Γκαλερί ΑΡΓΩ : «Ιστορίες του νερού και της πέτρας». Εντυπώσεις από την ατομική έκθεση του Νίκου Καλαφάτη

Γκαλερί ΑΡΓΩ : «Ιστορίες του νερού και της πέτρας». Εντυπώσεις από την ατομική έκθεση του Νίκου Καλαφάτη
Video Caption: 311578830_5703391803053007_8117093281602635341_n

 

Γκαλερί ΑΡΓΩ : «Ιστορίες του νερού και της πέτρας»
Εντυπώσεις από την ατομική έκθεση του Νίκου Καλαφάτη

Γράφει η #Μαίρη Κονταρούδη Μπαζιώνη, Οικονομολόγος / Επικοινωνιολόγος

Εντυπώσεις από  την εξαιρετική έκθεση του γνωστού και καταξιωμένου καλλιτέχνη Νίκου Καλαφάτη, η οποία παρουσιάζεται στο φιλόξενο χώρο της Γκαλερί ΑΡΓΩ, χώρος ο οποίος πραγματικά ήταν ο πλέον κατάλληλος για να παρουσιαστεί η έκθεση αυτή. 
Στο link που ακολουθεί θα δείτε το Δελτίο Τύπου αναγγελίας της έκθεσης, το κείμενο της τεχνοκριτικού, συμπληρωματικές πληροφορίες, καθώς και φωτογραφίες έργων, που  δεν επαναλαμβάνονται σε αυτήν την δημοσίευση .

https://artportal.gr/ektheseis/trexouses-prosexos/nikoskalafaths03102022.html

 

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για το γλυπτό μέρος της έκθεσης, είναι υλικά τα οποία αρχικά σμίλευσε η ίδια η φύση, τα λεγόμενα "περιφρονημένα" υλικά, που προέρχονται είτε από τη θάλασσα -ακρογιαλιές και πυθμένα- είτε από τις βραχώδεις βουνοπλαγιές και τις παραποτάμιες εκβολές, και κέντρισαν την έμπνευση του καλλιτέχνη. Στη συνέχεια, αυτά τα «περιφρονημένα» υλικά  απόκτησαν μοναδική ευφάνταστη μορφή, μόνα ή σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία.

Τα αποτελέσματα εκρηκτικά, τα έργα "χαϊδεύουν" το μάτι, γαληνεύουν την ψυχή, γλυκαίνουν τον εσωτερικό κόσμο του επισκέπτη, εξάπτουν και τη δική του φαντασία.

Η τρυφερότητα και η αρτιότητα που αποπνέει αυτή η έκθεση δεν συναντιέται εύκολα, γι' αυτό και εκτιμάται ιδιαίτερα.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης που είχα την τιμή να μου κάνει ο ίδιος ο καλλιτέχνης, είδα έναν πλίνθο, τουλάχιστον εκατονταετίας, τον οποίο βρήκε στη θάλασσα με τα κοράλια κολλημένα επάνω του, να παρουσιάζεται ως «Το βιβλίο της  θάλασσας», με μόνη παρέμβαση το σκάλισμα στη ράχη του (φωτογραφία 4). Είδα βότσαλα μικρά και μεγάλα, σμιλεμένα από τα κύματα , συνδυασμένα με ορείχαλκο ή άλλα υλικά, να μετουσιώνονται  ανάλογα με το αρχικό σχήμα τους, σε πουλιά (φωτογραφία 2), ή ζωάκια. Είδα μάρμαρα της θάλασσας αλλά και του βουνού μετασχηματισμένα σε καράβια, σε μορφές, σε σχήματα, συνδυασμένα πάντα με τα συνήθη υλικά που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης, με πρώτο και καλύτερο τον χαλκό. Και ανάμεσά τους, από θαλασσόδαρτα ξύλα, ένα καράβι, με «ζωντανή» τη θάλασσα, να κινείται και να ηχεί, μέσα από το φινιστρίνι του.  (video).

Θα μπορούσα να περιγράφω με τις ώρες τα εκθέματα, αλλά θα σας πρότεινα να απολαύσετε την έκθεση από κοντά, γιατί αξίζει να εισπράξετε με το δικό σας τρόπο τα έργα που παρουσιάζονται. Συστήνω ανεπιφύλακτα να την επισκεφτείτε και να την απολαύσετε.

Η έκθεση είναι εντυπωσιακότατη, τόσο για τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, τη δημιουργική φαντασία, την τρυφερότητα που αποπνέουν και τη λυρικότητα των τίτλων τους, όσο και για τα μηνύματα που εκπέμπουν, με πρώτο και καλύτερο, την ομορφιά της Τέχνης και της φύσης, και την αγάπη για το περιβάλλον.

 

Image

«Μεταφυσικό ταξίδι»

Image

«Παραλίμνια ύπαρξη» και «Ερωδιός του νερού και της πέτρας»

Image

Το βιβλίο της θάλασσας

Image

η Μαίρη Κονταρούδη - και ο Νίκος Καλαφάτης

Image

"Ωδή στην Ελευθερία" (Μάρμαρο - σίδηρος, 87 Χ 30 Χ 15)

Image

«Ιστορίες της θάλασσας» video