Sir Philip Anthony Hopkins, ο βραβευμένος και πολυτάλαντος καλλιτέχνης

Sir Philip Anthony Hopkins, ο βραβευμένος και πολυτάλαντος καλλιτέχνης

 

Ο Anthony Hopkins σε μία συνέντευξή στο artnews απαντά σε θέματα εικαστικά για το άτομό του.

Ερευνα, Μετάφραση, Επιμέλεια Μαίρη Κονταρούδη-Μπαζιώνη

Ο Sir Philip Anthony Hopkins Ουαλός στην καταγωγή γεννήθηκε το 1937 και εκτός από γνωστός και βραβευμένος με Oscar ηθοποιός, και παραγωγός ταινιών, έχει και άλλα δύο καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα και επιτυχίες. Είναι ζωγράφος και μουσικοσυνθέτης. Ο τίτλος Sir του απενεμήθη το 1993 από την Βασίλισσα Ελισάβετ. Μετά τις σπουδές του στο  Royal Welsh College of Music & Drama, εκπαιδεύτηκε στην   Royal Academy of Dramatic Art Λονδίνο και τότε εντοπίστηκε από τον Laurence Olivier ο οποίος τον κάλεσε να ακολουθήσει την σταδιοδρομία του στο Royal National Theatre του Λονδίνου. Τα κυριότερα έργα στο οποία πρωταγωνίστησε είναι The Lion in Winter (1968), Magic (1978), The Elephant Man (1980), Silence of the Lambs (1991), στο έργο αυτό πήρε το Oscar πρώτου ανδρικού ρόλου, και στο ίδιο έργο η Jodie Foster τον πρώτο γυναικείο ρόλο, Howards End (1992), Bram Stroker's Dracula (1992), Shadowlands (1993), The Remains of the Day (1993), Hannibal (2001), κ.α.

Στο άρθρο όμως αυτό θα αναλύσουμε τις άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητας του Sir Philip Anthony Hopkins, που από ότι φαίνεται είναι ένας πολυδιάστατος καλλιτέχνης.

Τον Μάιο του 2020 ο  Hopkins έδωσε μία συνέντευξη στον  Maximiliano Duron από τον ιστότοπο artnews για την ενασχόλησή του με την ζωγραφική.
Στο τέλος της συνέντευξης θα παρουσιαστούν μερικά απο τα εικαστικά έργα του καλλιτέχνη και δύο Video. Το δεύτερο μάλιστα είναι αρκετά εντυπωσιακό με μία μουσική εκτέλεση απο τον 
André Rieu σεσύνθεση τουAnthony Hopkins.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Anthony Hopkins, ο βραβευμένος ηθοποιός γνωστός για τον ρόλο του Hannibal Lecter στο The Silence of the Lambs και πιο πρόσφατα για το ρόλο του στο Westworld, δημοσίευσε ένα TikTok του εαυτού του χορεύοντας στο τραγούδι του Drake "Toosie slide" ενώ πίσω του παρουσιάζεται μια μεγάλη ζωγραφική που δείχνει το περίγραμμα ενός προσώπου σε ένα ημι-αφαιρεμένο φόντο φωτεινών χρωμάτων. Με την πρώτη ματιά, ο πίνακας μπορεί να μοιάζει με έργο του Francis Picabia από τη φημισμένη σειρά «Transparencies» του καλλιτέχνη. Στην πραγματικότητα, το έργο είναι ο ίδιος ο Hopkins - αν και o Picabia συγκαταλέγεται στις επιρροές του.

Για να μάθετε περισσότερα σχετικά με το καλλιτεχνικό υπόβαθρο του Hopkins και πώς ζει στην περίοδο της καραντίνας, το ARTnews τον πήρε τηλέφωνο στο σπίτι του στο Malibu της Καλιφόρνιας.

Anthony Hopkins: Δεν είμαι λόγιος ή ακαδημαϊκός με κανένα τρόπο, όταν όμως ήμουν μικρό παιδί, άρχισα να σχεδιάζω και να παίζω πιάνο όταν ήμουν περίπου πέντε ετών. Υποθέτω ότι είχα μια δημιουργική, καλλιτεχνική φλέβα. Δεν ήμουν πολύ καλός στο σχολείο. Δυσκολεύτηκα πολύ και η μητέρα μου με ενθάρρυνε, όπως κάνουν όλες οι μητέρες, γιατί δεν φαινόταν να γνωρίζω πολλά άλλα. Την εποχή εκείνη, υπήρχε ένα νεαρό κορίτσι, που ήταν πολύ μεγαλύτερο από εμένα, ήταν περίπου 17 ή 18 ετών, και ήταν κόρη ενός γείτονα των γονιών μου. Το όνομά της ήταν Bernice Evans. Είχε πάει στο Λονδίνο και σπούδασε τέχνη. Μου έκανε ένα σχέδιο με μολύβι και κιμωλία σε χαρτόνι. Ήμουν περίπου έξι ετών και λίγο μετά το τέλος του πολέμου, γύρω στο 1947 ή το ’48. Με προσκάλεσε σε ένα στούντιο πάνω από το ταχυδρομείο στο Port Talbot και με εισήγαγε στη ζωγραφική.

Σκεφτήκες ποτέ να γίνεις ζωγράφος;

Όταν ήμουν στο σχολείο, περίπου στην ηλικία των 15 ετών, άρχισα να ζωγραφίζω και τότε κάποιος είπε: «Πρέπει να γίνεις εμπορικός ζωγράφος ή γελοιογράφος». Σκέφτηκα να το κάνω αυτό, αλλά πίστευα ότι απαιτήθηκαν πάρα πολλές δεξιότητες και δεν ήμουν καλός μαθητής. Σύντομα, τα χρόνια πέρασαν, και εγκατέλειψα αυτή την ιδέα.

Πώς επέστρεψες στη ζωγραφική;

Πριν από χρόνια, η Στέλλα, η γυναίκα μου, βρήκε κάποια παλιά μου σημειώματα εδώ στο σπίτι γεμάτο με σχέδια στις κενές σελίδες. Είναι σχέδια με πολύχρωμα στυλό μελάνης. Ζωγράφιζα τοπία και πρόσωπα. Είναι πραγματικά περίεργα σχέδια. Μου είπε, λίγο πριν παντρευτούμε το 2003, «Πρέπει να αρχίσεις να ζωγραφίζεις», αλλά είπα, «Όχι, όχι». Αλλά ήθελε να κάνω πίνακες ζωγραφικής για τους καλεσμένους του γάμου μας, περίπου 75 από αυτούς. Έτσι κατέληξα να ζωγραφίσω κάποια τοπία και τα δώσαμε στους καλεσμένους του πάρτι. Έτσι ξεκίνησα ξανά.

Έχεις λάβει μαθήματα τέχνης από τότε που το επανέλαβες;

Όχι, υποθέτω ότι είμαι ένα ελεύθερο πνεύμα. Ένας φίλος μου, ο Stan Winston, ο οποίος έκανε τα ειδικά εφέ του Jurassic Park για τον Steven Spielberg, ήταν σπουδαίος καλλιτέχνης. (Δυστυχώς, πέθανε πρόωρα περίπου 10 χρόνια πριν.) Ήρθε μια μέρα για μπάρμπεκιου στο Malibu και πήγε στο στούντιο, ψάχνοντας την τουαλέτα, στον τοίχο υπήρχαν πίνακές μου . Είπε, "Ποιος τα έκανε αυτά ;" Και με ένα αυτοκαταστροφικό μορφασμό του είπα, "Λοιπόν… τα έκανα." Με ρώτησε γιατί ζωγράφισα έτσι αυτό το πρόσωπο, και του είπα ότι δεν είχα εικαστική παιδεία. Τότε έβαλε το χέρι του στο δικό μου και είπε: «Μην. Μην εκπαιδευτείς. Μην πάρεις μαθήματα γιατί θα το σκοτώσεις. Είσαι καλλιτέχνης. Είσαι ζωγράφος» και πρόσθεσε: «Δεν μπορούσα να ζωγραφίσω έτσι γιατί είμαι ακαδημαϊκός». Με ενθάρρυνε να ζωγραφίσω. Αυτό κάνω και είναι μια ελευθερία που έχω. Αντιμετωπίζω τα πάντα - μουσική και υποκριτική με αυτό τον τρόπο. Υπάρχουν τεχνικές και ως ηθοποιός είχα χρόνια εμπειρίας, αλλά κυρίως είναι ο αυτοσχεδιασμός. Είμαι δημιουργικός, που είναι ένα πράγμα, αλλά όμως χρειάζεται πειθαρχία.

Πόσο αυτοσχεδιάζεις στη ζωγραφική;

Ζωγραφίζω ελεύθερα. Ο συγγραφέας Henry Miller έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο Paint as You Like και Die Happy. Ο Henry Miller συνήθιζε να ζωγραφίζει για να ζωγραφίζει - δεν το αναλύει ούτε ανησυχεί για αυτό. Αυτό είναι που κάνω. Ο πίνακας που είδατε στο βίντεο TikTok ήταν αυτός που ολοκλήρωσα πρόσφατα. Τον έκανα βρώμικο και σκέφτηκα, γιατί το έκανα αυτό; Αλλά ποτέ δεν πετάω τίποτα, οπότε το ξεπέρασα και ανασύνθεσα ολόκληρη τη δομή του προσώπου. Λατρεύω φωτεινά, φωτεινά χρώματα. Αυτό είναι κάτι που μου αρέσει. Ζωγραφίζω πρόσωπα. Επηρεάζομαι από ανθρώπους όπως ο Oskar Kokoschka και ο Francis Picabia.

Μου παίρνει πολύ χρόνο για να ζωγραφίσω, αλλά δεν είναι επίπονο. Αυτοσχεδιάζω και μετά σταματάω. Θα μπορούσα να  επιστρέψω μερικές εβδομάδες αργότερα και μετά να  ολοκληρώσω τον πίνακα. Και τότε θα σκεφτώ, εντάξει, αρκετά και θα ξεκινήσω κάτι νέο. Είμαι υπερκινητικός. Μερικές φορές θα ξεκινήσω σε τρεις πίνακες ταυτόχρονα. Προσπαθώ να αλλάξω το στυλ των πινάκων, αλλά δεν υπάρχει στυλ. Πειραματίζομαι με λάδια και ακρυλικά και μελάνι και απλά τα ανακατεύω εντελώς. Η ζωγραφική είναι κάτι που μου αρέσει πολύ, όπως το πιάνο. Διασκεδάζω πολύ με αυτό. Απλώς ζωγραφίζω για την απόλυτη απόλαυσή μου.

Υπάρχουν άλλοι καλλιτέχνες που σου αρέσουν;

Μου αρέσουν οι L.S.Lowry και Lucien Freud. Και ο Francis Bacon, με τις παραμορφωμένες φιγούρες του, είναι ένα από τα αγαπημένα μου όλων των εποχών. Και ένας από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες που έχω συναντήσει ποτέ - και ένας που περιέγραψε τον εαυτό του ως εμπορικό καλλιτέχνη , ήταν ο Maxfield Parrish. Η επιλογή των χρωμάτων του ήταν αιθέρια. Πριν από πολλά χρόνια βρήκα κάποτε αυτό το βιβλίο της δουλειάς του και τα χρώματα μόλις πήδηξαν από τη σελίδα. Ποιος άλλος μου αρέσει; Turner, Picasso, Degas, Monet. Θα σου πω ένα εκπληκτικό πράγμα. Όταν πήγα στο Παρίσι και πήγα στο Musée d'Orsay και μετά πήγα στην αίθουσα του Van Gogh - δεν είναι υπερβολή αυτό που θα πω, αλλά όταν μπήκα σε αυτό το δωμάτιο, ήταν σαν ένα λάκτισμα στο πρόσωπο. Τα ζωντανά χρώματα της ζωής αυτού του ανθρώπου.

Αυτοπροσωπογραφία του Anthony Hopkins