ΟΤΑΝ Η ΤΥΧΗ ΓΕΛΑ "DAVID CHOE" Ο ΠΟΛΥΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ STREET ARTIST

ΟΤΑΝ Η ΤΥΧΗ ΓΕΛΑ "DAVID CHOE" Ο ΠΟΛΥΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΣ STREET ARTIST

David Choe (Street Artist) U.S.A

Μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι. Όταν η τύχη δεν σου χαμογελά αλλά ξεκαρδίζεται στα γέλια.

Γράφει η Μαίρη Κονταρούδη Mary Konta Οικονομολόγος - Επικοινωνιολόγος

Όπως παρουσιάστηκε σε ένα  επεισόδιο του CNBC "The Filthy Rich Guide", τον Φεβρουάριο του 2012 , η δουλειά του David Choe ενός Street Artist έπεσε στην αντίληψη και τον θαυμασμό, του Sean Parker, ιδρυτή της Napster. (Για όσους δεν το γνωρίζουν Η εταιρία Napster ήταν ένα σύνολο τριών υπηρεσιών με επίκεντρο τη μουσική. Ιδρύθηκε ως ένα πρωτοποριακό λογισμικό διαμοιρασμού αρχείων που  βασιζόταν σε peer-to-peer (P2P) για την χρήση ψηφιακών αρχείων ήχου, συνήθως τραγουδιών και μουσικής, κωδικοποιημένα σε μορφή MP3.)

Το 2005, αφού ο Parker έγινε πρόεδρος της τότε start-up εταιρίας Facebook,  προσέλαβε τον Choe να διακοσμήσει την  έδρα της εταιρίας στο Silicon Valley με τοιχογραφίες.

Ο Parker του πρόσφερε μια επιλογή ανάμεσα σε μετρητά και εταιρικές μετοχές, αλλά τον συμβούλεψε να πάρει τις μετοχές.

Ήταν μια επικίνδυνη απόφαση. Όπως έλεγε ο Choe στον Howard Allan Stern, (συγγραφέας, ραδιοσχολιαστής και τηλεπαρουσιαστής) εκείνη την εποχή "το Facebook ήταν ένα αστείο". Δεν υπήρχε καμία εγγύηση ότι η επιχείρηση θα είχε επιτυχία και οι μετοχές της θα μπορούσαν να κλείσουν χωρίς καμία αξία.

Παρ' όλα αυτά Πήρε τις μετοχές.

Όταν το Facebook κυκλοφόρησε δημοσίως με $ 38 ανά μετοχή το 2012, οι μετοχές του ανέρχονταν σε 200 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον καθιστούσε  εκατομμυριούχο. Σήμερα η κοινή μετοχή είναι πάνω από $ 171, αν έχει κρατήσει τις μετοχές του, η περιουσία του θα έχει ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη.

Ο Choe και το έργο του έχουν επίσης αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τον Ιούνιο, μια πρόσφατα τελειωμένη τοιχογραφία από την Choe στη γειτονιά Bowery της Νέας Υόρκης ήταν σχεδόν αμέσως επισημασμένη, σύμφωνα με πληροφορίες ως ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην υποτιθέμενη ιστορία της σεξουαλικής επίθεσης. Ο Choe μίλησε για τη διαμαρτυρία και ζητώντας συγγνώμη για ένα πολύπλοκο παρελθόν του, είπε: "Έχω ZERO ιστορία σεξουαλικής επίθεσης". Η τοιχογραφία ήταν εξ ολοκλήρου ασβεστωμένη, μερικές εβδομάδες αργότερα.

Ο Zuckerberg μπροστά από μία τοιχογραφία του Choe

Έργο σε εξέλιξη σε τοίχο των γραφείων του Facebook

Έργο σε εξέλιξη σε τοίχο των γραφείων του Facebook

Τοιχογραφίες στα γραφεία του Facebook

Bowery wall New York

Mural by David Choe

Υπό κατασκευή

Mural by David Choe