"I CAN'T BREATH" - GEORGE FLOYD

"I CAN'T BREATH" - GEORGE FLOYD

GEORGE FLOYD και ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη Οικονομολόγος – Επικοινωνιολόγος

 George Floyd ένα όνομα που θα μείνει στην ιστορία, σαν θύμα ωμής βίας, από όπου και αν προέρχεται αυτή. Αυτή την φορά η βία είναι αστυνομική. 
Η δολοφονία λοιπόν αυτή που έγινε στις 26/5/2020 στη Μιννεάπολη των Η.Π.Α έχει μια ειδοποιό διαφορά από άλλες που έγιναν στο παρελθόν ή συνεχίζουν να γίνονται και σήμερα. Την είδαμε «ζωντανά» εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη. Είδαμε στις οθόνες μας έναν αστυνομικό, (στη συνέχεια απεδείχθη ότι ήταν τρείς) να ποζάρει όλο καμάρι και αδιαφορία με το ένα χέρι στην τσέπη, και το γόνατο στον λαιμό ενός ανθρώπου, του George Floyd ο οποίος πνιγόταν και έλεγε συνεχώς Help “I can’t breath” (βοήθεια «δεν μπορώ να αναπνεύσω»). Τελικά πνίγηκε. Αν αυτό δεν ήταν από πρόθεση ; τότε ήταν από υπέρμετρη αδιαφορία και άγνοια κινδύνου.
Εδώ βεβαίως πρέπει να σημειωθεί ότι τέτοια παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν σε πολλά μέρη του κόσμου, με την κατάχρηση εξουσίας αχαρακτήριστων  ατόμων. Φυσικά οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες ευτυχώς, το υγιές κομμάτι του  αστυνομικού  σώματος,  οφείλουμε να αναγνωρίσουμε  έχει  κύριο στόχο τη διαφύλαξη της τάξης, και αυτό κάνει. 

Όμως, μία χώρα όπως οι Η.Π.Α στην οποία χύθηκε το αίμα 620.000 ανθρώπων σε ένα εμφύλιο πόλεμο για την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων, και της δουλείας, αρχής γενομένης το 1861, σήμερα το έτος 2020 διερωτώμαι πως δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει τελείως αυτές τις προκαταλήψεις. Μήπως όμως αυτές οι προκαταλήψεις ενυπάρχουν σε ένα μικρό μέρος  του Αμερικανικού λαού, ή μήπως είναι μία μεγάλη μάζα ανθρώπων με υποβόσκον μίσος για  άλλες ράτσες;. Πως όμως είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό,  όταν η χώρα αυτή από την ιστορία της, είναι το χωνευτήρι όλων των λαών της γης, όλων των πολιτισμών της γης, της παγκόσμιας κουλτούρας, ακόμα και των θρησκειών; Κάτι τέτοιο μου φαντάζει αδιανόητο, και προφανώς κάτι λάθος έχει γίνει στην διαχείριση αυτού του θέματος. Ακόμα και οι λευκοί δεν θα πρέπει να ξεχνούν ότι είναι μετανάστες, σε ένα τόπο που κατοικούσαν γηγενείς. 
Βέβαια εδώ θα πρέπει να τονιστεί, ότι οι Η.Π.Α αποτελούνται στην ουσία από 50 κράτη, ( Πολιτείες - States ) με ξεχωριστές κυβερνήσεις, και ξεχωριστούς νόμους σε πολλά επίπεδα. Επομένως είναι  λάθος να τα βάζουμε όλα σε ένα σάκο, και να κατηγορούμε τις Η.Π.Α, για κάθε τι το στραβό που συμβαίνει. 
Άλλη Αμερική είναι το  μέρος της ανατολικής και δυτικής ακτής, και άλλες, τελείως άλλες, αυτές της Κεντρικής καθώς και υπόλοιπες Πολιτείες, οι οποίες στο σύνολό τους είναι και πολυπληθέστερες, και ίσως με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο σε μεγαλύτερο ποσοστό.  
Βεβαίως η Κεντρική Κυβέρνηση φέρει την ευθύνη και το βάρος του συνόλου. 
Δυστυχώς όμως και όπως ανέφερα και παραπάνω, η αστυνομική βία έχει εξαπλωθεί σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, και αυτό συμβαίνει ίσως γιατί και η βία από την μία πλευρά,  μαζί με την πολυπολιτισμικότητα από την άλλη συνυπάρχουσα με  την άνιση κατανομή του πλούτου να είναι παράγοντες της παγκόσμιας  εξάπλωσής της. Η ανεργία, ο προκλητικός πλούτος, η άνιση κατανομή πλούτου σε υπερθετικό βαθμό  είναι αιτίες βίαιων εξεγέρσεων, και πρέπει να απασχολήσει τις κυβερνήσεις όλων των κρατών του κόσμου.

Με αφορμή λοιπόν αυτό το γεγονός  και την ακολουθούμενη  κατακραυγή μεγάλου πλήθους διαδηλωτών  σε όλα τα μέρη του πλανήτη, αλλά και της Αμερικής,  θεώρησα ότι κάτι τέτοιο, σίγουρα θα έχει προκαλέσει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο και κυρίως Street Artists, που συνήθως δρουν άμεσα, το εκφράζονται άμεσα με τον τρόπο τους. Αυτό γίνεται πάντα με την Τέχνη, καταγράφει παραστατικά την Ιστορία, την ανθρώπινη ματαιοδοξία, και γενικά ότι σηματοδοτεί την εποχή, της εικαστικής δημιουργίας. 

Αυτό έγινε άμεσα και τώρα. Μεγάλη δραστηριοποίηση έγινε από τους καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο και κάποια έργα που ακολουθούν το δείχνουν.

Δυστυχώς η τέχνη του street art δεν έχει την ιδιότητα της διαχρονικής διατήρησης του έργου, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Περιμένουμε επομένως και τους κλασικούς καλλιτέχνες να αποδώσουν στον καμβά, ή σε γλυπτά, το γεγονός, ώστε με την προστασία των κλειστών χώρων να διαμοιράσουν στις επόμενες γενεές το μήνυμα ότι όλοι οι άνθρωποι, άσχετα από το χρώμα και την καταγωγή, έχουν ίσα δικαιώματα, σε ευνομούμενες πολιτείες.

 Οι εικόνες που ακολουθούν είναι από διάφορα μέρη του κόσμου. Η πρώτη εικόνα που ακολουθεί αλλά και αυτή του εξωφύλλου είναι μία τοιχογραφία στην Μιννεάπολη η οποία έγινε η βασική εικόνα που παρουσιάζεται στις διαδηλώσεις σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Minneapolis : Οι καλλιτέχνες μπροστά από την τοιχογραφία στη μνήμη του George Floyd. από αριστερά προς τα δεξιά: Niko Alexander, Cadex Herrera, Greta McLain, Xena Goldman, Pablo Helm Hernandez

, Νέα Υόρκη : Καλλιτέχνης Láolú Senbanjo

Τοιχογραφία για τον George Floyd, στο Βeauty college in La Mesa : καλλιτέχνης : Chloe Becky

Idlib-Syria : καλλιτέχνης : Aziz Asmar : Photograph: Anadolu Agency/Getty Images

Los Angeles U.S : Photograph: Jae C Hong/AP

Manchester U.K : Photograph: Christopher Thomond/The Guardian

Peterborough U.K : Photograph: Joe Giddens/PA

Barcelona Spain : Photograph: Pau Barrena/AFP/Getty Images

Huston U.S : Photograph: Sergio Flores/Getty Images

Nairobi Kenya : Photograph: Brian Inganga/AP Η λέξη Haki στην γλώσσα swahilli σημαίνει : Δικαιοσύνη

Berlin Germany : Photograph: Omer Messinger/Zuma Wire/Rex/Shutterstock

Dallas U.S : Photograph: Tony Gutierrez/AP

Grimbergen Belgium : Photograph: Isopix/Rex/Shutterstock

Nantes France : Photograph: Loïc Venance/AFP/Getty

Naples Italy : Photograph: Ciro Fusco/EPA

Oakland U.S : Photograph: Philip Pacheco/AFP/Getty Images

Belfast, Northern Ireland : Photograph: David Young/PA

πηγή : φωτογραφικό υλικό the guardian