Διεθνής Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών-Καλλιτεχνών : Εκδήλωση για το Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ''Συστοιχίες της αυριανής εξορίας'' που απένειμε στον Λεόντιο Πετμεζά.

Διεθνής Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών-Καλλιτεχνών : Εκδήλωση για το Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ ''Συστοιχίες της αυριανής εξορίας'' που απένειμε στον  Λεόντιο Πετμεζά.
Εισήγηση της προέδρου της ΔΕΕΛΚ Αικατερίνης Βλαχοπαναγιώτου- Μπατάλια για το βραβευμένο βιβλίο του Λεόντιου Πετμεζά.
Η πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών - Καλλιτεχνών Αικατερίνη Βλαχοπαναγιώτου -Μπατάλια στην εισήγηση-κριτική της για το βραβευμένο βιβλίο του λογοτέχνη Λεόντιου Πετμεζά ''Συστοιχίες της αυριανής εξορίας'' που τιμήθηκε με το 1ο Βραβείο από την Εταιρία επεσήμανε :
''«Συστοιχίες της αυριανής εξορίας» είναι ο τίτλος της νέας Ελληνικής ποίησης του Λ.Π. και δεν εννοεί τίποτα άλλο ο δημιουργός από την έξοδό μας από το ευ ζην, προς το αιώνιο πέρασμα και την διαμονή μας στους αλαργινούς τόπους, όπου οι ψυχές δοκιμάζονται.
Όλοι κάποια στιγμή της πορείας του βίου επιζητούμε το ταξίδι στο δάσος της συνειδητότητας, πορευόμενοι μοναχοί, μέσα από την αύξηση της χροιάς του μεγεθυντικού μας φακού, και τότε οι ορατές και αισθητηριακές διακυμάνσεις της συνάντησης, θα αλλάξουν για πάντα, κάθε διαφορετική προδιάθεση μας .Απαλλάσσομεθα χωρίς πιεστικές καθυστερήσεις από την βρόχινη υγρασία των βασανιστικών τύψεων, από τα ενοχλητικά βαρίδια της υπαρξιακής αγωνίας, μετριάζουμε την απόσταση και ανοίγουμε με ευκολία την απροσπέλαστη ερμητικά κλειστή σπιτική πόρτα, τρέχουμε ασταμάτητα προς τα βάθη της θέλησης προσδοκώντας να γεμίσουμε ξανά τις γυμνές ώρες μας, να διώξουμε τον ύπουλο χειμώνα της στεγνής μηδαμινότητας και τα ασυναίσθητα μοτίβα , της μακάβριας έλλειψης δροσιάς, γράφει έντεχνα ο ποιητής σε ελεύθερο στίχο, προβληματίζοντας τον κάθε αναγνώστη για την επέκεινα ζωή.
Ακόμη τονίζει την εξύψωση του πνεύματος μέσα από την πρέπουσα λογική, τον πανέμορφο αυτοκρατορικό ήλιο της αλήθειας και την απομάκρυνσή του χωρίς καθόλου βία από την εσκεμμένη ταλαιπωρία της απόγνωσης και του πανικού των άστοχων διαπραγματεύσεων, ακολουθώντας τον μαγνήτη των υλικών απολαύσεων .
Ο Λεόντιος Πετμεζάς μας παρουσιάζει την χρωματική παλέτα της ποίησης του με ελεγειακή διάθεση, ρομαντισμό, αισιοδοξία, πίστη στο χαρούμενο όνειρο, στη σκηνή της ανακατάταξης, υποτακτικό στο πρόσταγμα των αναμνήσεων της επίγνωσης, αυτών που ενέχουν την αμοιβαία διαχρονική αναμέτρηση .
Η ζωή αποκτά νόημα μόνο όταν εμπιστευθεί την εγγενή τάση για αυτοπραγμάτωση.
Θερμά συγχαρητήρια, αγαπητέ Λεόντιε για την ποιητική σου δεξιότητα, να καθηλώνεις τον αναγνώστη με την εμβάθυνση των στίχων σου και να τον υποχρεώνεις με την αβίαστη βούληση του να σε ακολουθήσει στην άλικη διέγερση του λογικού με παρθενική γνήσια βαθύσκιωτη ιερότητα.'' H τελετή απονομής των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Διεθνούς Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών-Καλλιτεχνών παρουσία γνωστών προσωπικοτήτων του πολιτισμού και της τέχνης .
 
Image
Image

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΠΑΤΑΛΙΑ

Image

ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΠΕΤΜΕΖΑΣ