“ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ, ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ” Χρήστος Κονταρούδης, διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής-Συνέδριο ΕΕΦ "Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΓΕΥΕΙ".

“ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ, ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ” Χρήστος Κονταρούδης, διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής-Συνέδριο ΕΕΦ "Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΓΕΥΕΙ".

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ «Η ΦΥΣΙΚΗ ΜΑΓΕΥΕΙ»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΝΤΑΡΟΥΔΗΣ 

“ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ, ΟΙ ΔΥΟ ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ”

 

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη Μπαζιώνη, Οικονομολόγος, Επικοινωνιολόγος

Κατά τη διάρκεια του 3μερου ετήσιου Συνεδρίου της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, ο Χρήστος Κονταρούδης, Αρχιτέκτων Πολεοδόμος Εικαστικός, έκανε μία ιδιαίτερη παρουσίαση, η οποία προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον.

Η σύνδεση της Επιστήμης με την Τέχνη, ένα θέμα πρωτοποριακό, εντυπωσιακό, έκανε γνωστά θέματα τα οποία το ευρύ κοινό ενδεχομένως δεν γνώριζε.

Η παρουσίαση αποσκοπούσε στην ανάδειξη και αμφίδρομη σχέση της Τέχνης και σε αυτή περιλαμβάνονταν  Αρχιτεκτονική, Πολεοδομία, και Εικαστικές τέχνες, με την Επιστήμη γενικότερα.

Το υλικό παρουσιάστηκε σε οπτικοακουστικό περιβάλλον, και κάλυψε την Ιστορία του Ανθρώπου από τις απαρχές της ζωής του σε αυτό τον πλανήτη, μέχρι τις νέες τάσεις τόσο στην Αρχιτεκτονική, την Πολεοδομία όσο και στην Τέχνη, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψη φυσικές, κοινωνικές, και πολλές άλλες παραμέτρους, που η Επιστήμη επηρεάζει την Τέχνη και αντίστροφα.

Ένα από τα θέματα που ανέπτυξε και έκανε εντύπωση στο ακροατήριο, ήταν η χωροθέτηση αλλά κυρίως οι οπτικές διορθώσεις του Παρθενώνα, που κατέστησαν αυτό το μνημείο ως το υπ’ αριθμό ένα μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομίας.   

Επίσης έγινε μία εκτεταμένη παρουσίαση Πολεοδομικού χαρακτήρα σχετικά με την οικιστική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, και η Ιστορία δημιουργίας και ανάπτυξης των οικισμών, σε πόλεις, μεγαλουπόλεις, μητροπόλεις και τελικά στην Οικουμενόπολη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν παραμέτρους, όπως φυσικές επιστήμες, αλλά και όσες έχουν σχέση με τον άνθρωπο γενικότερα

Στη συνέχεια της ομιλίας Σχετικά με τις εικαστικές Τέχνες, παρουσιάστηκαν τεχνικές σχεδίασης αλλά κυρίως οι τάσεις της εικαστικής τέχνης, (ζωγραφικής) με εικόνες έργων μεγάλων ζωγράφων, ενώ στο τέλος ο Χρήστος παρουσίασε μία σειρά ζωγραφικών έργων του με θέματα εμπνευσμένα από τα επιτεύγματα της Φυσικής Επιστήμης.

Η παρουσίαση έγινε δεκτή με πολύ ενθουσιασμό και μάλιστα ζητήθηκε από τον Πρόεδρο της Ημερίδας  Δρ Κοτσιφάκο Δημήτριο να γίνει μία νέα παρουσίαση με αποκλειστικά δημιουργίες του ομιλητή Χρήστου Κονταρούδη.

Image
Image

ο κ. Φιλντίσης Παναγιώτης, Αντιπρόεδρος της ΕΕΦ, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και ο Χρήστος Κονταρούδης

Image

ο Χρήστος Κονταρούδης στην παρουσίαση του θέματός του.

Image

ο Χρήστος Κονταρούδης στην παρουσίαση του θέματός του.