Galerie Mona Lisa στο Παρίσι : «ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ» ΖΩΗ ΝΙΚΗΤΑΚH Έκθεση Ζωγραφικής.

Galerie Mona Lisa στο Παρίσι : «ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»  ΖΩΗ ΝΙΚΗΤΑΚH Έκθεση Ζωγραφικής.

28 Μαϊου – 8 Ιουνίου 2024

Έκθεση Ζωγραφικής

ΖΩΗ ΝΙΚΗΤΑΚH

«ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ ΤΟΥ ΜΥΣΤΙΚΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

Η Galerie Mona Lisa στο Παρίσι παρουσιάζει την 4η ατομική έκθεση της Ζωής Νικητάκη με τίτλο  «Διαλογισμοί του Μυστικού Νέου Κόσμου»  από την Τρίτη 28 Μαϊου έως και το Σάββατο 8 Ιουνίου 2024.

Εγκαίνια έκθεσης: Πέμπτη 30 Μαϊου 2024 ώρα 18.00 - 20.30

Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαϊου  - 8 Ιουνίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Tρίτη έως και Σάββατο 14.00 - 18.30

Υπάρχει ένας Κόσμος χωρίς τέλος, αδελφέ μου,
και υπάρχει το Ον χωρίς όνομα,
για το οποίο τίποτα δεν μπορεί να ειπωθεί.
μόνο όποιος έχει φτάσει σαυτή την περιοχή γνωρίζει.
είναι αλλιώτικος απότι ακούγεται και λέγεται.
Καμιά μορφή, κανένα σώμα, κανένα μήκος, κανένα πλάτος,
καμιά πνοή δεν υπάρχει εκεί.
πώς θα μπορέσω να πω εκείνο που είναι;

(Καμπίρ / 1440-1518)

Από τότε που με θυμάμαι ζωγραφίζω, σαν παιδί ζωγράφιζα σε όποια επιφάνεια έβρισκα μπροστά μου και αυτή η εσωτερική αναγκαιότητα και ώθηση δεν σταμάτησε, ακόμα κι όταν διένυσα τον κήπο της παιδικής μου ηλικίας. Είμαι κατά κύριο λόγο αυτοδίδακτη ζωγράφος, ζω γράφοντας με εικόνες που είναι τα εξωτερικά σύμβολα εσωτερικών αληθειών, ποιοτήτων και δυνάμεων της ψυχής μου, της ψυχής όλων των πραγμάτων και της συμπαντικής θεϊκής πηγής τους. H τελευταία μου έκθεση, «Συμπαντικά Αρχέτυπα – Σύμβολα της Ψυχής» υλοποιήθηκε πέρυσι στην Αθήνα, την πόλη που ζω και δημιουργώ, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

«Οι Διαλογισμοί του Μυστικού Νέου Κόσμου» αποτελούν την τέταρτη ατομική έκθεσή μου, που υλοποιείται στο Παρίσι, στην Πόλη του Φωτός, μια πόλη όπου ονειρευόμουν από παιδί να ζωγραφίζω και να που όπως στα παραμύθια, έτσι και στη ζωή, με τρόπο μαγικό, το όνειρο της ψυχής βγαίνει αληθινό. Πρόκειται για μια σειρά έργων που μέσα από τις μυστηριώδεις ατμόσφαιρες των χρωμάτων και των συμβόλων τους μιλούν για έναν Κόσμο Νέο που μπορεί ακόμα να είναι αόρατος και να μην έχει εκδηλωθεί σε φυσικό υλικό πεδίο στον πλανήτη μας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Σπόρους αυτού του Κόσμου του Μέλλοντος συναντούμε εδώ κι εκεί σαν μικρές φωτοσταλαγματιές στα σκοτάδια του υλισμού που επεκτείνεται λυσσαλέα ως μια ύστατη προσπάθεια συντήρησης ενός κελύφους ήδη νεκρού. Όμως η πύρινη φλόγα του ερχομένου Κόσμου καίει άσβεστη μέσα στα σωθικά του παλιού, η ανθρωπότητα αρχίζει να αισθάνεται πως υπάρχει ένα πεπρωμένο μεγαλύτερο τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, η ανθρωπότητα αρχίζει να συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να καλυφθεί από όσα ο υλικός πολιτισμός εξασφαλίζει.

Οι Διαλογισμοί του Μυστικού Νέου Κόσμου ανοίγουν μια ρωγμή στο πεδίο το υλικό για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε πως κάθε θάνατο μια νέα γέννα τον ακολουθεί, τούτη είναι μια αδιαμφισβήτητη συμπαντική αρχή στη ζωή για τον υλικό κόσμο της φθοράς που έχει τέλος και αρχή. Η γέννα της ζωής που δεν τελειώνει ουσιαστικά, μα αέναα μετασχηματίζεται, σε πόσες μορφές, σε πόσα επίπεδα, σε πόσες όψεις…

Οι Διαλογισμοί του Μυστικού Νέου Κόσμου σαν καθρέφτες του Μέλλοντος, μας καλούν να ανοίξουμε την καρδιά μας συνειδητά και να επιτρέψουμε χώρο ώστε να ξεδιπλώσει τη φωνή της, και εμείς να την αφουγκραστούμε, τούτη τη φορά πιο βαθιά... Να θυμηθούμε την αληθινή προέλευση μας, πέρα από τον θάνατο, πέρα από τη τη γέννα και τη φθορά, εκεί που η αλήθεια μας λάμπει παντοτινά σαν για πρώτη φορά. Εκεί που η Καρδιά στέκει ακατάστρεφτη , αγέρωχη, πυριφλεγέθουσα και υψώνει το λάβαρο του Πνεύματος που αέναα τολμά !

«Το νόημα του Σύμπαντος αποκαλύπτεται στην ψυχή», όπως επισημαίνει ο Ρούντολφ Στάινερ. Μπορεί να μην καθίσταται δυνατό να βρεθεί σε αυτό που βλέπουμε, ακούμε ή αγγίζουμε, αλλά σε εκείνο που η ψυχή φέρνει στο φως απ’ το αόρατο βάθος της. Η ίδια η Ψυχή είναι αποκάλυψη, που ξεδιπλώνει το κρυμμένο μονοπάτι στον Μυστικό Νέο Κόσμο, που σαν πυρσός αναμμένος διαλύει τα σκοτάδια. Και αποτελεί συμπαντική νομοτέλεια το γεγονός ότι το σκοτάδι δεν μπορεί να αντέξει την τόλμη του φωτός. Ο πνευματικός αγώνας μιας ισχυρής συλλογικότητας εντυπώνει μια εικόνα αληθινής σημασίας, εντυπώνει τον Νέο Κόσμο ώστε να μπορέσει να εκδηλωθεί από τη σφαίρα του αφηρημένου στη σφαίρα της πραγματικότητας.

 Ζωή Νικητάκη

Η έκθεση υλοποιείται στη Galerie Mona Lisa

Rue de Varenne 75007 / Paris / tel: 0661557162/ https://galerie-monalisa.org/en/

nikitakizohbio28042024 

H Zωή Νικητάκη είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος – εικονογράφος, αφηγήτρια παραμυθιών, συγγραφέας, φιλόλογος και ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεύτρια που ζει και δημιουργεί στην Αθήνα. Γεφυρώνει μέσα από τη δράση της τρεις τομείς: εκπαίδευση, τέχνη, θεραπεία και εστιάζει στη θεραπευτική δράση και λειτουργία της Τέχνης. Έχει δημιουργήσει το Healing Art in Greece με κύριο εργαλείο μια μέθοδο σύνθεσης που ονομάζει Ιαματική Ταξιδευτική – Psychodynamic Color Storytelling. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει εικονογραφήσει όλα τα βιβλία της ιδίας και άλλων συγγραφέων, με μεγαλύτερες συνεργασίες γνωστό θυγατρικό εκδοτικό οίκο του Hay house και τις εκδόσεις Onager στη Νέα Υόρκη. Έργα της επιλέχθηκαν από την Διεθνή έκθεση ζωγραφικής Biennale Internazionale d’arte στο Μπάρι της Ιταλίας και έργα της έχουν επίσης επιλεγεί από γνωστή γκαλερί στη Νέα Υόρκη. Επιλέχθηκε πρόσφατα ανάμεσα σε 275 εικονογράφους από 36 χώρες από τη Διεθνή Μπιεννάλε εικονογράφησης παιδικού βιβλίου στη Μπρατισλάβα και τα έργα της εκτέθηκαν στο BIBIANA, International House of Art for Children. Έχει εργαστεί με παιδιά κοντά τρεις δεκαετίες ως φιλόλογος, ως μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Αθήνα και μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα τέχνης και παραμυθοπαραστάσεις. Έχει μεγάλη συμβολή στον χώρο του παραμυθιού, με παραστάσεις αφήγησης σε όλη την Ελλάδα, με σεμινάρια για την τέχνη της αφήγησης του παραμυθιού σαν παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο αυτογνωσίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με διαδραστικές παραστάσεις αφήγησης σε καρκινοπαθείς σε γνωστό ογκολογικό νοσοκομείο, με βιβλία που έχει συγγράψει και εικονογραφήσει, με δεκάδες άρθρα, καθώς και με ανακοινώσεις σε συνέδρια και με την τηλεοπτική εκπομπή με παραμύθια, που σχεδίασε και υλοποίησε, με τίτλο, «Το Ονειρόδεντρο των παραμυθιών». Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ως καλλιτέχνης έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς χώρους και φορείς στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής, Υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Υπουργείο Παιδείας,  actionaid Ελλάς, κλπ.) και με συγγραφείς στο εξωτερικό. Για πολλά χρόνια εργάστηκε στο Μουσείο Nεώτερου Ελληνισμού ως μουσειοπαιδαγωγός και εικονογράφος, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις ηλικίες, καθώς και παραμυθοπαραστάσεις. Η τελευταία της ατομική έκθεση ζωγραφικής, «Συμπαντικά Αρχέτυπα – Σύμβολα της Ψυχής» υλοποιήθηκε το 2023 στη γκαλερί του Black Duck Multiplarte, στην Αθήνα. “Oι Διαλογισμοί του Μυστικού Νέου Κόσμου» είναι η τέταρτη ατομική έκθεση ζωγραφικής που υλοποιεί στη Galerie Mona Lisa στο Παρίσι.

 

Image

Αιώνια Αγαπημένη

Image

Διαλογισμός - Το Ξύπνημα του Μάγου

Image

Διαλογισμός

Image

Ουράνια Μητέρα

Image

Συμπαντικό Κάλεσμα