ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ : "ΟΡΑΜΑ HELLAS 1821-2040" ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗ : "ΟΡΑΜΑ HELLAS 1821-2040" ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Alexopoulos foto19032023

Συγγραφέας
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ 
 "ΟΡΑΜΑ HELLAS 1821-2040" 

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη Μπαζιώνη, Οικονομολόγος / Επικοινωνιολόγος
Κρατώντας στα χέρια μου αυτό το υπέροχο βιβλίο / δοκίμιο του εξαιρετικού από κάθε άποψη, και θα εξηγήσω γιατί, Χρίστου Αλεξόπουλου νοιώθω ιδιαίτερη συγκίνησή για δύο λόγους.
Ο ένας είναι η βαθιά εκτίμηση που νοιώθω για τον συγγραφέα / οραματιστή και φίλο Χρίστο Αλεξόπουλο, τις απόψεις του οποίου ασπάζομαι απολύτως και θαυμάζω όλες τις προσπάθειές που κάνει για τη χώρα μας, καθώς και τις γνώσεις και τη δημιουργική του σκέψη. 
Ο άλλος λόγος είναι ο Πίνακας του εξωφύλλου που είναι δημιουργία του συζύγου μου Χρήστου Κονταρούδη (Αρχιτέκτονα, Πολεοδόμου, Εικαστικού) (www.christos-k.com), έργο που εκτέθηκε στο Παρίσι Grand Palais το 2014, Αrt en Capital, Salon des Artistes Independents , με τον τίτλο «La Grèce aujourd'hui» και δεύτερο έργο του στη σελίδα 91 «Goodbye Greece, Hello Hellas» τιμώντας το ομώνυμο βιβλίο του συγγραφέα, το οποίο και έγινε αφορμή η χώρα μας πλέον να αναφέρεται διεθνώς Hellas και όχι Greece. Το «Goodbye Greece, Hello Hellas» εκτέθηκε τo 2018 στο The 
European Centre Athens,Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχιτεκτονικής, Τέχνης, Σχεδιασμού & Περιβαλλοντολογικών Μελετών

Τελικά είναι προφανής η αλληλεπίδραση συγγραφέα και καλλιτέχνη όπου ο ένας εμπνέεται και δημιουργεί από το έργο του άλλου. Χαρακτηριστικό των δημιουργικών μυαλών.
Όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το βιογραφικό του συγγραφέα, οι σπουδές του στα καλύτερα Πανεπιστήμια της Αμερικής και της Αγγλίας, έχουν οικονομικό προσανατολισμό καθώς και η εντυπωσιακή επαγγελματική του πορεία έχει την ίδια κατεύθυνση. (Χρηματιστής, Οικονομικός Σύμβουλος).
Απορίας άξιο λοιπόν είναι πως ένας άνθρωπος «του χρήματος» που σημαίνει πραγματιστής, να έχει τόσο εντυπωσιακά «ρομαντικές» ή σε κάποια σημεία και ουτοπιστικές απόψεις, αλλά βαθιά ανθρώπινες, με όραμα συγκινητικό.
Μην παραλείψετε να διαβάσετε αυτό το βιβλίο, θα εντυπωσιαστείτε από τις γνώσεις και απόψεις του συγγραφέα Ιστορικού και Φιλοσοφικού περιεχομένου και εκτός του γνωσιακού του πεδίου σε επίπεδο σπουδών.
Το συνιστώ ανεπιφύλακτα. 

Ακολουθεί Σημείωμα του Εκδοτικού Οίκου.

ΟΡΑΜΑ "HELLAS" 1821-2040

Η εθνεγερσία του 1821 και η δημιουργία του πρώτου ενιαίου ελληνικού κράτους το 1830, ουσιαστικά εκ του μηδενός, συνιστούν εξαιρετικό θαύμα «Επικούρειας Παρέκκλισης» με παγκόσμια εμβέλεια. Δύο αιώνες μετά την ένδοξη Επανάσταση, δυστυχώς το 2021 μοιάζει με το 1821! Η ιστορία, σε πείσμα των ιστορικών, επαναλαμβάνεται κυκλικά ένεκα της αναλλοίωτης ανθρώπινης φύσης, κατά τον Θουκυδίδη. Η Ελλάδα συνθλίβεται γεωπολιτικά εξ ανατολών από την αναθεωρητική επεκτατική μουσουλμανική Τουρκία και οικονομικά από την πολιτική εξάρτηση και πατρωνία της Δύσης. Καλούμαστε, εν όψει της 100 ής επετείου του 1940, που η Επιτροπή «Ελλάδα 2021»σκοπεύει να εορτάσει το 2040, να επαναλάβουμε ένα υπερήφανο ΟΧΙ τόσο προς τον επικίνδυνο τουρκικό κατευνασμό όσο και προς την ασφυκτική ευρω-γερμανική αποικιοκρατία. Με το ίδιο ενωτικό, αντιστασιακό και ηρωικό πνεύμα του Έπους του 1940! Αν τα παραπάνω είναι ανέφικτα για τη μεταπρατική πολιτική ηγεσία μας, προτείνω εναλλακτικά τη ρεαλιστική ουτοπία «ελβετοποίησης» της Ελλάδας. Αυτό ήταν, άλλωστε, το όραμα του Πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, του Δελφικού ποιητή Άγγελου Σικελιανού, αλλά και του τελευταίου μεγάλου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. Από διαφορετική σκοπιά για τον καθένα. Αξίζει να το τολμήσουμε για τη μελλοντική βελτίωση της μοίρας μας.

Πηγή: https://www.paron.gr/2023/03/10/orama-hellas-1821-2040/

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χρίστος Αλεξόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος του αμερικανικού προτεσταντικού κολεγίου St. Paul’s School. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο Harvard(BA), Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων στο Columbia (MBA) και Οικονομική Ανάπτυξη στο Cambridge. Μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ασχολήθηκε με τα κοινά, ακομμάτιστα και ανεξάρτητα, συγγράφοντας πολλά άρθρα στις εγκυρότερες εφημερίδες και περιοδικά της χώρας, όπως στην Καθημερινή και στο Βήμα. Παλαιότερα δε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και στην Ελευθεροτυπία. Ως νέος, επίσης, στις κυριότερες εφημερίδες των Πατρών με το ψευδώνυμο Παμίνος. Επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στον Ελληνισμό, έχει δημοσιεύσει τέσσερα σχετικά διεπιστημονικά βιβλία, με τελευταίο το δοκίμιο “Goodbye Greece, Hello Hellas”, συνέχεια του οποίου αποτελεί το παρόν επίκαιρο πόνημα για την 200ή επέτειο της Επανάστασης του 1821 και την 100ή της Μικρασιατικής Καταστροφής. Με ένα όραμα για την 100ή επέτειο του ιστορικού ΟΧΙ του 1940, που η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» σκοπεύει να εορτάσει το 2040 (Λευκή Βίβλος). Εργάστηκε τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα σε διευθυντικές θέσεις ευθύνης. Για πολλά χρόνια διετέλεσε σύμβουλος διεθνών οικονομικών σχέσεων του υπουργείου Οικονομίας και χρηματιστής της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Merrill Lynch (Wall Street). Ως ελεύθερος επαγγελματίας, συνεργάστηκε επιπλέον με την ελβετική τράπεζα CS και με τη γαλλική SG στο private banking. Διετέλεσε μέλος των Foreign Press Association of Greece, The Hellenic Club of Rome και του Ιωνικού Κέντρου.

Είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο Μαρία Δημητρίου και έχει δύο παιδιά. Ζει και εργάζεται στην Κηφισιά, αρθρογραφώντας τιμητικά στον ελεύθερο χρόνο του στα τοπικά έντυπα Αμαρυσία και Τύπος Κηφισιάς. Έγινε γνωστός από τη διεθνή εκστρατεία του για τον αυτοπροσδιορισμό και την  αποκατάσταση της νεοελληνικής ταυτότητας διά της συμβολικής επίσημης καθιέρωσης των εθνικών ονομάτων Hellenic-Hellas αντί των λατινογενών Greek-Greece. Καρπός των ευγενών προσπαθειών του για τη συνέχεια του Ελληνισμού ήταν, μεταξύ άλλων, η αφιέρωση editorials στους New York Times, International Herald Tribune και Economist, η αλλαγή της εθνικής ονομασίας μας σε Hellenic Republic, τα νέα διαβατήρια Hellas, η σημαία Hellas στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και μετέπειτα στις διεθνείς αθλητικές οργανώσεις. Μένει για τελικό rebranding το 2040 επισήμως ο ΟΗΕ! Συνέχεια του μοναρχικού τίτλου των προηγούμενων αιώνων, Rois de Hellenes αντί Grèce, και των γραμματοσήμων μας Hellas. Όπως, κατ’ εξαίρεση όλου του δυτικού κόσμου, μας αποκαλεί η μελλοντική υπερδύναμη της ανατολής, η Κίνα. ΣΙΛΑ!