήσει εναντίον της Ρωσίας στον απόηχο του ξεσπάσματος του πολέμου.

«Καλούμε τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα να χρησιμοποιήσει όλο τον αντίκτυπό μας για να σταματήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», έγραψαν οι επιμελητές του περιπτέρου. «Τα όπλα μπορεί να βλάψουν το σώμα μας, αλλά η τέχνη και ο πολιτισμός αλλάζουν τον τρόπο σκέψης».

Διαβάστε παρακάτω την πλήρη δήλωση.

Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι και καλλιτεχνική κοινότητα.

Οι επιμελητές του περιπτέρου καθώς και ο καλλιτέχνης Pavlo Makov έχουν λάβει πολλές εισερχόμενες έρευνες από τον Τύπο και τους συναδέλφους τους. Θα θέλαμε να εξετάσουμε ορισμένες από τις έρευνες για λογαριασμό μας και να διευκρινίσουμε την κατάσταση.

Το παρακάτω δεν αντιπροσωπεύει τη θέση και τις προθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Πολιτικής Πληροφόρησης της Ουκρανίας, αλλά μια προσωπική στάση της ομάδας πίσω από το περίπτερο.

Η Ουκρανία έχει δεχθεί εισβολή. Η Ρωσική Ομοσπονδία επιτέθηκε σε ένα ειρηνικό ανεξάρτητο έθνος της Ουκρανίας. Οι ζωές μας, οι ζωές των αγαπημένων μας καθώς και όλα όσα πρεσβεύουμε,ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία, πολιτισμός— έχουν τεθεί σε κίνδυνο.

Η ομάδα μας είναι διάσπαρτη σε όλη την Ουκρανία: Χάρκοβο, Κίεβο και Λβιβ. Έχουμε επίσης ένα μέλος της ομάδας εκτός Ουκρανίας.

Αυτή τη στιγμή που δημοσιεύτηκε αυτή η δήλωση, δεν κινδυνεύουμε άμεσα, αλλά η κατάσταση είναι κρίσιμη και αλλάζει κάθε λεπτό. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το έργο του περιπτέρου λόγω του κινδύνου για τη ζωή μας.

Όλες οι διεθνείς πτήσεις από και προς την Ουκρανία ακυρώνονται. Το ταξίδι σε όλη τη χώρα είναι επικίνδυνο.

Είμαστε αποφασισμένοι να εκπροσωπήσουμε την Ουκρανία στην 59η Έκθεση Τέχνης, #La Biennale di Venezia, αλλά δεν εξαρτώνται όλα από εμάς. Εάν η κατάσταση αλλάξει, και είναι ασφαλές να συνεχίσουμε τη δουλειά και το ταξίδι μας, θα είμαστε στη Βενετία. Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ακόμη ότι το έργο μας θα ολοκληρωθεί, αλλά μπορούμε να υποσχεθούμε ότι θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να σώσουμε μοναδικά έργα τέχνης που παράγονται από τον Pavlo Makov και τη μεγάλη ομάδα μας ειδικά για την επερχόμενη μπιενάλε τους τελευταίους 5 μήνες, και να εκπροσωπήσουμε την Ουκρανία στην διεθνή σκηνή της σύγχρονης τέχνης με τον τρόπο που της αξίζει να εκπροσωπείται.

Καλούμε τη διεθνή καλλιτεχνική κοινότητα να χρησιμοποιήσει όλο τον αντίκτυπό μας για να σταματήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Τα όπλα μπορεί να βλάπτουν το σώμα μας, αλλά ο πολιτισμός, μας αλλάζει τον τρόπο σκέψης. Αυτός ο πόλεμος είναι μια σύγκρουση πολιτισμών - ένας ελεύθερος και πολιτισμένος κόσμος δέχεται επίθεση από τον βάρβαρο και επιθετικό. Αν συνεχίσουμε να είμαστε παθητικοί παρατηρητές της κατάστασης, θα χάσουμε ότι εργαζόμαστε και όλη την κληρονομιά των προκατόχων μας, τέχνη, αγάπη, ελευθερία έκφρασης και ικανότητα δημιουργίας.

Σταθείτε στο πλευρό της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

With hope,
Pavlo Makov
Lizaveta German
Maira Lanko
Borys Filonenko

πηγήartnet.com