ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΠΟΤΕ (διαφορές & ομοιότητες) της Μαρικαίτης Καμβασινού

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΠΟΤΕ (διαφορές & ομοιότητες) της Μαρικαίτης Καμβασινού

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΠΟΤΕ” (διαφορές & ομοιότητες)

Γράφει η Μαίρη Κονταρουδη, Οικονομολόγος – Επικοινωνιολόγος

Ένα αξιόλογο βιβλίο βγήκε σε κυκλοφορία από μία συγγραφέα η οποία έχει στο ενεργητικό της πολλές δράσεις και ενδιαφέροντα πέραν του συγγραφικού της έργου.

Ήταν ιδρύτρια του ιστορικού χώρου ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ, στην οδό Βουκουρεστίου, έναν χώρο βιβλίου, ιστορίας και τέχνης, στον οποίο οργάνωσε και παρουσίασε ως το 1993 πολλές εκθέσεις ιστορικού και συλλεκτικού κυρίως περιεχομένου. Βιογράφος του Φιλοποίμενα Φίνου και πρώην μέλος ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, καθώς και επιμελήτρια εκδόσεων.

Το βιβλίο ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΠΟΤΕ (διαφορές & ομοιότητες), είναι όχι μόνο νοσταλγικό μυθιστόρημα, ερωτικό, ιστορικό αλλά και κοινωνικού περιεχομένου δείχνει μέσα από την ιστορία που εξελίσσεται το 1946, τα κρατούντα ήθη και έθιμα της εποχής εκείνης, μέσα από καταιγιστικά συμβάντα και συνθήκες.

Η θέση της γυναίκας συνήθως, εκτός ελάχιστον και πολύ ειδικών περιπτώσεων,  ήταν τοποθετημένη σε τελείως διαφορετικό υπόβαθρο, αδιανόητο για την εποχή μας. Ήταν σύζυγος – μάνα – οικοκυρά…. με επάγγελμα Οικιακά και κοινωνικό status αυτό του συζύγου.

Αξίζει να διαβάσουν αυτό το βιβλίο οι νέοι για να μάθουν τι συνέβαινε τότε και οι παλαιοί για να θυμηθούν αυτά που άκουσαν ή έζησαν.

Καλοτάξιδο.

 

Image

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΠΟΤΕ (διαφορές & ομοιότητες) | Το νέο μυθιστόρημα της Μαρικαίτης Καμβασινού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οδός Πανός | 

Η συγγραφέας Μαρικαίτη Καμβασινού, η ιδρύτρια του ιστορικού χώρου ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ, στην οδό Βουκουρεστίου, στον οποίο παρουσιάστηκαν πολλές εκθέσεις ιστορικού και συλλεκτικού περιεχομένου και βιογράφος του Φιλοποίμενα Φίνου, κυκλοφορεί από τις ιστορικές εκδόσεις Οδός Πανός, το νέο της μυθιστόρημα ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΠΟΤΕ (διαφορές & ομοιότητες)

Πρόκειται για την ερωτική ένωση δύο νέων στην Αθήνα του 1875, που οδήγησε, με τις απρόσμενες συνέπειές της, σ’ ένα βεβιασμένο και τραυματικό γάμο. Οι κοινωνικές και οικονομικές συγκυρίες και ο τυφλός εγωισμός κατέστρεψαν τα μεταξύ τους αισθήματα, όσο κι αν στο κύλισμα του χρόνου απέκτησαν τέσσερα παιδιά.

Μέσα από την αφήγηση της πορείας αυτής της εξαμελούς οικογένειας προβάλλεται -ως το το 1946- η γυναικεία μοίρα και νοοτροπία εκείνων των εποχών, καθώς και οι επιδιώξεις, τα λάθη, τα πάθη, οι ουτοπίες και οι ελπίδες όλων των μελών της.

Ο έρωτας και η αγάπη εισβάλουν ξανά στην ώριμη πια ζωή των δύο πρωταγωνιστών, αλλάζοντας όχι μόνο τον ψυχισμό τους, τις συμπεριφορές τους και τους χαρακτήρες τους, αλλά και τη συνειδητοποιημένη πια ματιά τους σε όσα διαδραματίζονται στην Αθήνα, τα οποία περιγράφονται με σεβασμό στις ιστορικές αλήθειες. 

Τα γεγονότα είναι καταιγιστικά: Πόλεμοι, διχασμός, απώλειες, αβάσταχτοι πόνοι, νέοι ερχομοί, οδηγούν τον αναγνώστη στη συναισθηματική προσέγγιση του με τα μέλη της οικογένειας, αλλά και στη συμμετοχή του στα δρώμενα, με αναπόφευκτη τη σύγκριση του χθες με το σήμερα, αλλά και στον εντοπισμό διαφορών και ομοιοτήτων σε όλους τους τομείς.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα, Μαρικαίτη Καμβασινού:

 Γεννήθηκε, σπούδασε, εργάζεται και ζει στην Αθήνα. 

Το 1985 ίδρυσε το «ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ» στην οδό Βουκουρεστίου, έναν χώρο βιβλίου, ιστορίας και τέχνης, στον οποίο οργάνωσε και παρουσίασε ως το 1993 πολλές εκθέσεις ιστορικού και συλλεκτικού κυρίως περιεχομένου. 
Από το 1991 και μέχρι το τέλος του 2002 υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, διάστημα στο οποίο έγραψε και επιμελήθηκε τις ιστορικές και αριθμημένες εκδόσεις: «Το Χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτη» (1997), «Το Ωρολόγιον του Ανδρόνικου Κυρρήστου» (1999), «Το Ολυμπιείο και Μνημεία της Παριλίσιας περιοχής» (2002), καθώς και τον συνοπτικό και δίγλωσσο τόμο «Μνημεία των Αθηνών» (2002), που εκδόθηκαν από τον Πολιτισμικό Οργανισμό. 
Το 2005 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις» «Ορφέας» το βιβλίο της: «ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ Φιλοποίμην και Τζέλλα» και το 2012 το μυθιστόρημα της: «Αντανακλάσεις Μνήμης και Ονείρου» (Εμπειρία Εκδοτική).

 

Πληροφορίες για το βιβλίο:

Συγγραφέας: Μαρικαίτη Καμβασινού

Τίτλος: ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΠΟΤΕ (διαφορές & ομοιότητες)

Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία – Μυθιστόρημα 

εκδόσεις Οδός Πανός | Γιώργος Χρονάς

Ποιητής & Εκδότης

Διδότου 39 και Ιπποκράτους

10680 Αθήνα