μoment Creative (μC),Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος : "4o ARTIST MEETING", καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία στον αρχαιολογικό χώρο

μoment Creative (μC),Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος : "4o ARTIST MEETING", καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία στον αρχαιολογικό χώρο

4ο Artist Meeting

Η καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία στον αρχαιολογικό χώρο μια πρωτοβουλία του μoment Creative (μC)

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 17:00-19:30  Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνος*

Μετά από τρεις επιτυχημένες και πλέον εποικοδομητικές συναντήσεις με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 καλλιτέχνες και επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού, το μoment creative διοργανώνει το 4ο artist meeting στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος με θέμα την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία σε αρχαιολογικούς χώρους.
Πρόκειται για το δεύτερο μέρος μιας θεματικής, που ακολουθεί τη συζήτηση του Ιουνίου για την καλλιτεχνική δημιουργία στο αστικό τοπίο. Στόχος του 4ου artist meeting είναι να εστιάσει σε καλλιτεχνικά και πρακτικά ζητήματα που άπτονται της δημιουργίας καλλιτεχνικών έργων σε αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Προσκεκλημένοι ομιλητές στο 4ο artist meeting θα είναι οι αρχαιολόγοι και ηθοποιοί (Ευθύμης Θέου (Βερολίνο/Αθήνα) και Ηλέκτρα Αγγελοπούλου Αθήνα). Με τη διπλή ιδιότητα τους, ο Ευθύμης και η Ηλέκτρα θα μιλήσουν για την εμπειρία της ανασκαφής ως αφετηρία για μια αλληλεπίδραση με την εκάστοτε τοπική κοινότητα, και για το πώς η διερεύνηση του αρχαιολογικού υλικού μπορεί να αποτελέσει βάση για τη δημιουργία site specific έργων τα οποία εμπλέκουν δραματουργικά το παρόν με το παρελθόν.

Μέσα από παραδείγματα και πρόσφατες παραγωγές των καλλιτεχνών θα συζητηθεί σε ποιο βαθμό ένας αρχαιολογικός χώρος ή ένας τόπος με ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί αφορμή για να δημιουργηθεί μια καλλιτεχνική ιδέα που αγκαλιάζει προσωπικά και συλλογικά βιώματα, κομμάτια της δημόσιας ιστορίας ενός τόπου από το παρελθόν μέχρι σήμερα.

Θα ακολουθήσει ανοικτή συζήτηση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες με σκοπό να αναδειχθούν ζωτικής σημασίας πρακτικά και οργανωτικά ζητήματα που απαιτούνται για την υλοποίηση μιας δράσης σε αρχαιολογικούς χώρους. Ζητήματα όπως η συνεργασία με την εκάστοτε αρχαιολογική ομάδα και την τοπική υπηρεσία και η διαδικασία εξασφάλισης σχετικής άδειας, οι εκάστοτε περιορισμοί που πρέπει να χαρτογραφηθούν και να ληφθούν υπόψη, η ασφάλεια των συντελεστών και του κοινού, η δυνατότητα χρήσης -ή όχι-  τεχνητού φωτισµού, η προσβασιμότητα, η χρηματοδότηση και οι απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, θα ξεδιπλωθούν κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Η συνάντηση απευθύνεται σε καλλιτέχνες, υπεύθυνες_ους παραγωγής, και εν γένει σε επαγγελματίες από τον χώρο του πολιτισμού που έχουν ήδη υλοποιήσει αντίστοιχες δράσεις και θα ήθελαν  να μοιραστούν εμπειρία, προβληματισμούς και πρακτικές πληροφορίες.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κωνσταντίνα Γεωργίου, δημιουργός του μοment Creative και της ΑΜΚΕ ‘ανάμεσα στους μέρμηγκες’.

Πρακτικές πληροφορίες

4ο artist meeting | Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023, 17:00-19:30

Χώρος συνάντησης: Ακαδημία Πλάτωνος, 104 42, Αθήνα  *Είσοδος από Μοναστηρίου και Τηλεφάνους

Οργάνωση artist meetings: Βίκυ Μπαρμπόκα

Είσοδος ελεύθερη με απαραίτητη τη δήλωση συμμετοχής εδώ:  

https://docs.google.com/forms/d/129AisHmZjRyjRewtF1KNA5d6e3nWiEkRwJLW3Zi-0nQ/

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 άτομα

Εmail. This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FB: momentcreativebyamongtheants | IG: themomentcreative

Τί είναι το μoment Creative (μC);

Πρόκειται για μια πλατφόρμα η οποία απευθύνεται σε καλλιτέχνες αλλά και επαγγελματίες στον τομέα της παραγωγής καλλιτεχνικών γεγονότων, σε οποιοδήποτε στάδιο της επαγγελματικής τους πορείας και αν βρίσκονται. Μέσα από 1:1 mentoring αλλά και μέσα από μία σειρά από θεματικά artist meetings το μC επιδιώκει να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χρήσιμων εργαλείων προς κάθε καλλιτέχνη και δημιουργό που επιθυμεί να συνδέσει τη δημιουργικότητα, την καλλιτεχνική πρακτική και τα επόμενα του βήματα στο χώρο της τέχνης.

Το μoment Creative (μC) διοργανώνει δωρεάν μια σειρά από artist meetings επιδιώκοντας να ενθαρρύνει καλλιτεχνικές συνέργειες και να ενισχύσει έμπρακτα καλλιτέχνες και επαγγελματίες από το χώρο του πολιτισμού που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Απώτερος στόχος είναι οι συμμετέχοντες να συζητήσουν ανοιχτά, να μοιραστούν και να λάβουν χρήσιμες πληροφορίες, γνώση και εμπειρίες πάνω σε ζητήματα που τους απασχολούν, είτε επιμελούνται μιας ιδέας καλλιτεχνικά, είτε οργανωτικά ή και τα δύο. 

Μερικές από τις θεματικές που αγκαλιάζει το μC είναι η διοργάνωση και παραγωγή φεστιβάλ σε εσωτερικούς και δημόσιους χώρους, οι συνεργασίες με τοπικές κοινότητες και συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, η ανάπτυξη μακροχρόνιας σχέσης με το κοινό στο οποίο απευθύνεται κάθε καλλιτεχνικό project, οι διεθνείς συνεργασίες με φορείς και καλλιτέχνες του εξωτερικού, η ενημέρωση για χρηματοδοτικά προγράμματα και η ανατροφοδότηση στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. 

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Ηλέκτρα Αγγελοπούλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Classics στο UCL. Παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Αρχαίος Κόσμος» με κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στα πλαίσια του οποίου έχει χρόνια ανασκαφική εμπειρία. Είναι κάτοχος του Μεταπτυχιακού Τίτλου «Text and Performance» με κατεύθυνση Performance της RADA (Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου) σε συνεργασία με το King’s College.

Στο θέατρο έχει εργαστεί ως performer, σκηνοθέτις, βοηθός σκηνοθέτη, ερευνήτρια, δραματουργός και παραγωγός σε συνεργασία με διάφορους φορείς και φεστιβάλ, όπως η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, το ΕΜΣΤ, το MOMus, το MIRfestival, το Festivals of the Future, το Goethe-Institut, το Bios/Tesla, το Monitor festival, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Brown, το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου, το ΔηΘεΡε κ.α.

Ένα από τα βασικά της ενδιαφέροντα είναι ο σύζευξη της Performance με την Αρχαιολογία. Στο πλαίσιο αυτό έχει συμμετάσχει ως ερευνήτρια και ηθοποιός στην performance «Γαύδος: Το Σπίτι», σε σκηνοθεσία του Ευθύμη Θέου. Υπήρξε, επίσης, συν-δραματουργός και βοηθός σκηνοθέτη στην performance «Τα Ρούχα», του ιδίου. Τέλος, έχει πραγματοποιήσει την επιτόπια εθνογραφική έρευνα, τη συν-δραματουργία, τη σκηνοθεσία και την in situ performance στις παραστάσεις: «Γυναίκα» (αρχαιολογική θέση Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας) και «Διαδρομές» (Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδας), υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου Brown και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

Ευθύμης Θέου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1980. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Βερολίνο. Σπούδασε Θέατρο στο Ωδείο Αθηνών (2008) και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2004).

Συνεργάζεται  σταθερά  με  την  ομάδα  Vasistas,  ως  ηθοποιός  και δραματουργός,  καθώς  και με  το  Εθνικό  Θέατρο,  το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την  ομάδα  Κανιγκούντα,  τη  Στέγη  του Ιδρύματος Ωνάση κ.α. Ως αρχαιολόγος συνεργάζεται σταθερά με το Διεπιστημονικό Ερευνητικό Πρόγραμμα στο νησί της Γαύδου, κυρίως στο κομμάτι που αφορά τη μελέτη της προϊστορικής κεραμεικής. Έχει επίσης συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο του Southampton, το Πανεπιστήμιο του Brown, το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, , την Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή κ.α.

Από το 2008 εργάζεται πάνω στη σύζευξη του Θεάτρου και της Αρχαιολογίας για τη δημιουργία έργων που εξερευνούν νέους τρόπους πρόσληψης του υλικού παρελθόντος και παραγωγής site-specific θεαμάτων. Ενδεικτικά, έχει παρουσιάσει έως σήμερα τα έργα: Ζωολόγιο/Bestiario (2023, Προϊστορικός οικισμός στα Γουρνιά Λασιθίου), Τα Ρούχα (2021, Προϊστορικός οικισμός Κοίμησης, Θηρασία),  Γαύδος: Το Σπίτι (2012, Μινωική εγκατάσταση στα Καταλύματα, Γαύδος), Το Γεύμα (2011, Νεολιθική εγκατάσταση στην Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας), Καλαυρεία (2009, Ιερό του Ποσειδώνα στον Πόρο).

http://performance-archaeology.com/, www.facebook.com/Performance.Archaeology

 

Image

Ηλέκτρα Αγγελοπούλου

Image

Ευθύμης Θέου