Πρόταση για μετονομασία του Musée d'Orsay σε Musée Valéry Giscard d'Estaing

Πρόταση για μετονομασία του Musée d'Orsay σε Musée Valéry Giscard d'Estaing

Μετά τον χθεσινό θάνατο του Giscard d´Estaing: Η Dati και ο Pécresse ζητούν το μουσείο Orsay να πάρει το όνομά του.

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη-Μπαζιώνη, Οικονομολόγος – Επικοινωνιολόγος.

Στην έκτακτη επικαιρότητα, μεγάλο μέρος κατέλαβε ο χθεσινός θάνατος του μεγάλου πολιτικού, πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και φιλέλληνα Giscard d´Estaing, και προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση στη διεθνή κοινότητα. Να θυμίσουμε ότι ήταν μεγάλος υποστηρικτής της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Όπως αναφέρεται στο γαλλικό τύπο, σήμερα Πέμπτη 3/12/2020 το απόγευμα στις 8 μ.μ  ο Πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron, θα χαιρετήσει τη μνήμη του κατά τη διάρκεια ομιλίας προς τους Γάλλους.

Δύο πολιτικοί έκαναν την πρόταση να πάρει το όνομά του το Musée d'Orsay, αφού ήταν λάτρης του Μουσείου και με πρωτοβουλία του, το 1977  ξεκίνησε η μετατροπή του Gare d'Orsay σε Μουσείο, το οποίο άνοιξε στο κοινό στις 9 Δεκεμβρίου 1986

Αναλυτικότερα στο άρθρο που ακολουθεί.

Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας πέθανε από τον Covid-19 την Τετάρτη σε ηλικία 94 ετών. Ήταν ιδιαίτερα ο μεγάλος λάτρης  του διάσημου Παρισινού μουσείου.

giscaraumuseedorsay

Θα ήταν πράγματι ένα ωραίο αφιέρωμα. Ενώ οι συναισθηματικές αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου έχουν συνδεθεί από το απόγευμα της Τετάρτης με την ανακοίνωση του θανάτου του Valéry Giscard d'Estaing και ότι ο Emmanuel Macron θα χαιρετήσει τη μνήμη του κατά τη διάρκεια ομιλίας προς τους Γάλλους αυτήν την Πέμπτη 3/12/2020 το απόγευμα στις 8 μ.μ. Η Rachida Dati ( Η Rachida Dati  είναι Γαλλίδα πολιτικός που διετέλεσε μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εκπροσωπώντας την Île-de-France. Πριν από την εκλογή της, κατείχε τη θέση του υπουργικού συμβουλίου του φύλακα των σφραγίδων, Υπουργού Δικαιοσύνης ).και η Valérie Pécresse ( Η Valérie Pécresse είναι Γαλλίδα πολιτικός που υπηρετεί ως Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Île-de-France από το 2015 )
πρότειναν και οι δύο να δώσουν το όνομα του πρώην προέδρου σε ένα πολιτιστικό σημείο στο Παρίσι.

"Ζητώ από το κράτος, όπως δήλωσε η Rachida Dati, το Musée d'Orsay, μπορεί τώρα να φέρει το όνομά του", ανέφερε επίσης στο Twitter Valérie Pécresse, υπενθυμίζοντας ότι ο Valéry Giscard d'Estaing "μετέτρεψε το Gare d'Orsay σε ένα από τα πιο δημοφιλή μουσεία στον κόσμο, προς τη δόξα των ιμπρεσιονιστών ".

Η απόφαση για την κατασκευή του Musée d'Orsay ελήφθη τον Οκτώβριο του 1977, με πρωτοβουλία του Valéry Giscard d'Estaing, το ίδρυμα υπενθυμίζει στον ιστότοπό του. Το μουσείο άνοιξε στο κοινό στις 9 Δεκεμβρίου 1986.

πηγή : le parisien

Image

Musee d' Orsay

Image

Εσωτερική άποψη του Musee d' Orsay