Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη :“Flashbang” Κώστας Χριστόπουλος ατομική έκθεση.

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη :“Flashbang” Κώστας Χριστόπουλος  ατομική έκθεση.

zoumboulakis logo

Κώστας Χριστόπουλος "Flashbang" Κρότου - λάμψης

Ατομική Έκθεση

Εγκαίνια: Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2023 18.00 - 21.00

Διάρκεια: 17 Μαρτίου – 13 Απριλίου 2023

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη εγκαινιάζει στις 17 Μαρτίου 2023 την τέταρτη ατομική έκθεση του Κώστα Χριστόπουλου με τίτλο “Flashbang”. Στην έκθεση παρουσιάζεται ένα μέρος από την πολυετή έρευνα του Χριστόπουλου, που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικά, γλυπτικά και μικτής τεχνικής, βασισμένα στο σύνολό τους σε φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Η έκθεση “Flashbang” διερευνά τα όρια της ύλης, τη σχέση με τη μνήμη, την υποκειμενικότητα του βλέμματος, την ενσώματη παρουσία στο παρόν. Τα έργα εστιάζουν στους μηχανισμούς κατασκευής της ιστορικής μνημόνευσης και, τελικά, της γνώσης, με σκοπό τη διερώτηση για ό,τι υιοθετούμε ως αυτονόητο και δεδομένο. Αντίστοιχα λειτουργούν οι επικαλύψεις των αναφορών, ενεργοποιώντας νέες προοπτικές ενατένισης του οικείου. Οι μεγάλης κλίμακας καμβάδες του Χριστόπουλου εμβαθύνουν στο αχαρτογράφητο τοπίο πολιτικά φορτισμένων νησιών της Ελλάδας, σε διάλογο με θραυσματικές αφηγήσεις της πρόσφατης παγκόσμιας ιστορίας, όπως αποτυπώνονται σε συνθήματα γραμμένα σε πανό.

Στη ζωγραφική του ο Χριστόπουλος εμμένει στην ασπρόμαυρη παλέτα. Η τονική κλίμακα δίνει την ψευδαίσθηση της ψηφιακής επεξεργασίας. Οι ρευστές ισορροπίες των κοινωνικοπολιτικών εντάσεων, όπως εκδηλώνονται στις μαζικές πορείες και τις συλλογικές διεκδικήσεις, αποτυπώνονται στον τρόπο που χειρίζεται το λάδι στον καμβά, δημιουργώντας μία αμφίδρομη σχέση των θεματικών του αναφορών με τις ζωγραφικές του υφές και ποιότητες. Αμήχανες όψεις νεόδμητων κτιρίων που συνθέτουν την αστική πραγματικότητα, επιγραφές αιτημάτων και άνυδροι χείμαρροι σε τόπους εξορίας πυροδοτούν αλληλουχίες συνδέσεων και αντιφατικών συνειρμών.

Η υλικότητα των έργων διαπλέκεται με τις πολιτικές αφηγήσεις και δημιουργεί ένα κοινό έδαφος φιλοξενίας των ετερόκλητων στοιχείων της έκθεσης. Εστιάζοντας στη συμβολική και υλική οικονομία, ο Χριστόπουλος χαράσσει πάνω σε έναν τενεκέ από λάδι τη λέξη «δικαιοσύνη» (Justice). Οι εμφανείς φυσικές διαδικασίες διάβρωσης και οξείδωσης του μετάλλου στέκονται ως ζωγραφική «ύλη» με έντονη αφηγηματική ισχύ. Εικόνες από συγκρούσεις σε διαδηλώσεις, επικαλυμμένες από λεπτή επίστρωση κεριού, ανασύρουν μνήμες «εύφλεκτων» διαπραγματεύσεων, ενώ δύο ξύλινοι, τεμαχισμένοι όρμοι από αγυάλιστο παρκέ αναμοχλεύουν ζητήματα νεοελληνικών αφηγήσεων.

Η έκθεση “Flashbang” αναδεικνύει ένα σύμπαν από σημαινόμενα που επικαλούνται τα ανακλαστικά του θεατή, αφήνοντας χώρο για αναστοχασμό πάνω σε ζητήματα που αφορούν την αλληλένδετη σχέση μεταξύ τοπίου και ιστορίας.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα:

Ο Κώστας Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976. Από το 2018 είναι Επίκουρος καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας. Αποφοίτησε το 2002 από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και το 2008 από το Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ίδιας σχολής. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2006 πραγματοποίησε την πρώτη ατομική του έκθεση «bingo», το 2010 τη δεύτερη με τίτλο «Το δωμάτιο» και το 2016 την τρίτη με τίτλο «Y.ST.RD» στην γκαλερί Ζουμπουλάκη. Έχει εκδώσει το βιβλίο Ο εθνοκεντρικός λόγος στη νεοελληνική τέχνη (εκδόσεις Ασίνη, 2022). Aπό το 2006 αρθρογραφεί στον ημερήσιο, περιοδικό και διαδικτυακό τύπο, έχοντας επίσης πλούσια κειμενογραφία σε συλλογικούς τόμους και καταλόγους εικαστικών εκθέσεων. Έχει επιμεληθεί και συνεπιμεληθεί ατομικές και ομαδικές.  Η έκθεση «Flashbang» είναι η τέταρτη ατομική έκθεσή του στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη                             

Διάρκεια  έκθεσης:  17 Μαρτίου – 13 Απριλίου 2023

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00 -20.00 Τετ. & Σάβ. 11.00 –15.00 Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Κώστας Χριστόπουλος, Justice, 2023, τενεκές λαδιού, 22,3 x 28 εκ.

Κώστας Χριστόπουλος, Μυρσίνη, 2023, δίπτυχο, λάδι σε χαρτί, 20 x 27,5 εκ. - το καθένα_