ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ art gallery : «Cinque» Χριστίνα Φυτιλή ατομική έκθεση.

ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ art gallery : «Cinque» Χριστίνα Φυτιλή  ατομική έκθεση.

 

technochoroslogo28112021

"Cinque" Χριστίνα Φυτιλή  

Επιμέλεια:  Μαρία Βασιλική Κενανίδου

Εγκαίνια : Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022, Ώρα 18:00-22:00

Διάρκεια : 10 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου 2022

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Χριστίνας Φυτιλή με τίτλο «Cinque».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου από τις 18:00-22:00 τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας, και θα διαρκέσει έως και τις 5 Μαρτίου.
Την έκθεση επιμελείται η Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης Μαρία Βασιλική Κενανίδου.

Η Χριστίνα Φυτιλή έχει σπουδάσει στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. (2005-2010), ζωγραφική με καθηγητές τους Γιώργο Τσακίρη και Κυριάκο Μορταράκο και χαρακτική με καθηγητή τον Μανώλη Γιανναδάκη. Παράλληλα και μέσω του προγράμματος Erasmus εξειδικεύτηκε στην τοιχογραφία (fresco), στο Universidad Complutense de Madrid (U.C.M). Ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιταλία και συγκεκριμένα στην Accademia di Belle Arti di Macerata, με ειδίκευση στην Εικαστική Θεραπεία (2010-2011) καθώς αλλά και στο Università degli Studi di Roma Tre (2012-2013) απ' όπου έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών με ειδίκευση στη "Metodologia e Didattica Speciale per l` Integrazione degli Allievi con Disabilità" («Μεθοδολογία και Ειδική Διδακτική για την Ένταξη των Μαθητών με Ειδικές Ανάγκες»). Έχει εξειδικευθεί στη Μουσικοθεραπεία, στο Ωδείο Όπερα Αθηνών, στη σχολή μοντέρνων σπουδών του τμήματος Μουσικοθεραπείας (2017-2018).

Από το 2012 μέχρι σήμερα εργάζεται ως Εικαστική Παιδαγωγός σε δημόσια σχολεία ειδικής και γενικής αγωγής. Ταυτόχρονα έχει εθελοντική δράση ως Art Therapist στο Σύλλογο Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ». Έχει παρακολουθήσει, σεμινάρια, ημερίδες και επιμορφώσεις σχετικά με την Τέχνη και την Εικαστική Θεραπεία, ενώ σε 3 από αυτά έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια.

Έργα της έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα και βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

Image

Infanzia magicale, 2017, μικτή τεχνική σε ξύλο, 30x20 cm

Image

F, 2020, μικτή τεχνική σε ξύλο, 30x20 cm

Η επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Βασιλική Κενανίδου γράφει μεταξύ άλλων:

«Τα έργα και το οπτικό λεξιλόγιο της Χριστίνας Φυτιλή  αποτελούν γεγονικές απεικονίσεις και πηγάζουν από εσωτερική αναγκαιότητα απαλλαγμένη από την εξωτερική αναπαράσταση της πραγματικότητας, αποδεσμευμένα από τόπο και χρόνο»… «Μέσα από τη ζωγραφική της, καταφέρνει το βίωμα συμβάντων του παρελθόντος χρόνου, να αποκτά μορφή στο παρόν και απεύθυνση στο μέλλον. Ανασύροντάς το, από τη λησμοσύνη στο σήμερά και το αύριο. Με την εικονοποίηση μέσω της διαγραφής και της αφαίρεσης, φωτίζει τη διαδικασία παραγωγής του έργου τέχνης, τη χειρονομία, τη δυναμική του χρώματος, της φόρμας και της σύνθεσης, αποσυνδέοντάς τα από τη ζωγραφική αναπαραστατική τους λειτουργία. Επίτοιχα έργα, πλασμένα με τη ψυχική δύναμη του χρώματος διαπερνούν το ορατό έτσι που η χρονικότητα και η χωρικότητα υποχωρούν μπροστά στο διαχρονικό της εσωτερικής αναγκαιότητας. Ο τίτλος της έκθεσης «5», ένα σημείο στο χρόνο, αποτελεί ένα ίχνος εμπειρίας που μεταμορφώνεται σε αναπαράσταση πάνω στις ρωγμές και τις εγκοπές του χρόνου. Εμπεριέχει έργα που αποπειρούνται τη διάνοιξη περασμάτων μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής πραγματικότητας.»

Image

Scatola dei ricordi, 2021, μικτή τεχνική σε ξύλο, 50x40 cm

Image

Un anno fa, 2020, μικτή τεχνική σε ξύλο, 50x40 cm

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τηρώντας όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις κατά της εξαπλωσης της πανδημίας. Παρακαλείσθε να έχετε μαζί σας τα απαραίτητα δικαιολογητικά (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικό rapid/pcr) καθώς και έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτοπροσωπία σας για την είσοδο σας στο χώρο της γκαλερί.

Χορηγός οίνου εγκαινίων Κτήμα Παλυβού.

Ημέρες και ώρες λειτουργίαςΤρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11:00-14:30 & 17:30-20:30 Τετάρτη 11:00-17:00, Σάββατο 11:00-16:00 Κυριακή, Δευτέρα κλειστά