Kalfayan Galleries :‘Les Toits de Paris’ Εδουάρδος Σακαγιάν.

Kalfayan Galleries :‘Les Toits de Paris’ Εδουάρδος Σακαγιάν.

Kalfayan Galleries (Χάρητος 11 , Κολωνάκι, Αθήνα)

Εδουάρδος Σακαγιάν Les Toits de Paris

Εγκαίνια: Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024, 19.00 – 22.00.

Διάρκεια: 25 Ιανουαρίου – 10 Μαρτίου 2024

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 11.00 - 15.00 | Τρίτη - Παρασκευή 11.00 - 19.00 | Σάββατο 11.00 – 15.00

Οι Kalfayan Galleries παρουσιάζουν την ατομική έκθεση τoυ Εδουάρδου Σακαγιάν με τίτλο Les Toits de Paris’.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024, 19.00-22.00.

Η ζωγραφική του Εδουάρδου Σακαγιάν προκαλεί με την ειλικρίνεια και την ποιητικότητά της. Με το χαρακτηριστικό ζωγραφικό του ιδίωμα το οποίο διερευνά και διαρκώς πειραματίζεται με τα όρια της παραστατικότητας, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος με έδρα στην Αθήνα και το Παρίσι, προσκαλεί τους θεατές να περιηγηθούν στον δικό του μοναδικό ονειρικό κόσμο όπου παρελαύνουν θεατές, κλόουν, οδηγοί αυτοκινήτων και κολυμβητές. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του καλλιτέχνη βρίσκεται όπως πάντα η μελέτη του φωτός, γεγονός που αποτυπώνεται με γλαφυρό τρόπο και στη νέα σειρά με τίτλο "Les toits de Paris" (Οι Στέγες του Παρισιού) που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην γκαλερί Καλφαγιάν.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

Les Toits de Paris.

---Το ιερό φώς στις Στέγες τού Παρισιού.

----Όταν το φως γίνεται χάος και το χρώμα προηγείται του σχεδίου.

---Όταν το σχέδιο και γεωμετρία προηγείται του χρώματος και του οργανικού και η ιστορία αρχίζει να ξετυλίγει την φαντασία.

---Εκ του φυσικού ζωγραφίζοντας το παράθυρό μου στο Παρίσι. Ημερολογιακές σημειώσεις της ρευστότητας του φωτός και των εναλλαγών του κατά την διάρκεια της ημέρας. Έργα παρατήρησης ως εξισορρόπησης με τα φανταστικά έργα του "Πανηγυριού", των "Δεσποτών" και γενικότερα των "Θεατών". Ύστερα είναι οι καθημερινές σκηνές από τους δρόμους όπου οι άνθρωποι περπατούν και από τους κολυμβητές όπου υπάρχει η αντίθετη συνθήκη, όπου οι γεωμετρίες από τις θέσεις αντικαθιστώνται από την  ρευστότητα της θάλασσας. Επίσης ο μαριονετίστας, τα αυτοκίνητα με τα ζευγάρια, τα λεωφορεία με τους ανθρώπους, οι διάφοροι χώροι ως τοπία . Και τα αυτοπορτραίτα. Τέλος το έργο "Ηφαίστειο" αντιπροσωπεύει ένα θεμελιώδες κεφάλαιο της ζωγραφικής μου.

----Η ζωγραφική αρχίζει εκεί που τελειώνουν τα λόγια.

Ε.Σ 2024

Σύντομο βιογραφικό

O Εδουάρδος Σακαγιάν (γεν. 1957, Θεσσαλονίκη). Ζει και εργάζεται στο Παρίσι. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα (1976-1981), εργαστήρια: Μυταρά, Μόραλη) και στην École Nationale Supérieure des Beaux- Arts στο Παρίσι (1984-87, εργαστήριο του Leonardo Cremonini). Βραβεία: Βραβείο Ζωγραφικής της 18ης Μπιενάλε Αλεξανδρείας (1994), «The Trophies of Colour, the Lefranc-Bourgeois National Award for Painting», Lefranc-Bourgeois, Cirque d’Ηivers, Παρίσι (1992), Prix de l’ Académie de Médecine de France (1987). Πρόσφατες ατομικές εκθέσεις (επιλογή): «Εδουάρδος Σακαγιάν – Οι Θεώμενοι. Έργα από τη Συλογή Σωτήρη Φέλιου», Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας (2021), «Θεατές, κοινό, άσπρος καβαλάρης, όχλος και κοπάδι», Τελόγλειο Ίδρυμα, Θεσσαλονίκη (2020), "Les Spectateurs - Retrospective Édouard Sacaillan" (αναδρομική έκθεση), Espace Richaud, Versailles, Paris (2018). Έχει παρουσιάσει το έργο του σε πλήθος ομαδικών έκθέσων στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Centre Pompidou/ Παρίσι, Belvedere/ Βιέννη, Museum of Art/Τελ Αβίβ, Εθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Μπενάκη / Αθήνα, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη κ.α. ‘Εργα του βρίσκονται σε σημαντικές ιδιωτικές και μουσειακές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως μεταξύ άλλων στις ακόλουθες: The Louis-Dreyfous Family Collection, Νεα Υόρκη | Ministère de l’Économie, Παρίσι | Lefranc-Bourgeois, Παρίσι | Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούντζου, Αθήνα | Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Θεσσαλονίκη | Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος | Ίδρυμα Φρυσίρα, Αθήνα | Τελόγλειο Ίδρυμα, Θεσσαλονίκη | Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου | Συλλογή Σ. Φέλιου, Αθήνα | Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, Αθήνα κ.α.