Ομαδική Εικαστική έκθεση «ο Μίτος της Αριάδνης» Ηλεκτρονική Παρουσίαση.

Ομαδική Εικαστική έκθεση «ο Μίτος της Αριάδνης» Ηλεκτρονική Παρουσίαση.

logoeutopeancentre

 

 

Ομαδική Εικαστική έκθεση «ο Μίτος της Αριάδνης»
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

Το Chicago Athenaeum: Μuseum for Architecture and Design και το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies σε συνεργασία  με την επιμελήτρια Μαρίνα Γκόντα, Ιστορικό Τέχνης- Διδάκτορα Σορβόννης, παρουσιάζουν ηλεκτρονικά την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Ο Μίτος της Αριάδνης» και σας προσκαλούν να επισκεφτείτε την πρώτη διαδικτυακή δράση του Μουσείου για την φετινή χρονιά, προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, με αφορμή την πανδημία του COVID-19.


«Στην έκθεση», αναφέρει η Μαρίνα Γκόντα, επιμελήτρια της έκθεσης, «παρουσιάζεται μία ομάδα εικαστικών που εκφράζουν, συνομιλούν, αποδίδουν στην χρωματική παλέτα τους, στοχεύοντας στην αναπαράσταση ενός μεγάλου μέρους του μυστηρίου της ύπαρξής μας, της ζωής.

Από την Αριάδνη του άλλοτε, στην γυναίκα της σύγχρονης εποχής, που μάχεται, προσπαθεί να βρει ένα φως στο τούνελ, να βοηθήσει τους αγαπημένους της και τον ίδιο της τον εαυτό. Οπλισμένη με αποφασιστικότητα απομακρύνει κάθε κίνδυνο και πτώση, σε έναν αγώνα δρόμου που άλλοτε είναι μακρύς, δύσκολος, βασανιστικός και ενίοτε γεμάτος τέρψεις, χαρές, επιτυχίες και εκπλήξεις. Παγιδευόμαστε και γινόμαστε έρμαια των υλιστικών απολαύσεων και διεισδύουμε όλο και βαθύτερα σε έναν ατέρμονα Λαβύρινθο με αποτέλεσμα να χρειάζεται θάρρος, σθένος και μεγαλείο ψυχής ώστε να αντιμετωπισθεί ο Σύγχρονος Μινώταυρος.


Περιπλανιόμαστε και τριγυρνάμε σε γνώριμα και οικεία μέρη, στις γειτονιές μας και στα αγαπημένα μας σοκάκια με αγαλλίαση ψυχής και γαληνής απομακρύνοντας φοβίες και ανασφάλειες. Η Αριάδνη, ο Μίτος, ο Ικέτης, η Ιέρεια, οι τελετές για την άφιξη, η υποδοχή κάθε εποχής δεν ήταν Μύθος: Είναι η Ιστορία που μας ακολουθεί στην σύγχρονη εποχή μας και σε ένα κόσμο σε πλήρη κίνηση και ως επί το πλείστων με επιφανειακές ανησυχίες. Μέσα από την έκθεση, ο θεατής ξετυλίγει το Μίτο του δικού του μονοπατιού, το δικό του κουβάρι που θα τον οδηγήσει σε ένα άπλετο φως, στην ιδία του την ύπαρξη και στις ουσιαστικές απολαύσεις της ζωής.

Η ευρηματικότητα, η τέχνη και ο πολιτισμός μας βοηθούν να βρούμε αυτή την έξοδο από τον Λαβύρινθο και να ανακαλύψουμε την δικιά μας Αριάδνη του Αέναου Μίτου.

Σύμφωνα με την συγγραφέα Αριάδνη Γερούκη : Υπάρχει πάντα ένας άλλος τρόπος να ζούμε όχι στον αφρό των ημερών, αλλά στο βάθος της ύπαρξης εκεί που τα νερά είναι πάντα ήσυχα.»


Οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση με αλφαβητική σειρά είναι:


Αθανάς, Ολίβια Αφιώνη, Βασίλης Βασιλακάκης, Κωνσταντίνος Βερούτης, Αγγελίνα Βοσκοπούλου, Ελένη Γάτσιου, ‘Εύα Γεράκη, Μανόλης Γιανναδάκης, Μάνος Διαμαντής, Άντζελα Ευθυμιάδη, Βασιλική Ηλιακοπούλου, Γιώργος Ηλιόπουλος, Helen Mudie Ιωαννίδου, Βασίλης Καβουρίδης, Ιωάννης Καραλιάς, Αφροδίτη Καραμανλή, Ιωάννα Καρδιακού, Αρετή Κλουτσινιώτη, Μιχάλης Κόκκινος, Χρήστος Κονταρούδης, Χάρης Κοντοσφύρης, Μίνα Κορδάλη, Χριστίνα Λάππα, Ευάγγελος Λιούγκας, Θεόδωρος Μανωλίδης, Τζίνα Μάρκου, Χαρά Ματζουρανάκη, Μάτα Μπίγαλη, Μαρία Δήμητρα Μουρτζίνη, Αλέξανδρος Μουστάκας, Ζωή Νικητάκη, Λουκία Ορφανού, Σταύρος Παναγιωτάκης, Λουκιάννα Παπαδοπούλου, Γεωργία Παράσχη, Νίκος Παύλου, Κατερίνα Ριμπάτσιου, Κατερίνα Σταθάτου, Άρτεμις Σκούλικα, Γιώργος Τσακίρης, Ελένη Τσιλιλή, Μαρία Υφαντίδου, Μιχαήλ Φαλκώνης, Έφη Φούνκ, Γιώργος Χουντάλας, Ζαχαρούλα Bongard, Andrew Duggan, Peter Shevchenkο, #Terzani, Roksolana Tchotchieva, Gilda Frumkin, Daniel Verstaete.

Η έκθεση των έργων έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί  στον εκθεσιακό χώρο του Μουσείου The European Centre Athens, Μητροπόλεως 74, Αθήνα  τον Οκτώβριο του 2021.

FACEBOOK EVENT: facebook.com/events/360377535316716/


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ
Χώρος: The European Centre Athens, Μητροπόλεως 74, Αθήνα
Διάρκεια Έκθεσης: Τρίτη 13 Απριλίου έως τον Οκτώβριο 2021
που θα πραγματοποιηθεί η έκθεση.

Οργάνωση έκθεσης και επιμέλεια καταλόγου: Μαρίνα Γκόντα (Ιστορικός Τέχνης- Διδάκτωρ Σορβόννης)
Γραφιστική επιμέλεια: Αγγελίνα Βοσκοπούλου.

Ακολουθούν δείγματα έργων καλλιτεχνών που συμμετέχουν

Image

Γιώργος Τσακίρης Χωρίς τίτλο, 2016-21 Ξύλο, κλωστή, καλάμι, χάντρες Διαστάσεις : 110 x 45 x 6 εκ.

Image

Χρήστος Κονταρούδης : Μίτος της Αριάδνης : διαστάσεις 100 χ 100 εκ. Λάδι σε καμβά

Image

Μανώλης Γιανναδάκης Κλεψύδρα VII, 2004 Χαρακτικό, οξυγραφία, τεχνική του μαλακού βερνικιού, κολλαγραφία Διαστάσεις: 70 x 100 εκ.

Image

Σταύρος Παναγιώτακης Αριάδνη, 2020 Μικτή τεχνική Διαστάσεις: 95 x 80 εκ.

Image

Χάρης Κοντοσφύρης, Μινώταυρος και Θησέας, Πλαστικοποιημένο τσιμέντο, Διαστάσεις:50 x 40 χ 6 εκ.

Image

Θεόδωρος Μανωλίδης Ο Μίτος της Αριάδνης Λάδι Διάστασεις:150 x 90 εκ.

Image

Εύα Γεράκη Ο μίτος της Αριάδνης-Θησέας, 2021 Λάδι σε καμβά Διαστάσεις: 60 x 80 εκ.

Image

Βασίλειος Βασιλακάκης Μίτος Λάδι σε καμβά Διαστάσεις: 34 x 25 εκ.